Ooit begon Instagram als een plek waar je snelle kiekjes en selfies kon plaatsen. Inmiddels is dit sociale medium echter serious business en barst het er van de perfecte plaatjes. Denk aan influencers die hun uiterst fotogenieke ontbijtje opeten met een zijden pyjama aan en met uitzicht op een tropisch strand. En dan te bedenken dat jij die foto misschien ziet terwijl je met je ontplofte kapsel nog snel een boterham pindakaas naar binnen werkt voordat je naar je kantoorbaan gaat. Jaloers? Niet nodig! Er zijn namelijk zeker 7 dingen die jij niet ziet achter de perfecte Instagram-feed.

niet zien aan de perfecte instagram-feed

P.S. Ik heb zelf zeker niet de perfecte Instagram-feed, maar zou het wél heel leuk vinden als je mij volgt.

 1. De 999 foto’s die niet zijn geplaatst. Heb je het idee dat de selfies van een ander mooier zijn dan die van jou? En dat jouw ongemakkelijke poses niets voorstellen vergeleken met die van een influencer? Besef dan dat de foto van die persoon waarschijnlijk de beste is van talloze foto’s. Tussen die andere 999 foto’s zitten ongetwijfeld ook kiekjes waarop ook zij lipstick op haar tanden heeft of waarop haar buikje door een onhandige pose wél zichtbaar is.
 2. De imperfecties die zijn verstopt onder foundation en filters. Heb je de neiging om jouw eigen huid te vervloeken als je de ogenschijnlijk “flawless skin” (ook zo’n Instagram-term!) van een influencer ziet? Vergeet dan niet dat diegene misschien wel eerst een rijkelijk gevulde toilettas aan make-upproducten heeft gebruikt. En een filtertje extra doet ongetwijfeld ook wonderen. En besef: je bent sowieso mooi zoals je bent, ook zonder een enorme trukendoos aan make-up en filters te gebruiken. ♥
 3. Baalmomenten, frustraties of huilbuien. Geloof me: ook al lijkt het een Instagrammer voor de wind te gaan, iedereen maakt vervelende dingen mee. Zelfs als diegene op elke foto met een (parelwitte) glimlach van oor tot oor staat, betekent dat niet dat haar leven perfect is. Niet iedereen deelt huilmomenten, baaldagen en zorgen, maar dat betekent niet dat een ander die niet heeft. Misschien huilt jouw favoriete influencer wel heel hard tijdens de zoveelste vliegreis, omdat ze eigenlijk veel liever thuis zou blijven. Kan ook!
 4. De onzekerheid. Mede door eerlijke posts en video’s van sommige influencers heb ik geleerd dat ook mensen van wie ik dat nooit had verwacht, onzekerheden hebben. Net zoals jij en ik, hebben ook influencers wel onzekerheden over hun lichaam, over relaties of over het leven. Een oppervlakkige foto zegt niet alles en laat zeker niet zien of iemand onwijs zelfverzekerd is of niet.
 5. De vervelende kant van influencer zijn. Mocht je geloven dat jij de enige bent die soms vervelende klusjes moet opknappen of die dagelijks vecht tegen een ontplofte mailbox, realiseer je dan dat ook influencers echt niet 24/7 de meest geweldige baan van de wereld hebben. Eerlijk gezegd zit ik zelf liever tussen vier kantoormuren om ’s avonds in mijn eigen bed te slapen dan dat ik elke week op een andere bestemming beland. En mijn hele leven met een vlogcamera vastleggen? Nee hoor, doe mij maar een kantoorbaan!
 6. De kracht van poses. Op internet zie ik steeds vaker dat Instagrammers onthullen hoeveel een pose voor je kan doen. Zo blijkt dat zelfs de #fitgirls onder ons hun buik inhouden op de foto en soms last hebben van een food baby of cellulitis. Gelukkig komt ook daar tegenwoordig steeds meer aandacht voor. Realiseer je dus dat jij heus niet de enige bent die zonder een volledig platte buik of met een puistje, putje of imperfectie hier en daar.
 7. De wereld achter het perfecte plaatje. Bijna alles ziet er door een Instagram-filter anders uit dan in werkelijkheid. Perfecter, mooier, ongeloofwaardiger – of hoe je het ook wilt noemen. Maar zolang je die foto’s ziet als een (extra mooie of positieve) fractie van het leven, is er in mijn ogen niets aan de hand. Besef dat wat je te zien krijgt niet altijd de werkelijkheid is en neem sommige posts met een korreltje zout. Dat maakt Instagram al een stuk leuker.

Dus scrollen door Instagram? Tuurlijk, geniet ervan! Jaloers zijn of jezelf vergelijken? Nergens voor nodig!

Vind jij het leuk of juist vervelend dat Instagram vol staat met “perfecte plaatjes”?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 17 september 2018 op 6:28 am - Beantwoord

  Goed geschreven en helemaal waar! Gelukkig ben ik heel nuchter als het om Instagram gaat en “prik” ik er wel door heen 🙂

 2. Shirley 17 september 2018 op 7:49 am - Beantwoord

  Ik ben me ervan bewust dat je zeker niet alles ziet op iemands social media-kanalen. Ik kan me ook voorstellen dat sommige mensen daar onzeker van worden. Zelf heb ik daar gelukkig geen last van (al weet ik niet hoe dat zou zijn als ik nu een tiener was geweest). Soms zit ik te lang op Instagram te scrollen, dan denk ik op den duur: oke, nu is het genoeg. In plaats van kijken naar wat anderen voor leuke dingen doen, kan ik beter aan mijn eigen leven werken.

  • Romy 17 september 2018 op 6:43 pm - Beantwoord

   Gelukkig leef je daar op latere leeftijd (oeps, dat klinkt ouder dan bedoeld! ?) inderdaad wel beter mee omgaan. Mij doet het gelukkig ook niet zo veel, terwijl ik het me in mijn tienerjaren vast meer had aangetrokken. Met je laatste zin sla je zeker de spijker op zijn kop: uren scrollen is zonde, omdat je in het echte leven buiten Instagram gelukkig nog steeds de leukste dingen kunt doen ?

 3. Mariska 17 september 2018 op 8:48 am - Beantwoord

  Eerlijk gezegd hou ik me niet zo bezig met de perfecte feed. Ik gebruik wel VSCO omdat ik daar zelf een bepaald filter heb ingesteld/gemaakt die ik standaard gebruik en dat vind ik dan wel mooi. Voor de rest is eigenlijk internet gewoon nep, overal. Je ziet alleen maar de mooie en perfecte dingen.

  • Romy 17 september 2018 op 6:46 pm - Beantwoord

   Foto’s bewerken vind ik ook heel leuk, hoor. Maar dingen als puistjes wegwerken zou ik niet zo snel doen. Alleen maar goed dat je je niet zo laat leiden door “de perfecte feed”!

 4. Josephine 17 september 2018 op 8:56 am - Beantwoord

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik onder een steen leef en geen instagram heb. En mijn vrienden ook niet, geloof ik. Zou het een generatie-dingetje zijn? Ik ben 34. Ik vind het shot van jouw telefoon erg mooi – en wat mij betreft ziet jouw account er behoorlijk perfect uit! Aan de ene kant lijkt instagram me erg leuk, maar dat veel zo nep is houdt me een beetje tegen.

 5. Femke 17 september 2018 op 9:25 am - Beantwoord

  Ik ben dus één van de mensen die de ‘perfecte’ plaatjes op Instagram echt heel mooi vind om te zien en deze goed weet te waarderen. Mijn feed is dat overigens al behalve hoor haha, bij mij is het een rommeltje en komt er niet gestructureerd wat online. Je ziet inderdaad een hoop niet in perfecte feeds, maar ik begrijp zelf wel dat niet alles is wat het lijkt :-), al zijn er genoeg mensen die zich helaas ietsje teveel laten beïnvloeden door de levens van die ‘perfecte influencers’.

  • Romy 17 september 2018 op 6:54 pm - Beantwoord

   Het schijnt wel dat Instagram de jongste gebruikers heeft. Social media als Twitter en Facebook worden door tieners daarentegen nauwelijks gebruikt. Maar op zich ken ik ook genoeg dertigers die op Instagram zitten, dus het is vast niet alleen maar een generatieding 😉
   Dankjewel voor je compliment over mijn account! Ik bedacht me later pas dat ik eigenlijk niet per se een perfect matchende feed bedoelde, maar vooral perfecte foto’s van settings die bijna te mooi zijn om waar te zijn of outfits en poses die wel heel gemaakt zijn. Dat soort foto’s vind ik soms op zich wel mooi om te zien, maar nogal gemaakt zijn ze zeker.

  • Romy 17 september 2018 op 6:56 pm - Beantwoord

   Eigenlijk sta ik er wel hetzelfde in als jij. Ik vind sommige perfecte plaatjes prachtig om te zien, maar realiseer me gelukkig wel dat die mooie foto’s niet altijd een realistische weergave van de werkelijkheid zijn 😉 Mede doordat ik dat inzie, vind ik Instagram nog steeds absoluut het leukste sociale medium.

 6. Sandra 17 september 2018 op 9:33 am - Beantwoord

  Gelukkig weet ik mijn eigen gedachten over die foto’s wel te relativeren, want ik weet maar al te goed dat veel foto’s té perfect overkomen maar dat eigenlijk helemaal niet zijn. Ik kan me wel heel goed voorstellen dat jonge meiden er momenteel wel heel veel last van hebben, zeker als het gaat om alle fitgirls die hun lichaam uitgebreid showen. Je bent goed zoals je bent en iedereen heeft in zijn of haar leven wel eens dingen die niet fijn zijn. Een perfect leven zonder struggle bestaat niet in mijn ogen! Maarja, het is natuurlijk niet altijd even makkelijk om te doorheen te prikken. De dingen die je hebt geschreven zijn ook zeker allemaal waar!

  • Romy 17 september 2018 op 6:59 pm - Beantwoord

   Zolang je rationeel naar dat soort foto’s kunt kijken en het een beetje kunt relativeren, is Instagram eigenlijk heel leuk. Het wordt inderdaad wat anders als je je echt laat beïnvloeden door hoe “perfect” mensen overkomen. Zeker bij fitgirls kloppen de foto’s vaak niet helemaal met de werkelijkheid en ik vind het best wel een naar idee dat sommige jonge meiden zich daar heel erg door laten beïnvloeden. Instagram wordt al een stuk leuker als je daar doorheen kunt prikken.

 7. Alexandra 17 september 2018 op 9:49 am - Beantwoord

  Helemaal waar! En toch ben ik iemand die liever een ‘mooi’ plaatje deelt dan een minder mooie (hoe iemand zich voelt etc. valt daar voor mij niet onder, ik bedoel dan echt kwaliteit etc.), maar dat is puur omdat ik gewoon van mooi beeld houd en daar zelf ook veel mee ezig ben haha 🙂

 8. Judith 17 september 2018 op 10:14 am - Beantwoord

  Ik kijk eigenlijk nooit echt naar de feed, maar let meer op of ik de foto’s individueel leuk vind 🙂 Goed geschreven!

  • Romy 17 september 2018 op 7:01 pm - Beantwoord

   Dat is ook alleen maar logisch, hoor! Ik zou ook niet snel een foto plaatsen waarop ik bijvoorbeeld net lipstick op mijn tanden heb, haha. Maar mijn foto’s zijn niet echt uitgebreid in scène gezet met fotogenieke ontbijtjes en al, alleen al omdat ik daar de tijd niet voor heb en geen fotograaf heb die daar het geduld voor kan opbrengen, haha.

  • Romy 17 september 2018 op 7:03 pm - Beantwoord

   Zelf kijk ik ook meestal alleen naar individuele foto’s. Ik las laatst ook in een Instagram-gids dat eigenlijk heel weinig mensen naar je feed kijken, terwijl veel Instagrammers daar wel veel mee bezig zijn. Bij accounts die ik volg, vind ik het ook veel belangrijker dat iemand leuke, persoonlijke foto’s deelt met een boeiende caption erbij 🙂

 9. Nikita 17 september 2018 op 12:01 pm - Beantwoord

  Ik let de laatste tijd wel meer op wat ik fotografeer, maar dat doe ik omdat ik het zelf leuk vind om te experimenteren met verschillende hoeken en effecten. Wel gebruik ik een vast filter, omdat ik dat gewoon mooier vind. En als er iemand is die zijn eigen social media account moet leuk vinden, is het wel de persoon zelf. Ik post wel minder dan vroeger, dat moet ik toegeven. Toch op Instagram. Vroeger gooide ik alles online, terwijl ik dat nu veel minder doe. Net als Snapchat. Ik gooide elke dag mijn hele dag (bijna) online. Terwijl er nu dagen voorbijgaan waarop ik niks op mijn verhaal heb gepost. Ik ben er veel minder mee bezig. En wat facebook betreft, ik post wel meer dan een tijdje terug. Maar ik vind het niet zo erg. Het zijn vaak gewoon gedachtengangen van mij. Ik gooi echt niet alles van gedachten online, maar deze die ik echt goed vind wel. Meestal over mijn persoonlijk leven. Ik herken het vergelijken wel heel erg. Ik volg een paar Youtubers op Instagram die enorm goed tekenen. Maar zij tekenen al meer dan vijf jaar en hebben tekenlessen en alles gevolgd. Terwijl ik pas drie jaar actief teken en nooit een tekenles heb gehad (behalve de basis op school dan). Maar ik mag mezelf niet vergelijken. Alleen al om het tijdsverschil die tussen ons in zit, maar ook omdat ook hun beeld niet realistisch is. Net als dat van iedereen. Ook die ‘perfecte’ tekenaars hebben wel eens dagen dat alles lelijk is en mislukt, en ook zij hebben ooit gestaan waar ik sta. Met hun eigen struggles. Over een paar jaar zal mijn tekenervaring weer zo gegroeid zijn. En mijn tekenstijl mag er nu ook best al zijn. Als je bedenkt dat ik het mezelf allemaal heb aangeleerd. Net als de foto’s van schattige kindjes. Ik kan daar zo bij smelten! Ik volg een paar boekenbloggers van vroeger die kinderen hebben ondertussen en dan vind ik die kindjes zo schattig en snoezig! Terwijl ik bij mezelf verdomd goed weet dat die kinderen ook net elke dag zo schattig en snoezig zijn. Ieder kind haalt streken uit waar je als ouder niet altijd even blij van wordt. Maar dat hoort bij het leven. Alleen zal dat niet zo snel op Instagram staan. We gooien lieve online dat kindlief goed heeft gegeten dan dat kindlief zijn eten weer overal heeft gesmeerd en niet heeft opgegeten 😉

  • Romy 17 september 2018 op 7:06 pm - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk, hoor! Zelfs schattige kindjes zijn niet altijd schattig en ook ervaren tekenaars maken weleens iets wat niet al te mooi is geworden. Het fijnste is als je je kunt focussen op jezelf en blij kunt zijn met de mooie dingen die jij tekent. Dat maakt het tekenen alleen al een stuk leuker om te doen 🙂 Instagram is dan weer wel heel leuk ter inspiratie, op welke manier dan ook. Dat zeker! 🙂 Daarom zit ik er zelf ook graag op.

 10. marije 17 september 2018 op 12:04 pm - Beantwoord

  Goed geschreven! Ik heb mij al heel lang weten los te koppelen van dat perfecte plaatje. Heb er zelf ook niet de behoefte aan om een perfecte feed te hebben maar als iemand anders dat wil, be my guest 😉

  • Romy 17 september 2018 op 11:36 pm - Beantwoord

   Helemaal goed gezegd! Ik vind zelf mooie foto’s op zich wel leuk om te zien, maar voor mij hoeft het allemaal niet perfect. Ik kan niet perfecte random plaatjes net zo goed (of soms nog wel meer) waarderen 🙂

 11. Johanne 17 september 2018 op 12:26 pm - Beantwoord

  Ik vind de perfecte plaatjes op Instagram niet heel storend, maar ik moet zeggen dat ik me tegelijkertijd ook niet verbonden voel met de mensen doe ene perfecte grid hebben. Ik vind het veel waardevoller om mensen te volgen wiens verhaal ik interessant vind, bijvoorbeeld. Ik vind jouw Insta heel leuk. Zo heerlijk vrolijk en past perfect bij je. Ik heb even een Insta-pauze gehad en hoop met al mijn nieuwe foto’s in ieder geval een beetje een iets betere grid te bewerkstelligen ;p. Gebruik je ook een planner oid?

  • Romy 17 september 2018 op 11:39 pm - Beantwoord

   Wat lief, je compliment! Dankjewel!
   Ik kan zelf mooie foto’s op zich wel waarderen, maar vind het belangrijkste dat iemand wat persoonlijkheid laat zien. Vooral van leuke, persoonlijke captions word ik altijd blij. Dat doet met mij veel meer dan hoe “perfect” een foto wel of niet is 🙂
   Leuk dat jij ook meer met Instagram aan de slag wilt! Ik ben nu al benieuwd naar al je vakantiefoto’s. Ik gebruik geen plannerapp, maar gebruik wel de app UNUM om te zien of een foto bij de rest past. Best een handige app en ik vind de bewerkingstools in UNUM ook heel fijn. Ik pas daarmee altijd de verzadiging, witbalans en lichtinvulling wat aan. Dat werkt perfect! 🙂

 12. Evelyne 17 september 2018 op 3:03 pm - Beantwoord

  Wahaha, moet nu lukken. Ik zat mij gisteren plots te bedenken dat mijn Instagram absoluut enkele totaal foute foto’s telt. Het idee kwam in mij op om die eens op te schonen, alhoewel ik dan dacht ‘moet dit nu wel?’. Ach, ik weet dat mijn leven niet perfect is en ik het niet dé persoon ben die dé beste selfies neemt. Wie ligt er nu wakker van mijn Instagram? 😉

  • Romy 17 september 2018 op 11:41 pm - Beantwoord

   Ik denk niet dat veel mensen welke account dan ook bekijken om de reden dat die er zo perfect uitziet 😉 Misschien alleen als je 100.000 volgers hebt, maar anders denk ik dat het vooral gaat om of je iets interessants of persoonlijks plaatst 🙂 Ik heb zelf ook nog mijn allereerste Instagramfoto’s onderaan mijn feed staan. De kleuren kloppen niet helemaal en de foto’s zijn verre van perfect, maar ik vind het eigenlijk wel leuk om die foto’s zelf nog eens terug te kunnen zien. Zo zou jij het bij jezelf ook kunnen zien met foto’s die misschien niet helemaal perfect zijn 🙂

 13. Jessica J. 17 september 2018 op 3:19 pm - Beantwoord

  Ik ben hier gelukkig erg nuchter in en hecht absoluut geen belang aan die perfecte feed. Ik denk dat vooral jonge meisjes erg vatbaar zijn voor die always-fabulous fitgirls. Om die reden ben ik blij dat ik nu geen puber meer ben …

 14. Lianne 17 september 2018 op 5:15 pm - Beantwoord

  Ik vind het soms zo jammer dat de nadruk er op lijkt te liggen om alleen maar het perfecte plaatje te zien, en dat ‘baaldagen’ uit den boze zijn. Overigen volg ik dat soort accounts nauwelijks. Ik heb niets met mensen die alleen maar foto’s van zichzelf in hun feed plaatsen.

  Daarbij vind ik jouw insta-feed wel redelijk perfect hoor! In elk geval beter dan die van mij! Die van mij is nog een beetje een rommeltje en ik ben nog een beetje aan het zoeken naar een ietwat dezelfde stijl. Het gaat de laatste tijd al wat beter, maar het is nog niet hoe ik het zou willen. Leuke, vrolijke kleuren en inspirerende foto’s en teksten zijn ook waar ik naartoe wil werken!

  • Romy 17 september 2018 op 11:43 pm - Beantwoord

   Klopt inderdaad, denk ik! Ik ben er zelf gelukkig nu ook niet echt kwetsbaar voor, maar ik denk dat dat een jaar of zeven geleden ook bij mij wel anders zou zijn geweest. Wat dat betreft mogen we inderdaad blij zijn dat Instagram in onze tienerjaren nog niet zo bekend was 😉

  • Romy 17 september 2018 op 11:55 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Maar je hoeft jouw feed echt niet met die van mij te vergelijken of jouw feed een “rommeltje” te noemen, hoor 🙂 Ik ben ik en jij bent jij. Het is toch juist leuk als je je eigen ding doet en jouw persoonlijkheid in je foto’s stopt.
   Gewoon doen waar jij je goed bij voelt en jouw persoonlijkheid in je foto’s en captions naar voren laten komen, is uiteindelijk veel belangrijker dan hoe het er precies uitziet. Dat stukje eigenheid is juist waarom jouw volgers je volgen – perfecte feed of niet! 🙂

 15. Geke 17 september 2018 op 6:20 pm - Beantwoord

  Mooie aandachtspunten!
  Zelf ben ik niet zo’n IG-fan… zeker niet van al die influencers die volmaakt lijken te zijn en in een perfecte wereld lijken te leven (met de nadruk op ‘lijken’ 😉 ). Alles is zo in scene gezet en roept ‘kijk naar mij!’.
  Echte, niet perfecte, mensen zijn veel interessanter.

  • Romy 18 september 2018 op 12:02 am - Beantwoord

   Daar ben ik het helemaal mee eens! Mooie, perfecte plaatjes vind ik soms wel leuk om vluchtig naar te kijken, maar uiteindelijk zijn het vooral de meer persoonlijke posts waar ik écht enthousiast van word 🙂 En een stukje imperfectie of echtheid kan ik daarbij alleen maar waarderen.

 16. noor 17 september 2018 op 9:43 pm - Beantwoord

  Mij stoort het eigenlijk niet, de ”perfecte” foto’s. Ik haal er vaak heel wat inspiratie uit. Ben soms een beetje slordig (bv haar) en door het kijken naar het ”perfecte” haar motiveert het mij juist om mezelf te verzorgen (niet dat ik een vieze persoon ben haha). Maar gewoon dat ik er voor mezelf verzorgd uitzie.

  Toen ik vroeger nog in de puberteit zat en tijdschriften eigenlijk het enige medium waren, fixeerde ik me altijd op iemands benen. Zo jaloers was ik op rechte knieën, volle benen. Mijn benen waren toen dun, knokig, mijn knieën hadden toen ook een rare vorm (nog steeds). Dit ben ik nu aan het oplossen via fitness en op Insta zoek ik dan ook ”fitaccounts” op, ter inspiratie.

  Het is ook goed dat de ”gewone” foto’s op bv Insta worden geplaatst. Zo had ik nooit gedacht dat iemand met een sixpack een foodbaby zou kunnen krijgen! Weer iets bijgeleerd. ?

 17. Justine 17 september 2018 op 11:10 pm - Beantwoord

  Howel ik ook wel weet dat het niet altijd echt is en vaak in scene gezet, ga ik altijd wel lekker op zulke accounts. Fotografie blijft tof en ik zie zulke accounts dan gewoon als fotografie inspiratie, niet als “hun leven is zo perfect”-accounts. Wat dat betreft vind ik het dan altijd wel goals en zou ik willen dat mijn foto’s net zo gaaf waren.

  Anyway, verder suuuper herkenbaar. Vooral die 4300303 niet geposte foto’s. Mijn digitale prullenbak zit altijd goed vol 😉

  • Romy 18 september 2018 op 12:05 am - Beantwoord

   Dat vind ik eigenlijk ook wel een mooie manier om ernaar te kijken! Zelf vind ik perfecte plaatjes soms wel mooi om door geïnspireerd te raken of bij weg te dromen, maar ik realiseer me daarbij gelukkig dat ze niet bepaald een goed beeld van de werkelijkheid geven. Als je er op die manier naar kijkt, kan het zien van perfecte plaatjes volgens mij niet zo veel kwaad. Zolang je het maar weet te relativeren. En eerlijke, gewone foto’s (bijvoorbeeld van fitgirls) helpen daar zeker wel bij 😉

  • Romy 18 september 2018 op 12:07 am - Beantwoord

   Als je er op die manier naar kijkt, kan het niet zo veel kwaad als je mooie foto’s graag bewondert. Het levert inderdaad soms wel gave fotografie-inspiratie op. Zelf vind ik het bijvoorbeeld wel leuk om op hashtags als #amsterdam te zoeken, omdat ik dan opeens zie hoe mooi sommige plekken waar ik heel vaak langskom eigenlijk kunnen zijn op een foto. Haha!
   En die niet geplaatste foto’s herken ik ook maar al te goed, zowel met portretten als met flatlays trouwens. Daar heb ik ook heel wat goede foto’s voor nodig voordat ik tevreden ben 😉

 18. Linda 18 september 2018 op 9:50 am - Beantwoord

  Ik vind het ook belangrijk dat we er vooral niet in doorslaan en dat we kinderen moeten leren dat deze foto’s voor werk gemaakt zijn, en niet echt de realiteit is. En sommige accounts zijn net online magazines, ik kan daar ook lang doorheen scrollen 🙂 en het draait inderdaad om poses en het leren kennen van jouw lichaam. Even oefenen en je weet al snel hoe jij ook op de foto kunt gaan zonder die 999 mislukte foto’s haha!

  • Romy 19 september 2018 op 7:27 am - Beantwoord

   Haha, qua poses heb ik soms nog veel te leren! Ook ik heb regelmatig heel wat minder geslaagde foto’s 😉
   Net als jij kan ik zeker wel genieten van de prachtige, bijna perfecte foto’s op Instagram. Het belangrijkste is dat je inziet dat daar vaak wel wat aan “in scène” gezet is en dat mensen er niet daadwerkelijk elk moment van de dag zo perfect uitzien. Zolang je daardoorheen kijkt, is Instagram zeker wel een geweldig medium om gebruik van te maken.

 19. Anna 18 september 2018 op 9:58 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel! Het is soms inderdaad verleidelijk om jezelf te vergelijken met influencers die allerlei perfecte plaatjes posten, maar goed, niemands leven is perfect! Daarom vind ik vlogs ook altijd zo lekker verhelderend, haha. Daar zie je tegenwoordig toch ook vaak de mindere momenten, die je dan juist helemaal niet terugziet op Instagram. Ik probeer Instagram meer te zien als een soort ‘happy place’ waar ik inspiratie op kan doen! En natuurlijk bepaal je zelf wie je volgt! 🙂

  • Romy 19 september 2018 op 7:34 am - Beantwoord

   Klopt! Vlogs geven soms al een veel realistischer beeld van hoe iemands leven er daadwerkelijk uitziet. Ook filmen vloggers zichzelf nogal eens zonder make-up. Dat is ook wel een fijne relativering ten opzichte van de vele perfecte make-up looks op Instagram 😉
   Eigenlijk sta ik er een beetje hetzelfde in als jij wat Instagram betreft. Ik vind de perfecte plaatjes wel leuk ter inspiratie, maar realiseer me daarbij wel altijd dat de plaatjes misschien niet allemaal even realistisch zijn 😉

 20. bychristiana 18 september 2018 op 4:01 pm - Beantwoord

  Ik heb weinig met Instagram. Ik heb het omdat het er bij ‘hoort’ als blogger, maar ik vind tijd besteden aan blogs lezen en daar comments plaatsen ZOVEEL leuker. Ik vind het vreselijk jammer dat zoveel bloggers hun site hebben opgegeven en nu alleen nog maar aan Instagram ‘doen’. Ik hou me ook echt niet bezig met een perfecte feed , ik plaats foto’s die ik zelf leuk of mooi vind, ongeacht of die nu mooi bij elkaar passen of niet;-)

  • Romy 19 september 2018 op 7:43 am - Beantwoord

   Zelf vind ik het ook nog steeds véél leuker om te bloggen dan om op Instagram te posten, hoewel ik Instagram ook zeker wel kan waarderen. Maar ik ben het met je eens dat het jammer is dat sommige bloggers stoppen en zich nu volledig op Instagram storten.
   Zo te horen ga jij er wel op een leuke, luchtige manier mee om! Het leukste is natuurlijk om vooral foto’s te plaatsen waar je zelf blij van wordt 🙂

 21. Jacqueline 18 september 2018 op 5:33 pm - Beantwoord

  Ik volg geloof ik heel ander soort influencers, haha! Of in ieder geval een aardige mix. Ik zie een hoop leuke retrojurkjes, dansers en naaiprojectjes voorbij komen, maar ook aardig wat chronisch zieken of mensen met een beperking. Vind het altijd wel interessant hoe lotgenoten (ook over de grens) met hun beperkingen omgaan en wat ze hiervan delen. Maar dat zijn vaak echt niet zulke gelikte plaatjes.

  • Romy 19 september 2018 op 7:46 am - Beantwoord

   Dat klinkt als een mooi lijstje van Instagram-accounts om te volgen! Juist mooi dat het zo’n mix is en dat je vooral accounts volgt waar jij je in herkent of van mensen die dezelfde passies hebben als jij. Bij mij is het ook een echte mix, hoor 🙂 Ik volg bijvoorbeeld ook creatieve accounts over DIY-projecten en Instagrammers waarvan ik vooral de mooie, persoonlijke captions erg kan waarderen.

 22. Amy 18 september 2018 op 10:01 pm - Beantwoord

  Goede aandachtspunten Romy, leuk! Ik merk dat mijn voorkeuren wel veranderen: een jaar of 2 geleden vond ik de perfecte plaatjes leuk om te volgen, nu vind ik juist de eerlijk verhalen veel inspirerender. Maar tegelijk is het natuurlijk wel leuk om mooie plaatjes te zien. En laten we eerlijk zijn: ik plaats liever ook geen foto’s waarop ik er echt vreselijk uitzie. Zolang het allemaal een beetje in balans blijft en je je inderdaad realiseert dat het ook bij een ander niet altijd allemaal perfect is en dat er veel bewerkt wordt dan is het allang prima toch?

  • Romy 19 september 2018 op 7:54 am - Beantwoord

   Daar herken ik me eigenlijk wel in: ik kan de mooie plaatjes zeker wel waarderen, maar besef daarbij wel dat die foto’s vaak niet helemaal realistisch zijn. Zelf zou ik ook niet snel foto’s plaatsen waarop ik net heel stom kijk, maar ik zou ook niet snel de moeite doen om bijvoorbeeld een enorme ontbijtsetting met ballonnen, perfect kapsel en alles te maken, haha.

 23. chucky1012 19 september 2018 op 7:51 am - Beantwoord

  Interessant artikel!
  Jij plaatsd altijd prachtige foto’s.
  Ik ben geen kenner maar plaats nooit zelf op mijn insta afschuwelijke foto’s van mezelf.

  Fijne dag ?

  • Romy 19 september 2018 op 7:57 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! Haha, vreselijke foto’s van mezelf plaatsen, zou ik ook niet snel doen, hoor 😉

 24. Maaike 19 september 2018 op 9:14 pm - Beantwoord

  Fijn artikel. Het lijkt me juist fijn als mensen wat normalere dingen posten, in pl