Bij het avondeten kun je mij niet blijer maken dan met een kom romige noedels. Je weet wel: van die dikke udon-noedels waar de romige saus van afdruipt. Normaal gesproken is kokosmelk daarvoor mijn meest geliefde ingrediënt, maar voor deze smeuïge noedels gooi je het over een andere boeg. Tahin is dé smeuïgmaker. Als je een eiwitrijk, supersimpel en lekker romig noedelsrecept zoekt dat je maar 20 minuten kost, dan zit je hier helemaal goed. Maak deze smeuïge noedels met tahin, limabonen, amandelen en lekker veel groene groenten.
Smeuïge noedels met tahin en kokosmelk
Als wij noedels eten, dan ga ik het allerliefst voor de lekker dikke udon-noedels. Bijna altijd komt er bij ons ook wel kokosmelk aan te pas. Deze noedels met tofu en pindasaus zijn hier bijvoorbeeld groot favoriet. Maar romigheid kun je ook heel goed bereiken met tahin. Pure sesampasta dus! En dit ingrediënt is ook nog eens lekker eiwitrijk en heeft een (niet te aanwezige) sesamsmaak. Je noedels smaken er meteen heel anders door dan als je alleen kokosmelk door je wokpan met noedels roert. Zeker een aanrader om eens een paar scheppen tahin door de noedels te scheppen dus!
Omdat het me niet romige genoeg kan zijn, gebruik ik naast tahin ook gewone kokosmelk bij deze noedels. Een klein scheutje is al genoeg om deze simpele maar lekkere noedels op en top romig te krijgen.
De smaakmakers: tahin, sesamolie en sojasaus
Voor deze noedels met tahin hoef je niet eens kruidenpotjes uit de kast te trekken. Je brengt de noedels namelijk op smaak met maar een paar lekker smaakvolle ingrediënten: tahin, sesamolie, sojasaus en een klein beetje crispy chili-olie. En oh ja, ik gebruik uiteraard ook wat ui en gember. Maar that’s it! De crispy chili-olie is optioneel trouwens. Als je een beetje pit wel kunt waarderen, dan ga je vast helemaal aan op deze pikante olie. Maar als je niet zo van pittig houdt, kun je in plaats hiervan ook gewoon een beetje normale peper uit een potje gebruiken.
Limabonen als verrassende toevoeging
Sinds ik vegan eet, ben ik er extra op gebrand dat ik altijd genoeg eiwitten binnenkrijg bij mijn avondmaaltijd. Gelukkig is dat met een voorraadkast vol met blikken bonen en noten nooit een probleem. In dit noedelsrecept is de tahin zelf al een goede eiwitbron. Maar de meeste eiwitten haal je uit de limabonen en de amandelen die je op het laatste moment over de noedels strooit. Limabonen zijn zacht van binnen, maar wel met een licht knapperig korstje. Superlekker, ook bij een noedelsrecept! En het fijne is dat je ze maar 1 minuut hoeft mee te verwarmen. Dat is nog eens makkelijk koken!
De amandelen gebruik ik ter garnering en bevatten ook lekker veel eiwitten. Maar ik vind ze zelf vooral lekker omdat ze extra crunch aan het gerecht geven. De andere ingrediënten zijn allemaal wat zachter. Dan is het heerlijk om ter afwisseling soms iets knapperigs te proeven.
Recept smeuïge noedels met tahin
Wil je deze lekker smeuïge noedels met tahin zelf maken? Good for you! Het is altijd fijn om een recept op de plank te hebben liggen waarvoor je maar 20 minuten hoeft uit te trekken, toch? Daarvoor zit je met deze noedels met tahin helemaal goed. Zo maak je ze:
Smeuïge noedels met tahin, limabonen & bimi
Equipment
- Wokpan
- Kookpan
Ingrediënten
- 300 gram voorgekookte udon-noedels of gebruik 150 gram rijstnoedels voor een glutenvrije optie
- 225 gram limabonen (= uitlekgewicht)
- 200 gram bimi
- 150 gram tuinerwten
- 100 gram verse spinazie
- 100 ml kokosmelk
- 50 gram amandelen
- ½ gele ui
- 3 el tahin
- 2 el sojasaus
- 1 el sesamolie
- 1 tl gember (gehakte gember uit een potje of zelf gesneden verse gember)
- 1 el crispy chili-olie (of gebruik een beetje gewone peper als je niet zo van pittig houdt)
Optioneel:
- Sesampitjes
Instructies
- Snipper de ui en fruit die aan in een scheutje olijfolie. Voeg vervolgens de gember toe en bak even mee.
- Schenk dan de sojasaus, tahin, crispy chili-olie en spinazie erbij. Wok 5 minuten mee.
- Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de bimi. Kook 5-10 minuten totdat ze beetgaar zijn.
- Voeg dan de tuinerwten en limabonen toe aan de pan met spinazie en schenk er ook sesamolie bij. Schep daarna ook de udon-noedels bij de pan en wok die nog 3 minuten mee. Gebruik je rijstnoedels? Breng dan een pan water aan de kook voor de rijstnoedels en bereid ze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet de bimi af en serveer de noedels met de bimi, (gehalveerde) amandelen en sesampitjes. Eet smakelijk!
Nog meer recepten met noedels
Kun jij voor haastdagen en race-avonden een snelle noedelsmaaltijd ook altijd wel waarderen? Dan word je, naast deze noedels met tahin, vast ook blij van deze noedelsrecepten:
- Romige noedels met pindakaas en zoete aardappel
- Pittige noedels met harissa en aubergine
- Pittige noedels met amandelpasta
- Vegan noedelsoep met rijstnoedels
Als jij één soort noedels (udon, soba, etc.) moet kiezen, voor welke zou jij dan gaan?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Last van altijd druk zijn? 9 tips voor meer lucht in je agenda & leven!
"Lekker druk" zijn we allemaal weleens. Niets mis met een deadline op z'n tijd of een spoedje tussendoor. Maar je kunt natuurlijk niet oneindig extra hooi op je vork blijven prikken. Er komt een moment dat alle hooi eraf valt, je hoofd een warboel is en je agenda zó uitpuilt dat je geen flauw idee meer hebt waar te beginnen. Ook ik ben graag een bezige bij totdat de heilige 'te druk'-grens is bereikt. Als ik daaroverheen ga, merk ik: er moet maar weer eens een rempedaal ingetrapt worden. Omdat ik vast niet de enige ben die het probleem van de vork en het hooi kent, zijn dit 9 tips tegen altijd druk zijn.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…