“De noedeldroom!” Dat roepen wij hier thuis altijd als er noedels op het menu staan. En ik varieer er graag op los met de heerlijke dikke udon-slierten. Soms maak ik er lekkere curry’s mee, dan weer zoete noedels met woksaus. Maar de laatste tijd kies ik vaak voor noedels met tomaten, aubergine, vegan balletjes en een subtiel zoet tintje. De noedels bevatten lekker veel groenten en zijn kruidig, umami-achtig en een tikkeltje zoet tegelijk. Een heerlijke combinatie! Wil je ook binnen 25 minuten noedels op tafel zetten als snelle avondmaaltijd? Ontdek dan hoe je deze heerlijke noedels zelf maakt.
Ga direct naar het recept.Mediterraanse noedels met tomaten en aubergine
Ik heb noedels al met allerlei groenten klaargemaakt. Maar de combinatie van noedels met tomaten zie ik niet heel vaak. En dat is zonde, want die twee gaan heel goed samen. Tomaten hebben natuurlijk een zoetachtige smaak, die verrassend goed matcht met ingrediënten als sojasaus. Niet voor niets bestaat er ook zoete woksaus! Voor deze noedels ga ik op de mediterraanse toer, maar wel in combinatie met de traditioneel sojasaus. Zo krijg je lekker kruidige, semi-zoete noedels met veel groenten en alsnog een heerlijk umami-tintje.
Bij deze noedels gebruik je qua groenten aubergine, rode paprika, tomatenblokjes (uit blik) en tomatenpuree. De groenten wok je in een lekkere saus van onder andere ahornsiroop (of agavesiroop), sojasaus, harissa, tahin en crispy chili-olie. Daarnaast gooi ik er een beetje tahin en tomatenpuree bij voor meer smeuïgheid en een extra aanwezige tomatensmaak.
Daarnaast mogen de plantaardige balletjes niet ontbreken. Die geven het gerecht een heerlijke bite en zijn natuurlijk goed voor de eiwitten. Ik gebruik zelf gewoon de balletjes van AH-huismerk. Als je glutenvrij eet, kun je ook voor glutenvrije falafel kiezen. Dat past ook perfect in het mediterraanse straatje.

Hoe bak je de aubergine écht goed gaar?
Aubergine is een groente (of eigenlijk ‘nachtschade’) waar ik lang mee heb gestruggeld. Het lijkt soms uren te duren voordat je aubergine goed gaar is. En tja, net-niet-zachte aubergine met taaie korst is allesbehalve lekker. Mijn truc om aubergine wél lekker gaar te krijgen, is dat je de aubergine in een koekenpan bakt in plaats van ‘m mee te wokken en dan lekker veel saus gebruikt. Een koekenpan heeft meer raakvlakken met het fornuis, waardoor de pan sneller warm wordt. Als je er ook nog vloeibare ingrediënten als ahornsiroop en sojasaus bij gooit, wordt de aubergine al helemaal sneller dan anders goed zacht.
Je kunt aubergine natuurlijk ook in een wokpan klaarmaken. Zorg dan dat je de aubergine als eerste groente in de pan gooit en direct de sojasaus en ahornsiroop toevoegt. Bak de aubergine dan zeker 5 minuten voordat je de andere ingrediënten toevoegt. Zo krijgt de aubergine extra veel tijd om lekker smaakvol en goed gaar te worden.

Welke noedels gebruik je bij dit gerecht?
Zelf gebruik ik het liefst udon-noedels, omdat die lekker dik zijn en daardoor een goede bite hebben. Meestal ga ik voor wokklare udon-noedels. Die hoef je alleen maar 2 minuten mee te wokken met de groenten en saus. Dat scheelt je weer een extra pan! Maar je kunt ook prima “rauwe” noedels gebruiken en die eerst in een pan koken om ze daarna in de laatste minuut met de groenten en saus te mengen.
Andere opties zijn bijvoorbeeld dunne volkoren noedels of eventueel rijstnoedels als je glutenvrij eet. Wij vinden zelf de bruine-rijst-noedels van Fairtrade altijd erg lekker. Roer die dan wel pas op het allerlaatste moment door de pan. Als je ze te fanatiek door de andere ingrediënten roert, worden ze namelijk al snel wat zacht.

Recept mediterraanse noedels met tomaten en aubergine
Goed, heb je al lekkere trek gekregen? Met dit recept maak je deze verrukkelijke noedels met tomaten en aubergine helemaal zelf:

Mediterraanse noedels met tomaten, aubergine en vegan balletjes
Equipment
- Wokpan
- Kookpan
- Koekenpan
Ingredients
- 200 gram noedels (ik gebruik wokklare udon-noedels)
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 200 gram tomatenblokjes
- 160 gram vegan balletjes
- 6 zongedroogde tomaten
- 3 dadels
- 2 el sojasaus
- 1 el tomatenpuree
- 1 el harissa
- 1 el ahornsiroop of agavesiroop
- 1 el tahin
- 1 el crispy chili-olie
- 1 tl gember
Als garnering:
- Bosui
- Sesampitjes
- Extra tomaten
Instructions
- Snijd de aubergine en paprika in kleine blokjes.
- Bak de gember en tomatenpuree kort in een koekenpan met een scheutje olijfolie erbij. Voeg dan de aubergineblokjes samen met de sojasaus, ahornsiroop, harissa en crispy chili-olie toe aan de pan. Roerbak een minuut of 5 op vrij hoog vuur.
- Schep dan de aubergine over in de wokpan en voeg de paprika en tahin toe. Roerbak nog eens zo'n 5 minuten. Roer dan ook de tomatenblokjes door de pan.
- Ontpit de dadels. Snijd de dadels en de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en roer die door de pan. Laat de saus nog zo'n 5 minuten pruttelen. Roer in de laatste 2 minuten de noedels erdoorheen.Gebruik je geen kant-en-klare noedels? Kook ze dan volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer in de laatste minuut door de saus.
- Bak in de koekenpan de vegan balletjes goudbruin.
- Serveer de noedels met de vegan balletjes, bosui, sesampitjes en eventueel tomaatjes als extraatje.

Nog meer lekkere noedelsrecepten
Schuilt er in jou ook een echte noedelliefhebber? Dan word je misschien ook blij van deze recepten:
- Vegan noedelsoep met rijstnoedels en kokosmelk
- Pittige noedels met amandelpasta
- Smeuïge noedels met tahin en bimi
- Noedels met tofu en pindasaus
Wat is jouw favoriete noedelscombinatie?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Meer zelfvertrouwen? | 7 niet-helpende gedachten om te laten varen
Meer zelfvertrouwen? Dat zou ik af en toe best kunnen gebruiken. Gewoon eens ergens staan zonder gefriemel met mijn handen, knikkende knieën of angst om van me te laten horen. En dan met een rotsvast vertrouwen in mezelf mijn verhaal doen en vol zelfvertrouwen een avontuur aangaan, voor een groep staan of op mensen afstappen. Klinkt allemaal heel leuk, maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Als jij hier weleens mee worstelt, dan herken je misschien bepaalde niet-helpende gedachten die je liever kwijt bent dan rijk. In dit artikel probeer ik 7 gedachten onderuit te halen die je maar beter zo snel mogelijk vaarwel kunt zeggen.
Mijn favoriete vegan producten (die ik bijna wekelijks gebruik)
Laatst verklapte ik dat ik al een tijdje vegan eet. "Maar wat kun je dan nog eten?", is een veelgestelde vraag die vaak op die onthulling volgt. Gelukkig is er héél veel wat je wel kunt eten. Ik heb dan misschien mijn geliefde kaas en room afgezworen. Ik hoef zeker niet te leven van kale boterhammen en zit ook heus niet elke avond aan de tofu. Sinds ik vegan eet, ben ik juist veel creatiever geworden met eten én heb ik heel veel nieuwe producten ontdekt. Voor wie soms flexitarisch of flexanistisch wilt eten, volledig vegan is of gewoon nieuwsgierig is, zet ik vandaag mijn favoriete vegan producten in het zonnetje.
Dit zijn mijn plannen voor de zomer!
De zomer is nu officieel begonnen. Hét seizoen van hoge temperaturen, verkoelende drankjes en zwoele zomeravonden bij een kampvuur. De zomer is vooral door de lange dagen toch wel een van mijn favoriete seizoenen. Ook omdat ik nu al talloze plannen heb om de komende drie maanden uit te voeren. Ik ga dan wel voorlopig nog niet op vakantie, maar er is ook in Nederland gelukkig genoeg te doen. Vandaag zet ik voor mezelf op een rijtje wat ik dit seizoen allemaal wil gaan doen. Laat het genieten beginnen en laat de zonneschijn maar komen!
Ik ben benieuwd wat jij vindt…