Mijn lievelingsmanier om de weekenden door te brengen, is al bakkend en kokend achter het aanrechtblad. Niet heel verrassend dus dat mijn verzameling met onmisbare keukenspullen de afgelopen jaren flink is uitgedijd. Ik begon ooit met alleen een staafmixer en een ovenschaal. Maar inmiddels staat onze la vol met bakvormen, mixers en keukenapparatuur die ik voor geen goud wil missen. Mijn grootste aanraders uit onze eigen keukenkastjes? Die zet ik hieronder op een rij.

Wat zijn mijn meest onmisbare keukenspullen?
Ik kan wel stellen dat ik écht een kritische keukenspullenkoper ben. Ik houd niet zo van volle keukenkastjes en lades, dus ik denk altijd wel 3x na voordat ik iets nieuws in huis haal. Maar de keukenspullen die ik heb staan, kan ik absoluut niet afstaan. Mijn meest onmisbare keukenspullen zijn onder andere mijn geliefde KitchenAid (nee, niet die superdure!), inimini-bakvormpjes, een ijsschep die ik voor allesbehalve ijs gebruik en de staafmixer die voor veel meer dingen handig bleek te zijn dan alleen voor soep.
Ik laat je graag mijn top 12 onmisbare keukenspullen zien. Van bakgerei tot handig magnetronspul.


1. Mijn KitchenAid-keukenmachine
Dit is toch wel dé ster in mijn bakrecepten. Zonder deze keukenmachine zou ik niet ver komen. En nee hoor, ik heb niet dat dure geval dat bij Heel Holland Bakt altijd op de toonbanken staat te shinen en dat ook beslag voor je kan kneden. Wie weet doe ik mezelf dat exemplaar nog eens cadeau in het roze, maar tot die tijd houd ik het bij zijn meer betaalbare kleine broertje.
Mijn KitchenAid-keukenmachine kan niet volautomatisch deeg kneden, maar je kunt er wel van alles mee fijn hakken, mengen of zelfs raspen. En dat zonder dat je eigen spierballen eraan te pas komen! Ik gebruik hem vooral om cakebeslag mee te mengen. Bij sommige ingrediënten moet je lang roeren om alles goed doorgeroerd of fijngeprakt te krijgen; met dit apparaat wordt het een makkie. Ook noten hakken is niet iets wat je met de hand voor elkaar krijgt. Met deze keukenmachine lukt dat bijna altijd. Ik moet zeggen: met harde noten heeft hij wel wat moeite. De KitchenAid van mijn broertje is overleden aan een hazelnoot-verpulver-actie. Dus die noten zou ik er niet in gooien. Maar verder krijg ik er bijna alles mee fijngemalen.
Er zit ook een handige opzetstukje bij waarmee je dingen kunt raspen of zelfs in plakjes kunt snijden. Zelf vind ik de KitchenAid iets te veel schoonmaakwerk kosten om er echt groenten mee fijn te snijden of te raspen; dat doe ik dan liever met de hand. Maar dát het kan, is wel een luxe op zich.

2. Een handmixer
Voor luchtige cake- en taartrecepten mag een handmixer niet ontbreken. Wij hebben gewoon een goedkoop (en pastelroze!) ding dat al een jaar of 6 trouwe dienst doet. Ik vind het zelf vooral fijn als een mixer een turbostand heeft, omdat de ongeduldige kok in mij heel blij wordt als dingen sneller klaar zijn. Met die stand krijg ik zelfs aquafaba (kikkererewtenvocht) goed opgeklopt tot chocolademousse. Ook al komen er dan nog wel wat spierballen aan te pas.
3. Tafelwaardige placemats
Als je iets lekkers klaarmaakt, is het wel zo leuk als je het ook sfeervol kunt serveren. Daarvoor gebruik ik uiteraard graag mooi (het liefst kleurrijk) servies, bakjes waarin ik de ingrediënten uitstal en het liefst ook mooie placemats. Dat is aan de ene kant handig om onuitwisbare vlekken van kurkuma en rode biet niet in de houten tafel te laten intrekken, en aan de andere kant komt het eten er ook nóg mooier op uit.
Zelf gebruik ik altijd het liefst mooie rotan placemats of geweven placemats. Die vind ik net wat sfeervoller dan kunststof exemplaren. Maar mocht je een kleintje hebben dat er graag een bende van maakt, kan ik me helemaal voorstellen dat kunststof toch echt dé keuze is. Bij HEMA hebben ze bijvoorbeeld ook superleuke placemats van Jip en Janneke of met vrolijke kleurtjes en bloemen.

Deze foto van onze keuken is gemaakt door Esther Scherpenzeel.
4. Een inductiekookplaat met inbouw-afzuiger
Oké, dit klinkt vreselijk luxe en gewiekste-keukenverkoper-achtig als ik het zo opschrijf. Toegegeven: het was absoluut de allerduurste investering van onze hele keuken. Maar man, wat is dit ding fijn! Ik ben zo blij dat ik nooit meer een enorme afzuigtoeter boven mijn hoofd heb hangen, zoals in ons oude huis. Het afzuigraster kun je heel makkelijk schoonmaken (ook in de vaatwasser), waardoor we daar nooit omkijken naar hebben. En ja, dat inbouwafzuigding zuigt écht goed af.
Verder zou ik niet meer zonder inductiekookplaat willen. Het scheelt niet alleen flink op de gasrekening, maar zo’n plaat is ook snel schoongemaakt. Als ik aan het bakken sla, ziet de keuken er in no-time uit als één grote smeerboel. Maar dankzij de inductiekookplaat zijn de rondvliegende beslagspetters en soepvlekken altijd weer snel weggepoetst.


5. Mini-springvormpjes
Ik denk dat bijna elke af-en-toe-bakker wel een grote springvorm in huis heeft. Maar inimini-springvormpjes vind ik ook een enorme aanrader om te hebben, naast een springvorm van ongeveer 20 cm doorsnee. Wij hebben al een paar jaar 4 kleine schattige springvormpjes van zo’n 10 centimeter doorsnee. Dat is een ideaal formaat is voor een 1- of 2-persoons taartje. Als je een keer trek hebt in taart, maar niet in je eentje de hele week appeltaart wilt eten, zijn deze piepkleine springvormen perfect. Van één zo’n taartje kun je met twee personen snoepen.
Ook vind ik mini-taartjes er zelf met serveren heel leuk uitzien. Soms maak ik expres een paar mini-taartjes in plaats van een grote taart, gewoon vanwege de looks (zie bijvoorbeeld het taartje hierboven). Ook handig: als je toevallig nog restjes beslag over hebt van een taart, kun je die ook prima in zo’n mini-bakvorm stoppen. Dan kun je er nog een mini-taartje van maken.
6. Siliconen spatel
Ooit roerde ik beslag altijd zelf door met een lepel, maar zo’n spatel is een stuk handiger. Een spatel is flexibeler, wat een stuk fijner roert. Wij hebben een siliconen-exemplaar, omdat je die ook nog makkelijk schoonmaakt en prima in de vaatwasser kunt stoppen. Het handige aan een spatel is dat je er ook heel goed de randjes van de mengkom mee kunt uitschrapen of deeg kunt gladstrijken. Veel van mijn cake- en taartrecepten zijn met deze spatel omgeschept voordat ze de oven in gingen.


7. Metalen muffinvormen
Muffins zijn misschien wel mijn meest favoriete baksels om te maken. Ik vind die mini-taartjes in een handzaam cupcake-formaat er altijd zo gezellig uitzien. Plus: ze hebben het ideale formaat voor een klein tussendoortje of een extraatje bij de lunch. Als ik muffins maak, gebruik ik daarvoor altijd mijn metalen muffinvorm van HEMA. Toen ik voor het allereerst muffins bakte, liet ik die metalen vorm achterwege en hield ik het bij papieren vormpjes. Dat werd alleen een vreselijke misser. De metalen vorm is niet voor niets uitgevonden: die zorgt ervoor dat muffins muffins blijven en niet in uitgezakt beslag veranderen. Als je alleen papieren vormpjes gebruikt, is er weinig muffinvorm meer te bekennen.
Sinds ik dat weet, haal ik dus altijd deze metalen vormen tevoorschijn. Ik heb er 2, zodat ik genoeg plek heb voor minstens 12 muffins. Zelf stop ik er wel nog altijd papieren vormpjes in. Dan zijn de muffins makkelijker uit de metalen vorm te halen en zien ze er nog gezelliger uit.

8. Een quichevorm met losse onderplaat
Ik moet toegeven: quiche heb ik nog nooit gemaakt. Maar deze quichevorm gebruik ik ook graag om allerlei andere soorten taarten mee te bakken. Zo maakte ik er eerder al deze pompoentaart en mijn aardbeientaart met custard mee. De quichevorm heeft mooie geschulpte randen en is lekker laag, waardoor je er perfect een grote maar niet te hoge taart van kunt maken.
Zelf koos ik bewust voor een vorm met een losse onderplaat. Dan kun je de taart veel makkelijker uit de vorm pushen (zonder de taart ondersteboven te moeten houden) dan als de onderkant vastzit aan de vorm.

9. Een ijsschep (voor allesbehalve ijs)
IJs eet ik persoonlijk bijna nooit. Toch komt de ijsschep hier thuis héél vaak uit de bestekla tevoorschijn. Je kunt hem voor verrassend veel andere dingen gebruiken dan alleen ijs. Ik gebruik de ijsschep bijvoorbeeld om mooi ronde koekjes uit beslag te halen (alleen het bolletje nog even platslaan) of om kleine broodbolletjes mee te maken. De vorm wordt er zo veel beter door dan als je zelf een bolletje kneedt.
Wij hebben een “ronddraaiende” schep, waardoor je minder moeite hoeft te doen om het bolletje uit de schep te krijgen. Met één klik lanceer je het bolletje moeiteloos op de bakplaat. Ook voor ijs is zo’n ronddraaiende schep ideaal trouwens.
Laura van Laura’s Bakery deelt op haar site ook handige tips om een ijsschep te gebruiken voor bakken.

10. Een staafmixer
Verder pak ik onze gouwe ouwe Bosch-staafmixer er zeker wekelijks bij. Met recht een van mijn onmisbare keukenspullen dus! Stamppot is een van de weinige soorten gerechten waar ik niet warm of koud van word. Dus daar gebruik ik hem niet voor. Wel gebruik ik de staafmixer vaak voor pastasauzen of andere sauzen in gerechten. Voor deze pasta met pistache-pesto doe ik bijvoorbeeld de pistachenoten, broccoli en andere ingrediënten in de staafmixer. Dan krijg je een lekker smeuïge saus. Ook voor onder andere sausjes bij risotto gebruik ik hem graag. Dat alles kan op zich ook in de KitchenAid, maar de staafmixer is veel sneller schoongemaakt dan de KitchenAid. Dus vaak ben ik dan liever lui dan moe.
En oh ja, voor soep is dit ook een geweldig ding. Onze staafmixer kostte maar zo’n € 30, maar ik heb hem al zeker honderden keren gebruikt om allerlei soorten groenten mee te vermalen tot een lekkere saus of een ander vloeibaar prutje.

11. Echt scherpe messen
Om eerlijk te zijn, krijg ik nog altijd de kriebels van megagrote koksmessen in combinatie met mijn eigen klunzigheid. Iets met een bezoekje aan de spoedeisende hulp toen ik ooit een diepvrieszak doperwten met een mes opensneed en niet doorhad dat ik al bij mijn wijsvinger was aanbeland met het mes… Máár ik geef niet op en blijf een voorliefde houden voor messen die écht goed scherp zijn en waarmee je zelfs door de stevigste broden heen komt. Toen ik op mezelf ging wonen, kocht ik een messenblok met een paar goed scherpe messen in allerlei maten. Die bevallen nog steeds heel goed. Binnenkort ga ik er misschien maar eens een messenslijper bij kopen, zodat ze ook echt scherp blijven.
Als je regelmatig brood maakt, is een goed scherp kartelmes trouwens ook onmisbaar. Gelukkig is die onderdeel van onze verzameling in het messenblok.

12. Glazen opbergbakjes
En als laatste in dit rijtje met onmisbare keukenspullen: opbergbakjes van glas. Ik had eerst altijd alleen maar standaard plastic opbergbakjes, maar die zijn eigenlijk helemaal niet zo handig. Het plastic verkleurt snel als je er ingrediënten met een heftig kleurtje in stopt. Ook kunnen de bakjes niet in de magnetron en verbuigen ze snel. Sinds een tijdje hebben we daarom het plastic spul ingeruild voor glazen opbergbakjes.
Het fijne aan glazen bakjes is dat je ze ook prima in de oven, magnetron en koelkast kunt zetten. Zo kun je in één en hetzelfde bakje je restjes van gisteren bewaren en opwarmen. En je kunt ze ook prima gebruiken als ovenschaal of om bijvoorbeeld tiramisu, lasagne of andere laagjes-gerechten in te maken. Echt ideale 1001-mogelijkheden-dingen!
Wat zijn voor jou onmisbare keukenspullen?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
15 duurzame dingen van de laatste tijd (o.a. Guppy Friend & duurzaam wassen)
Duurzame dingen doen vind ik altijd een strak plan! Al helemaal als ik ontdek dat er voor iets wat ik standaard gebruik ook een prima duurzaam alternatief bestaat. Alle kleine beetjes helpen! Ik ben dan ook regelmatig op het internet te vinden op zoek naar duurzame vondsten die ik nog niet thuis had staan of waarvan ik het bestaan zelfs nog niet kende. Tijd om er een paar te delen waar ik zelf laaiend enthousiast over ben! Dit zijn 15 kleine en grote duurzame dingen die de laatste tijd een plek in mijn huis of in mijn leven veroverden.
Herstellen van een eetstoornis | 11 dingen die mij hebben geholpen
Zeven jaar geleden kon ik alleen maar dromen dat ik ooit dit artikel zou schrijven. Ik zat compleet verwikkeld in een eetstoornis. Al heel wat jaren. Het voelde soms als een duistere tunnel waar maar geen einde aan kwam. Ik ben dan ook elke dag dankbaar dat ik destijds toch - met een hele hoop angst - stapjes ben gaan zetten richting herstellen van de eetstoornis. Dit artikel is voor jou als jij dezelfde angst voelt om voor herstel te gaan als ik destijds. Herstel is mogelijk en het is vooral elk beetje spanning waard. Jij kunt het, net als ik destijds! Ja, ook als je daar nu nog niet van overtuigd bent. Misschien heb je iets aan deze 11 tips die mij door het herstel heen hebben gesleept.
7 volwassen kwesties die je er "opeens" bij krijgt
Volwassen worden staat enerzijds voor vrijheid. Zo kun je eindelijk zelf bepalen of je voor je ontbijt de pindakaas van het huismerk koopt of toch voor het allerduurste, maar o-zo-lekkere A-merk gaat. Maar volwassen worden betekent ook dat je, naast je boterham met dure pindakaas, steeds meer volwassen zaken op je bordje krijgt. Je bent immers niet zomaar eigenaar van een koophuis en zal ook zelf iets met je zorgverzekering en belasting moeten doen. Ook ik heb mijn weg moeten vinden in de wondere wereld van volwassen kwesties. Dit zijn 7 van die volwassen kwesties die ook bij mij "opeens" een rol zijn gaan spelen.
Ik heb mijn keukenmachine weggedaan. En ik had een hele goeie, met enorm veel opties, inclusief kneedhaken voor deeg! Ik heb nu een handmixer (met kneedhaken), een kleine hakmolen (ook voor ijsblokken) en een broodbakmachine. De broodbakmachine is er alleen voor het kneden en laten rijzen van het deeg, ik bak het af in de over. Maar voor het geval dat de oven in gebruik is, kan ik dus ook in de machine afbakken. Gek genoeg gebruik ik deze drie machines meer en beter dan mijn grote en zware keukenmachine. Ik vond het vooral lastig opbergen. Ja, de broodmachine is ook groot. Maar die optie gebruik ik ook het minste.
En glazen bakjes ftw. (For the win, zeggen mensen dat nog?) Ik ben bezig mijn plastic bakjes om te wisselen en koop steeds weer een setje glazen bakken in handige formaten. Net als mijn oma haar glazen potten inwisselde voor plastic Tupperware. We zijn het cirkeltje rond.
(Overigens heb ik nog handgehaakte pannenlappen van mijn grootmoeder. Die gebruik ik niet, maar koester ik wel 🙂 )
Ik heb er nog best een aantal niet! Ik zou wel heel graag op inductie willen koken, maar de keuken in dit huis is nog te nieuw om te vervangen, en ik zou ook iets met de meterkast moeten om over te stappen op inductie. Wat betreft de spatel en de staafmixer ben ik het helemaal met je eens, en qua keukenmachine ben ik blij met mijn multifunctionele goedkopere alleskunner, al gebruik ik ‘m ivm schoonmaakwerk ook niet echt voor raspen en hakken.
Verder ben ik superblij met mijn infraroodthermometer die ik ooit van mijn vriend kreeg. Handig als je suikersiroop, karamel, jam of iets dergelijks maakt, of om je oventemperatuur mee te dubbelchecken. We hebben ‘m ook veel gebruikt toen we net twee baby’s hadden. Ideaal om de temperatuur van het badwater of de melk mee te controleren.
Heb zelf wel zo’n dure kitchenaid voor deeg en beslag. Daar zat ook gelijk een staafmixer, hakmolentje en keukenmachine bij.
En een metalen muffinvorm vind ik ook handig. Heb in het verleden wel zitten klooien met siliconen vormpjes, maar dat werd niet goed schoon enz..
Mijn handmixer vond ik ook onmisbaar, maar sinds hij stuk is, maak ik mijn beslag in mijn keukenmachine (ik deed dat voorheen alleen als ik veel beslag moest maken) en dat gaat helemaal prima, dus toch misbaar 🙂
Ik kocht een tijdje terug zo’n minihakmolentje voor ui of knoflook of kruiden en dat was de best besteedde 17 euro ooit denk ik. Heb het al zo vaak gebruikt!
En zo’n inbouwafzuigsysteem hebben wij ook. We kregen het gratis bij onze nieuwe keuken en ik ben er ook wel tevreden van! Voor de rest ben ik ook fan van glazen opbergbakjes en potjes om restjes in te bewaren of mijn ontbijt in mee naar mijn werk te nemen.
Ik heb een Magimix keukenmachine, waar jij de Kitchenaid van hebt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem veel te weinig gebruik. Ik heb dan wel weer die dure Kitchenaid (de rode) voor deeg en beslag, daar zou ik echt niet zonder kunnen.
Ik zou nog mijn Instant Pot toevoegen aan jouw rijtje. Die gebruik ik meerdere keren per week, voor uiteenlopende zaken als soep maken, yoghurt maken, eten opwarmen en rijst koken.
En voor de placemats hebben wij afneembare placemats in verband met de coeliakie van mijn dochter. In rotan of geweven placemats kunnen de glutenvolle kruimels blijven hangen, dus hoe mooi ik ze ook vind, die gebruiken we niet.