noedels met tomaten 5

Noedels met tomaten, aubergine & vegan balletjes

  • 5 maart 2025
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

“De noedeldroom!” Dat roepen wij hier thuis altijd als er noedels op het menu staan. En ik varieer er graag op los met de heerlijke dikke udon-slierten. Soms maak ik er lekkere curry’s mee, dan weer zoete noedels met woksaus. Maar de laatste tijd kies ik vaak voor noedels met tomaten, aubergine, vegan balletjes en een subtiel zoet tintje. De noedels bevatten lekker veel groenten en zijn kruidig, umami-achtig en een tikkeltje zoet tegelijk. Een heerlijke combinatie! Wil je ook binnen 25 minuten noedels op tafel zetten als snelle avondmaaltijd? Ontdek dan hoe je deze heerlijke noedels zelf maakt.

Ga direct naar het recept.

Mediterraanse noedels met tomaten en aubergine

Ik heb noedels al met allerlei groenten klaargemaakt. Maar de combinatie van noedels met tomaten zie ik niet heel vaak. En dat is zonde, want die twee gaan heel goed samen. Tomaten hebben natuurlijk een zoetachtige smaak, die verrassend goed matcht met ingrediënten als sojasaus. Niet voor niets bestaat er ook zoete woksaus! Voor deze noedels ga ik op de mediterraanse toer, maar wel in combinatie met de traditioneel sojasaus. Zo krijg je lekker kruidige, semi-zoete noedels met veel groenten en alsnog een heerlijk umami-tintje.

Bij deze noedels gebruik je qua groenten aubergine, rode paprika, tomatenblokjes (uit blik) en tomatenpuree. De groenten wok je in een lekkere saus van onder andere ahornsiroop (of agavesiroop), sojasaus, harissa, tahin en crispy chili-olie. Daarnaast gooi ik er een beetje tahin en tomatenpuree bij voor meer smeuïgheid en een extra aanwezige tomatensmaak.

Daarnaast mogen de plantaardige balletjes niet ontbreken. Die geven het gerecht een heerlijke bite en zijn natuurlijk goed voor de eiwitten. Ik gebruik zelf gewoon de balletjes van AH-huismerk. Als je glutenvrij eet, kun je ook voor glutenvrije falafel kiezen. Dat past ook perfect in het mediterraanse straatje.

noedels met tomaten

Hoe bak je de aubergine écht goed gaar?

Aubergine is een groente (of eigenlijk ‘nachtschade’) waar ik lang mee heb gestruggeld. Het lijkt soms uren te duren voordat je aubergine goed gaar is. En tja, net-niet-zachte aubergine met taaie korst is allesbehalve lekker. Mijn truc om aubergine wél lekker gaar te krijgen, is dat je de aubergine in een koekenpan bakt in plaats van ‘m mee te wokken en dan lekker veel saus gebruikt. Een koekenpan heeft meer raakvlakken met het fornuis, waardoor de pan sneller warm wordt. Als je er ook nog vloeibare ingrediënten als ahornsiroop en sojasaus bij gooit, wordt de aubergine al helemaal sneller dan anders goed zacht.

Je kunt aubergine natuurlijk ook in een wokpan klaarmaken. Zorg dan dat je de aubergine als eerste groente in de pan gooit en direct de sojasaus en ahornsiroop toevoegt. Bak de aubergine dan zeker 5 minuten voordat je de andere ingrediënten toevoegt. Zo krijgt de aubergine extra veel tijd om lekker smaakvol en goed gaar te worden.

noedels met tomaten 8

Welke noedels gebruik je bij dit gerecht?

Zelf gebruik ik het liefst udon-noedels, omdat die lekker dik zijn en daardoor een goede bite hebben. Meestal ga ik voor wokklare udon-noedels. Die hoef je alleen maar 2 minuten mee te wokken met de groenten en saus. Dat scheelt je weer een extra pan! Maar je kunt ook prima “rauwe” noedels gebruiken en die eerst in een pan koken om ze daarna in de laatste minuut met de groenten en saus te mengen.

Andere opties zijn bijvoorbeeld dunne volkoren noedels of eventueel rijstnoedels als je glutenvrij eet. Wij vinden zelf de bruine-rijst-noedels van Fairtrade altijd erg lekker. Roer die dan wel pas op het allerlaatste moment door de pan. Als je ze te fanatiek door de andere ingrediënten roert, worden ze namelijk al snel wat zacht.

noedels met tomaten 2

Recept mediterraanse noedels met tomaten en aubergine

Goed, heb je al lekkere trek gekregen? Met dit recept maak je deze verrukkelijke noedels met tomaten en aubergine helemaal zelf:

noedels met tomaten 5

Mediterraanse noedels met tomaten, aubergine en vegan balletjes

Romy
Wil je heerlijke noedels maken met veel groenten, mediterraanse smaken en lekkere vegan balletjes? Probeer deze noedels met tomaten en aubergine. Een heerlijke combinatie van umami-smaken met een zoetig tintje!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch, Mediterraan
Porties 2 porties

Equipment

  • Wokpan
  • Kookpan
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 200 gram noedels (ik gebruik wokklare udon-noedels)
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 200 gram tomatenblokjes
  • 160 gram vegan balletjes
  • 6 zongedroogde tomaten
  • 3 dadels
  • 2 el sojasaus
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el harissa
  • 1 el ahornsiroop of agavesiroop
  • 1 el tahin
  • 1 el crispy chili-olie
  • 1 tl gember

Als garnering:

  • Bosui
  • Sesampitjes
  • Extra tomaten

Instructies
 

  • Snijd de aubergine en paprika in kleine blokjes.
  • Bak de gember en tomatenpuree kort in een koekenpan met een scheutje olijfolie erbij. Voeg dan de aubergineblokjes samen met de sojasaus, ahornsiroop, harissa en crispy chili-olie toe aan de pan. Roerbak een minuut of 5 op vrij hoog vuur.
  • Schep dan de aubergine over in de wokpan en voeg de paprika en tahin toe. Roerbak nog eens zo'n 5 minuten. Roer dan ook de tomatenblokjes door de pan.
  • Ontpit de dadels. Snijd de dadels en de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en roer die door de pan. Laat de saus nog zo'n 5 minuten pruttelen. Roer in de laatste 2 minuten de noedels erdoorheen.
    Gebruik je geen kant-en-klare noedels? Kook ze dan volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer in de laatste minuut door de saus.
  • Bak in de koekenpan de vegan balletjes goudbruin.
  • Serveer de noedels met de vegan balletjes, bosui, sesampitjes en eventueel tomaatjes als extraatje.
Trefwoord Aubergine, Lactosevrij, Noedels, Paprika, Suikervrij, Tahin, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
noedels met tomaten 6

Nog meer lekkere noedelsrecepten

Schuilt er in jou ook een echte noedelliefhebber? Dan word je misschien ook blij van deze recepten:

Wat is jouw favoriete noedelscombinatie?

recept noedels met tomaten en aubergine

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Over mijn rode haren en haarverzorging (+ HappySoaps review)

16 november 2020|Lifestyle|

Laten we het eens over haar hebben. Oftewel: over die rode lokken van mij, die al mijn leven lang bij mij horen. Ik ben zeker gesteld op mijn rode haren, maar heb tegelijkertijd ook een haat-liefdeverhouding met mijn haardos, die - eigenwijs als ze is - niet altijd doet wat ik wil. Ik deel wat random haarfeitjes en mijn nieuwe haarverzorgingsroutine met je - inclusief mijn review van iets nieuws: vaste shampoo en conditioner van HappySoaps. Hoe bevalt dat? En wat doe ik verder aan haarverzorging?

Een mini-verslag over een onvergetelijk weekend in Valencia

18 februari 2019|Op reis|

Wat doe je als een goede vriendin in Valencia zit? Je kunt haar elke dag appen om belevenissen uit te wisselen. Maar je kunt ook de gelegenheid aangrijpen om die kant op te gaan voor een mini-vakantie. En dus stapte ik afgelopen vrijdag het vliegtuig in naar Valencia. Mijn eerste keer alleen vliegen en (een soort van) alleen op reis! Het werd een weekend dat in vele opzichten onvergetelijk mooi was. Ik heb er zó hard van genoten en vond het zó mooi dat ik het niet kon laten om met mijn laatste shot adrenaline mijn mooiste ervaringen te beschrijven. Daarom alvast een mini-verslag!

Vaker aan jezelf denken egoïstisch? Welnee! – 9 tips

10 juni 2025|Zelfliefde, Persoonlijke groei|

Aan jezelf denken - is dat niet egoïstisch? Tja, als je geneigd bent om anderen op de eerste plek te zetten, kan het egoïstisch ogen. Misschien voel je je schuldig als er een keer "Nee" over je lippen komt. Wellicht ben je bang dat anderen je minder leuk vinden zodra je je please-pet afzet. Of je vindt mensen teleurstellen zo lastig dat je liever je eigen grenzen laat sneuvelen dan dat je de ander mogelijk boos maakt. Toch is aan jezelf denken verre van egoïstisch. Sterker nog: het is broodnodig. Voor jou én voor de mensen om je heen. Met deze 9 tips kun je vaker aan jezelf denken. Want echt, dat kan én mag!

Ga naar de bovenkant