omgaan met belemmerende overtuigingen

Omgaan met belemmerende overtuigingen | 7 tips

 • 6 januari 2020
 • 24 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Wie zit er nu op mij te wachten? Kan ik dat wel echt? En is succes wel voor mij weggelegd? Het zijn stuk voor stuk belemmerende overtuigingen die je niet bepaald helpen je doel te bereiken. Als een rood lint met pionnen dwarsbomen ze de weg om waar dan ook te komen. Helaas bestaat er geen toverstaf waarmee je die lastige overtuigingen in één keer naar de maan stuurt. Wel kun je leren omgaan met belemmerende overtuigingen, zodat ze je minder in de weg zitten. Ik ben daar de afgelopen maanden als kersverse ondernemer mee aan de slag gegaan. Ik deel 7 tips die mij hierbij helpen.

Omgaan met belemmerende overtuigingen

Je had vast als kind weleens een irritante klasgenoot die altijd wat op of aan te merken had. Zelfs als je iets heel leuks voorstelde, had deze zeurpiet een vervelende opmerking paraat. “Ja maar” kwam in zijn uitspraken dan ook regelmatig voor.

Belemmerende overtuigingen zijn vergelijkbaar met die vervelende klasgenoot van vroeger. Je hebt grootse dromen en mooie doelen, maar een stemmetje wil niets liever dan je die uit je hoofd praten. Helaas zal dat stemmetje zich niet zomaar koest houden. Maar het goede nieuws is dat je vaak een keuze hebt. Ga je met die stem mee? Of durf je het aan om uit te zoeken of die stem misschien wel ongelijk heeft?

Dit zijn 7 tips die mij helpen bij omgaan met belemmerende overtuigingen.

1. Breng de overtuigingen in kaart

Over het algemeen ben ik er geen voorstander van naar dit soort irritante oortetteraars te luisteren. Maar voor deze eerste tip is dat toch wel handig. Want als je niet weet wat jouw belemmerende overtuigingen zijn, dan kun je er ook niets tegen beginnen. Ga daarom op onderzoek uit wat jouw belemmerende overtuigingen zijn. Is het één overtuiging of zijn het er meerdere? Komen ze op hetzelfde neer of zijn ze duidelijk verschillend?

Een paar belemmerende overtuigingen waar je last van zou kunnen hebben:

 • “Ik doe het ook nooit goed.”
 • “Wie zit er nu op mij te wachten?”
 • “Het gaat toch niet lukken.”
 • “Niemand vindt mij [vul in: leuk/aardig/goed/slim].”
 • “Ik ben niet goed genoeg.”
 • “Wie ben ik om…?!”

Probeer ook uit te zoeken in welke situaties je die overtuigingen hebt. Zit daar een patroon in?

2. Analyseer waar de overtuigingen vandaan komen

Vaak heb je belemmerende overtuigingen in de loop der jaren opgebouwd. Zo kan het zijn dat je gedachte “Ik doe het ook nooit goed” is gebaseerd op meerdere niet-succeservaringen. Niet omdat jij per se veel dingen niet goed hebt gedaan, maar omdat je je misschien wel extra op fouten bent gaan focussen. Misschien heeft iemand je ooit iets gezegd waardoor je negatiever naar jezelf bent gaan kijken. Of zijn er specifieke dingen gebeurd die je overtuigingen kunnen verklaren?

Zoek uit waar die gedachten vandaan komen. En wees eens heel eerlijk: zijn die overtuigingen terecht als je kijkt naar de situaties die eraan ten grondslag liggen?

3. Ga op zoek naar tegenbewijs

Het stemmetje in je oor kan wel blijven roepen dat je iets niet kunt, maar ongetwijfeld heb je genoeg situaties meegemaakt die het tegendeel bewijzen. In welke situaties kon je meer dan je dacht? Op welke momenten voelde je je succesvol? Wat zijn mooie dingen die je in je leven hebt bereikt? De antwoorden op die vragen kunnen je meer vertrouwen in jezelf geven.

Stel bijvoorbeeld eens een reversible bucketlist op (bekijk hier die van mij!). Dat is een lijstje van dingen die je ooit wilde bereiken en die je daadwerkelijk hebt bereikt. Dat kunnen dingen zijn op het gebied van je studie of werk, maar ook persoonlijke overwinningen. Lees het lijstje regelmatig goed door en laat jouw afgevinkte doelen goed tot je doordringen. Die kunnen dienen als tegenbewijs als je belemmerende overtuigingen weer eens om de hoek komen kijken.

omgaan met belemmerende overtuigingen 2

4. Signaleer de overtuigingen, maar ga er niet in mee

Belemmerende overtuigingen heten niet voor niets “overtuigingen”. Ze kunnen vrij hardnekkig zijn. Zelfs als je er heel wat tegenbewijs tegenaan gooit, kunnen ze nog op de kop opsteken. Aan jou daarom de taak om de gedachten er wel te laten zijn, maar er niet zomaar in mee te gaan. Ik geef het toe: dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar hoe vaker je ermee oefent, hoe beter het zal gaan.

Stel je voor: je besluit voor iets te gaan, maar er komt een belemmerende overtuiging om de hoek kijken. Wat nu als je simpelweg observeert dat je die gedachte hebt en er vervolgens niets mee doet?

“Hé, daar heb je die gedachte weer! Maar ik ga door.”

Ongetwijfeld komt de gedachte een paar minuten later opnieuw in je op – de stalker die hij is! Maar laat je daardoor niet uit het veld slaan. Blijf de gedachten simpelweg signaleren en doe er verder niets mee. Ik heb dit zelf met een aantal belemmerende overtuigingen gedaan en bij mij helpt het echt.

5. Sta jezelf toe om fouten te maken

Belemmerende overtuigingen kunnen te maken hebben met de angst om fouten te maken, misschien wel vanuit perfectionisme. Je zou elke fout kunnen zien als een bevestiging van je belemmerende overtuigingen.

“Zie je wel, doe ik het alweer niet goed!”.

Maar wat nu als je bij voorbaat anders tegen foutjes aankijkt? Besef dat fouten je helpen om te leren en daarmee om verder te komen. Neem het jezelf niet kwalijk als je een keer iets niet in één keer goed doet en zie elke fout als een stap dichter bij jouw doel. Zo zet je de negatieve bril af die je belemmerende overtuigingen je aanpraten én leg je voor jezelf de lat een stuk lager.

6. Doe nieuwe succeservaringen op

De belangrijkste tip voor omgaan met belemmerende overtuigingen is misschien wel ontdekken dat je meer kunt dan de overtuigingen je wijsmaken. Laat je niet gek maken en ga tóch voor de doelen die jij in gedachten hebt. Belemmerende overtuigingen of niet, zet een stap. Alleen op die manier kun je ontdekken dat je meer kunt dan het stemmetje in je hoofd je doet geloven. En alleen op die manier kun je je belemmerende overtuigingen een flinke trap na geven.

7. Vier je successen

En vergeet ten slotte niet om je successen te vieren. Of je nu een grote mijlpaal hebt bereikt of een mini-stap hebt gezet – elke stap is er een. Sta stil bij wat goed is gegaan, geef jezelf een schouderklopje en trek desnoods een fles champagne open. Het is je gelukt! En als het je nu is gelukt, waarom zou het dan een volgende keer niet ook lukken?

Van welke belemmerende overtuigingen heb jij weleens last?

omgaan met belemmerende overtuigingen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 6 januari 2020 op 6:42 am - Beantwoord

  hoewel ik het niet wil, heb ik hier ook zeker wel eens last van. Jezelf toestaan om fouten te maken is een hele belangrijke, maar moeilijke, denk ik :-).

 2. Darina 6 januari 2020 op 6:53 am - Beantwoord

  Ja, hier heb ik ook zeker weleens last van. Maar ik probeer de zin “daar heb je die gedachte weer, maar ik ga door” te hanteren en dat helpt zeker maar vereist wel oefening.

 3. Naomi 6 januari 2020 op 7:08 am - Beantwoord

  Heel boeiend en leerzaam, dit artikel. Belemmerende overtuigingen zijn inderdaad van die dingen die je liever niet wilt horen, maar ik denk dat het zeker kan helpen om ze op te schrijven en zo inzichtelijk te maken. Moet ik misschien maar eens gaan proberen. Ik heb er zat om mee te oefenen helaas…

  • Romy 9 januari 2020 op 10:43 pm - Beantwoord

   Ah wat rot dat je nogal last hebt van dit soort overtuigingen. Hopelijk helpt het al om ze eens in kaart te brengen. Niet heel leuk om ze op papier voor je te zien, maar inzicht is soms al een goede eerste stap om die gedachten daarna te kunnen aanpakken.

 4. Anna 6 januari 2020 op 8:59 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel met heel veel waardevolle tips! Vooral het opdoen van nieuwe succes-ervaringen heeft mij heel erg geholpen, bijvoorbeeld toen ik met mijn webshop begon. Ik was echt door het dolle heen toen ik mijn eerste bestellingen binnenkreeg en het gaf mij zoveel vertrouwen! Dan heb je ineens een ander stemmetje, die zegt: ‘Zie je nou wel ;-).’ Fouten maakt iedereen, dat is vallen, opstaan en weer doorgaan.

  • Romy 9 januari 2020 op 10:49 pm - Beantwoord

   Wat goed dat die succesjes je zo veel hebben gebracht! Ik lees jouw artikelen met successen als ondernemer ook altijd graag. Zo tof om te lezen wat je allemaal hebt bereikt! En door even bij die succesjes stil te staan, verlies je ze niet zomaar uit het oog 🙂

 5. Mariska 6 januari 2020 op 9:41 am - Beantwoord

  Het ‘ja maar’ herken ik wel. Qua vrijheid wilde ik zo graag voor mezelf, maar durfde dat nooit. Want ‘want als’. Uiteindelijk toch gedaan en natuurlijk is het financieel weleens even spannend, maar de vrijheid is me zoveel waard.

  • Romy 9 januari 2020 op 10:52 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je zo blij bent met het ondernemen en met de vrijheid die het je heeft gebracht. Natuurlijk is de grote stap spannend, maar het kan je zo veel brengen.

 6. Giovanna Jansen 6 januari 2020 op 9:56 am - Beantwoord

  Mooie blog! Het tegendeel zoeken en de belemmerende gedachte onder een ‘is dit wel echt zo’ loep leggen hebben mij hier wel vanaf geholpen. Net als het vieren van je successen, dat is zo belangrijk voor je zelfvertrouwen. Neemt niet weg dat belemmerende gedachten toch nog wel eens stiekem de kop opsteken… Ik val bijvoorbeeld nog wel eens terug in het ‘ja maar’ merk ik.

  • Romy 9 januari 2020 op 10:55 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je al een paar manieren hebt gevonden om de belemmerende gedachten ietsje te minderen. Het blijft jammer dat dat soort gedachten zich niet zomaar laten wegbonjouren. Maar hopelijk wordt ook het “ja maar…” steeds wat minder in je hoofd.

 7. Irene 6 januari 2020 op 10:14 am - Beantwoord

  Observeren en laten gaan vind ik echt een mega goeie tip! Ik oefen dat nu ook. Heb ook best vaak belemmerende gedachten maar het werkt dus ook als je je slecht voelt. ‘Oké, ik voel me slecht vandaag, moving on.’
  Het is ook niet zo dat je gedachten feiten zijn. Je kan denken wat je wil. Dat de maan roze is en mijn haar zwart terwijl het overduidelijk bruin en roze is. Dus als ik denk dat ik een sukkel ben is dat geen feit. Dat zijn van die dingen die ik – en anderen waarschijnlijk ook – eigenlijk wel weet maar in de praktijk is het toch altijd moeilijker hé :p

  • Romy 9 januari 2020 op 10:57 pm - Beantwoord

   Wat een slimme tip! Die kende ik nog niet. Maar eigenlijk wel slim inderdaad om je regelmatig te realiseren dat je gedachten heel vaak geen werkelijkheid zijn, dus ook niet als ze je dit soort belemmerende overtuigingen toefluisteren. Die ga ik onthouden 🙂

 8. Audrey 6 januari 2020 op 10:19 am - Beantwoord

  Mooi artikel weer! Ik heb dit ooit bij een assertiviteitscursus gehad en het bewust zijn van de gedachten die dit soort belemmerende overtuigingen veroorzaken is inderdaad een hele belangrijke.

  • Romy 9 januari 2020 op 10:59 pm - Beantwoord

   Wat goed dat ze dit soort tips ook bij een assertiviteitscursus geven! Bewustzijn is dan toch vaak de eerste stap, ook al is de stap van bewustzijn naar actie daarna niet altijd makkelijk.

 9. bychristiana 6 januari 2020 op 10:41 am - Beantwoord

  Ik vind je puntje 2 vooral interessant. Dit is namelijk voor mij onlangs een eye opener geweest. Ik vind het moeilijk om met bepaalde dingen te beginnen vanwege eerdere ‘mislukkingen’. Dan is het zo makkelijk om tegen jezelf te zeggen; Zie je wel, ik kan het toch niet of het lukt me toch niet. Ik vond dat al een heel goed inzicht dus ik denk dat ik me aan de hand hiervan ook beter kan gaan focussen op wat ik wel zou kunnen doen!

  • Romy 9 januari 2020 op 11:02 pm - Beantwoord

   Soms kan alleen al zo’n inzicht helpen om van bepaalde gedachten af te komen. Het is soms zo jammer dat kleine foutjes in je hoofd heel groot kunnen worden, terwijl succesjes andersom vaak naar de achtergrond verdwijnen. Maar alleen al weten dat je die neiging snel hebt, is een goed begin 🙂

 10. Rachel Kromdijk 6 januari 2020 op 12:18 pm - Beantwoord

  Een heel goed artikel heb je geschreven, erg leerzaam.. je had mijn aandacht! En je successen vieren is altijd goed om te doen! En blijf jezelf uitdagen. Nog de beste wensen en een gezond 2020 🙂

  • Romy 9 januari 2020 op 11:09 pm - Beantwoord

   Thanks! Voor jou ook een heel mooi en gezond 2020! 🙂

 11. Iris 6 januari 2020 op 1:15 pm - Beantwoord

  Oh ja, op school had ik dit altijd! Zo vervelend. Op mijn werk ook wel, maar daar is vaak iedereen wel wat volwassener.

 12. Lilian Visser 7 januari 2020 op 10:20 am - Beantwoord

  Ik ben afgelopen jaar veel bezig geweest met punt 3. Wat erg leuk blijkt te zijn. Mijn project voor 2020 is mijn grootste belemmerende overtuiging op dit moment haha. Dus ik ga een jaar lang bezig om het tegendeel te bewijzen.

  • Romy 9 januari 2020 op 11:13 pm - Beantwoord

   Wat stoer dat je er toch voor gaat! En inderdaad, je hebt een jaar de tijd om het tegendeel te bewijzen, dus dat moet toch haast wel goed komen 🙂 Zet hem op!

 13. Nikita 10 januari 2020 op 9:47 am - Beantwoord

  Ik heb dat heel vaak op mijn werk. Ik ben oprecht graag op mijn werk en ik doe het graag en heb hele lieve collega’s. Maar ik kan mezelf nogal kwellen met de gedachte dat ik mijn job niet goed genoeg doe. Terwijl dat helemaal niet waar is. De klanten zijn altijd zo blij als ik er ben en van sommige mensen krijg ik al koosnaampjes zoals ‘schatteke of lieveke of schat of meiske’. Dus nee, ik ben zeker geen slecht persoon wat dat betreft. Toen ben ik me beginnen afvragen wie er zei dat ik mijn job slecht deed, omdat er een liedje was dat me daardoor aan het denken zette. En ineens besefte ik dat er maar een iemand is die beweert dat ik mijn job niet goed doe. Heel confronterend, maar dat ben ik dus zelf. En daarnaast, als ik mijn job zo slecht deed had mijn baas me echt geen vier maanden in dienst gehouden. Toen ik het daar een paar weken geleden met mijn collega over had, heeft ze me zoals jij dat zegt ‘een positieve schop onder de kont’ gegeven en nu voel ik me terug beter. En ben ik er zelf ook van overtuigd dat ik mijn job goed doe. En daarnaast, ik ben van een beginnende burn out naar fulltime gegaan, iets wat niet altijd evident is. En daartussen heb ik ook nog eens een dierbare verloren. En toch sta ik nog overeind en ben ik er altijd in geslaagd om mijn job goed te doen. Dus ik heb geen reden om zo hard voor mezelf te zijn. Natuurlijk maak ik fouten, maar dat doet iedereen. Zelfs mijn collega’s met zoveel meer ervaring dan ik.

  • Romy 15 januari 2020 op 10:24 pm - Beantwoord

   Wat heb je dat mooi gezegd! En je hebt meer dan gelijk! Je doet het hartstikke goed, hebt enorme stappen gezet, bent opgekrabbeld na een heftige periode en weet ook nu heel veel te doorstaan ondanks alle heftige downs. Genoeg reden om enorm trots te zijn op jezelf, ook al maak je zo nu en dan (zoals iedereen) een foutje. Je doet het meer dan goed genoeg!

 14. Zo simpel is dan geluk 11 januari 2020 op 9:28 am - Beantwoord

  Herkenbaar die belemmerende overtuigingen. Want hoewel je ergens echt wel weet dat ze niet waar zijn, voelt het soms toch zo. Goede tips geef je!

Recente blogs

55 écht originele vragen om aan je vriendin te stellen

8 april 2018|Lifestyle|

Met vriendinnen doe ik niets liever dan gezellig kletsen. Met een kop thee erbij in een koffietentje of gewoon gezellig thuis op de bank. Aan gespreksonderwerpen gelukkig meestal geen gebrek! Zit je nu toch een keer zonder inspiratie voor een gespreksonderwerp? Of valt het gesprek opeens ongemakkelijk stil? Met deze 55 vragen om aan je vriendin te stellen, zit je voorlopig niet om leuke, mooie, diepzinnige of juist grappige gespreksonderwerpen verlegen.

Wij gingen naar Italië en het was fan-tas-tisch!

9 augustus 2018|Op reis|

Koffer ingepakt? Check! Alle 1500 foto's veiliggesteld via Google Drive? Yes! En ingecheckt voor de terugvlucht? Ja! Nu ik dit schrijf, ben ik helemaal klaar om na 7 fantastische dagen in Italië terug naar huis te vliegen. Al lange tijd droomde ik van een reis naar Italië. Ik zag mezelf al rondlopen langs de grachten in Venetië, wilde niets liever dan de gekleurde huisjes in Burano met eigen ogen zien en kon ook niet wachten om vanachter een treinraampje een glimp van het Toscaanse landschap op te vangen. Hoe het was om die punten van mijn bucket list te kunnen afvinken? Nou, het werd een reis die al mijn verwachtingen overtrof. 

Gekocht, gescoord, gevonden | Mijn nieuwe & tweedehands vakantie-aankopen

4 augustus 2021|Positiviteit|

Wees gerust: onze auto was op de terugreis ook na een mini-shopsessie minder zwaar beladen dan op de heenweg. De boodschappentassen voor de heenreis tikten blijkbaar zwaar aan. Wel zaten er in de achterbak een paar spullen extra gestopt op de terugweg die ik vanaf onze vakantiebestemming mee naar huis nam. Geshopt bij Action, kledingwinkels en soms ook tweedehands! Uiteraard kon ik het niet laten mijn aanwinsten op de foto te zetten en er een blog aan te wijden.