Tofu saai, smaakloos en flubberig? Nee joh, je kunt van een kaal blok tofu écht heel lekkere dingen maken. En ik moet zeggen: van al mijn tofu-experimenten vind ik dit tot nu toe de meest geslaagde. Het is tofu die je in de oven knapperig bakt mét een laagje pindakaas eromheen. En ja, die pindakaas bak je – voor nog meer smaak – dus mee in de oven. Als je net zo’n pindakaasfanaat bent als ik, dan word je hier vast een gelukkige avondeter van. Deze bowl met noedels en tofu in een pindalaagje maak je in maar 35 minuten én de oven neemt je lekker veel werk uit handen. Klaar voor? Zo maak je dit heerlijke gerecht.

Noedels met tofu in een pindalaag

Dit gerecht is een pindadroom die uitkomt voor een pindakaasfreak als ik. Wie mij kent, die weet dat pindakaas hier vaak in literemmers (hoera voor de AH-pindakaasemmers!) in huis wordt gehaald. En ja, aan deze tofu komt wat pindakaas te pas. Deze noedels met tofu zijn geen kale blokjes tofu met een flinke dot pindasaus eroverheen. Nee, je bakt de tofu in de oven al in een pindakaaslaagje én schept er dan nog pindasaus overheen. Hoe meer pindasmaak, hoe beter, nietwaar?!

De tofu-blokjes marineer je eerst in ahornsiroop, sesamolie en peper. Daarna rol je ze even door de maïzena om een knapperig korstje te krijgen. Dan gooi je ze 20 minuten in de oven om krokant te worden. Vervolgens haal je de tofublokjes uit de oven en schep je de zelfgemaakte pindasaus eroverheen. Geef de tofublokjes daarna nog eens 10 minuten een bakkuurtje. Dat levert je die heerlijke pinda-tofu op met lekker veel smaak. Op het bord schep je er nog een flinke lepel pindasaus op. Et voilà, één en al pinda-heerlijkheid is een feit.

noedels met tofu in pindasaus

Smaakvolle noedels met lekker veel groenten

Als je mijn recepten vaker aanklikt, dan weet je vast dat ik niet zo van de karige beetjes groenten ben. Het liefst mik ik mijn hele bord vol met groenten. Ook in deze noedels met tofu zitten dan ook verrassend veel groenten verstopt. In één portie stop ik 200 gram bimi of broccoli, 1 rode paprika en een halve zoete aardappel. En oh ja, ik roer er ook zongedroogde tomaten doorheen. Altijd lekker voor de bite!

Heb je geen zoete aardappel of bimi/broccoli in huis? Geen probleem! Je kunt ook allerlei andere groenten in dit gerecht kwijt. Gebruik bijvoorbeeld gerust extra paprika, stukjes courgette of aubergine. Die groenten kun je ook allemaal goed in de oven roosteren. Snijd de aubergine wel goed klein als je die gebruikt. Dan weet je zeker dat hij lekker zacht van binnen wordt.

noedels met tofu in pindasaus

Hoe maak je de romige pindasaus bij deze noedels?

Dat is een makkie! Voor deze noedels met tofu maak je een romige pindasaus met een heel licht pittig tintje. Vooral veel kokosmelk gebruiken en niet te zuinig zijn met pindakaas is de truc. In totaal gebruik ik voor de pindasaus (voor 2 porties) het volgende:

  • 100 ml kokosmelk
  • 2 el pindakaas (wel de 100%-variant!)
  • 1 1/2 tl sojasaus
  • 1 tl sambal
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl peper
  • sap van een halve limoen

Enne, die kaneel is echt een aanrader om niet weg te laten! Je maakt de pindasaus er iets zoeter en kruidiger mee. Een heerlijke twist om vaker door je pindasaus te gebruiken!

Voor dit gerecht roer je de half-gebakken tofublokjes door de helft van de pindasaus. Daarna schuif je ze dus in de oven. De andere helft van de saus schep je vervolgens over de tofublokjes heen. Zo heb je, naast de krokante én smaakvolle tofu-pinda-blokjes ook nog een heerlijk romige saus.

noedels met tofu in pindasaus

Het recept voor de noedels met tofu

Soms heb je van die dagen dat veel standaard-gerechten al als te veel werk voelen. Ook al is koken een van mijn lievelingspassies, ik heb zo mijn momenten waarop ik 35 minuten in een pan roeren al haast het zuchten waard vind. Voor die dagen zijn deze noedels met tofu een handig maal. Je gooit de groenten en tofublokjes gewoon op een ovenplaat, maakt de saus, kookt de bimi, bereid de noedels en mikt dan alles in een kom. Easy peasy én erg lekker. Dit is het recept voor deze heerlijke noedels met tofu in een pinda-jasje:

noedels met tofu in pindasaus

Noedels met tofu in pindasaus én veel groenten

Romy
Houd je van pindakaas én kun je knapperige tofu altijd wel waarderen? Maak dan deze noedels met tofu in pindasaus. Knapperig, romig en heel lekker. En oh ja, de oven doet het meeste werk voor je.
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Equipment

  • Oven
  • Bakplaat met bakpapier
  • 2 Kookpannen

Ingrediënten
  

  • 150 gram noedels (gebruik rijstnoedels voor een glutenvrije variant)
  • 200 gram bimi of broccoli
  • 1 rode paprika
  • ½ zoete aardappel
  • 6 zongedroogde tomaten
  • 1 el oregano
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl sesamolie

Voor de gemarineerde tofu:

  • 200 gram tofu = uitlekgewicht
  • 1 el ahornsiroop of agavesiroop
  • 1 el sesamolie
  • 2 tl maïzena
  • 1 tl peper

Voor de pindasaus:

  • 100 ml kokosmelk
  • 2 el pindakaas (de 100%-variant)
  • 1 ½ tl sojasaus
  • 1 tl ahornsiroop of een ander zoetmiddel
  • 1 tl sambal (minder mag ook!)
  • ½ tl kaneel
  • ½ tl peper
  • Sap van een halve limoen

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 graden (heteluchtstand). Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
  • Laat de tofu goed uitlekken en pers er zoveel mogelijk vocht uit. Dep dan goed droog. Maak daarna de tofu-marinade van ahornsiroop, sesamolie en peper. Roer daar de tofu-blokjes doorheen. Schep vervolgens maïzena in een kommetje en rol ook daar de tofu-blokjes door. Leg de tofublokjes dan op de bakplaat.
  • Snijd de paprika en zoete aardappel in stukjes. Leg ook die op de bakplaat. Strooi er oregano, sojasaus en sesamolie overheen en schuif dan de bakplaat voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak ondertussen de pindasaus door de ingrediënten daarvoor door elkaar te roeren. Vind je de pindasaus nog iets te stevig? Voeg dan een scheutje water of extra kokosmelk toe.
  • Hak de broccoli in roosjes en kook die in water beetgaar. Houd apart zodra ze gaar zijn.
  • Schuif na 20 minuten de bakplaat uit de oven. Haal de tofublokjes van de bakplaat en dompel die in de pindasaus. Gebruik ongeveer de helft van alle pindasaus. Zorg dat er saus aan alle kanten van de blokjes blijft plakken. Leg de tofu dan terug op de bakplaat. Schuif de bakplaat voor nog 10 minuten terug in de oven.
  • Bereid ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en hak de zongedroogde tomaat in smalle reepjes.
  • Haal de bakplaat na die 10 minuten uit de oven. Roer dan de groenten en zongedroogde tomaten door de noedels. Verdeel over 2 kommen en leg de tofu bovenop de noedels. Schenk nu het laatste beetje pindasaus over het gerecht. Serveer eventueel met losse pinda erbij en geniet!

Notities

Maak je dit gerecht glutenvrij? Vervang dan de noedels door rijstnoedels. Dubbelcheck ook het etiket van de sojasaus. In veel sojasauzen zijn gluten verwerkt.
Trefwoord Bimi, Glutenvrij, Kokos, Lactosevrij, Noedels, Paprika, Pindakaas, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Zoete aardappel
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
noedels met pinda tofu 2

Nooit genoeg van noedels?

Doe mij elke avond maar noedels! Bart weet inmiddels dat ik – als ik niet oplet – héél vaak noedels op het avondmenu zet. De laatste tijd zijn deze noedels met tofu en pindasaus hier groot favoriet. Maar ik wissel ook regelmatig af met andere lekkere noedelrecepten. Deze bijvoorbeeld:

Hoe groot is jouw pindasausvoorliefde?

2

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept