Omgaan met negatieve gedachten (4 tips!)

 • 19 september 2017
 • 46 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Life isn’t about waiting for the storm to pass, but about learning to dance in the rain.” In je leven kun je talloze stormen meemaken en ook de regenbuien komen en gaan. Oftewel, er gebeuren altijd dingen waar je niet blij van wordt. Soms hoef je alleen niet per se af te wachten tot het beter wordt, maar kun je ook proberen om van een situatie het beste te maken. Dan heb ik het uiteraard niet over hele heftige dingen als ziekte of overlijden, maar over kleine dingen die tegenzitten. Maar zo’n figuurlijk dansje doen in een Nederlandse plensbui, hoe doe je dat? Hoe ga je om met negatieve gedachten? Dit zijn 4 tips.

negatieve gedachten omdenken tips

Een positieve draai

Negatieve dingen gebeuren helaas in ieder leven. Hoe dan ook komt er af en toe een storm of een flinke hoosbui voorbij. Daar kun je niets aan doen, maar je kunt wel iets doen aan hoe je daar tegenaan kijkt. Je kunt soms een positieve draai geven aan iets negatiefs. Het voelt misschien soms wat gekunsteld aan, maar een beetje oefening baart echt kunst. De ene omdraaigedachte voel je misschien meer dan de andere, maar ik kan je zeker aanraden om het eens te proberen. Een paar voorbeelden:

 • Fiets je door de regen naar huis? Denk dan aan de warme douche waar je straks extra van kunt genieten.
 • Mis je de bus? Loop dan alvast naar de volgende bushalte en zie het als een onverwachte wandeling.
 • Brandt je eten aan? Dan is dat hét excuus om je lievelingspizza weer eens te bestellen.
 • Moet je computer updaten? Dan is dat misschien dé gelegenheid om er een leuk tijdschrift bij te pakken.
 • Waait er buiten een gure wind? Grijp dan de gelegenheid aan om met een kop thee binnen te cocoonen.
 • Is de perfecte jas in jouw maat uitverkocht? Dan heb je wel geld over om dat geweldige rokje te kopen.

Kortom: elk (kleine) pechmoment is soms naar iets positiefs om te draaien. Nu kan ik me voorstellen dat je eerste reactie bij een op het nippertje gemiste bus niet bepaald enthousiast is. Maar probeer eens – na een eerste baalreactie – toch iets positiefs aan de gebeurtenis te koppelen. Met een beetje goed zoeken lukt het soms beter dan je misschien denkt.

Denken in mogelijkheden

Nog een manier van omgaan met negatieve gedachten is denken in mogelijkheden. Doet er zich een probleem voor of krijg je te maken met een flinke domper? Na even te hebben gebaald, kun je op zo’n moment ook bedenken wat je in deze situatie wél kunt doen. Er is vast een alternatief te bedenken, zoals een plan B of zelfs een plan C. Ik leerde bijvoorbeeld dat ik na heel veel sollicitaties niet met mijn handen in het haar moest zitten. Lukt het niet om een baan te vinden? Denk dan eens aan een stage, thuiswerk of freelance klussen. Of zegt iemand een afspraak af waar je al weken naar uitzag? Misschien kun je er dan een leuke dag in je eentje van maken of je moeder uitnodigen voor een moeder-dochteruitje.

Verschuif je gedachten

Omgaan met negatieve gedachten kun je ook doen door je gedachten ergens anders op te focussen. Je kunt afleiding zoeken, je gedachten verzetten of heel bewust iets kiezen waar je je gedachten liever op wilt richten. Denk je in termen van nadelen van iets? Doe dan eens hard je best om ook een voordeel op te noemen. Vind je iets rot aan de dag van vandaag? Verplaats je gedachten dan naar de (leukere) dag van morgen. Of gebruik desnoods een flinke dosis humor. Heb je bijvoorbeeld een flinke blooper begaan? Dan kun je daar ook met een voorzichtige glimlach op terugkijken. Zelfs op de meest vervelende dagen waarop alles mis lijkt te gaan en je opeens 2 uur over een terugreis doet, kun je soms met een voorzichtige lach terugblikken. Wie weet levert het toch weer een grappig verhaal op.

Jij kunt een keuze maken

Alle stormen waaien over. Je kunt afwachten totdat ze voorbij zijn, maar je kunt ook het beste maken van het moment waarop je als een verzopen kat en met verwaaid haar door de straten fietst. Doe als een klein kind dat kirrend van plezier door de plassen stampt of als een hondje dat dolenthousiast in de verse modderpoel springt. Nu hoef je echt niet letterlijk een dansje te doen als je niet bepaald blij wordt van een Hollandse regenbui. Wel kun je je schouders ophalen en besluiten dat je je dag er niet door laat bepalen. Je kunt soms je gedachten bijsturen, eropuit gaan en afleiding zoeken, je op iets storten wat je wél leuk vindt of moeite doen om je gedachten keihard een halt toe te roepen. Het zou zomaar eens kunnen werken.

Hoe ga jij te werk om je negatieve gedachten ‘om te draaien’?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Veronique 19 september 2017 op 7:03 am - Beantwoord

  Goed artikel dit!
  Mijn psychologe zei ooit tegen mij… “je moet denken in “mogen” in plaats van “moeten” en je moet keuzes zien…” ?

 2. Sofie 19 september 2017 op 7:22 am - Beantwoord

  Ik doe het niet zo bewust, maar als ik iets kan bedenken, is het dat ik ook altijd wel de humor inzie van mislukkingen of tegenslagen 🙂

 3. Neverdullmoments 19 september 2017 op 7:31 am - Beantwoord

  Ja, dit is zo belangrijk om te doen! Wanneer je glas altijd halfvol blijft, haal je zoveel meer waarde uit alles. Laatst had ik inderdaad zo’n terugreis van 2 uur: in de auto troostte ik mezelf al dat ik er een grappige blog over ging schrijven. Eftelingmuziek aan en go! En eigenlijk had ik ook wel een mooie route terug, zo zie je maar!

  • Romy 19 september 2017 op 11:20 pm - Beantwoord

   Die pechreis terug naar huis is inderdaad het perfecte voorbeeld. Wat goed dat je ook daarvan dan wel de positieve kanten kunt inzien! Het is op zo’n moment even flink balen, maar het kan dan al zoveel schelen als je zelf je schouders kunt ophalen en er zelfs iets positiefs aan kunt koppelen.

 4. Sylvia - alovelyadventure 19 september 2017 op 8:27 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel weer! Goede voorbeelden ook. Ik probeer het negatieve ook altijd zoveel mogelijk om te buigen naar iets positiefs. Sommige dingen kostten wel wat meer energie dan de andere en soms lukt het helemaal niet..

  • Romy 19 september 2017 op 11:21 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 Wat goed dat je ook bewust bezig bent met negatieve gedachten omdraaien. Het is inderdaad niet altijd even makkelijk, maar het is al heel mooi dat je er in ieder geval hard je best voor doet.

 5. evelien 19 september 2017 op 8:39 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel, hierdoor wordt je er helemaal bewust van.
  Ik vind het omdraaien in iets positiefs wel heel erg goed! Het kan natuurlijk niet met alles maar wel met een hoop dingen 🙂
  Liefs,
  Evelien

 6. Josephine 19 september 2017 op 8:59 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk, Romy. Mooie quote om mee te starten trouwens – en de voorbeelden van kleine pech zijn ook mooi gekozen.

  Ik probeer ook meestal om te denken, maar als dat niet lukt zoek ik liever afleiding.

  • Romy 19 september 2017 op 11:22 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment 🙂 En afleiding is inderdaad vaak ook een goede optie. Zeker als je niet zo snel iets positiefs kunt bedenken aan een vervelende situatie, kan het helpen om je dan maar op iets anders te storten.

 7. Marije 19 september 2017 op 9:04 am - Beantwoord

  Ik heb geleerd van mijn vader dat het glas altijd halfvol is en dat is waar ik mij altijd aan vasthoud. Ook op de moeilijke of vervelende momenten.

 8. Madelon 19 september 2017 op 9:25 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips weer. Heel lekker positief om te lezen! Ik denk dat ik er meestal ook een positieve draai aan probeer te geven, of mijzelf beloon met wat me-time 🙂

 9. Sam - singlereadytomingle 19 september 2017 op 9:34 am - Beantwoord

  Hahaha, misschien een goed alternatief voor als ik – zoals gisteren – nog eens in huilen uitbarst wanneer mijn boekenkast voor de derde keer na elkaar in elkaar stuikt en ik uit woede de boeken dan maar van de trap afgooi. Al betwijfel ik of dat positivisme me lukt op zulke momenten 😉

 10. Maaike 19 september 2017 op 9:38 am - Beantwoord

  Goede tips hoor. Het is gewoon zo zonde van de tijd als je gaat zitten zeuren over regen of aangebrand eten. Er een positieve draai aangeven levert veel meer op. Eerlijk gezegd is het trouwens soms ook lekker om een beetje te zeuren in de overdreven vorm ‘alles en iedereen zit mij tegen’. Vooral savonds, ik vind het dan altijd zo heerlijk om dan lekker in bed te kruipen. Want er lukt toch niks 🙂

  • Romy 19 september 2017 op 11:23 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je dankzij je vader die gedachte je eigen hebt gemaakt. Het is inderdaad zo fijn als je op die manier naar het leven kunt kijken, alleen al omdat het de lastige momenten meteen iets minder vervelend maakt.

  • Romy 19 september 2017 op 11:24 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 En wat mooi dat jij ook hard je best doet om positief naar dingen te kijken. Me-time als afleiding of beloning kan inderdaad ook heel fijn zijn op zo’n vervelend moment.

  • Romy 19 september 2017 op 11:25 pm - Beantwoord

   Haha, dat zijn inderdaad van die momenten waarop je echt flink kunt balen. Op zo’n moment moet je de woede er misschien maar gewoon even laten zijn om een half uur later te proberen je op iets anders te storten.

  • Romy 19 september 2017 op 11:26 pm - Beantwoord

   Zo’n baaldag vol met dingen die misgaan, is dan inderdaad wel weer het perfecte excuus om de dag vroeg af te sluiten onder de warme dekens. En dat is dan stiekem ook weer een mooie manier van je negatieve gedachten omdraaien, toch? 🙂

 11. Sija 19 september 2017 op 9:38 am - Beantwoord

  Goede tips Romy! Ik probeer heel bewust te denken en vooral niet teveel te ‘overdenken’ na een negatieve situatie want dat zijn meestal ook negatieve gedachten. Bewust zijn van je gedachten en er voor kiezen om het negatieve om te draaien naar het positieve is al een groot en goed begin denk ik 🙂 Liefs, Sija

  • Romy 19 september 2017 op 11:28 pm - Beantwoord

   Heel mooi gezegd! Soms kan het inderdaad al helpen om niet te veel bij de situatie te blijven stilstaan. En als je er dan ook nog iets positiefs tegenover kunt zetten, is dat al helemaal mooi meegenomen 🙂

 12. Loes 19 september 2017 op 10:07 am - Beantwoord

  Hele goede tips! Ik wil nog wel eens in een negatieve spiraal terecht komen, maar die positieve draai eraan geven helpt inderdaad. Van de week ben ik tot mijn onderbroek (ja echt!) nat geregend en op de fiets dacht ik alleen maar aan de warme douche, de joggingbroek die ik aan ging doen en het glas wijn wat ik ging drinken, haha.

 13. Saskia 19 september 2017 op 10:28 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik ben altijd een positief ingesteld persoon… echter merk ik dat ik erg beïnvloedbaar ben door mijn omgeving. Op werk is er nu veel gaande tussen collega’s wat ik mee krijg. Ik kan er altijd een beetje down van worden. Probeer dit zeker om te buigen maar is soms wel eens lastig.

 14. Anne - Ditisanne.nl 19 september 2017 op 12:15 pm - Beantwoord

  Nice! Wat mij altijd helpt is de quote ‘It’s a bad day, not a bad life’. Oftewel, als je onwijs baalt van een misser op je werk (waar ik écht niets positiefs meer van kan maken), dan helpt het om te bedenken dat deze dag wel weer voorbijgaat en dat ik er een paar dagen later nauwelijks meer over nadenk. Plus dat een baaldag gelukkig niet de standaard is en dat er na deze dag nog een heleboel andere leuke dagen komen! 😉

  • Romy 19 september 2017 op 11:30 pm - Beantwoord

   Oh jeetje, dan zat je wel echt op precies het verkeerde moment op de fiets 😉 Gelukkig waren de douche, de joggingbroek en het glas wijn wel een heerlijk vooruitzicht in die regenbui. Ik had dat laatst ook tijdens een hardlooprondje door de stromende regen. Echt fijn was het niet, maar daardoor was mijn thuiskomst daarna wel dubbel zo fijn 🙂

  • Romy 19 september 2017 op 11:32 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat de sfeer tussen collega’s op je werk niet echt fijn is! ♥ Ik kan me voorstellen dat je dat ook niet zomaar kunt loslaten. Ik hoop dat de negativiteit op je werk een beetje afneemt de komende tijd of dat je anders misschien wat positiviteit kunt halen uit mensen om je heen die wél op een positieve manier naar de dingen kijken.

 15. Marsha 19 september 2017 op 1:11 pm - Beantwoord

  Handige tips heb je gegeven! Ik heb hier zelf namelijk wel veel last van.

 16. Simone 19 september 2017 op 1:26 pm - Beantwoord

  Dit artikel komt precies op het goede moment voor mij! Dankjewel voor de fijne tips!

  • Romy 19 september 2017 op 11:35 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je, in deze lastige en onzekere tijd, iets aan mijn tips hebt. Heel veel sterkte! ♥

 17. Nesrin 19 september 2017 op 3:05 pm - Beantwoord

  Helemaal waar. Ik geloof dat dat wij mensen met negatieve gedachten alles nog erger kunnen maken dan het eigenlijk is. Ik probeer regelmatig de knop om te draaien, soms gaat dit makkelijk en in andere situaties blijf ik toch iets langer hangen. Naar het grote plaatje kijken en niet alleen de focus op het vervelende leggen is voor mij heel belangrijk om toch door te schakelen.

 18. Oui Nathalie 19 september 2017 op 3:14 pm - Beantwoord

  Ik vind het een heel mooi geschreven artikel, mindfullnes vind ik heel belangrijk en merk ook echt dat als je negatieve gedachten omzet naar positieve dat je veel leuker in het leven staat, logisch als ik het zo typ maar het is wel zo!
  Zo heb ik elke ochtend veel minder moeite om mijn bed uit te komen om 5:00 omdat ik de dag daarvoor met een tevreden en vrolijke gedachte ga slapen!

  Liefs, Nathalie

 19. Rianne 19 september 2017 op 5:04 pm - Beantwoord

  Af en toe is het goed om weer even op te frissen met hoe je positief kan denken. Een paar tips helpen daar goed bij 🙂 Zelf probeer ik vaak te kijken waar ik nu zo negatief over denk. Vaak ben ik mezelf aan het vergelijken met anderen op dat moment. Op zo’n moment probeer ik in mijn hoofd al mijn goede eigenschappen op te sommen. Werkt niet altijd even goed, maar het helpt wel!

 20. Evelyne 19 september 2017 op 6:59 pm - Beantwoord

  Ik probeer heel veel van mij af te schrijven op baaldagen. Ja, ook kleine dingen als de trein missen wanneer ik een belangrijke afspraak heb of een langverwachte afspraak met een vriendin die niet doorgaat. Ik kan wel snel down raken en dan gaan deze kleine dingen nog eens sneller mijn mood omlaag halen. Toen ik gepest werd heb ik geleerd dat schrijven helpt bij dat verwerkingsproces en dat pas ik nog steeds toe.

  • Romy 19 september 2017 op 11:46 pm - Beantwoord

   Wat goed dat het schrijven je zoveel heeft geholpen om met negatieve gevoelens of baaldagen om te gaan. Ik kan me voorstellen dat het heel fijn is om al die dingen gewoon eens van je af te schrijven. Soms kan dat al verlichting bieden om die dingen even uit je hoofd te zetten.

 21. Nikita 19 september 2017 op 7:27 pm - Beantwoord

  Negatieve gedachtes, het zijn soms moeilijke om te hebben. Soms sta je er machteloos tegenover en voel je je dag in elkaar brokkelen en je kan er niks aan doen. Dat zijn de moelijkste. Maar ik heb wel heel veel geleerd over positiever denken. Ik probeer ook de gedachten om te draaien of als ik merk dat iets me echt raakt en ik er echt mee inzit, een oplossing te zoeken. Zodat ik weer kan kalmeren. Gelukkig ben ik steeds sterker aan het worden tegen dipjes en negatieve gedachten. Dat betekent niet dat ik ze niet meer heb, maar ik kan ermee omgaan en ze zijn veel korter. En ik zoek ook vaak afleiding of iets waarop ik me kan concenteren en dat werkt verhelderend. Een voorbeeld was twee weken geleden, ik was op school. Onderweg naar de les Engels; Maar ineens zag ik twee leerkrachten met elkaar praten. Ik had van beide leerkrachten nog les gehad en dit jaar heb ik ze beide niet meer. Daardoor ging ik van een goede mood met een licht dipje naar Engels. En in de les Engels heeft onze klas zodanig veel dom gedaan en onnozel gedaan (want zo is onze klas gelukkig wel) en de leerkracht ook. Waardoor ik na een uurtje terug moest denken aan het feit dat ik die leerkrachten had gezien en ik vond het nog steeds jammer (en dat zal ik denk ik gewoon de rest van het jaar blijven vinden, vind ze allebei heel fijn) maar het werd weer draagbaar en ik kon er weer tegenaan. En ook wat voor mij werkt is dankbaarheid. Bij een van die twee leerkrachten kan ik nog steeds terecht als er iets is en daar ben ik dan wel heel dankbaar voor. Ook als ik een off-day heb en op de bus naar huis zit van school, dan bedenk ik hoe de dag verliep en kan ik er altijd wel iets leuks uitpikken waardoor die dag net wat beter wordt en ik toch met een minder zwaar gevoel naar huis ga 🙂 Ik leer elke keer weer een beetje meer dealen met negatieve gedachtes, en het voelt echt goed. Want het leven is leuker als je eventjes ‘schijt’ aan het negatieve hebt en gewoon geniet.

 22. Inge 19 september 2017 op 9:04 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips weer! Het is zeker niet makkelijk, maar oefening baart zeker kunst! Ik merk – in vergelijking met jaren geleden – dat dit mij al veel beter afgaat. Als je je dag niet hebt of niet lekker in je vel zit dan is het wel lastiger om iets negatiefs in iets positiefs om te zetten merk ik.

 23. Darina 19 september 2017 op 9:04 pm - Beantwoord

  Inspirerend artikel! Ik heb vorig jaar een workshop “Omdenken” gevolgd, dat was heel interessant en heeft me een hoop doen inzien.

 24. Loes | Gewoon iets met Loes 22 september 2017 op 9:43 pm - Beantwoord

  Helemaal mee eens, dat omdenken! Hoewel het soms makkelijker gezegd is dan gedaan hoor. Soms helpt het om even te sippen en dan te kijken hoe je wel verder kunt. En gelukkig heb ik een optimist als man, die heel goed kan helpen relativeren. Dus hem bellen helpt ook 🙂

  • Romy 23 september 2017 op 9:06 am - Beantwoord

   Ideaal, zo’n man! Soms is het inderdaad ook fijn om iemand om je heen te hebben die je even kan helpen een situatie te relativeren 🙂

 25. Odetta 24 september 2017 op 8:01 am - Beantwoord

  Life is not perfect, but we can fill it with perfect moments.
  Er zijn redenen genoeg om dankbaar te zijn, want er bestaan nog altijd mensen die het veel slechter hebben dan jezelf.
  Dan moet je jezelf zo nu en dan een schop onder de kont geven, om de boel te relativeren.
  Er zijn situaties die je zelf kunt veranderen en helaas bestaan er situaties die je definitief niet kunt veranderen zoals het verlies van een dierbaar iemand. Maar dan nog kun je dankbaar zijn voor het feit dat diegene die je verloren bent in je leven een belangrijke rol heeft gespeeld.

  • Romy 24 september 2017 op 9:54 am - Beantwoord

   Wat een mooie quote! En je hebt zeker gelijk dat het soms helpt om eens te denken aan de mensen die het veel minder goed hebben dan wij. Als je daarbij stilstaat, dan stellen de kleine pechmomentjes of irritaties eigenlijk niet zoveel voor. Bij het overlijden van een dierbare kan ik me voorstellen dat het heel lastig is om dat te relativeren, maar je kunt inderdaad wel altijd kijken naar de positieve dingen die diegene je heeft gebracht. De mooie herinneringen blijven immers voor altijd.

Recente blogs

Vleesvervangers in de test | Deel 3

12 mei 2020|Groen doen, Lifestyle|

Als we het avontuur niet buitenshuis kunnen opzoeken, dan ga ik wel binnenshuis op avontuur. En dat betekent in mijn geval een paar nieuwe vleesvervangers in huis halen en uitproberen. Dit keer belandden onder andere vegetarische curryworstjes, een vegan steak en een heuse zeewierburger in mijn wagentje. Spoiler: een van die drie vond ik absoluut niet voor herhaling vatbaar. Welke dat is en wat mijn mening is over de andere vleesvervangers, lees je hieronder.