9 9

Online vs. offline | Hoe kom ik eigenlijk over?

 • 3 juni 2018
 • 34 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Soms vergelijk ik mijn blog met een dagboek. Het verschil met een dagboek is alleen wel dat ik niet de enige lezer ben van wat ik schrijf. Elke dag vertrouw ik jou als bloglezer mijn belevenissen, gedachten en ervaringen toe. Zo kun jij, lieve bloglezer, dagelijks een glimp opvangen van mijn leven. Soms vraag ik me dan ook af hoe ik overkom door wat ik schrijf. Heb jij een beeld van mij zoals ik echt ben? Of zie je me misschien wel heel anders dan als je me offline zou kennen? Een intrigerende vraag waar ik graag eens bij stil wil staan!

hoe kom ik online over

Welk beeld schets jij online?

Als blogger of social-mediagebruiker schets je (waarschijnlijk onbewust) een bepaald beeld van jezelf. Iemand die op Facebook alleen maar foto’s plaatst van feestjes, lijkt misschien een feestbeest te zijn. Staat je Instagram-feed vol met jaloersmakende vakantiekiekjes? Dan wekt dat wellicht de indruk dat je een wereldreiziger en een levensgenieter bent. Ook mijn foto’s van kneuterige tafereeltjes, vrolijke jurkjes en felgekleurde bloemenvelden beïnvloeden misschien wel jouw beeld van mij. Niet dat veel mensen nu denken dat ik als fulltimer mijn dagen theedrinkend en schrijvend in roze notitieboekjes doorbreng. Maar al met al is wat ik deel natuurlijk maar een fractie van mijn leven.

Eerste indrukken en (onbewuste) filters

Social media zijn vergelijkbaar met een eerste indruk die je achterlaat in een gesprek. Mensen vormen zich vaak snel een beeld van anderen, dat in sommige opzichten wel klopt, maar soms misschien ook totaal niet. Met als verschil tussen online en offline dat je online jouw eerste indruk een beetje naar je hand kunt zetten. Je kunt je wallen wegmoffelen met een leuk filtertje. Of je kunt de foto’s verwijderen waar je net niet zo charmant op staat. En je kunt ook alle minder leuke dagen en belevenissen buiten de schijnwerpers houden. Een logische keuze natuurlijk, waar ook ik om privacyredenen weleens voor kies. Maar het beïnvloedt wel hoe jij als bloglezer naar mij kijkt.

Offline hetzelfde als online?

Zouden lezers van mijn blog denken dat ik een huppelend meisje ben dat nooit iets moeilijks heeft meegemaakt? Vinden ze me naïef? Of vinden bloglezers me juist iemand die veel nadenkt over dingen? Zouden ze denken dat ik blaak van het zelfvertrouwen? Of juist dat ik als een onzeker meisje door het leven ga? Zouden mijn lieve lezers beseffen dat ik ook baaldagen heb en zo nu en dan ook een traantje moet wegpinken? En dat ik ook dagen heb waarop ik alle kleurrijke jurkjes in de kast laat hangen en de dag doorbreng in mijn foeilelijke pyjama en zonder mooi gestifte lippen? Oftewel, zou ik voor jou als bloglezer in het echt hetzelfde zijn als online?

Balans als tussenweg

Balance is key! In ieder geval probeer ik dus een gebalanceerd beeld geven van mijn leven. Daarom beschrijf ik niet alleen ultieme blijheid, maar ook waar ik tegenaan loop. Ik deel niet alleen wat geweldig goed gaat, maar laat ook gerust blijken dat ik ook maar een mens ben en bijvoorbeeld regelmatig suffe bloopers bega en voor lastige dilemma’s sta. In beperkte mate, dat wel! Zo houd ik genoeg dingen buiten beeld, omdat ik ze te privé vind om op het wereldwijde web te slingeren. Tja, ik heb toch liever niet dat een recruiter of opdrachtgever me veel geluk wenst met een Tinder-date die ik pas net ken of medelijden toont met een ingegroeide teennagel of andere ellende.

Hoe kom ik over?

Hoe ik overkom? Die vraag kan ik natuurlijk moeilijk beantwoorden. Alleen jij, lieve lezer, kunt daar iets over zeggen. Vind je me slim of juist dom lijken? Arrogant of juist bescheiden? Een volwassen vrouw of juist een klein meisje? Ik laat me maar vooral niet gek maken door al die vragen. Hoe meer je daarover nadenkt, des te minder je waarschijnlijk nog echt jezelf kunt zijn. Daarom schrijf ik vooral over wat mij bezighoudt, plaats ik de foto’s die ik wil plaatsen en deel ik de dingen die voor mij goed voelen om te delen. Of dat overkomt zoals ik ook offline overkom? Geen idee! Maar in ieder geval ben ik 100% mezelf – online én offline!

Hoe kijk jij hiertegenaan? Geef jij online een goed beeld van wie je bent?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 3 juni 2018 op 6:39 am - Beantwoord

  Ik geef online denk ik een goed beeld van wie ik ben. Alhoewel ik het nog steeds raar vind om door mensen aangesproken te worden die mij alleen van online kennen.

  • Romy 3 juni 2018 op 6:56 pm - Beantwoord

   Het is inderdaad best apart als mensen je alleen online kennen. Ik heb dat zelf ook weleens gehad en dat blijt toch bijzonder. Juist op die momenten ben ik altijd heel nieuwsgierig of ik offline hetzelfde overkom als online 😉

 2. Darina 3 juni 2018 op 7:36 am - Beantwoord

  Naar mijn mening ben ik online authentiek aan offline. Ook ik deel niet alles maar wil mensen graag inspireren. Hopelijk lukt dat een beetje 🙂

  • Romy 3 juni 2018 op 6:59 pm - Beantwoord

   Ik weet zeker dat dat je lukt! Zolang je trouw blijft aan jezelf en schrijft over waar jij graag over schrijft, dan denk ik niet dat je online heel anders overkomt dan offline. Of in ieder geval niet bewust 😉

 3. Shirley 3 juni 2018 op 8:11 am - Beantwoord

  Ik vind je wel wijs overkomen, doordat je regelmatig serieuze onderwerpen aansnijdt op je blog. Je bent bezig met het ontwikkelen van jezelf door soms uit je comfortzone te stappen (qua kleding en dingen doen). Wat betreft het beeld dat ik online neerzet: ik denk en hoop dat het overeenkomt. Laatst heb ik Johanne van Pinch of Jo ontmoet. Zij vond het beeld wel kloppen (en ze vond me heel spraakzaam).

  • Romy 3 juni 2018 op 7:01 pm - Beantwoord

   Dat vind ik leuk om te horen! Dankjewel 🙂
   Leuk om te horen dat Johanne jou offline hetzelfde vond overkomen als online. Ik ben zelf ook vaak wel blij als ik dat te horen krijg van een blogger die ik ontmoet. Het is toch altijd maar afwachten hoe anderen je door je blog zien 😉

 4. Maaike 3 juni 2018 op 9:27 am - Beantwoord

  Ja, dat blijft een lastig dilemma. Wat deel je wel en wat niet. Voor mezelf heb ik de regel: bij twijfel niet inhalen. Dus bij twijfel over een onderwerp, publiceer ik het niet. Maar waar ik over schrijf is wel altijd zoals het is. Eigenlijk geef je op je Blog allemaal kleine puzzelstukjes. Als je 15 puzzelstukjes laat zien van een puzzel van 20 dan heb je bij 15 wel een redelijk totaalbeeld. Maar laat je maar 4 stukjes zien, dan is het natuurlijk lastig om een totaalbeeld te vormen. Uhm, een heel verhaal, wat was de vraag ook al weer? ??

 5. Lianne 3 juni 2018 op 10:35 am - Beantwoord

  Lieve Romy, jij bent gewoon jezelf! Zowel online als offline ben je dezelfde leuke, vrolijke persoon! Ik probeer ook zoveel mogelijk mezelf te zijn online, en mensen krijgen dan wel inderdaad een goed beeld van wie ik ben. Soms zeggen ze dan ook van ‘ja dat lijkt me echt iets voor jou!’ Het is inderdaad hetzelfde wat je zegt met bijvoorbeeld een eerste indruk in een kroeg of iets dergelijks. Natuurlijk zie je niet direct alles, maar dat hoeft ook niet. Ik deel het ook niet als ik een baaldag heb of mijn persoonlijke leven van vroeger. Ik denk dat niemand het altijd maar makkelijk heeft gehad of heeft, maar dat doet niets af aan wie die persoon op haar blog of op Instagram is. Als jij maar deelt waar je je goed bij voelt, en dat maakt je sowieso altijd jezelf. Online of offline! 🙂

  • Romy 3 juni 2018 op 7:06 pm - Beantwoord

   Die metafoor van de puzzelstukjes vind ik wel heel goed gevonden. Dat is inderdaad wel een beetje zoals het is. Je laat inderdaad aan iedereen (ook mensen offline) een aantal puzzelstukjes van je leven zien. Hoe meer puzzelstukjes mensen van je kennen, hoe beter hun beeld is. Maar online kun je natuurlijk sowieso nooit een volledig beeld van jezelf geven.

  • Romy 3 juni 2018 op 7:12 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een lieve woorden! Dankjewel daarvoor! ♥
   Het is eigenlijk leuk om te merken dat mensen je vaak stukje bij beetje wel leren kennen door je blog en bijvoorbeeld ook kunnen inschatten wat wel en niet bij je past. Dat vind ik zelf ook altijd heel speciaal om te merken 🙂
   Je laatste woorden zijn in ieder geval helemaal waar! Iedereen heeft het weleens moeilijk gehad in zijn leven, of dat nu ook online en offline op dit moment zichtbaar is of niet. De een deelt nu eenmaal meer dan de ander en het belangrijkste is inderdaad dat je daarbij zo veel deelt als voor jou goed voelt 🙂

 6. Evelyne 3 juni 2018 op 1:56 pm - Beantwoord

  Ik probeer daar zo weinig mogelijk aan te denken, hoe ik overkom bij de lezers, maar soms vraag ik mij dat ook wel eens af. Of ik niet te negatief overkom, bv. Want ik besef dat ik wel eens durf negatief over het leven te denken en schrijven. En ik weet dat ik moet opletten, want iedereen leest mee (en misschien mijn werkgever ook).

  • Romy 3 juni 2018 op 7:15 pm - Beantwoord

   Goed dat je probeert om zo min mogelijk stil te staan bij hoe je overkomt! Ik denk dat je alleen al daardoor het meest als jezelf overkomt. En je hoeft je er echt niet druk te maken of je negatief overkomt! Het kan juist heel erg helpen om de minder fijne dingen ook te delen. Het is altijd goed om erbij stil te staan dat iedereen je blog kan lezen, maar het is wel belangrijk dat je ook gewoon schrijft over waar jij graag over schrijft.

 7. Johanne 3 juni 2018 op 3:03 pm - Beantwoord

  Ik denk dat je heel goed de diverse facetten van de persoon Romy laat zien op je blog. Tenminste, dat denk ik. Want heb je nog nooit ontmoet helaas ;-). Je komt in ieder geval over als echt en een persoon die heus wel eens iets moeilijks meemaakt, maar altijd het beste uit het leven probeert te halen.

  Volgens mij ben ik on- en offline wel dezelfde persoon. Ik deel lang niet altijd alles online, maar als het niet goed gaat, dan weet je dat ook meteen. Ik probeer altijd te laten zien wie ik ben in mijn teksten. Of dat nu is door verhalen te delen, grapjes te maken, enorm sarcastisch te zijn of gewoon even geen zin te hebben in gedoe.

 8. Zo simpel is dan geluk 3 juni 2018 op 6:47 pm - Beantwoord

  Goed om eens over na te denken! Zelf ben ik denk ik wel redelijk dezelfde persoon online als offline. Hoewel ik offline niet zo snel mijn emoties zal delen, omdat ik dat best lastig vind. Er over schrijven werkt altijd goed. Bewust ook anoniem, want hoewel ik nu een baan heb, wil ik inderdaad ook niet dat bijvoorbeeld een toekomstige werkgever bepaalde dingen leest.
  Jou vind ik overigens overkomen als een leuke vrolijke meid! Die uiteraard ook wel eens tegen die aan loopt en nadenkt over het leven.

  • Romy 3 juni 2018 op 7:20 pm - Beantwoord

   Wat een mooie woorden! Leuk om te horen hoe ik op jou overkom! 🙂 Het lijkt me trouwens heel tof om eens een meet-up te doen. Volgens mij wonen we niet eens zo gek ver bij elkaar vandaan en wonen er best wel wat bloggers in deze regio. Wie weet een leuk idee om in de zomer een meet-up te plannen! 🙂
   Ik denk trouwens dat jij ook wel een heel gebalanceerd geeft van wie je bent als persoon. Zoals je zelf ook zegt, je laat het vaak wel blijken als dingen iets minder gaan, zonder daarbij alles van jezelf prijs te geven. En je sarcasme is héérlijk om te lezen – vind ik in ieder geval! 🙂

  • Romy 3 juni 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen hoe ik op jou overkom! Dankjewel voor je mooie woorden!
   Grappig eigenlijk dat dingen van je af schrijven soms makkelijker is dan bepaalde emoties of verhalen in het echt te delen. Dat is iets wat ik zelf ook weleens merk. Slim trouwens om anoniem te bloggen! Op die manier hoef je je sowieso al een stuk minder druk te maken over wat bijvoorbeeld recruiters tegen je wil in over je te weten komen.

 9. Irene 3 juni 2018 op 7:44 pm - Beantwoord

  Ik heb wel het idee dat jij online en offline dezelfde persoon bent, maar ik heb je ook nog nooit ontmoet. Dat is alleszins wel hoe je op mij overkomt. Ik denk ook wel dat dat snel duidelijk is als je bijvoorbeeld reacties plaatst bij iemand anders. Jij bent altijd even oprecht en motiverend. Ik las eens een heel gemene reactie bij iemand anders van iemand die een blog heeft over klein geluk. Dan denk ik al: nee, jij lijkt me niet oprecht. Dat is bij jou dus helemaal niet het geval!
  Ik denk dat ik zelf ook wel hetzelfde ben online als offline. Ik ben alleszins wel altijd oprecht en dat vind ik zelf het belangrijkste 🙂

  • Romy 4 juni 2018 op 11:26 pm - Beantwoord

   Dat vind ik mooi om te horen! 🙂 En ik weet vrijwel zeker dat dat voor jou ook zal gelden. Volgens mij ben jij in het echt net zo leuk en gezellig als je online overkomt.
   Inderdaad wel vreemd als iemand een heel positieve blog heeft en dan in reacties bij anderen heel gemeen doet. Dat zou mij ook wel aan het denken zetten 😉

 10. Jacqueline 3 juni 2018 op 9:05 pm - Beantwoord

  Net zoals ik er bij anderen van uitga dat er meer is dan wat er online te zien is, is dat bij mij ook zo. Ik deel bijvoorbeeld minder over het moederschap, maar ben daar in het echte leven nonstop mee bezig.
  En sommige persoonlijke dingen wil ik eerst zelf een goed plekje geven, voor ik het deel. Dat ik al vanaf begin mei voor 50% ziekgemeld ben, komt pas volgende week ofzo in een artikel.

  • Romy 4 juni 2018 op 11:30 pm - Beantwoord

   Ik geef je groot gelijk dat je zoiets persoonlijks liever eerst zelf wilt verwerken in plaas van het meteen online te zetten. Dat heb ik zelf ook weleens met bepaalde persoonlijke dingen.
   Wat betreft onderwerpen als het moederschap is het natuurlijk ook afhankelijk van je blog welk deel van je leven je wel of niet belicht. Ik zou ook bijvoorbeeld veel meer over mijn werk kunnen schrijven, omdat ik daar het grootste deel van de week mee bezig ben. Maar op een enkel artikel hier en daar na, zijn het vooral andere onderwerpen waar ik graag over schrijf.

 11. HIlde 4 juni 2018 op 9:37 am - Beantwoord

  Online probeer ik toch ook zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven, al blijft die alertheid in verband met heel persoonlijke verhalen. Intussen heb ik al een aantal bloggers live mogen ontmoeten en dat is elke keer goed meegevallen. Dus ga ik ervan uit dat ik zowel online als offline hetzelfde overkom.

  • Romy 4 juni 2018 op 11:55 pm - Beantwoord

   Als je al een paar keer andere bloggers hebt ontmoet en jullie van beide kanten enthousiast waren, dan zit dat vast wel goed met hoe je offline overkomt 🙂
   Goed dat je bij persoonlijke verhalen ook wel alert bent met wat je wel en niet deelt. Eigenlijk is het ook best bijzonder dat een blog aan de ene kant een fijne manier is om persoonlijke dingen van je af te schrijven, maar dat je die informatie aan de andere kant met een heel publiek deelt. Zelf probeer ik daar ook wel rekening mee te houden als ik iets deel.

 12. Anja - Minimalist Dutchie 4 juni 2018 op 10:14 am - Beantwoord

  Oeh, goeie om over na te denken! Ik merk dat steeds meer ‘offline bekenden’ mijn blog volgen en dat vind ik wel een beetje spannend. Anoniem bloggen is zoveel gemakkelijker, haha. Maar ik denk wel dat mensen mij herkennen in mijn artikelen en schrijfstijl. Ik doe me in ieder geval niet bewust anders voor – al heb ik voor de foto’s van het huis wel even extra opgeruimd hoor 😉

  • Romy 5 juni 2018 op 12:01 am - Beantwoord

   Haha, dingen netjes opruimen voor mijn blogfoto’s zou ik stiekem ook wel doen, hoor 😉
   Stoer dat je, ondanks dat het spannend is, toch onder je naam blogt! Zelf vind ik het trouwens ook wel spannend als offline bekenden op mijn blog kijken. Om een of andere reden vind ik dat zelfs nog wel enger dan onbekenden. Laatst hadden een paar collega’s op mijn blog gekeken en werd ik daar bijna zenuwachtig van, ondanks dat er niet echt iets op mijn blog staat wat ze niet zouden mogen weten 😉

 13. Jenn 4 juni 2018 op 10:26 am - Beantwoord

  Volgens mij geef ik online best een goed beeld van mezelf, dat probeer ik in ieder geval wel. Natuurlijk hou ik ook dingen voor mezelf, maar ben zeker niet bang om ook minder leuke dingen te delen.

 14. Haydée 4 juni 2018 op 12:51 pm - Beantwoord

  Ik denk dat je best een genuanceerd beeld over jezelf meegeeft. Uiteraard is dit een selectie, maar het is geen compleet onrealistische selectie vermoed ik. 🙂 En voor de rest: je kan je maar beter niet te veel zorgen maken over hoe je op anderen overkomt. Zolang je zelf achter je eigen teksten staat, en er een goed gevoel bij hebt, ben je goed bezig denk ik.

  • Romy 5 juni 2018 op 12:45 am - Beantwoord

   Met dat laatste ben ik het helemaal eens inderdaad. Hoe meer je stilstaat bij hoe je op anderen overkomt, hoe minder natuurlijk je waarschijnlijk ook zult overkomen 😉 Ik denk ook dat iedereen online wel een bepaalde selectie van zichzelf geeft. Maar zolang je niet alleen maar enorm positieve dingen deelt, is het beeld dat je overbrengt waarschijnlijk meestal wel vrij realistisch.

 15. Simone 4 juni 2018 op 1:15 pm - Beantwoord

  Naar mijn gevoel zit er weinig verschil in tussen online en offline. Dat doe ik ook bewust omdat ik niet zo’n groot verschil wil hebben. Je zou maar iemand ontmoeten en je blijft bijvoorbeeld super arrogant te zijn. Nee hoor, the real deal gewoon!

  • Romy 5 juni 2018 op 7:03 am - Beantwoord

   Precies! Ik hoop zelf ook echt dat ik online en offline gewoon dezelfde persoon ben. Het lijkt me ook zo wat als je offline opeens zwaar tegenvalt 😉

 16. Nikita 5 juni 2018 op 7:55 pm - Beantwoord

  Ik denk ook wel dat de online Romy en de offline Romy overeenkomen. Maar ik hou ook altijd in mijn achterhoofd dat iedereen slechte dagen heeft. En dat dat perfecte blogleventje niet bestaat. Die wijsheid heb ik door de jaren heen gekregen. En ik denk dat je blog iets persoonlijk is en dat dus wel de plek is waar je jezelf moet kunnen zijn en uiten. Alleen in mate inderdaad. Ik slinger ook niet alles online en als ik iets vertel waar een ander bij betrokken is (bijvoorbeeld als ik een les heb gehaald uit een situatie op school) zal ik ook altijd het omslachtig omschrijven. De personen dan, zodat er niemand herkenbaar is in de verhalen.

  Ik deel op mijn blog ook beide. In gezonde mate. Als ik een dipje heb zal ik ook niet vrolijk zitten typen dat het allemaal fantastisch gaat en dat het leuk is. Maar ik pas gewoon op met wat ik schrijf. Want ik heb ook verteld over stage op mijn blog, maar ik heb geen stagebedrijf genoemd of mensen. Ik heb niemand beledigd. En zo denk ik er ook echt over. Het was gewoon mijn plekje niet en dat ligt aan niemand anders dan mezelf. En wat betreft sociale media, ik zet er vaak alleen maar goede dingen op en de dingen die mij gelukkig maken. Als je mijn facebook ziet, dan zie je een meisje dat alles leuk en goed vindt en positief is. Het punt is, ik ben in het echte leven ook zo. Als iedereen tegen de schooldag opziet, ben ik degene die dolenthousiast haar schooltas uitpakt om aan de lessen te beginnen. Om maar een voorbeeld te geven. That’s me, en ik vind nu eenmaal veel dingen heel erg leuk.

  • Romy 6 juni 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

   Een perfect leven bestaat inderdaad niet. Dat besef in je achterhoofd houden is alleen al heel waardevol, omdat het helpt om sommige ogenschijnlijk perfecte levens van anderen te relativeren. Goed dat je aan de ene kant wel echt jezelf blijft en deelt wat je wilt delen op je blog, maar aan de andere kant ook uitkijkt met wat je wel en niet deelt. Sommige situaties zijn best gevoelig, zeker als er anderen bij betrokken zijn, en dan is het altijd goed om kritisch te zijn op wat je op je blog plaatst.
   Het klinkt alsof jij in ieder geval heel bewuste afwegingen maakt, bijvoorbeeld ook met het beschrijven van je stage van een tijdje geleden. En met het positieve dat je uitstraalt op bijvoorbeeld Facebook is natuurlijk niets mis. Het is juist mooi dat je daar je positiviteit uit het echte leven ook online uit.

 17. Elisabeth 8 juni 2018 op 10:54 pm - Beantwoord

  Ik vind het lastig om te zien hoe ik online overkom. Maar probeer wel echt mezelf te zijn wat in online plaats. Ik gebruik heel weinig foto filter. En ik hoop echt als mijn echte zelf over te komen.

 18. Saskia 11 juni 2018 op 12:50 pm - Beantwoord

  Ik denk dat ik aardig overkom hoe ik echt ben. Offline ben ik niet heel anders dan online. Online ben ik wel bewuster bezig, aangezien ik niet alle aspecten van mijn leven online kan delen. Dit zijn wel dingen waar ik over schrijf, maar waarbij ik weloverwogen kies wat ik wel en niet plaats. Dit maakt mij wel anders dan mijn offline leven, waar ik zonder na te denken alles kan roepen.

  • Romy 12 juni 2018 op 7:16 am - Beantwoord

   Alleen maar goed dat je online niet alles uit je leven deelt! Het zou wat zijn als alle privé dingen op je blog terug te vinden zijn. Ik denk dat elke blogger daarin wel een afweging moet maken om geen dingen te plaatsen die niet oké voelen.

Recente blogs

Zelfliefde voor beginners | Een spoedcursus met 7 simpele tips!

11 mei 2018|Zelfliefde|

Zelfliefde komt je vaak niet zomaar aanwaaien. Niet iedereen kijkt met een stralende glimlach in de spiegel, durft goed voor zichzelf te zorgen en is trots op dingen die best wat gepaste trots verdienen. Gelukkig kan ook jij zelfliefde leren. Echt waar! Je hoeft jezelf echt niet helemaal het einde te vinden; het begint allemaal met een piepklein beetje meer welverdiende waardering voor wie jij bent. En ik help je daar graag bij op weg met een mini-spoedcursus. Daarom in dit artikel 7 eenvoudige tips om liever te zijn voor jezelf!

XL review plantaardige kwark & yoghurt (13 soorten getest!)

22 november 2022|Lifestyle, Groen doen|

"Mag ik dan nooit meer een bakje kwark eten?", was mijn reactie toen ik lactosevrij moest gaan eten. Ik ontbeet zeker 4 dagen per week met kwark en kon me niet voorstellen dat er een lekker alternatief voor zou bestaan. Inmiddels eet ik zo'n 10 maanden alleen nog maar plantaardige kwark en yoghurt. En eerlijk? Ik mis voor mijn gevoel helemaal niets. Ja, het smaakt anders dan kwark. Ja, er bestaan heel smerige of flauwe opties. Maar... ja, er bestaat ook heel veel wat prima te pruimen is en wat in mijn ogen zelfs lekkerder is dan echte kwark. Ik vond het tijd voor een recap: dit is mijn eerlijke mening over 13 soorten plantaardige kwark en yoghurt van Alpro, Albert Heijn, Lidl en Abbot Kinney's.