50mm8 2

Omdenken | 7x positief denken in de praktijk

 • 12 december 2018
 • 32 Reacties

Heb je weleens van ‘omdenken’ gehoord? Het werkt eigenlijk heel simpel. Je kunt in principe urenlang blijven hangen in kleine negatieve dingen. De bus die te laat komt bijvoorbeeld. Maar in plaats van gefrustreerd te blijven, kun je er ook voor kiezen om een positieve draai te geven aan kleine negatieve gebeurtenissen. Je hoeft er niet volledig in te geloven, maar wellicht helpt het je om luchtiger met iets negatiefs om te gaan. Het meeste “dagelijks leed” is heus zo erg nog niet. Tijd voor positief denken! Ik deel dan ook graag 7 herkenbare voorbeelden van omdenken uit mijn leven. Hopelijk kan ik je daarmee inspireren.

voorbeelden van omdenken tips

* Situatie 1: Het regent dat het giet en jij hebt geen paraplu bij de hand. Oftewel, er zit niets anders op dan als een verzopen kat thuis komen.
Ha, wist je dat thuis komen éxtra lekker is als het net hard heeft geregend en je daarna onder een warme douche kunt springen om vervolgens in je net zo warme pyjama binnen te luisteren hoe de regen tegen de ramen tikt. Zonder een regenbui zou je niet zo’n fijne thuiskomst hebben!

* Situatie 2: Een afspraak waar je enorm naar uitzag, wordt afgezegd. Ultieme verveling ligt op de loer!
Wat nou vervelen?! Je had de tijd vrijgehouden voor iets leuks, dus je kunt prima alsnog iets leuks gaan doen. Maak gebruik van de tijd die je onverwachts hebt. Zelfs als je voor een afspraak al naar een plek bent afgereisd, kun je daar dankbaar gebruik van maken door op die plek iets anders leuks te gaan doen. En anders is een rustige dag zonder verplichtingen op z’n tijd ook héérlijk.

Situatie 3: Je hebt je favoriete mok in duizend stukjes laten vallen én je favoriete trui is gekrompen.
Er is toch geen betere reden dan dit om jezelf te trakteren op een nieuwe mok of trui?! Dit vraagt om een opvolger. En die opvolger mag dan stiekem natuurlijk best mooier, beter of hipper zijn dan je vorige exemplaar. Grijp je kans!

Situatie 4: Je bent afgewezen voor een baan, een opdracht, een huis, een relatie…
Afwijzingen zijn rot. Dat is helaas een feit. Je mag er dan ook echt wel van balen en er teleurgesteld over zijn. Maar wist je dat er bij elke deur die sluit ook een deur ergens anders open gaat. Zo ben ik achteraf blij dat ik voor sommige banen ooit ben afgewezen, omdat daar later een veel leukere baan voor in de plaats kwam. Datzelfde zou ook zomaar eens kunnen gelden voor een mislukte date of voor het huis waarop je bod niet wordt geaccepteerd. Wie weet had het zo moeten zijn en komt er binnenkort iets nóg mooiers op je pad.

Situatie 5: Wachten, wachten, wachten. Je had je nog zo gehaast om op tijd te komen bij de huisarts en nu laat de beste man je zeker een half uur wortel schieten in de wachtkamer. Wat een ellende!
Ho stop! Wanneer heb je nu een half uur de tijd om in alle rust door een tijdschrift te bladeren, een zelf meegebracht boek te lezen of een praatje te maken met een mede-wachtende? De wachttijd dwingt je om een rustig moment voor jezelf te nemen of gedachteloos voor je uit te staren. Niet verkeerd, toch?!

Situatie 6: Oh nee, je wekker is niet afgegaan. Dat wordt met een halve boterham nog in je mond de deur uit te rennen. Niets geen rustige ochtendroutine!
Weet je wat mijn vader altijd zei als ik me versliep? “Blijkbaar had je die slaap nodig!” Je verslapen betekent namelijk wél dat je uitgerust wakker wordt en je nachtrust hebt kunnen pakken. Zo’n ramp is het in die zin nog niet als je je een enkele keer verslaapt. Overigens zou ik dit alsnog niet vijf dagen per week uitproberen als je leidinggevende een iets minder fanatieke aanhanger van deze gedachtegang is.

Situatie 7: Je hebt het perfecte jurkje gevonden. Alleen…alle maten hangen er behalve die van jou. Balen!
Zo heb je in ieder geval wel geld bespaard dat je aan andere aankopen kunt uitgeven. Dat leuke boek waar je al tijden naar uitkijkt, komt door deze “besparing” bijvoorbeeld een stuk dichterbij. Ja toch?! Always look on the bright side of life!

Omdenken, zo moeilijk is het eigenlijk nog niet! Daar ben ik na het omdenken van een paar situaties uit mijn leven wel achter. Bovendien is klein leed eigenlijk een onderdeel van groot geluk. Je hoeft niet altijd als een blij ei door het leven te stuiteren. Maar besef wel dat het leven te leuk is om kleine irritaties je dag te laten verpesten.

Kun jij een leuk voorbeeld van omdenken noemen uit jouw leven?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 12 december 2018 op 6:28 am - Beantwoord

  Ik heb een workshop “omdenken” gevolgd op mijn werk en dat heeft mij echt de ogen geopend en ik kan met sommige situaties nu veel beter omgaan. Er is ook een leuk boekje van 🙂

  • Romy 12 december 2018 op 7:52 am - Beantwoord

   Wat gaaf dat je een workshop over dit onderwerp hebt gevolgd! Dat lijkt me zeker heel inspirerend. En extra fijn natuurlijk dat het ook nog zijn vruchten heeft afgeworpen!
   Het boek van Omdenken heb ik ook staan. Dat moet ik binnenkort een keer gaan lezen, want volgens mij staan er heel wat inspirerende lessen in om me nog verder in dit onderwerp te verdiepen 🙂

 2. Marije 12 december 2018 op 6:58 am - Beantwoord

  Ik ben juist gaan omdenken toen ik in de moeilijkste fase van mijn leven zat. Toen heb ik het geleerd.

  • Romy 12 december 2018 op 7:53 am - Beantwoord

   Wat ontzettend knap dat je juist toen met omdenken bent begonnen. Juist in lastige periodes kun je heel veel aan deze strategie hebben! <3

 3. Els 12 december 2018 op 8:11 am - Beantwoord

  Haha, herkenbaar van de regen. Zaterdag nog helemaal nat geregend. Mijn trui onder mijn jas was nog nat. Maar mijn pyjama zat des te beter.

  • Romy 12 december 2018 op 9:35 pm - Beantwoord

   Haha, precies! Fietsen door de regen is geen feestje, maar daarna in je warme pyjama thuis zitten is dat gelukkig wel 😉

 4. Josephine 12 december 2018 op 8:15 am - Beantwoord

  Hahaha, jij geef er wel een hele positieve spin aan! Maar je hebt gelijk; in zulke kleine dingen moet je niet te lang blijven hangen.

  • Romy 12 december 2018 op 9:36 pm - Beantwoord

   Haha, omdenkers zijn inderdaad soms wel overdreven positief 😉 Gelukkig zijn ze vooral ontnuchterend bedoeld om niet te lang in negativiteit te blijven hangen. Als je er maar niet te zwaar aan tilt, kom je ook zonder vreugdedansjes in de regen een heel eind 😉

 5. Femke 12 december 2018 op 8:24 am - Beantwoord

  Nummer 5 haha.. een van mijn grootste irritaties! Wachten, zonde van mijn tijd. Daar ga ik eens wat aan proberen te doen :-).

 6. Shirley 12 december 2018 op 8:25 am - Beantwoord

  Ik vind omdenken niet altijd makkelijk, dus je lijstje met voorbeelden vind ik heel mooi. Als ik in de file sta, vooral op normaal rustige tijdstippen, denk ik altijd: gelukkig zit ik niet in het ongeluk dat gebeurd is, maar sta ik in de file.

  • Romy 12 december 2018 op 9:37 pm - Beantwoord

   Haha, herkenbaar hoor. Ongeduldigheid is mijn slechtste eigenschap 😉 Maar het iets anders benaderen, helpt soms al.

  • Romy 12 december 2018 op 9:38 pm - Beantwoord

   Dat is ook wel een goede gedachte inderdaad! Zeker als je daaraan denkt, is in de file staan eigenlijk helemaal niet erg.

 7. Anna 12 december 2018 op 9:23 am - Beantwoord

  Ik ben momenteel aan het leren omdenken! Dit artikel komt echt goed van pas! Liefs

  • Romy 12 december 2018 op 9:38 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat mijn artikel goed van pas komt. En supergoed dat je ook met omdenken bezig bent 🙂

 8. Lilian 12 december 2018 op 10:18 am - Beantwoord

  Situatie 5 zal ik onthouden want ik moet vanmiddag naar de tandarts (en voor die tijd Anna nog ophalen die bij een vriendinnetje speelt), dus dat gaat vast nodig zijn 🙂

  Ik ben overigens net begonnen in het boek HUH? van omdenken.

 9. Kirsten 12 december 2018 op 11:43 am - Beantwoord

  Omdenken is iets waar ik vaak moeite mee heb, dus zo’n lijstje met voorbeelden is erg fijn. Ik zou het veel vaker moeten doen, want het werkt echt, maar in de praktijk blijkt dat vaak nogal moeilijk. Vanaf nu ga ik terugdenken aan jouw voorbeelden en proberen minder in het negatieve te blijven hangen.

  • Romy 12 december 2018 op 9:39 pm - Beantwoord

   Leuk! Dat boek ligt bij mij ook nog in de kast om binnenkort te gaan lezen. Volgens mij is het echt een leuk en leerzaam boekje 🙂

  • Romy 12 december 2018 op 9:40 pm - Beantwoord

   Omdenken is inderdaad geen makkie, maar het kan je zeker wel heel veel brengen. Je hoeft overigens niet eens de omdenkgedachtes volledig te geloven. Het kan ook al helpen om simpelweg voor iedere negatieve gedachte een omdenker te bedenken. Dat is al een fijne positief-denk-oefening op zich 🙂
   Zet hem op!

 10. Yvonne 12 december 2018 op 2:49 pm - Beantwoord

  Het is ook leuk om Omdenken te volgen op Facebook en Twitter. Komen soms briljante dingen voorbij!

  • Romy 12 december 2018 op 9:41 pm - Beantwoord

   Zeker weten! Ik volg Omdenken op beide social media (en ook op LinkedIn) en kan hun updates eigenlijk altijd wel waarderen 🙂

 11. irene | tussenmarsenjupiter 12 december 2018 op 7:34 pm - Beantwoord

  Ik ben er ook wel beter in geworden dit jaar! Ik probeer overal wel het grappige van in te zien. En ik denk ook altijd: het is dat het zo moet zijn. Bij veel van die dingen helpt het je echt geen meter vooruit als je daar je humeur door laat verpesten. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat!

 12. chucky1012 13 december 2018 op 2:29 am - Beantwoord

  Voor mijn heel makkelijk want dat ebpne fashionitem wat er niet hangt in mijn maat laat ik dan maar en ga er bij een verkoopster niet naar vragen……
  Wachten in een wachtkamer dan de tijdschriften lezen.
  Daar staan vaak fijne tips in maar ook op interieur gebied de mooiste betaalbare budget geprijsde woonaccessoires en meubelen.
  Ook raamdecoratie.
  Een goed artikel ?

  Een hele fijne dag ?

  • Romy 13 december 2018 op 5:52 pm - Beantwoord

   Zo te horen heb jij het omdenken helemaal onder de knie! Wat leuk om dat te horen ? En inderdaad, interieurtijdschriften zijn ook altijd leuk om door te bladeren.

 13. Simone 13 december 2018 op 9:00 am - Beantwoord

  Ik ben niet zo goed in omdenken, maar vind het wel leuk om te lezen dat zo vervelende situaties ineens een stuk leuker kunnen worden. Ik ga ook eens proberen wat vaker om te denken! 🙂

  • Romy 13 december 2018 op 6:14 pm - Beantwoord

   Het is zeker leuk om omdenken toch eens te proberen. Je hoeft niet 100% in zo’n omdenkgedachte te geloven om er toch een stuk vrolijker van te worden ?

 14. Zo simpel is dan geluk 13 december 2018 op 4:05 pm - Beantwoord

  Gelukkig heb ik sowieso niet zo heel snel last van kleine irritaties. Omdenken helpt daar heel goed bij en relativeren trouwens ook!

  • Romy 13 december 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

   Inderdaad! Met relativeren kom je al een heel eind 🙂

 15. Saskia 17 december 2018 op 2:30 pm - Beantwoord

  Omdenken is denk ik echt wel belangrijk en maakt het allemaal wat minder zwaar. Ik probeer altijd het glas half vol te zien, i.p.v. half leeg. Of gewoon blij zijn dat ik überhaupt een glas heb 😉 Maakt het allemaal toch een super fijner, ook de negatieve dingetjes.

  • Romy 18 december 2018 op 12:07 am - Beantwoord

   Haha, dat vind ik wel een goede: blij zijn dat je in ieder geval een glas hebt. Dankbaar zijn voor wat je hebt, maakt het leven al zo veel fijner en luchtiger 🙂

 16. Nikita 17 december 2018 op 8:19 pm - Beantwoord

  De meeste dagen lukken simpele omdenkingen wel. Als ik echter een hele dag paniek heb ervaren en dan aan het eind van de dag ontdek dat mijn trein ook nog eens een halfuur vertraging heeft, dan lukt relativeren niet meer. Op normale basis wel. Als ik een normale dag heb dan kan ik dat meestal wel. Ik had je blogpost al eerder gelezen, en ik moest eigenlijk glimlachen zaterdagochtend. Ik had me voorgenomen om om 9u op te staan omdat ik nog wat schoolwerk wilde doen. Om 9u werd ik wakker door mijn wekker, maar ik was zo moe dat ik hem had afgezet en me nog eventjes ‘vijf minuutjes wilde omdraaien’. Ik kwam pas om 11u wakker. Eerst was ik een beetje boos omdat we over twee uur aan de bibliotheek hadden afgesproken. Maar toen moest ik aan jouw blogpost denken, en toen werd de boosheid minder en was ik ineens blij dat ik langer had geslapen. De afgelopen week was ook geen gemakkelijke geweest, dus ik kon die extra uurtjes slaap echt wel gebruiken. Ik probeer heel vaak om te denken, maar dat kost vaak energie voor mij nu ik niet zo goed in mijn vel zit. Maar het maakt het leven wel een stuk leuker. Ik ben normaal wel dat positieve meisje dat de meeste dingen probeert positief te zien.

  • Romy 18 december 2018 op 12:19 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je na het verslapen iets had aan mijn omdenker. Het is eigenlijk helemaal niet zo erg om wat later wakker te worden dan je van plan was. Wie weet voelde je je daarna een stuk beter en heeft de extra slaap er juist voor gezorgd dat je daarna een stuk productiever kon zijn.
   En die positiviteit komt echt wel weer bij jou! Die zit in je en die zal er altijd zijn. Als het weer beter met je gaat, weet ik zeker dat positief denken ook een stuk makkelijker zal worden <3

Recente blogs

Blij Lijstje #60 | Kapperssuccessen, kleding verkopen & kerstdagen die nét even anders verlopen

26 december 2022|Persoonlijk, Positiviteit|

Terwijl ik dit typ, klinken de kerstliedjes op de achtergrond en staat de oven onze kerstlunch te verwarmen. Onze kerstdagen liepen door het beruchte virus (niet bij Bart en mij, maar bij de schoonfamilie) ietsje anders dan anders. Maar we hebben thuis in kersttruien alsnog een fantastische dag gehad. Daarnaast was er de afgelopen maand ook een heleboel niet-kerstachtigs om blij van te worden. Dit is mijn Blije Lijstje. Met dit keer onder meer de eerste kapper die wél begreep hoe klein "de puntjes" zijn, kleding verkopen zonder verzendgedoe, een paar kerstclichés (iets met Robert ten Brink) en een beslissing waarmee ik mezelf veel decemberstress bespaarde.

Jezelf veroordelen? Stop! (en wel om deze 5 redenen)

16 december 2017|Persoonlijke groei|

Heb jij weleens last van een vervelend stemmetje in je hoofd? Misschien omdat je een foutje hebt gemaakt of omdat je je ellenlang to do list niet af hebt gekregen. In het verleden heb ik ook regelmatig mezelf veroordeeld. Of ik nu een blooper beging, een niet zo handige opmerking maakte of mezelf betrapte op een flinke spelfout, ik vond dat ik het niet goed deed of baalde van mezelf. Nog steeds kan ik wel over zoiets inzitten, maar gelukkig ben ik over het algemeen iets milder voor mezelf. En dat gun ik jou ook! Tijd voor stap 1: overtuiging! Dit zijn 5 redenen waarom jezelf veroordelen écht nergens voor nodig is.

Romige havermout met abrikozen & amandelen (vegan)

12 november 2023|Recepten|

Op havermout raak ik nooit uitgekeken. Misschien jij ook niet! Je kunt het met alle fruitsoorten combineren en er de lekkerste voedzame ontbijtjes mee maken. Laatst kwam ik al dingen-bij-elkaar-gooiend tot een nieuw havermoutrecept waar ik zelf erg graag van eet: havermout met abrikozen. Deze havermout is lekker romig door de plantaardige kwark, heeft een goede bite door de abrikoos en smaakt tegelijkertijd heerlijk zoet. Als je net als ik dol bent op (gedroogde) abrikoos, dan kun je deze havermout met abrikozen vast waarderen. Je maakt 'm in 5 minuten en hij vult goed genoeg om de hele ochtend lekker vol van te zitten.