Tofu saai, smaakloos en flubberig? Nee joh, je kunt van een kaal blok tofu écht heel lekkere dingen maken. En ik moet zeggen: van al mijn tofu-experimenten vind ik dit tot nu toe de meest geslaagde. Het is tofu die je in de oven knapperig bakt mét een laagje pindakaas eromheen. En ja, die pindakaas bak je – voor nog meer smaak – dus mee in de oven. Als je net zo’n pindakaasfanaat bent als ik, dan word je hier vast een gelukkige avondeter van. Deze bowl met noedels en tofu in een pindalaagje maak je in maar 35 minuten én de oven neemt je lekker veel werk uit handen. Klaar voor? Zo maak je dit heerlijke gerecht.
Noedels met tofu in een pindalaag
Dit gerecht is een pindadroom die uitkomt voor een pindakaasfreak als ik. Wie mij kent, die weet dat pindakaas hier vaak in literemmers (hoera voor de AH-pindakaasemmers!) in huis wordt gehaald. En ja, aan deze tofu komt wat pindakaas te pas. Deze noedels met tofu zijn geen kale blokjes tofu met een flinke dot pindasaus eroverheen. Nee, je bakt de tofu in de oven al in een pindakaaslaagje én schept er dan nog pindasaus overheen. Hoe meer pindasmaak, hoe beter, nietwaar?!
De tofu-blokjes marineer je eerst in ahornsiroop, sesamolie en peper. Daarna rol je ze even door de maïzena om een knapperig korstje te krijgen. Dan gooi je ze 20 minuten in de oven om krokant te worden. Vervolgens haal je de tofublokjes uit de oven en schep je de zelfgemaakte pindasaus eroverheen. Geef de tofublokjes daarna nog eens 10 minuten een bakkuurtje. Dat levert je die heerlijke pinda-tofu op met lekker veel smaak. Op het bord schep je er nog een flinke lepel pindasaus op. Et voilà, één en al pinda-heerlijkheid is een feit.

Smaakvolle noedels met lekker veel groenten
Als je mijn recepten vaker aanklikt, dan weet je vast dat ik niet zo van de karige beetjes groenten ben. Het liefst mik ik mijn hele bord vol met groenten. Ook in deze noedels met tofu zitten dan ook verrassend veel groenten verstopt. In één portie stop ik 200 gram bimi of broccoli, 1 rode paprika en een halve zoete aardappel. En oh ja, ik roer er ook zongedroogde tomaten doorheen. Altijd lekker voor de bite!
Heb je geen zoete aardappel of bimi/broccoli in huis? Geen probleem! Je kunt ook allerlei andere groenten in dit gerecht kwijt. Gebruik bijvoorbeeld gerust extra paprika, stukjes courgette of aubergine. Die groenten kun je ook allemaal goed in de oven roosteren. Snijd de aubergine wel goed klein als je die gebruikt. Dan weet je zeker dat hij lekker zacht van binnen wordt.

Hoe maak je de romige pindasaus bij deze noedels?
Dat is een makkie! Voor deze noedels met tofu maak je een romige pindasaus met een heel licht pittig tintje. Vooral veel kokosmelk gebruiken en niet te zuinig zijn met pindakaas is de truc. In totaal gebruik ik voor de pindasaus (voor 2 porties) het volgende:
- 100 ml kokosmelk
- 2 el pindakaas (wel de 100%-variant!)
- 1 1/2 tl sojasaus
- 1 tl sambal
- 1 tl ahornsiroop
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl peper
- sap van een halve limoen
Enne, die kaneel is echt een aanrader om niet weg te laten! Je maakt de pindasaus er iets zoeter en kruidiger mee. Een heerlijke twist om vaker door je pindasaus te gebruiken!
Voor dit gerecht roer je de half-gebakken tofublokjes door de helft van de pindasaus. Daarna schuif je ze dus in de oven. De andere helft van de saus schep je vervolgens over de tofublokjes heen. Zo heb je, naast de krokante én smaakvolle tofu-pinda-blokjes ook nog een heerlijk romige saus.

Het recept voor de noedels met tofu
Soms heb je van die dagen dat veel standaard-gerechten al als te veel werk voelen. Ook al is koken een van mijn lievelingspassies, ik heb zo mijn momenten waarop ik 35 minuten in een pan roeren al haast het zuchten waard vind. Voor die dagen zijn deze noedels met tofu een handig maal. Je gooit de groenten en tofublokjes gewoon op een ovenplaat, maakt de saus, kookt de bimi, bereid de noedels en mikt dan alles in een kom. Easy peasy én erg lekker. Dit is het recept voor deze heerlijke noedels met tofu in een pinda-jasje:

Noedels met tofu in pindasaus én veel groenten
Equipment
- Oven
- Bakplaat met bakpapier
- 2 Kookpannen
Ingrediënten
- 150 gram noedels (gebruik rijstnoedels voor een glutenvrije variant)
- 200 gram bimi of broccoli
- 1 rode paprika
- ½ zoete aardappel
- 6 zongedroogde tomaten
- 1 el oregano
- 1 el sojasaus
- 1 tl sesamolie
Voor de gemarineerde tofu:
- 200 gram tofu = uitlekgewicht
- 1 el ahornsiroop of agavesiroop
- 1 el sesamolie
- 2 tl maïzena
- 1 tl peper
Voor de pindasaus:
- 100 ml kokosmelk
- 2 el pindakaas (de 100%-variant)
- 1 ½ tl sojasaus
- 1 tl ahornsiroop of een ander zoetmiddel
- 1 tl sambal (minder mag ook!)
- ½ tl kaneel
- ½ tl peper
- Sap van een halve limoen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtstand). Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
- Laat de tofu goed uitlekken en pers er zoveel mogelijk vocht uit. Dep dan goed droog. Maak daarna de tofu-marinade van ahornsiroop, sesamolie en peper. Roer daar de tofu-blokjes doorheen. Schep vervolgens maïzena in een kommetje en rol ook daar de tofu-blokjes door. Leg de tofublokjes dan op de bakplaat.
- Snijd de paprika en zoete aardappel in stukjes. Leg ook die op de bakplaat. Strooi er oregano, sojasaus en sesamolie overheen en schuif dan de bakplaat voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Maak ondertussen de pindasaus door de ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren. Vind je de pindasaus nog iets te stevig? Voeg dan een scheutje water of extra kokosmelk toe.
- Hak de broccoli in roosjes en kook die in water beetgaar. Houd apart zodra ze gaar zijn.
- Schuif na 20 minuten de bakplaat uit de oven. Haal de tofublokjes van de bakplaat en dompel die in de pindasaus. Gebruik ongeveer de helft van alle pindasaus. Zorg dat er saus aan alle kanten van de blokjes blijft plakken. Leg de tofu dan terug op de bakplaat. Schuif de bakplaat voor nog 10 minuten terug in de oven.
- Bereid ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en hak de zongedroogde tomaat in smalle reepjes.
- Haal de bakplaat na die 10 minuten uit de oven. Roer dan de groenten en zongedroogde tomaten door de noedels. Verdeel over 2 kommen en leg de tofu bovenop de noedels. Schenk nu het laatste beetje pindasaus over het gerecht. Serveer eventueel met losse pinda erbij en geniet!
Notities

Nooit genoeg van noedels?
Doe mij elke avond maar noedels! Bart weet inmiddels dat ik – als ik niet oplet – héél vaak noedels op het avondmenu zet. De laatste tijd zijn deze noedels met tofu en pindasaus hier groot favoriet. Maar ik wissel ook regelmatig af met andere lekkere noedelrecepten. Deze bijvoorbeeld:
- Romige noedels met pindakaas en zoete aardappel
- Vegan noedels met kip-kerrie
- Vegan pad thai met tofu in kokosrasp
- Noedels met miso en banaan
- Woknoedels met sticky aubergine
Hoe groot is jouw pindasausvoorliefde?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Outfit tussen de tulpen: gestreepte jurk van biokatoen
Vandaag ben ik, net als ieder jaar op Koningsdag, al vroeg uit de veren. Er gaat voor mij niets boven de vrijmarkten afstruinen op zoek naar leuke aankopen. Ook heb ik wat leuke dingen gepland met vriendinnen. Een dag met een gouden randje (en een kroontje!) dus! Om deze Koningsdag ook op mijn blog een beetje te 'vieren', heb ik een kort artikel voor je klaarstaan met een paar oer-Hollandse foto's in mijn nieuwe zomerjurk. Naar de Keukenhof droeg ik namelijk een nieuw jurkje van C&A uit hun collectie met biologisch katoen. Ik ben er dolblij mee en poseerde tussen de tulpen om je het jurkje te laten zien.
Een vraag per dag | Een leuk boek als cadeau (voor jezelf)!
Al een tijdje geleden kocht ik het boek 'Een vraag per dag' als verjaardagscadeau voor iemand anders. Maar – zoals dat bij mij wel vaker gaat met cadeaus – ik vond het boek zó leuk dat ik het ook graag aan mezelf cadeau wilde doen. In dit leuke, roze boek beantwoord je vijf jaar lang elke dag een vraag. Ieder jaar krijg je op dezelfde datum (bijvoorbeeld 12 augustus) dezelfde vraag voorgelegd. Zo heb je na vijf jaar een heel boek vol met antwoorden en herinneringen. Leuk om te geven of om lekker zelf te houden! Omdat ik zelf vrolijk word van dit boek, geef ik je graag een inkijkje in 'Een vraag per dag'.
Te groot verantwoordelijkheidsgevoel? 9x Dit is niet jouw verantwoordelijkheid!
Verantwoordelijkheidsgevoel - veel mensen vinden het een mooie eigenschap. Is het ook grotendeels. Maar ik weet zelf dat het je ook aardig in de weg kan zitten als je er té veel van hebt. Van alle karaktertrekken die ik heb, is dit degene die ik soms heel graag in een vacuüm gezogen pot zou stoppen om ergens ver weg in een container te dumpen. Het is hartstikke lastig en energieslurpend als je je verantwoordelijk voelt voor alles en iedereen. Hoe kom je van een te groot verantwoordelijkheidsgevoel af en houd je meer ruimte over voor wat wél jouw pakkie ‘an is? Kijk of je deze 9 verantwoordelijkheden van je bordje kunt tillen!
Ik ben benieuwd wat jij vindt…