noedels met gember en tofu 5

Noedels met gember & krokant gebakken tofu in gembersiroop

  • 5 februari 2025
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Gember: you love it or you hate it. Persoonlijk ben ik er gek op. Zowel de mierzoete gembersiroop als de hartige gember kan ik heel goed waarderen. En laten in dit gerecht nu beide soorten gember de show stelen! Deze noedels maak je met gember, maar ook met diverse lekkere soorten groenten en een flinke scheut kokosmelk. Maar het allerlekkerste onderdeel van dit gerecht is toch wel de tofu gebakken in gembersiroop in de oven. Daar krijg je lekker knapperige tofu van met een licht zoet tintje en een heel bijzondere smaak. Dus: mede-gemberliefhebbers opgelet. Deze noedels wil je absoluut proberen!

Noedels met gember en de allerlekkerste krokante tofu

Nu bevatten deze noedels natuurlijk meer dan alleen flink wat gember. Maar de heerlijke smaak van gember en gembersiroop speelt wel de hoofdrol in dit makkelijke maar lekkere gerecht. De noedels zelf wok je in gember, sambal, sojasaus en gembersiroop. En ook de tofu dankt zijn krokante korstje onder andere aan gember.

Deze bereiding van tofu met gembersiroop is zonder twijfel mijn persoonlijke favoriet. Je marineert de tofu hiervoor in gember, gembersiroop, sojasaus en sesamolie. Daarna bak je de tofu krokant in de oven in zo’n 15-20 minuten. Dankzij de gembersiroop krijgt de tofu een gekaramelliseerd-achtig laagje. Zó lekker! Als je gek bent op gember en ook de zoete variant ervan wel kan waarderen, dan word je hier vast en zeker blij van.

noedels met gember en tofu

Tip: gebruik gehakte gember uit een potje

Wist je dat ik zelf eigenlijk nooit verse gember gebruik? Hoewel ik dat ook heel lekker vind, kies ik zelf altijd graag voor gemak. Daarom koop ik meestal gehakte gember uit een potje. Wij hebben altijd deze van Go-Tan in huis. Dat scheelt wat snijwerk en er zit absoluut net zoveel smaak aan als aan verse gember. Jigal Krant van De Vegan Lekkerbek wijdde laatst een complete podcastaflevering aan gember en gaf ook al aan dat gehakte gember net zo prima smaakt als de verse variant. Sindsdien gebruik ik de potjesvariant al helemaal trouw.

Voor de gembersiroop gebruik ik meestal het flesje van Conimex. Maar wist je dat je ook gewoon de siroop uit een potje stemgember kunt gebruiken? Gooi de siroop bij de stukjes stemgember dus nooit weg. Die is hartstikke goed te gebruiken bij zoete recepten of (als je het bij een klein scheutje houdt) in een wokgerecht.

noedels met gember en tofu 4

Welke groenten zijn lekker bij deze noedels met gember?

Het handige aan woknoedels is dat je er bijna alle groenterestjes die je nog hebt erbij kunt gooien. Zelf koos ik voor paprika, taugé, spinazie en tuinerwten. Maar grijp dus ook gerust naar andere groenten. Zo smaken champignons, oesterzwammen, courgette, sperziebonen en paksoi ook heel lekker bij deze noedels.

Wat zijn de lekkerste noedels bij dit gerecht?

Zelf kies ik bijna altijd voor udon-noedels. Dat zijn de dikke, ronde noedels waar je flink wat aan te kauwen hebt. Die vind ik zonder twijfel het allerlekkerst. Ik neem altijd udon-noedels die je direct kunt mee wokken in de pan en niet apart hoeft te koken. Dat scheelt weer een extra pan en wat tijd.

Overigens kun je voor deze noedels met gember ook prima volkoren woknoedels gebruiken. Dat zijn wat dunnere noedels. Ook die zijn er trouwens in een kant-en-klaar-variant. Gebruik jij liever noedels die je eerst nog zelf moet koken? Ook die passen prima bij dit gerecht. Als je ze eerst even kookt, kun je ze daarna nog 2 minuten mee wokken in de saus.

Voor een glutenvrije variant van dit recept kun je rijstnoedels gebruiken. Wok die dan niet mee met de groenten, maar kook en serveer ze apart.

noedels met gember en tofu 2

Recept noedels met gember en krokant gebakken tofu

Ben jij ook een echte gemberfanaat en kun je een simpele wok met noedels wel waarderen? Maak dan eens zelf deze heerlijke noedels met gember en krokant gebakken tofu. Ze zijn al binnen 30 minuten klaar, zitten vol smaak en kosten nauwelijks moeite om te maken.

noedels met gember en tofu 6

Noedels met gember en krokant gebakken tofu in gembersiroop

Romy
Kun jij de smaak van gember wel waarderen én houd je van simpele noedelsrecepten? Scrol dan snel verder naar dit recept voor heerlijke noedels met gember én tofublokjes gebakken in gembersiroop. Een heel smaakvol gerecht met lekker veel bite en ook nog supersnel gemaakt!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Equipment

  • Bakplaat met bakpapier
  • Oven
  • Wokpan of hapjespan

Ingredients
  

Voor de noedels:

  • 300 gram wok-klare udon-noedels (of rijstnoedels voor een glutenvrije optie)
  • 150 gram tuinerwten uit de vriezer
  • 125 gram taugé
  • 1 rode paprika
  • 50 gram spinazie
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl gember (ik gebruik gehakte gember uit een potje, maar verse gember kan ook)
  • 1 tl gembersiroop
  • ½ tl sambal

Voor de tofu:

  • 200 gram tofu (= uitlekgewicht)
  • 1 el olijfolie
  • 1 el sojasaus
  • 1 el gembersiroop
  • 1 tl gehakte gember (uit een potje)
  • 1 tl sambal

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 210 graden en bedek de bakplaat met bakpapier.
  • Laat de tofu goed uitlekken en pers er zoveel mogelijk vocht uit. Snijd de tofu dan in blokjes van zo'n 1 x 1 cm.
  • Maak de marinade voor de tofu door de gembersiroop, sojasaus, gember, sambal en olijfolie door elkaar te roeren. Dompel de tofublokjes daarin onder en verspreid ze dan over de bakplaat. Schuif vervolgens voor 20 minuten in de oven.
  • Snijd de paprika in stukjes en wok deze 2 minuten in wat olijfolie en gember in een wokpan. Voeg dan de sojasaus, sesamolie, sambal en gembersiroop toe en roerbak nog eens 5 minuten. Doe dan de spinazie bij de pan en wok nog 2 minuten mee. Schenk daarna kokosmelk bij de noedels en roer ook de tuinerwten en taugé door de pan met noedels. Wok nog een paar minuten totdat de paprika en noedels gaar zijn.
    Gebruik je rijstnoedels of noedels die je eerst nog moet koken? Kook ze dan eerst los in een pan en roer in de laatste 2 minuten door de wok met groenten.
  • Haal de blokjes tofu uit de oven en serveer de noedels met de tofublokjes en eventueel met sesampitjes.
Trefwoord Erwten, Glutenvrij, Lactosevrij, Noedels, Paprika, Spinazie, Taugé, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
noedels met gember en tofu 6

Nog meer noedels?

Zijn er meer noedelfans hier? Noedels zijn altijd mijn go to simpele gerecht als ik wel lekker wil eten, maar geen zin heb om urenlang in pannen te roeren. Ook deze noedels met gember zijn perfect voor de snelle koker met lekkere trek! Maar het is zeker niet mijn enige noedelsrecept op Vaker Vrolijk. Misschien word je ook blij van deze recepten met noedels:

Houd jij ook van gember? En – waar ik het meest benieuwd naar ben – lust jij stemgember? Ik ben er zelf dol op, maar ik geloof dat niet iedereen die mening met mij deelt 😉

udon noedels met gember

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Dag kantoortas, hallo Oilily-exemplaar waar mijn tiener-ik van droomde!

5 juli 2024|Lifestyle, Outfits|

Woensdag ergens tussen 13.00 uur en 15.00 uur. Dat tijdstip stond al een paar dagen geel gemarkeerd in mijn agenda. Niet omdat ik op het punt stond mijn idool te ontmoeten of een gewonnen miljoen in ontvangst te nemen. Of nou, dat laatste voelde haast een beetje zo. Dit was namelijk de tijd dat de pakketbezorger op de stoep zou staan met een wel heel fleurig pakketje, gevuld met mijn spiksplinternieuwe werktas. Na 4,5 jaar trouwe dienst waarin ik mijn kantoortas tot op de laatste rafel op hebben gedragen, was het tijd voor een vrolijke vervanger. Mag ik je voorstellen aan mijn Oilily-tas, a.k.a. mijn ultieme tienerdroomtas?

Fluffy pancakes zonder ei met chocola (vegan & glutenvrij)

8 mei 2024|Recepten|

Vroeger sprintte ik al naar beneden als de keuken zich vulde met de geur van versgebakken pannenkoeken. Ik kon er dan geen genoeg van krijgen en gooide de ene na de andere pannenkoek op mijn bord. Tegenwoordig bak ik ze lekker zelf. En dan het liefst op de Amerikaanse manier, zodat ik een stapel met van die dikke fluffy pancakes krijg. Mocht je denken dat je pannenkoeken alleen fluffy krijgt met ei, dat is zeker niet het geval. Met dit recept maak je fluffy pancakes zonder ei en melk én met een heerlijk Snickers-smaakje (pindakaas en chocola) tussendoor. Als je gek bent op pannenkoeken en op pindakaas, dan is deze feestlunch geheid een succes.

Seizoenen: mijn 10 hoogtepunten van elk seizoen

28 september 2016|Positiviteit|

Het weer is vaak gespreksonderwerp nummer één en dat is niet voor niks: het weer is voor veel mensen een heel issue. Eerst hoor je klachten dat het nooit "echt zomer" is in Nederland en vervolgens is het "veel te heet". In de winter willen mensen graag sneeuw, maar na een paar dagen zorgt die sneeuw toch echt wel voor "te veel overlast". Ook ik moet bekennen dat ik me weleens schuldig maak aan klagen over het Hollandse weer. Zonde eigenlijk, want de wisseling van seizoenen is juist zo mooi. Doordat we een paar maanden koud weer hebben, kan ik extra van de lentezon genieten. En na de zomer kan ik altijd weer uitzien naar mijn warme poncho en de mooie blaadjes in de herfst. Elk seizoen heeft wel wat en daar wil graag eens bij stilstaan. Daarom deel ik vandaag mijn highlights van elk seizoen.

Ga naar de bovenkant