Collage november 2020 2

November 2020 | Steun, liefde, Sinterzin & snertpret

 • 2 december 2020
 • 13 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

2020 is alweer bijna ten einde. Nog maar 30 dagen en we kunnen dit jaar (zonder vuurwerk, maar met mooie wensen) afsluiten. De afgelopen maand gebeurde er zo veel dat het soms haast leek alsof dit een jaar op zich was. De maand stond in het teken van afscheid nemen van iemand die me dierbaar is, anderen steunen en tegelijkertijd ook op zoek gaan naar de fijne kleine dingen die er nog steeds waren. Ik was lief voor mezelf, stortte me op de podcasts, kreeg Sinterzin en kerstvoorpret, en genoot van heel veel lekkere snert. Een terugblik met een lach en een traan!

 • Afscheid. Deze maand was er één waarin mijn leven en dat van de mensen om me heen aardig op z’n kop stond. Begin deze maand overleed mijn lieve schoonmoeder aan de verschrikkelijke ziekte die kanker heet. Eigenlijk heel plotseling. De maand draaide om afscheid nemen, de crematie (die overigens prachtig was) en er willen zijn voor mijn lieve vriend en anderen in deze lastige tijd. Soms was ik vooral verdrietig, soms voelde ik me sterk, soms moest ik juist toegeven dat sterk zijn even niet lukte, en soms was er naast dat alles ook een moment van intens genieten en heel hard lachen (hoe gek ook). Het voelt om eerlijk te zijn machteloos om iemand van wie je houdt verdrietig te zien en dat niet te kunnen wegnemen. Maar aan de andere kant voelde ik ook heel veel kracht, liefde en steun. In hem, in hun gezin, in mezelf en in alle lieve mensen om ons heen. En ik merkte dat “er zijn” soms al het mooiste is wat je kunt doen. Tegelijkertijd met het afscheid was (en is) een ander dierbaar familielid bezig met een zwaar revalidatietraject, waar ik hem graag bij wil supporten. Dat alles bij elkaar was soms op z’n zachtst gezegd “een beetje veel” en dwong me ook om niet altijd maar “de sterke” te willen zijn. Zo ook door in deze blog te laten zien dat niet alles één en al blijheid was in november. Het was aan de ene kant een intense en soms lastige maand, maar aan de andere kant ook een maand waarin ik kwetsbaar kon zijn, veel liefde voelde, dankbaar was dat ik steun kon bieden, en waarin ik veel waardevolle gesprekken voerde. What doesn’t kill you makes you stronger voelde nog nooit zo raak als nu. En kleine lichtpuntjes waren nog nooit zo dierbaar.
 • Podcasts, documentaires & boeken. Juist deze maand ging ik op zoek naar iets moois om positieve afleiding uit te halen. Dat vond ik in allerlei vormen van persoonlijke ontwikkeling. Ik ontdekte de podcasts en vroeg me meteen af waarom ik daar nooit eerder mee ben gestart. Daarnaast las ik meer boeken dan ooit en ben ik me meer gaan verdiepen in interessante artikelen of social-media-accounts over positiviteit, zelfzorg en persoonlijke groei. Een fijne bezigheid!
 • Werk, werk, werk. Naast het beluisteren van podcasts, was ik ook druk met werk. Ik moet zeggen dat ik uit toffe freelance opdrachten juist nu veel energie haal. Ik kreeg deze maand onder andere een akkoord op een groot nieuwe project waar ik heel veel zin in heb. Verder werkte ik aan leuke klussen voor opdrachtgevers. Een van de leukste dingen was dat ik een paar stappenplannen mocht schrijven over hypotheken. Ingewikkelde materie lekker begrijpelijk op papier krijgen blijft mijn lievelingsbezigheid als tekstschrijver.
 • Nee, nee, nee. Tegelijkertijd besefte ik deze maand ook maar weer eens dat je niet alles tegelijk kunt en dat dat soms ‘nee’ zeggen betekent. Ik zei ‘nee’ tegen sociale afspraken, maar ook tegen een paar opdrachten waar ik niet achter stond en tegen onhaalbare deadlines. Toch bijzonder hoe een simpel drieletterwoord je heel wat rust kan geven!
 • 9-uur-winkelbezoekjes. Al sinds het begin van corona kom ik liever zo min mogelijk in winkels. Ik bestel waar mogelijk dingen online. En als het echt niet anders kan, dan sta ik om 9 uur ’s ochtends (of vroeger) voor de winkeldeur. Kun je tenminste nog rustig je spullen scoren voordat de drukte losbarst. Ook deze maand deed ik regelmatig de broodnodige inkopen op de vroege ochtend. Bof ik even dat ik toch al nooit aan uitslapen deed! Ik moet bekennen dat ik het sinds corona überhaupt minder op heb met drukte.
november 2020 vaker vrolijk
 • Nieuwe documentaire. Verder ontdekte ik een razend interessante documentaire: ‘Waarom werken vrouwen niet?’ van Liesbeth Staats. Die documentaire zette mij ook aan het denken – in positieve zin. Ik vond het schrikbarend om te zien hoe de Nederland maatschappij werkende vrouwen soms enorm in de weg kan zitten. Bijvoorbeeld dat “Hoe combineer jij je werk met het vaderschap?” geen normale vraag is, maar diezelfde vraag voor moeders wel doodnormaal is. Maar ook verbaasde het me dat er eigenlijk altijd oordelen zijn: of je als vrouw nu fulltime werkt, 4 dagen werkt, 2 dagen werkt of helemaal niet werkt – er is altijd wel wat op aan te merken. Goed, ik kan wel een paar kantjes aan dit onderwerp wijden. Maar ik zou zeggen: gaat dat zien (via NPO Start). De documentaire belicht alle kanten van het issue heel mooi.
 • Slaapkamerswitch. Een leuk mini-project waar ik me deze maand op stortte, was mijn mini make-over van mijn slaapkamer. Er kwamen nieuwe posters op mijn wandplank te staan, waar ik errug blij mee ben. Het resultaat kon je al op mijn blog bewonderen.
 • Goed beugelnieuws. Er was ook goed nieuws deze maand. Ik kreeg namelijk te horen dat mijn beugel er (als het goed is) over een half jaar uit mag. Daar heb ik me een partijtje zin in. Zeker weten dat ik vanaf dat moment extra ga genieten van harde broodjes en cashewnoten (twee dingen die ik als beugelbekkie nu al meer dan een jaar niet heb gegeten).
 • De eerste kerstinkopen. Nog iets waar ik heel blij van werd deze maand waren mijn eerste kerstinkopen. Ik liet me verleiden door een advertentie van Dille & Kamille met vilten kersthangers en plaatste een leuke bestelling voor kerstdecoratie. Daarnaast kocht ik de nodige knutselspullen voor kerstkaarten en haalde ik mijn eerste foute kersttrui in huis. Alleen de kerstboom ontbreekt nog.
 • Sinterzin. Voordat het kerst is, moet natuurlijk eerst de Sint nog zijn ding doen. Geheel coronaproof gaan we met de familie een Zoom-pakjesavond houden. Daarnaast ga ik dit weekend (op afstand) bij mijn ouders langs om mijn lootje met cadeaus te verrassen. Ik ga er deze week maar eens voor zitten om het gedicht te schrijven – mijn favoriete onderdeel van het hele Sinterklaasfeest.
 • De kleine momenten. Verder koesterde ik deze maand door alles wat er gebeurde de kleine dingen des te meer. Bijvoorbeeld de lieve DM-verrassing die een vriendin voor me meenam, de enorme lachbuien die ik had bij Party & Co, die keer dat Pippa ongegeneerd op mijn buik lag te pitten terwijl ik yoga deed, mijn goed gelukte pasta pesto, de boeiende podcasts, de kaarsjes op tafel, de heerlijke kommen met snert, en de vele waardevolle wandelingen en gesprekken met Bart. Het zijn de kleine dingen die tellen. Dat besef ik nu alleen maar nog meer.

Wat is jou het meest bijgebleven van de afgelopen maand?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 2 december 2020 op 7:57 am - Beantwoord

  Ik kan mij voorstellen dat het soms een beetje dubbel voelt maar je hebt het prachtig verwoord. Het geluk zit hem zeker in de kleine dingen.

 2. Meaghan 2 december 2020 op 9:22 am - Beantwoord

  Wat mooi dat je ondanks het afscheid van je schoonmoeder en veel verdriet toch nog prettig dingen hebt kunnen doen in november en dat er zeker een aantal dingen waren waar je van genoot. <3
  De documentaire waarom vrouwen niet werken vind ik ook echt geweldig! Mijn scriptieonderwerp ging daar natuurlijk deels over (met name de betrokkenheid van beide ouders binnen de opvoeding van kinderen). Ik vind echt dat wij Nederlanders iets van andere landen, zoals Finland, kunnen leren. Uiteraard moet ieder het voor zich weten en mag je helemaal je eigen keuzes daarin maken, maar het is wel raar dat mensen pleitten voor feminisme en gelijkheid, terwijl we toch vaak in traditionele rolpatronen vervallen zodra er kinderen in het spel komen.

  Hihi heerlijk ook hè die feeststemmingen. Zijn toch wel de lichtenpuntjes zo in deze tijd!

 3. Audrey 2 december 2020 op 11:16 am - Beantwoord

  Poe, WAT een maand zo inderdaad voor jou. Goed dat je ook kon genieten van mooie dingen en dat je je eigen grenzen nog eens extra goed hebt bewaakt.

 4. Naomi 2 december 2020 op 11:59 am - Beantwoord

  Wat een heftige maand is dat geweest zeg. Als ik het zo op een rij zie, vind ik het heel knap dat je nog zoveel genietmomentjes hebt kunnen vinden. Ik hoop dat je decembermaand fijn en rustig wordt.

 5. Giovanna Jansen 2 december 2020 op 12:11 pm - Beantwoord

  Ik kan mij goed voorstellen dat de afgelopen maand de wereld voor je op zijn kop stond en dat het erg heftig was allemaal. Mooi dat je er wel ook waardevolle dingen uit hebt kunnen halen en dat er lichtpuntjes waren.
  Wat leuk en slim om op zo’n manier coronaproof Sinterklaas te vieren!

 6. Lianne 2 december 2020 op 12:53 pm - Beantwoord

  Wat een dubbele maand zo, met het verlies van je schoonmoeder! Maar ook fijn dat je je rust hebt gepakt, momentjes voor jezelf hebt gecreëerd en vaker ‘nee’ hebt gezegd. Haha, ik vind het wel grappig, ik zou juist nee zeggen tegen een opdracht over hypotheken. Gelukkig maar dat iedereen andere dingen leuk vindt 🙂 En ja, over die documentaire heb ik gehoord. Echt bizar inderdaad. Typisch weer zo’n vrouwen-zijn-minderwaardig-gevalletje. Vreemd dat dat anno 2020 nog steeds bestaat!

 7. Linda 2 december 2020 op 1:57 pm - Beantwoord

  Ik ben er ook achter gekomen dat winkelen in de supermarkt heel fijn is om 9 uur. Veel fijner dan het ouderen en chronisch zieken uurtje in de middag. Nooit gedacht dat ik ooit nog een ochtend mens zal worden. Ach ja, bijna dan.

  Verder wil ik je nogmaals heel vest sterkte toewensen. Verdriet hebben kent geen tijd of planning. Dat heeft echt tijd nodig. Neem het ook. En soms is samen even helemaal niet sterk zijn juist wat je nodig heb. Kruip nog eens lekker tegen elkaar aan tijdens de donkere dagen. Iemand missen in de aanloop naar de feestdagen is dubbel zo zwaar. Juist omdat je dan dubbel beseft dat alles nooit meer hetzelfde zal zijn. Een nieuwe traditie van mij is om op kerstavond een rondje te doen op de begraafplaats, langs de mensen die ik dan dubbel zo erg mis. Om even een kaarsje te branden en alle tranen te laten gaan. Dan is er daarna gelukkig weer een kachel die brand, met gezelligheid bij de boom. Samen zijn en bij elkaar zijn is dan alles wat telt ♥️

 8. Ida 2 december 2020 op 3:41 pm - Beantwoord

  Ik vind dat je heel goed omgaat met de minder leuke dingen. Knap dat je tijdens mindere momenten toch ook nog lichtpuntjes kan zien en ook leuke dingen gedaan hebt vorige maand! Ik ga zeker ook eens proberen te luisteren naar postcasts, dat heb ik eerder nog niet gedaan, maar dat is volgens mij echt van deze tijd! Goed dat je “nee” zegt tegen opdrachten die niet bij je passen. Het lijkt me best moeilijk in het begin, maar het is zonde als je er zoveel tijd en energie in besteed terwijl je het misschien niet ligt. Goede tip trouwens om vaker “nee” te zeggen! Je kersttrui is echt geweldig! Ik vind sowieso dat er dit jaar veel eerder aan kerstdecoraties wordt gedaan dan normaal. Zal dat komen doordat men meer tijd heeft of gewoon zin heeft in gezelligheid? Ik vind het in ieder geval erg gezellig! 🙂

 9. Zo simpel is dan geluk 2 december 2020 op 7:36 pm - Beantwoord

  Het is een ontzettend heftige maand voor je geweest. Dikke knuffel!
  Fijn dat je wel ook wat positieve dingen hebt beleefd. Het is inderdaad zo belangrijk om te genieten van de kleine dingen. Juist als dit soort heftige dingen spelen.

 10. Saskia 3 december 2020 op 9:05 am - Beantwoord

  Wat een veelbewogen maand voor je, heel heftig met vele ups & downs. Een dikke knuffel daarvoor <3 En geluksmomentjes zijn altijd belangrijk, maar dan helemaal! Hoop nog op een fijne laatste maand voor je 🙂

 11. Anna 4 december 2020 op 12:50 pm - Beantwoord

  Wat een heftige maand heb je achter de rug! 🙁 Knap dat je ondanks dat nog een heleboel lichtpuntjes en fijne momenten hebt beleefd en op papier hebt gezet. En je hebt helemaal gelijk dat je niet altijd sterk hoeft te zijn! <3

 12. Anouk 5 december 2020 op 12:14 pm - Beantwoord

  Wat een dubbele maand, het is altijd zo verdrietig om iemand te moeten verliezen. Ik verloor deze maand een jaar geleden onverwacht mijn schoon-oma en ondanks dat ze net als jou schoonmoeder nog niet zo heel lang in mijn leven was betekent dat niet dat de rouw er minder om is.

  • Romy 12 december 2020 op 12:37 am - Beantwoord

   Kan me voorstellen dat dat verdriet ook nu nog groot is – rouw kost tijd en het is gewoon heel verdrietig om iemand van wie je houdt niet meer om je heen te hebben. Ook voor jou veel sterkte!

Recente blogs

Je kwetsbaar opstellen online | Mijn dilemma's en overwegingen

8 februari 2019|Persoonlijk|

Je kwetsbaar opstellen. De een vindt het een ware uitdaging, de ander doet het vrijwel automatisch. Ik heb in de afgelopen jaren wel geleerd om open te zijn over mijn gevoelens, onzekerheden en struggles. Maar je kwetsbaar opstellen in een online wereld? Dat is toch wel wat anders! Hoe stel je je kwetsbaar op ten overstaan van honderden of zelfs duizenden lezers? Hoe ver durf je te gaan met je online kwetsbaar opstellen? Wat deel je wel en wat juist niet? Allemaal overwegingen die mij bezighouden. Ik schreef er dit artikel over!

De controle loslaten: wat, waarom en hoe?

19 april 2017|Persoonlijke groei|

Controle: als er iets is waar ik een haat-liefdeverhouding mee heb, dan is dat het wel. Ik kan soms hunkeren naar vaste schema's en regelmaat, terwijl die controle me ook niet altijd brengt wat ik zou willen. Voor de een werkt controle misschien heel fijn, terwijl die grote controlebehoefte bij iemand anders juist in de weg zit. Zou jij, net als ik, de controle wel iets meer willen loslaten? In dit artikel vertel ik meer over mijn overwegingen. Ook geef ik een paar tips hoe je een begin kunt maken om de touwtjes meer te laten vieren.

12 feestelijke kerstjurken onder 60 euro

3 december 2016|Outfits|

Het is vast geen geheim meer dat ik gek ben op jurkjes in allerlei soorten en maten. Ik draag ze niet alleen op feestdagen, maar gewoon het hele jaar door. Met kerst pak ik alleen graag net iets meer uit door een extra feestelijk jurkje te scoren. Ik maak er altijd een flinke zoektocht van en struin winkel naar winkel af. Dit keer ging ik op internet op zoek naar jurkjes die ik leuk vind én die binnen mijn budget passen. Daarom zet ik vandaag 12 feestelijke kerstjurken onder 60 euro voor je op een rijtje.