Ken je de films van Kung Fu Panda? Dan gaat er bij de term “noedeldroom” vast een lampje branden. Ik moet bekennen dat ik zelf een paar keer letterlijk over noedels heb gedroomd. Het is gewoon zo’n gerecht waar je me zowel bij de lunch als bij het avondeten gelukkig mee maakt. Noedels met pindasaus zijn bij ons thuis altijd een hit. Maar voor de momenten dat ik iets anders zoek, heb ik laatst een nieuw recept bedacht: noedels met een zoet tintje én een lekkere umami smaak door de sojasaus. Dit vegan recept bestaat uit noedels met paksoi, sojabonen, mango en peultjes. Een heerlijke combinatie die je zó op tafel hebt staan en die hopelijk ook aan jouw noedeldromen tegemoetkomt.
Noedels met paksoi en mango = zoet en umami
Als ik mijn geliefde noedels met satésaus niet maak, dan kies ik vaak voor noedels met een lekker zoete wok erbij. Daar zijn deze noedels met paksoi het perfecte voorbeeld van. De mango maakt het gerecht lekker zoet, zonder dat je suiker of andere zoetstof hoeft toe te voegen. Tegelijkertijd heeft de wok een lekkere umami-smaak door de sojasaus. Wees met de sojasaus vooral niet te zuinig. Het maakt de wok supersmaakvol. Om de saus nóg lekkerder te maken, voeg ik er ook een klein beetje sesamolie aan toe. Je hebt maar één theelepel nodig, maar dat doet echt veel voor de smaak. Niet voor niets wordt sesamolie bij onder andere sticky rice als hét ingrediënt gezien waar het gerecht zijn slaap aan dankt.
Verder belanden in deze noedels met paksoi heel veel groenten. Ik gebruik voor twee porties een halve paksoi, een hele paprika, één ui en 100 gram peultjes of sugar snaps. Zo krijg je aardig wat groenten binnen met dit noedelgerecht.
Dikke tip: vegan noedels met sojabonen
Wat ook zeker niet mag ontbreken bij deze noedels, zijn de sojabonen. Je kent ze vast wel van de Aziatische toko of van Eazie. “Edamame” is hun mooiere naam, en ook ik ben er gek op. Grappig genoeg kocht ik ze tot voor kort nooit, omdat ik ze altijd zo prijzig vond. Dat was totdat ik laatst een geniale ontdekking deed: je kunt bij Albert Heijn ook sojabonen uit de diepvries kopen. Die zijn dus vele malen goedkoper dan de mini-bakjes uit de koeling. Sinds we altijd een zak sojabonen hebben klaarliggen in de vriezer, gooi ik niets liever door mijn noedels dan sojaboontjes. Het is zo’n lekkere aanvulling op andere groenten en sojabonen barsten ook nog eens van de eiwitten.
Dus zeker als je een vegan noedelgerecht wilt maken, zijn sojabonen een grote aanrader. Ik serveer er voor extra eiwitten (én voor de lekker!) wat cashewnoten bij. Dan heb je al met al een heerlijke plantaardige maaltijd waarin je geen eiwitten tekortkomt.
Welke noedels serveer je erbij?
Ik eet zelf graag udon-noedels (de dikke noedels!), dunne volkoren noedels of ramen noedels. Die laatste heb ik op de foto’s gebruikt, maar ik eet het gerecht ook regelmatig met gewone volkoren noedels. Ramen noedels zijn oorspronkelijk gemaakt voor Japanse ramensoep (die naam is niet uit de lucht komen vallen), maar doen het ook prima in roerbakgerechten. Ook udon-noedels en soba-noedels smaken er zeker goed bij.
Eet je veganistisch? Check dan even op de ingrediëntenlijst of er geen eieren in de noedels zitten. Als je voor ramen noedels of volkoren noedels gaat, heb je de grootste kans dat je noedels zonder ei in je handen hebt.
Eet je glutenvrij? Gebruik dan rijstnoedels (bijvoorbeeld die van Conimex). Zo kun je dit gerecht alsnog gewoon eten. (Let op: haal voor een glutenvrije variant van dit recept een glutenvrije sojasaus in huis. Helaas is sojasaus vaak niet glutenvrij.)
Zo maak je de vegan noedels met paksoi extra lekker
Bij gerechten met noedels wil ik altijd iets van bite hebben. Daarom serveer ik er meestal wat nootjes bij. Bij dit gerecht zijn cashewnoten een goede match. Vind je die niet zo lekker? Kies dan voor pinda’s. Ook die doen het er zeker goed bij. Wil je de cashewnoten meer smaak geven? Rooster ze dan kort in sojasaus of ahornsiroop in een droge koekenpan. Daar worden ze nóg lekkerder van.
Verder strooi ik graag rijkelijk met sesampitjes over de noedels. En wil je de maaltijd er nog restaurantwaardiger uit laten zien (en het bord mooi opmaken), snijd dan een lente-ui in dunne ringen en strooi die over het gerecht.
Het recept voor noedels met paksoi
Heb je zelf zin in een kom vol noedels om ofwel netjes om stokjes te wikkelen ofwel gewoon van een vork te slurpen (ik ben zelf een stokjeskneus en doe dus lekker dat laatste!)? Dit is hoe je dit simpele maar toch lekkere noedelrecept maakt:
Recept noedels met paksoi, mango & sojabonen (vegan!)
Equipment
- Wokpan
- Kookpan
Ingrediënten
- 150 gram ramen noedels, volkorennoedels of rijstnoedels
- ½ paksoi
- 1 gele paprika
- 100 gram peultjes (gedopt)
- 100 gram mango (mag uit de diepvries – laat dan wel even ontdooien, anders komt er veel vocht vrij!)
- 100 gram sojabonen
- 1 gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 ½ el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl peper
- Snufje cayennepoeder
- Olijfolie
Optioneel:
- Handje cashewnoten
- Sesampitjes
- Lente-ui
Instructies
- Dop de peultjes en snijd ze in drieën. Snijd daarnaast de paksoi (zowel de bladeren als de stengel) en paprika in kleine stukjes. Snipper daarnaast de ui.
- Fruit de knoflook en ui aan in een wokpan in een scheutje olijfolie. Voeg dan de peultjes en paprika toe en roerbak 5 minuten mee op middelhoog vuur.
- Doe daarna ook de paksoi in de pan en voeg daarbij de kurkuma, peper en gemberpoeder toe. Schenk nu ook de sojasaus erbij en roerbak ongeveer 5 minuten.
- Bereid ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg dan de sojabonen, mango en een scheutje sesamolie toe aan de wok en roerbak nog 2-3 minuten mee.
- Giet de noedels af en maak twee kommen op met de noedels en de roerbakgroenten (en mango). Garneer met cashewnoten, ringetjes bosui en sesampitjes. Eet smakelijk!
Meer Aziatische gerechten naar je keuken halen?
In mijn ogen heeft elke type keuken wel wat. Ik houd enorm van Indiase curry’s, ben dol op Italiaanse risotto’s en ravioli, en ik houd ook van mediterraanse couscousgerechten met warme kruiden. Maar de Aziatische keuken is er ook zéker één die ik kan waarderen. Het meest dol ben ik op Aziatische rijstgerechten en heerlijke noedelvariaties.
Daarom nog een paar suggesties voor wie, net als ik, ook van eten met een Aziatisch tintje houdt:
- Vegetarische noedels met satésaus
- Rijst met knapperige tofu & roerbakgroenten
- Vegetarische mie met kerrie
- Noedels met zoet-pittige saus
Welke keuken is bij jou favoriet?
Ziet er lekker uit. Paksoi heb ik nog nooit gebruikt, dus dat is een goed moment. Ik ga er eens mee aan de slag.