smeuïge noedels met tahin 5

Smeuïge noedels met tahin, bimi, limabonen & amandelen

  • 13 november 2024
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Bij het avondeten kun je mij niet blijer maken dan met een kom romige noedels. Je weet wel: van die dikke udon-noedels waar de romige saus van afdruipt. Normaal gesproken is kokosmelk daarvoor mijn meest geliefde ingrediënt, maar voor deze smeuïge noedels gooi je het over een andere boeg. Tahin is dé smeuïgmaker. Als je een eiwitrijk, supersimpel en lekker romig noedelsrecept zoekt dat je maar 20 minuten kost, dan zit je hier helemaal goed. Maak deze smeuïge noedels met tahin, limabonen, amandelen en lekker veel groene groenten.

Smeuïge noedels met tahin en kokosmelk

Als wij noedels eten, dan ga ik het allerliefst voor de lekker dikke udon-noedels. Bijna altijd komt er bij ons ook wel kokosmelk aan te pas. Deze noedels met tofu en pindasaus zijn hier bijvoorbeeld groot favoriet. Maar romigheid kun je ook heel goed bereiken met tahin. Pure sesampasta dus! En dit ingrediënt is ook nog eens lekker eiwitrijk en heeft een (niet te aanwezige) sesamsmaak. Je noedels smaken er meteen heel anders door dan als je alleen kokosmelk door je wokpan met noedels roert. Zeker een aanrader om eens een paar scheppen tahin door de noedels te scheppen dus!

Omdat het me niet romige genoeg kan zijn, gebruik ik naast tahin ook gewone kokosmelk bij deze noedels. Een klein scheutje is al genoeg om deze simpele maar lekkere noedels op en top romig te krijgen.

smeuïge noedels met tahin 3

De smaakmakers: tahin, sesamolie en sojasaus

Voor deze noedels met tahin hoef je niet eens kruidenpotjes uit de kast te trekken. Je brengt de noedels namelijk op smaak met maar een paar lekker smaakvolle ingrediënten: tahin, sesamolie, sojasaus en een klein beetje crispy chili-olie. En oh ja, ik gebruik uiteraard ook wat ui en gember. Maar that’s it! De crispy chili-olie is optioneel trouwens. Als je een beetje pit wel kunt waarderen, dan ga je vast helemaal aan op deze pikante olie. Maar als je niet zo van pittig houdt, kun je in plaats hiervan ook gewoon een beetje normale peper uit een potje gebruiken.

smeuïge noedels met tahin 6

Limabonen als verrassende toevoeging

Sinds ik vegan eet, ben ik er extra op gebrand dat ik altijd genoeg eiwitten binnenkrijg bij mijn avondmaaltijd. Gelukkig is dat met een voorraadkast vol met blikken bonen en noten nooit een probleem. In dit noedelsrecept is de tahin zelf al een goede eiwitbron. Maar de meeste eiwitten haal je uit de limabonen en de amandelen die je op het laatste moment over de noedels strooit. Limabonen zijn zacht van binnen, maar wel met een licht knapperig korstje. Superlekker, ook bij een noedelsrecept! En het fijne is dat je ze maar 1 minuut hoeft mee te verwarmen. Dat is nog eens makkelijk koken!

De amandelen gebruik ik ter garnering en bevatten ook lekker veel eiwitten. Maar ik vind ze zelf vooral lekker omdat ze extra crunch aan het gerecht geven. De andere ingrediënten zijn allemaal wat zachter. Dan is het heerlijk om ter afwisseling soms iets knapperigs te proeven.

smeuïge noedels met tahin

Recept smeuïge noedels met tahin

Wil je deze lekker smeuïge noedels met tahin zelf maken? Good for you! Het is altijd fijn om een recept op de plank te hebben liggen waarvoor je maar 20 minuten hoeft uit te trekken, toch? Daarvoor zit je met deze noedels met tahin helemaal goed. Zo maak je ze:

smeuïge noedels met tahin 5

Smeuïge noedels met tahin, limabonen & bimi

Romy
Deze simpele maar lekkere noedels met tahin en limabonen zijn binnen 20 minuten klaar. Ze zijn supersimpel te maken en ook nog eens onwijs lekker én gezond. Maak ze met dit simpele recept zelf en geniet!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Equipment

  • Wokpan
  • Kookpan

Ingrediënten
  

  • 300 gram voorgekookte udon-noedels of gebruik 150 gram rijstnoedels voor een glutenvrije optie
  • 225 gram limabonen (= uitlekgewicht)
  • 200 gram bimi
  • 150 gram tuinerwten
  • 100 gram verse spinazie
  • 100 ml kokosmelk
  • 50 gram amandelen
  • ½ gele ui
  • 3 el tahin
  • 2 el sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 1 tl gember (gehakte gember uit een potje of zelf gesneden verse gember)
  • 1 el crispy chili-olie (of gebruik een beetje gewone peper als je niet zo van pittig houdt)

Optioneel:

  • Sesampitjes

Instructies
 

  • Snipper de ui en fruit die aan in een scheutje olijfolie. Voeg vervolgens de gember toe en bak even mee.
  • Schenk dan de sojasaus, tahin, crispy chili-olie en spinazie erbij. Wok 5 minuten mee.
  • Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de bimi. Kook 5-10 minuten totdat ze beetgaar zijn.
  • Voeg dan de tuinerwten en limabonen toe aan de pan met spinazie en schenk er ook sesamolie bij. Schep daarna ook de udon-noedels bij de pan en wok die nog 3 minuten mee.
    Gebruik je rijstnoedels? Breng dan een pan water aan de kook voor de rijstnoedels en bereid ze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet de bimi af en serveer de noedels met de bimi, (gehalveerde) amandelen en sesampitjes. Eet smakelijk!
Trefwoord Amandelen, Bimi, Erwten, Glutenvrij, Kokos, Lactosevrij, Lima-bonen, Noedels, Suikervrij, Tahin, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
smeuïge noedels met tahin 4

Nog meer recepten met noedels

Kun jij voor haastdagen en race-avonden een snelle noedelsmaaltijd ook altijd wel waarderen? Dan word je, naast deze noedels met tahin, vast ook blij van deze noedelsrecepten:

Als jij één soort noedels (udon, soba, etc.) moet kiezen, voor welke zou jij dan gaan?

udon noedels met tahin

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

7 vooroordelen die ik als (vrouwelijke) ondernemer te horen krijg

5 mei 2022|Carrière en ondernemen|

“Wat leuk joh! Doe je er dan nog wat naast?”. Als ondernemer krijg ik soms de gekste vragen of verzoekjes naar mijn hoofd. Zeker niet van iedereen. Maar ik merk dat sommige buitenstaanders al snel hun vooroordelen klaar hebben als ik vertel dat ik ondernemer ben. Soms ook als ik vertel wat ik precies doe als tekstschrijver. Blijkbaar is het geen heel gebruikelijke manier om een belegde boterham te verdienen. En ben je ook nog jong en ook nog vrouw, dan komen er soms wat extra oordelen bij. Dit zijn 7 bijzondere reacties die ik weleens heb gekregen (naast de vele leuke reacties trouwens!).

Blij Lijstje #29 | Ventilators, vakantie, verhuisvlogs & Veluwe

24 augustus 2020|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken stonden in het teken van hard werken en vakantievoorpret voor een weekend weg. Maar ook in het teken van ventilators en verhuisvlogs. Ik zette mezelf op de foto met een (letterlijk) blij ei, kreeg het weer voor elkaar om mijn volgeladen reiskoffer net op tijd dicht te krijgen, luchtte mijn hart bij een vriendin en werd van een stukje broccoli gered. Dat en meer blije vrolijke momenten en mooie meevallers deel ik in dit Blije Lijstje.

Mentaal sterker worden? 9 tips om je sterker te voelen (zonder sportschool)

4 juni 2024|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

We weten allemaal wat je te doen staat om fysieke spierballen en jaloersmakend brede schouders te kweken. Met een recept van 3 sportschoolbezoekjes per week, zware gewichten en een dosis doorzettingsvermogen kom je een heel eind om sterker te worden. Maar hoe zit dat met mentaal sterker worden? Dé mentale sportschool om breinbiceps te kweken, bestaat niet. Maar waarschijnlijk hoef je die mentale sportschool ook niet op te zoeken: er zit altijd meer kracht in je dan je denkt om de regie vaker in eigen hand te nemen en mentaal sterker in situaties te staan. Hoe? Dit zijn mijn 9 tips.

Ga naar de bovenkant