99 2 4

Nooit meer te druk | (Niet) druk zijn is een mentaliteit!

  • 11 juli 2018
  • 49 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Met mij gaat het prima. Lekker druk!” Die woorden hoor ik mezelf regelmatig uitspreken als iemand vraagt hoe het gaat. Druk zijn is blijkbaar een passend antwoord op die vraag. Niet gek, want we hebben het inderdaad vaak geweldig druk. Of – beter gezegd – we benadrukken vooral massaal hoe druk we het hebben. Geen wonder dus dat tegelijkertijd de tickets voor yogaretraites en verwenweekendjes als warme broodjes over de toonbank gaan. Gelukkig bestaat er ook een goedkopere oplossing voor te druk zijn: zie “druk zijn” (en NIET druk zijn) als een mentaliteit! Ik leg uit hoe dat zit.

Een wijze les uit ‘Nooit meer te druk’

Druk zijn is een mentaliteit. Dat is de wijze les die ik opstak uit het boek Nooit meer te druk van Tony Crabbé. Een boek dat ik ironisch genoeg na anderhalf jaar nog niet uit heb. Je raadt het al: daarvoor was ik nog even – ahum – “te druk”. En daar moet dus iets aan gebeuren! In dat kader heeft Crabbé zeker een punt als hij zegt dat druk zijn bijna een concurrentiestrijd is geworden. Want ja, zie na een pleidooi van een ander over zijn propvolle agenda maar eens te zeggen: “Ik heb het lekker rustig! Mijn dag bestond uit een Netflixserie en een afhaalpizza”. We leven in een drukke wereld, waarin drukte en eindeloze efficiëntie de normaalste zaak van de wereld lijken te zijn.

De haast van alledag

Druk zijn is haast een trend geworden. Ik begin mijn dag in Zuidoost al op het station tussen de Starbucks-meeneemkoffies, gehaaste passagiers die hun trein op het nippertje halen en mede-reizigers die in de bus alvast hun werkmail checken. Je zou maar tijd verliezen! Ook mij komt die drang om altijd bezig te zijn bekend voor. En dan te bedenken dat ik nog niet eens een eigen huishouden en een gezin met sport- en schoolschema’s heb. Ik kan me voorstellen dat het nog lastiger wordt als je kinderen thuiskomen met oproepjes voor luizenmoeders en voorleesvaders. Zie dan nog maar eens weerstand te bieden en rust te pakken in de drukte om je heen.

Druk zijn is geen prestatie

Druk zijn lijkt soms wel een prestatie, iets om trots op te zijn. Wie wél zijn verdiende ontspanning pakt, moet soms van goeden huize komen om niet in die hype van de te drukke wereld te worden meegesleurd. Ik herinner me nog de drukste periode uit mijn leven, toen ik als pas afgestudeerde drie bijbaantjes had en er tegelijkertijd wekelijks heel wat sollicitatiebrieven uit probeerde te persen. Ik wilde zo graag bewijzen dat ik mijn dagen – ook zonder fulltime baan – niet Netflixend en chips etend doorbracht dat ik mezelf bijna over de kop werkte. Die drukte was absoluut niet iets om trots op te zijn. Sterker nog, het was eerder bewonderenswaardig geweest als ik de rust had gepakt die ik toen nodig had om daarna te knallen.

nooit meer te druk tips

Druk zijn is subjectief

Of je druk bent of niet, is geen gegeven. Iedereen heeft evenveel tijd en soms zie ik mensen met meer verantwoordelijkheden dan ik (een managementfunctie, een gezin én een eigen huis) die meer toekomen aan tijd voor zichzelf dan ik zonder die verplichtingen. Eigenlijk is mijn tijdgebrek dan ook eerder het gevolg van hoe ik tegen mijn tijd aankijk. Nu denk ik vaak: “Ik moet dit, dit, dit en dit allemaal gedaan krijgen en ik heb maar 15 uur de tijd.” Maar je kunt ook denken: “Ik heb 15 uur. Daar trek ik 2 uur voor ontspanning van af. Wat kan ik in de resterende 13 uur gedaan krijgen?”. Die gedachteswitch alleen al kan je vast een rustiger mens maken.

Niet druk zijn als mentaliteit

Kortom, net zo goed als druk zijn, is ook niet druk zijn een mentaliteit die je jezelf kunt aanleren. Dat doe je niet door tussen de hectiek door je koffer in te pakken, naar de Ardennen te sjezen en daar een weekend naar een yogaretraite te gaan. Een weekend weg helpt niet als je de maandag daarna weer met sneltreinvaart naar je werk moet gaan met dezelfde to-do-lists als de week ervoor. Zelfs drie weken op een strandbedje op de Bahama’s zal je niet van je stress afhelpen als je daarna dezelfde ballen in de lucht moet zien te houden. Structureel rust inbouwen, activiteiten schrappen en weerstand bieden aan de drukte om je heen, dát is wat werkt!

Nooit meer te druk?!

En ik? Ik ga maar eens beginnen met het uitlezen van Nooit meer te druk. Een moment van structurele rust in mijn leven! Mocht iemand me willen storen, dan zeg ik gewoon dat ik heel DRUK bezig ben een nuttig boek te lezen.

Overigens is ‘Nooit meer te druk’ te koop bij bol.com voor €10,00 (affiliate link).

Hoe kijk jij hiertegenaan? Wat doe jij als je te druk bent?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 11 juli 2018 op 7:00 am - Beantwoord

    Goed artikel! Ik probeer echt zoveel mogelijk aan time management te doen. Dit boek ga ik ook lezen. Interessant onderwerp.

    • Romy 11 juli 2018 op 7:09 pm - Beantwoord

      Leuk om te horen dat je het boek ook wilt lezen! En wat goed dat jij ook actief bezig bent met time management! Het kan je echt goed doen als je bewust met je tijd omgaat en ook tijd vrijmaakt voor ontspanning of dingen voor jezelf.

  2. Yvonne 11 juli 2018 op 7:27 am - Beantwoord

    Goed onderwerp, Romy! ‘Iedereen heeft evenveel tijd’ is ook iets dat ik mezelf geregeld voorhoud 🙂 Ik lees en schrijf ook graag over productiviteit. Het is inderdaad echt een mindshift. Vroeger was ik ook zo’n ‘drukdrukdruk’ typje maar dat is echt helemaal gekantelt. Terwijl ik volgens mij nog steeds heel veel voor elkaar krijg 🙂 Realistisch naar je tijd kijken helpt ook.

  3. Shirley 11 juli 2018 op 7:46 am - Beantwoord

    Drie bijbanen na je studie… ik kan me voorstellen dat je je toen druk voelde. Ik heb er niet vaak last van dat ik me te druk voel. Meestal lukt het denk ook wel om genoeg tijd voor mezelf in te plannen. Als ik meerdere weken na mijn werk iedere avond plannen heb, dan merk ik wel dat ik daarna echt een week zonder (of met minder) plannen in de avond moet plannen.

    • Romy 11 juli 2018 op 7:13 pm - Beantwoord

      Volgens mij is het zeker zo dat je soms juist meer gedaan schrijft als je je instelling verandert en minder van het “druk druk druk” wordt. Juist als je meer ontspanning pakt en minder moe bent, kun je andere dingen misschien wel sneller en beter voor elkaar krijgen. Hoe paradoxaal dat ook klinkt! Knap hoe je dat voor elkaar hebt gekregen! Het blijft bij mij een beetje een eeuwige struggle om niet altijd te druk te zijn, maar ik denk dat deze mindset al heel erg helpt.

    • Romy 11 juli 2018 op 7:15 pm - Beantwoord

      Zo te horen ben je er al best bewust mee bezig! Ik herken wel wat je zegt: als ik na mijn werk nog veel verplichtingen (buiten de deur) heb, dan merk ik ook wel dat ik toe ben aan iets meer rust. Balance is key 😉

  4. evelien 11 juli 2018 op 8:10 am - Beantwoord

    Wat een fijn artikel! Ik heb het de laatste tijd ook erg druk desondanks dat ik vakantie heb, ik heb vaak dat ik in de avond nog verder ga en dit wil ik eigenlijk schrappen. De tip van dingen schrappen en meer structuur in de rust vind ik een goed idee!
    Liefs,
    Evelien

    • Romy 11 juli 2018 op 7:19 pm - Beantwoord

      Gek eigenlijk hè dat je soms ook in je vakantie nog heel druk kunt zijn. Ik herken wel een beetje wat je zegt dat je juist op vrije dagen vooral door wilt gaan met werk of andere verplichtingen, terwijl het juist dan zo belangrijk is om even te ontspannen.

  5. Iris 11 juli 2018 op 9:13 am - Beantwoord

    Ik ben vooral altijd heel “druk” als ik een vrije dag heb. Dan wil ik alles in één dag stoppen. Dat moet ik echt afleren, want vaak werkt dat helemaal niet.

  6. Daenelia 11 juli 2018 op 9:23 am - Beantwoord

    Het druk zijn wordt soms ook wel een beetje aangejaagd omdat er nou eenmaal mensen zijn die bepaalde dingen heel snel kunnen doen. Dan lijkt iedereen naast hen op een trage schildpad, maar (op het werk, dan) wordt er wel van je verwacht dat je je snelle collega bijhoudt. Hier komen bijvoorbeeld die bonussen op sommige werkplekken bij kijken. En soms is de kwaliteit van de schildpadden juist hoger en vaker foutloos. Maar daar kan niet subjectief op beoordeeld worden; op minuten wel.
    Laat je niet opjagen, zeker niet op je werk. Laat je ook niet vertragen, trouwens. Dat heb ik ook meegemaakt. Dat ik te veel tijd kreeg om iets af te maken werkt ook niet bevorderlijk.
    Voor je vrije tijd is het een kwestie van prioriteiten stellen. Ik vind het belangrijk om in het weekend lekker rustig de dag te beginnen, dus is mijn prioriteit redelijk vroeg opstaan, wat dan betekent: ook iets vroeger naar bed op vrijdagavond, want ik = de jongste niet meer. Maar ook als je 25 bent en het niet trekt op 6 uur slaap: ga lekker eerder slapen! Ik voel me in ieder geval lekkerder als ik uitgerust ben, en dan voel ik me ook niet gestressed.

    • Romy 11 juli 2018 op 8:45 pm - Beantwoord

      Hmm, ik snap je punt wel van het snel of juist langzaam werken. Ik ben op zich zelf wel iemand die vrij veel in weinig tijd gedaan krijgt op het werk. Soms heel handig en ik krijg er ook weleens complimentjes over, maar soms kan ik juist wel jaloers zijn op iemand die iets minder snel is en meer rust in zijn kont heeft ? Dat is ook wat waard – op het werk en daarbuiten! Een bonus heeft het me in ieder geval nog nooit opgeleverd, haha 😉
      Ik herinner me overigens wel nog dat ik ooit als caissière bij Albert Heijn werkte en dat daar een “scorelijst” in de kantine hing met hoe lang iedere caissière deed over het scannen van boodschappen. Daar werd ik wel helemaal kriegel van. Iemand die wat langzamer is, kan misschien wel beter werk afleveren of vriendelijker zijn. Zoals jij ook al zegt, zonde als je daardoor laat opjagen (of juist vertragen).

      Goede nachtrust doet inderdaad al heel wat voor je. Ik moet soms ook écht iets eerder naar bed, juist omdat ik nogal een ochtendmens ben en vaak vroeg opsta. Wat dat betreft mag ik soms nog iets meer prioriteiten stellen in de avond ervoor, als ik weer eens denk dat ik ook écht een avondmens ben ?

  7. Gewoon Nicole 11 juli 2018 op 9:58 am - Beantwoord

    Zoooo herkenbaar. Ik schrijf er ook vaak over op mijn blog. Ik struggle er ook nog mee om niet maar altijd druk te zijn. En het is zo moeilijk. Zodra ik ook maar denk dat ik het druk heb schiet ik al in de stress. ?

    • Romy 11 juli 2018 op 7:21 pm - Beantwoord

      Dat herken ik wel inderdaad. Juist op vrije dagen wil ik graag veel gedaan krijgen wat doordeweeks niet zomaar lukt. En dat terwijl zo’n écht rustig dagje op z’n tijd eigenlijk zo fijn is.

    • Romy 11 juli 2018 op 7:24 pm - Beantwoord

      Wat leuk dat je ook regelmatig over dit onderwerp schrijft! De titel van je meest recente artikel klinkt al heel toepasselijk. Ik ga het snel even lezen 🙂

  8. Marije 11 juli 2018 op 10:06 am - Beantwoord

    Ik was vroeger ook altijd heel erg druk maar realiseer mij nu dat ik mij vooral heel erg druk maakte. Ik probeer nu heel erg mijn grenzen te bewaken en mijn tijd goed in te delen.

  9. Haydée 11 juli 2018 op 10:32 am - Beantwoord

    Dit is echt iets om bij stil te staan hoor… Ikzelf zit ook in een enorm ‘drukke’ periode in mijn leven, doordat ik in de eindfase van mijn doctoraat zit, en dit nog moet combineren met andere zaken. Bewust tijd uittrekken voor andere dingen is enorm belangrijk om er niet aan te bezwijken. Het is inderdaad een mentaliteit.

    • Romy 11 juli 2018 op 8:48 pm - Beantwoord

      Dat is eigenlijk wel mooi gezegd. Er is een verschil tussen druk zijn en je druk maken. Bij veel mensen is dat laatste het voornaamste probleem 😉 Goed dat je nu meer je grenzen aangeeft en meer bewust je tijd indeelt mét ook tijd voor ontspanning.

    • Romy 11 juli 2018 op 8:49 pm - Beantwoord

      Oeh, ik kan me voorstellen dat het best een drukke tijd is als je je doctoraat aan het afronden bent! Zeker als je daarnaast nog andere dingen te doen hebt. Sterkte met de drukte! En inderdaad, vergeet niet om ook tijd vrij te maken voor fijne dingen waarvan je kunt ontspannen. Dat is juist nu zo belangrijk 🙂

  10. Lilian 11 juli 2018 op 10:45 am - Beantwoord

    Ik herken helemaal wat je bedoelt. Ik had vooral toen ik net zelfstandige was dat ik al mijn uren ging bijhouden en dat ik pas trots was als ik ‘genoeg’ uren had gewerkt. Alleen dan had ik vaak niet genoeg gedaan en was ik nog ontevreden. En dat was echt mijn probleem met ‘druk’ zijn, ik was vooral onrustig omdat het niet goed genoeg was. En nu hou ik nog steeds van veel dingen doen (omdat ik meer energie krijg van het bijwerken van mijn financiële overzicht dan van het kijken naar Netflix), maar ik neem ook gewoon tijd voor leuke dingen, zoals wandelen en social contact. Daar ben ik nooit te druk voor 🙂

    • Romy 11 juli 2018 op 8:53 pm - Beantwoord

      Zo te horen heb je nu al een veel gezondere mindset. Ik zie mezelf ook nooit een hele dag Netflixen, omdat dat me inderdaad simpelweg geen voldoening geeft. Maar het is wél zo belangrijk om jezelf niet steeds voorbij te rennen en vooral ook je eigen stopknop te kennen, bijvoorbeeld door ook tijd te maken voor een wandeling.
      Die stopknop ben ik nu nog een beetje aan het ontdekken, geloof ik 😉 Ik herken overigens wel wat je zegt over de oorsprong van dat gevoel druk te “moeten” zijn. Het heeft meer te maken met een soort zoektocht naar het idee dat je genoeg hebt gedaan dan dat je echt ontzettend druk moet zijn. Mooi inzicht, ook voor mij! 🙂

  11. Mariska 11 juli 2018 op 11:46 am - Beantwoord

    Ik denk dat ‘druk’ ook vaak een soort van smoes is en wordt gebruikt als we ergens geen zin in hebben. Maar ik vind persoonlijk dat je tijd moet maken en druk absoluut geen smoes is. Het is ook geen eigenschap ofzo 🙂

  12. Johanne 11 juli 2018 op 12:45 pm - Beantwoord

    Haha, ik zag het boek op de foto en dacht meteen: ooh, heeft ze ‘m uitgelezen? Maar helaas ;-). Ben namelijk wel benieuwd wat je ervan vindt! Verder herken ik het woord druk maar al te goed. Is ook mijn standaardantwoord als iemand me vraagt hoe het gaat: “Goed, druk.”. En niet meer. Slaat nergens op, want ik weet soms ook wel die rust te pakken. Iets minder in m’n hoofd, dat dan weer wel, maar toch. Drukte maakt dat je je gehaast voelt en daar ben ik een beetje klaar mee. We hebben maar één leven en als we die allemaal met zo’n druk, gehaast en onvervullend gevoel doormaken, dan halen we er volgens mij neit genoeg uit. Tijd voor verandering, ik doe met je mee!

    • Romy 11 juli 2018 op 8:55 pm - Beantwoord

      Soms is druk inderdaad wel een smoes, maar in mijn geval heeft het daar eigenlijk niet heel veel mee te maken 😉 Het is meer een soort gevoel druk te moeten zijn en nuttig bezig te zijn. Maar ik ben het met je eens dat je vaak wel tijd kunt máken voor dingen, of dat nu is voor mensen om je heen of voor fijne ontspannende activiteiten voor jezelf 🙂 Het is toch een kwestie van prioriteiten stellen vaak.

    • Romy 11 juli 2018 op 9:07 pm - Beantwoord

      Haha, helaas! Ik hoop dat ik binnenkort nog een keer een soortgelijke foto kan laten zien in een reviewartikel, omdat ik het HELE boek uit heb 😉 Op zich wel een goed teken dat de eerste helft al wat inzichten heeft opgeleverd 😉
      Je hebt helemaal gelijk dat het eigenlijk zonde is om in de schaarse tijd die je hebt alleen maar bezig te zijn met je druk te maken en druk te zijn. Dat is iets wat ik me ook steeds meer besef. Het zijn juist de vrije zondagen of de leuke spontane uitjes die het leven zo mooi maken. Op naar verandering! We can do this! 🙂

  13. Lianne 11 juli 2018 op 1:23 pm - Beantwoord

    Interessant artikel! Haha, het sluit een beetje aan op die ontspanningsblog die ik laatst schreef. Mensen lijken er gewoon haast trots op te zijn dat ze zo’n druk leven en zo’n volle agenda hebben. Maar dan denk ik: is dat waar je op je sterfbed aan terug wil denken? Altijd maar haast hebben en die to do-lijstjes afgewerkt hebben? Het gaat juist om die mooie ontspanningsmomentjes en dat je je die leuke dagen herinnert waar je al die drukte gewoon even naast je neer kunt leggen. Ik ben zo blij dat ik vanaf augustus minder ga werken en gewoon meer kan gaan genieten van de dingen waar ik echt gelukkig van word 🙂

    • Romy 11 juli 2018 op 9:22 pm - Beantwoord

      Precies wat jij zegt inderdaad! Ik heb het de afgelopen jaren bijna non-stop druk gehad en nu pas begin ik me te realiseren dat juist de mooiste dingen geburen buiten de drukke planningen om. Het zou zonde zijn als je uiteindelijk 80 bent en alleen maar kan praten over de vele taken die je hebt afgewerkt en alles wat je hebt bereikt. Juist alles daaromheen maakt het leven zo mooi. Op zich heb ik altijd wel een beetje drukte nodig voor mijn eigen voldoening, maar er is wel een verschil tussen té druk zijn en een beetje druk zijn met ook bewuste momenten voor jezelf. Dat laatste, daar ga ik voor 🙂
      Zo mooi om te horen dat jij de stap hebt gezet naar minder werken. Het is zo fijn als je juist daardoor ook je bedrijfje kunt opbouwen en meer kunt schrijven. Iets waar je van kunt ontspannen én waar je voldoening uit haalt 🙂

  14. Jess 11 juli 2018 op 3:37 pm - Beantwoord

    Wat een goed stuk! Ik heb hem even dubbel moeten lezen. Bij mij zit er echt een grens: ik kan niet té druk zijn, maar ik kan ook niet niets doen. Ga een kijkje nemen naar het boek 🙂

    • Romy 11 juli 2018 op 9:24 pm - Beantwoord

      Dankjewel voor je mooie compliment! Helemaal niets doen is ook vaak gewoon best lastig. Dat vind ik zelf ook een flinke uitdaging. Het boek is in ieder geval zeker een aanrader. Ook al heb ik het nog niet uit, ik heb er wel al veel wijze inzichten uit gehaald.

  15. marleen 11 juli 2018 op 3:44 pm - Beantwoord

    In mijn hoofd is het sowieso altijd druk, haha!
    Ik kan ook enorm tegen dingen op zien en dan valt het eigenlijk uiteindelijk hard mee.
    Dat boek ga ik eens even bekijken, lijkt me interessant!!

  16. Simone 11 juli 2018 op 3:59 pm - Beantwoord

    Wat een goed en ook belangrijk onderwerp. Ik denk inderdaad dat we het ons veel te druk maken, of dan wel moeten laten zien dat we het zo druk hebben. Op den duur lijkt me dat niet goed. Ik probeer wel op tijd gewoon even tijd voor mezelf te nemen. Vaak geef mijn lichaam dat dan zelf wel aan als ik even gas terug moet nemen, maar ik ben eerlijk als ik zeg dat mijn hoofd daar soms heel anders over denkt…

    • Romy 11 juli 2018 op 9:31 pm - Beantwoord

      Dat is wel een bekende struggle inderdaad. Je merkt vaak heel goed wanneer je rust of een moment voor jezelf nodig hebt, maar het is dan stap 2 om daar daadwerkelijk aan toe te geven. Best lastig!

  17. Mariëlle 11 juli 2018 op 4:19 pm - Beantwoord

    Ik heb dit boek onlangs ook gelezen en het was echt een goede eye opener! Als je er op let: iedereen zegt inderdaad altijd dat hij/zij druk is en ik heb dit ook HEEL vaak gezegd haha. Nu zeg ik het nooit meer… Omdat ik ook écht zorg voor rustmomenten 🙂

    • Romy 11 juli 2018 op 9:32 pm - Beantwoord

      Echt een goed boek, hè?! Ik heb wel meer zelfhulpboeken gelezen, maar dit is echt een boek waar je direct iets mee kunt. Ik moet het dan ook snel maar eens gaan uitlezen 😉
      Wat goed dat je meer rustmomenten hebt ingebouwd én ook de uitspraak “Ik ben druk” nooit meer doet. Alleen al dat helpt volgens mij heel erg om je niet meer continu te druk te voelen.

  18. Elisabeth 11 juli 2018 op 5:32 pm - Beantwoord

    Als ik druk ben wordt ik heel gestrest en geen leuk persoon. Ik probeer om minder druk op mezelf te leggen, maar soms vind ik dat best lastig. Dit komt ook omdat ik zoveel wil en een te korte tijd. En vaak ook met te weinig energie.
    ps in onderstaande link zit het spannende wat ik pas gedaan hebt 🙂

    • Romy 11 juli 2018 op 9:34 pm - Beantwoord

      Dat is ook lastig! Er lijken soms structureel te weinig uren in een dag te zitten. Eigenlijk zit de enige truc erin om minder activiteiten in je beschikbare tijd te willen stoppen en dingen te schrappen, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
      Oeh, leuk dat je wat hebt geschreven over je spannende verandering van laatst. Ik ga een kijkje nemen 🙂

  19. Saskia 11 juli 2018 op 5:47 pm - Beantwoord

    Het is inderdaad een interpretatie van hoe je alles indeelt, hoewel ik het soms met mijn werkuren écht wel als druk ervaar (meer dan de lange werkuren van 7 – 18.00). Hoop dat dit in de toekomst wat meer veranderd. Gelukkig in het vooruitzicht de zomervakantie, waarin ik minder dagen werk. Maar juist die balans heb ik in 2018 zeker gevonden, om met drukke weken een rustig weekend te hebben, echter lukt dit door sommige verplichtingen niet altijd. En voor rust en tijd voor jezelf moet je gewoon tijd NEMEN.

    • Romy 11 juli 2018 op 9:36 pm - Beantwoord

      Best heftig inderdaad de uren die je maakt op het werk! Ik kan me voorstellen dat je dagen dan ook gewoon écht heel volgepland zijn. Juist daarom zo goed dat je wel bewust tijd neemt voor jezelf en voor rust. Balans is zo belangrijk. Dat lukt misschien niet altijd, maar het is al heel goed als je daar bewust aan werkt en de tijd NEEMT voor sommige dingen 🙂

  20. Geke 11 juli 2018 op 6:37 pm - Beantwoord

    Ik denk dat het ook wel een kwestie van prioriteiten stellen is. Maar dat vind ik best lastig. Dat stemmetje dat zegt: ‘je bent nog niet klaar met dit of dat, dus hoe kan je nu rustig zitten niksen?’ Dat helpt niet echt natuurlijk 🙂 …
    Maar ervan bewust worden is al een eerste stap 🙂

  21. Justine 11 juli 2018 op 9:15 pm - Beantwoord

    Dat dus! Druk zijn hoeft ook niet per se te betekenen dat het goed gaat met je en dat alles leuk is, maar wij nederlanders zijn zo gewend altijd maar druk druk druk te zijn. Jammer, want spontane dingen verschuiven daardoor naar de achtergrond. Het is een kwestie van prioriteiten, maar ook wel van je omgeving. Als iedereen altijd alles maar vol plant, dan is het oprecht heel moeilijk om daar niet in mee te gaan.. Anyway, ik hoop dat iedereen hier een stapje van terug doet. Dan kunnen we iets meer genieten en is erweer ruimte voor spontaniteit!

    • Romy 11 juli 2018 op 9:45 pm - Beantwoord

      Dat klopt wel inderdaad. Niet druk zijn is vooral zo lastig omdat werkelijk iedereen druk lijkt te zijn. Zie daar dan maar eens van af te wijken en het gevoel te hebben dat je als enige wel veel rust pakt. Dat vind ik er zelf ook het lastigste aan. Het zou zo mooi zijn als veel mensen iets spontaner worden. Dan verdwijnt die druk een beetje, maar is er inderdaad ook meer ruimte voor leuke dingen die nu misschien niet in “de schema’s” lijken te passen 😉

  22. Ivon 11 juli 2018 op 10:08 pm - Beantwoord

    Ik heb het boek van Tim Krabbe inderdaad ook gelezen, heel interessant boek en zeer vlot en herkenbaar geschreven. Goed artikel, dit is ook echt iets waar ik nog steeds iedere dag mee worstel.. Vooral mijn zondagen kan ik laten “verpesten” door het idee dat k zoveel meer (huishoudelijke) klusjes had willen doen dit weekend en het er weeer niet van gekomen is,waardoor ik bijna niet meer van leuke dingen kan genieten in het weekend. Bewustwording is al een grote stap.

    • Romy 12 juli 2018 op 7:22 pm - Beantwoord

      Die neiging om steeds dingen van jezelf te moeten is inderdaad best lastig soms! Het zou zo fijn zijn als je jezelf soms wat vrije tijd kunt gunnen, juist op bijvoorbeeld een zondag. Maar bewustwording is al een eerste stap en daarmee zit het, mede dankzij dit fijne boek, wel goed 🙂

  23. Zo simpel is dan geluk 14 juli 2018 op 9:55 am - Beantwoord

    Ja, inderdaad, iedereen heeft het maar druk druk druk en als je bijvoorbeeld vertelt voor het weekend geen plannen te hebben word je raar aangekeken.
    Zelf heb ik heel veel rustmomenten en ik vind het alleen maar fijn.

    • Romy 15 juli 2018 op 9:25 am - Beantwoord

      Supergoed dat jij juist bewust tijd vrijmaakt voor rustmomenten! De mensen die raar opkijken als je een rustig weekend hebt, zouden er juist een voorbeeld aan moeten nemen en ook bewust rust moeten inbouwen 🙂

  24. Nikita 16 juli 2018 op 7:27 pm - Beantwoord

    Het voelt soms inderdaad als een hype om druk te zijn en ik merk dat ik zo makkelijk als lui of aansteller wordt beschouwd als ik zeg dat ik die drukte niet aankan. Maar dat is wel echt zo. Er zijn mensen die gemakkelijk twee baantjes hebben en daar geen last van hebben, mijn vriendin is zo iemand. En dan zijn er mensen die mij zeggen van; ‘er zijn zoveel mensen die het drukker hebben dan jij en die je niet hoort zeuren’. Maar die mensen zijn niet hoogsensitief. Ik heb nu een vakantiejob als jobstudent, en dat bevalt me goed, heel goed zelfs. Maar ik heb bewust gezegd dat ik maar vijf dagen per week wilde werken toen ze dat vroegen op mijn sollicitatiegesprek. En daar heeft niemand een probleem van gemaakt. Sterker nog, ik heb vandaag een vrije dag. En al die mensen die mij dan een aansteller noemen? Jammer dan, maar ik weet dat als ik zoveel van mezelf ga eisen ik gewoon ga crashen. Ik heb in het schooljaar al zoveel druk op mijn schouders gehad en dat heeft echt verschrikkelijk slechte dingen voortgebracht. Dat ga ik echt geen tweede keer testen.

    • Romy 16 juli 2018 op 11:24 pm - Beantwoord

      Je hebt helemaal gelijk! Het is juist goed dat je voor jezelf opkomt en luistert naar wat je lichaam en gevoel aangeven. Iedere persoon is anders en het leven is geen wedstrijdje van wie het drukste is. Bovendien lijkt 5 dagen werken in je vakantie me al méér dan genoeg, toch?! Het is ook belangrijk om juist nu lekker van je vakantie te genieten 🙂
      Geniet lekker van je welverdiende rust én veel succes met je vakantiebaan! Je hebt het hartstikke goed gedaan door het zo te regelen.

  25. Giovanna Jansen 22 oktober 2018 op 8:18 pm - Beantwoord

    Herkenbaar! Ik roep ook altijd als eerste ‘lekker druk’ als iemand vraagt hoe het met mij gaat.
    En nog al eens neemt het druk zijn de overhand. Ik heb het boek (nog niet gelezen) ook liggen. Maar ergens heb ik toch nog het gevoel dat ik het te druk heb om er in te kunnen beginnen….hoogtijd om er in te beginnen geloof ik. ?

    • Romy 22 oktober 2018 op 10:38 pm - Beantwoord

      Haha, zo te horen is het inderdaad hoog tijd om het boek er eens bij te pakken en daarin te beginnen 😉 Ik ben benieuwd wat je ervan zult vinden.

Recente blogs

Meer grip op je tijd als ondernemer | 7 tips voor eigen bazen

18 augustus 2020|Carrière en ondernemen|

Als je eigen baas bent, kun je elke ochtend zelf bepalen hoe laat jij achter je computer kruipt. Dat is een fijn voordeel, maar ook een valkuil. De deur achter je dicht trekken is er niet bij en die overvolle agenda is toch echt jouw pakkie 'an. Dat was dan ook in het begin mijn grootste ondernemersfail. Ik liet mijn agenda bepalen door binnendruppelende mailtjes en rende regelmatig achter de feiten aan. Het afgelopen half jaar ben ik gelukkig weer (eigen) baas over eigen agenda geworden. Hoe? Met deze 7 tips voor meer grip op je tijd!

Inkiekje #7 | Hummusfeest, bloemenfestijn & Pippa's party

19 mei 2020|Persoonlijk|

Laat mij twee weken thuis zitten en voordat je het weet ben je een heleboel kattenfoto's verder. Oké, en een boel foto's van andere fijne, lieve of smakelijke momenten van mijn dagen. In dit Inkiekje geef ik je weer een inkijkje in mijn dagen de afgelopen weken. Zo vierde ik in mijn eentje een hummusfeestje, had ik een huis vol bloemen en ging Pippa nogal goed op een doos met pampasgras. Ik laat het je allemaal zien in foto's en maak er - hoe kan het ook anders als tekstschrijver? - ook weer wat woorden aan vuil.

Mini make-over | Stoere salontafels en een dalmatiërkleed

11 februari 2021|Interieur|

Wie mijn blog al een tijdje volgt, weet inmiddels: mijn interieur blijft nooit lang hetzelfde. Niet dat ik elk halfjaar een nieuwe bank in huis haal of met verf en kwasten in de weer ben, maar ik verander wel regelmatig mijn meubels en accessoires. Toen ik me laatst op de nieuwe PAX-kast en op Barts thuiskantoor stortte, kreeg ik de smaak weer eens te pakken. Ik scoorde voor mijn woonkamer stoere salontafels van Sfeer.nl en een nieuw vloerkleed. Bijzonder hoe je woonkamer er door maar drie nieuwe items totaal anders uit kan zien. Wait for it, ik laat je het resultaat zien.

Ga naar de bovenkant