onrust in je hoofd tips

Onrust in je hoofd | Wat doe je eraan en wat doe je ermee?

 • 24 februari 2020
 • 26 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

De laatste tijd was het er opeens: een gevoel van onrust in mijn hoofd. Dat is bij mij herkenbaar aan een paar niet te missen signalen: ik zit meer in mijn hoofd dan in mijn lijf en mijn emoties doen rare dingen met me. Natuurlijk wil ik het gevoel liever kwijt dan rijk zijn, maar stiekem weet ik dat het eigenlijk iets heel nuttigs is. De mooiste keuzes in mijn leven heb ik juist gemaakt als de orde in mijn hoofd tijdelijk nergens te bekennen was. Onrust in je hoofd, wat doe je eraan? En – veel belangrijker nog – wat doe je ermee?

“En wat nu?”

De vraag “En wat nu?” is voor mij heel kenmerkend voor onrust in mijn hoofd. Vaak ontstaat het onrustige gevoel als iets me dwarszit of als ik bepaalde twijfels heb. “Hoe kan ik zo snel mogelijk van het gevoel afkomen?” is dan mijn eerste gedachte. Oplossingen wil ik zien, maar die zijn niet altijd direct voorhanden. Of beter gezegd: niet elk gevoel van onrust kun je binnen 24 uur uit je hoofd krijgen. En dat is maar goed ook, want in het verleden heb ik juist van onrust heel veel geleerd. Hoe rot het ook was, uiteindelijk kwam ik er vaak sterker, wijzer en daadwerkelijk een stap verder uit.

Onrust in je hoofd, waar komt het vandaan?

Een gevoel van onrust wil je vaak iets vertellen. Wat dat precies is, is aan jou om te onderzoeken. Het heeft geen zin om door te blijven denderen, van de ene in de andere mijlpaal te rollen of halsoverkop van alles om te gooien in de hoop dat dat “het” dan is. Veel beter kun je een moment nemen om stil te staan. En geloof me: dat was voor mij ook een hele uitdaging.

Stapje voor stapje leerde ik (en leer ik nog steeds) onder andere meer te ontspannen, meer met mensen om me heen te delen, mijn gevoelens toe te laten en dingen te voelen aan mijn lijf in plaats van ze alleen te merken in mijn hoofd. Juist daardoor ben ik het afgelopen half jaar milder geworden voor mezelf. Ik gun het mezelf nu om te twijfelen en om soms maar “gewoon wat aan te rommelen”, omdat ik voel en hoop dat ik het goede pad ben ingeslagen.

Een voorbeeld

Om het concreet te maken: eerder dit jaar leverde een gevoel van onrust mij een traject bij een loopbaancoach op. Ik kwam daar met een aantal twijfels en hoopte vooral een oplossing te vinden. Natuurlijk bracht het traject me niet dé oplossing, maar wel gaf het me inzicht in mezelf en in mijn behoeften. Het bracht me ertoe me meer op het ondernemen te storten en als tekstschrijver (naast een vaste baan) mijn dromen waar te maken.

Het feit dat ik steeds met nieuwe mensen kennismaak, me in nieuwe onderwerpen mag verdiepen en elke keer totaal nieuwe opdrachten kan oppakken, heeft mij veel rust gegeven. Het heeft ervoor gezorgd dat ik op andere gebieden minder op zoek ben naar verandering en nieuwe mijlpalen. Zo fijn!

onrust in je hoofd tips

Onrust in je hoofd, wat doe je ertegen?

Nu kan ik me voorstellen dat je de onrust in je hoofd liever niet 24/7 wilt hebben. Dit zijn 5 tips die mij helpen om de onrust in mijn hoofd tijdelijk kwijt te zijn, bijvoorbeeld voor het slapengaan.

 1. Zoek de buitenlucht op. Een ommetje doet soms al wonderen. Ik word er rustig van, kan mijn gedachten ordenen en kan mijn focus even verleggen.
 2. Ga op zoek naar nieuwe uitdagingen. Niet per se een nieuwe baan, maar wel iets waar je nog niet veel ervaring mee hebt. Volg een cursus, start met vrijwilligerswerk, meld je aan bij een sportvereniging of begin met iets volledig nieuws leren. Dat helpt om je gedachten te verzetten.
 3. Zorg voor rust in je huis. Als ik onrust in mijn hoofd heb, is troep om me heen vaak het laatste wat ik kan gebruiken. Daarom zorg ik er juist dan voor dat er niet allerlei spullen liggen die er niet horen. Orde in huis = orde in je hoofd.
 4. Kom uit je hoofd. Oftewel, doe iets waar je je lijf meer voor gebruikt dan je overuren makende hersenpan. Voor mij is pilates daarvoor de afgelopen weken de manier. Ik kom er steeds helemaal zen vandaan.
 5. Neem rust. Niet alleen na afloop van zo’n onrustige periode, maar vooral als je er midden in zit. Laat zo nu en dan alles bezinken en gun jezelf de nodige rust in je kont. Juist als je die rust in je hoofd even niet hebt. Schrap verplichtingen, neem pauzes en breng prioriteiten aan. Al is het maar om jezelf niet nog meer onrust te bezorgen.

Onrust in je hoofd, wat doe je ermee?

Maar goed, onrust in je hoofd is er dus niet alleen om zo snel mogelijk weg te maken. Om er echt van af te komen, zal je er toch echt iets mee moeten doen. Deze 9 tips helpen mij om uit onrust in mijn hoofd waardevolle lessen te halen:

 1. Praat met mensen. Zeker als het in je hoofd een puinhoop lijkt, is het vaak al heel fijn om anderen te laten meedenken. En misschien weet jij de oplossing al, maar kan een ander je net het zetje in de rug geven om daar echt voor te gaan.
 2. Maak plannen en zet het op papier. Is er echt iets waar je wat mee moet? Maak het dan zo concreet mogelijk. Analyseer waar je nu tegenaan loopt, ga bij jezelf na waar jij behoefte aan hebt en maak een plan om daar iets mee te doen.
 3. Kijk terug naar eerdere soortgelijke situaties. Waarschijnlijk is dit niet de eerste keer dat je flinke onrust in je hoofd hebt. Denk eens terug aan hoe je dit eerder hebt aangepakt. Hoe wist je je gedachten eerder te sussen? Wat heb je toen gedaan om jezelf weer op het juiste spoor te krijgen? Grote kans dat die methode je ook nu weer zal helpen.
 4. Werk aan je zelfvertrouwen. Juist in periodes waarin je aan van alles twijfelt, kun je maar beter niet twijfelen aan jezelf. Het loont dus om positief naar jezelf te kijken. Vier je successen, schrijf soms op waar je trots op bent en wat je goed afgaat en geef jezelf een schouderklopje waar dat passend is.
 5. Gun jezelf tijd. Beslissingen hoef je niet van de ene op de andere dag te maken. Net zoals je veranderingen niet in één keer hoeft door te voeren, maar net zo goed stapsgewijs kunt aanpakken. Volg jouw tempo. Je voelt waarschijnlijk zelf wel aan welk tempo jij aankunt.
 6. Wees mild voor jezelf. Heb je onrust in je hoofd? Ga jezelf daar dan vooral niet om veroordelen, maar wees mild naar jezelf toe. Het is oké als je twijfels hebt, dingen uitstelt of zelfs flink in de knoop zit met je gedachten. Ja, ook als dat langer duurt dan een paar weken.
 7. Geloof in de kracht van kwetsbaarheid. Je mag het soms even niet weten. Je mag ook een keer instorten of huilend iemand opbellen omdat je het niet meer weet. Stel je soms kwetsbaar op en schaam je daar niet voor. Het zal je meer brengen dan je denkt.
 8. Vertrouw erop dat het goed komt. Altijd. Zelfs als je soms de hoop dreigt te verliezen, komt er een punt waarop je beseft ‘Nu zit ik weer lekker in mijn vel!’. Dat is waarschijnlijk niet morgen. Ook niet overmorgen. Maar het moment komt. Knoop dat maar in je oren.
 9. En onthoud: misschien brengt de onrust je uiteindelijk wel iets heel moois, waar je je leven lang profijt van hebt. Je zult de eerste niet zijn voor wie dat geldt.

Heeft onrust in je hoofd jou weleens iets moois gebracht?

tips bij onrust in je hoofd

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 24 februari 2020 op 6:39 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Veel dingen zijn herkenbaar. Bij onrust in mijn hoofd kan ik echt niet meer goed nadenken en dus kan ik dan maar beter ook geen stappen zetten. Eerst tot rust komen en dan pas nadenken over al die dingen die ik zo nodig ‘moest’ toen er onrust in mijn hoofd was.

  • Romy 29 februari 2020 op 11:55 pm - Beantwoord

   Precies! Even stilstaan en dingen op een rijtje krijgen is in een periode van onrust vaak een stuk fijner dan meteen stappen ondernemen. Juist vanuit die rust kun je vaak een stuk beter bepalen wat je eigenlijk nodig hebt.

 2. Darina 24 februari 2020 op 7:06 am - Beantwoord

  Een heel mooi en inspirerend artikel. En herkenbaar. Afleiding zoeken is voor mij de beste manier maar het heeft wel even geduurd voordat het werkte.

 3. Iris 24 februari 2020 op 8:35 am - Beantwoord

  Ik vind het fijn om naar buiten te gaan en om het netjes in huis te hebben. Dit helpt mij echt om rustig in mijn hoofd te zijn.

 4. Ilona Wielinga 24 februari 2020 op 9:13 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel. Voor mij helpt het ook altijd om op te schrijven waar ik mee zit. Dan heb ik het concreet op een papiertje staan en is het even uit mijn hoofd. Eventueel neem ik het dan ook mee naar mijn therapeut zodat we het er eventueel even samen over kunnen hebben.

  • Romy 29 februari 2020 op 11:56 pm - Beantwoord

   Slim inderdaad om sommige gevoelens of gedachten ook met je therapeut te bespreken. Sowieso is erover praten met anderen vaak een fijne manier om wat orde in je hoofd te krijgen.

 5. bychristiana 24 februari 2020 op 9:18 am - Beantwoord

  Veel dingen die je schrijft herken ik wel. Ik ben met bepaalde dingen niet helemaal tevreden, maar ik vind het eng of moeilijk (of allebei) om er iets aan te doen. Dan stagneer ik een beetje en dat is natuurlijk niet bevordelijk voor die onrust in je hoofd. Wat mij wel helpt is om er gewoon open over te zijn. Als je dingen met een ander deelt, valt er vaak al een soort last van je schouders af, ook al is het probleem dan niet direct opgelost.

  • Romy 29 februari 2020 op 11:58 pm - Beantwoord

   Zeker waar wat je zegt! Soms is het alleen al fijn om je gevoelens of onrust met anderen te delen, en daar kan soms zelfs een fijne oplossing uit voortkomen. Ik heb mede door de fijne reacties en het meedenken van mensen om me heen vaak wat meer rust in mijn hoofd gekregen.

 6. Daenelia 24 februari 2020 op 9:45 am - Beantwoord

  Ik wou dat ik alleen maar onrust in mijn hoofd heb. Helaas gaat het deze keer een fikse stap verder. Maar … ook ik modder door en er komt een oplossing, of we die nu leuk vinden of niet.
  Was ik nog maar zo jong dat ik alleen simpele zaken hoefde op te pakken.

  • Romy 29 februari 2020 op 11:59 pm - Beantwoord

   Wat heftig om dat te horen! Niet altijd is onrust helaas zomaar op te lossen. De oplossing gaat er vast komen, ook al kost het tijd en moeite. In ieder geval veel sterkte!

 7. Anna 24 februari 2020 op 9:52 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel met praktische tips! Heel herkenbaar die onrust, soms moet je het maar gewoon even laten begaan. Een stuk lopen helpt bij mij ook altijd. Of gewoon eventjes weg als dat kan!

 8. Lianne 24 februari 2020 op 10:02 am - Beantwoord

  Van een tijdje terug had ik ook heel veel onrust in mijn hoofd. Ik wilde te veel dingen doen en successen behalen en kon gefrustreerd raken als het niet lukte. Ik heb een stapje teruggedaan en ben meer gaan luisteren naar wat mijn lichaam aangeeft. Ik sport meer, doe aan yoga en ik zie elke middag wel wat ik ga doen, ik doe nu gewoon waar ik zin in heb, en als dat niets is, is dat ook goed. Ik focus me nu op het schrijven van verhalen, daar word ik blij van. Ik ga eerst goed uitzoeken wat ik nou precies allemaal wil met mijn bedrijf, maar nu weet ik dat dat niet allemaal in één keer (perfect) hoeft. Ik ben blij dat ik dat wat meer los heb kunnen laten!

  • Romy 1 maart 2020 op 12:06 am - Beantwoord

   Echt heel erg mooi en knap dat je jezelf hebt herpakt en de focus op wat je écht leuk vindt hebt teruggevonden in best korte tijd. Zeker iets waar je heel trots op mag zijn! Je hebt overigens helemaal gelijk: niet alles hoeft meteen perfect en het kan al enorm helpen om je te focussen op wat nu goed voelt. Je hebt nog een heel leven om alle andere dingen die je zo leuk vindt waar te maken <3

 9. Anna 24 februari 2020 op 10:45 am - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel weer Romy! Heel herkenbaar, maar toch altijd goed om dit soort dingen te lezen. Brengt perspectief! Liefs

 10. Amy 24 februari 2020 op 12:58 pm - Beantwoord

  Naar buiten gaan en lekker de natuur in is een hele goede tip. Ook helpt het mij, zeker ’s avonds, om even wat te gaan doen zoals de was vouwen of de keuken opruimen. Dat verlegt de aandacht even.

  • Romy 1 maart 2020 op 12:03 am - Beantwoord

   Slim idee! Bezig zijn met dingen die weinig denkvermogen kosten (zoals de was vouwen) zijn inderdaad een fijne manier om je gedachten even te kunnen verzetten.

 11. Tamara 24 februari 2020 op 2:08 pm - Beantwoord

  Soms kan ik alles opkroppen in mijn hoofd en ergens zo druk mee bezig zijn dat ik gewoon niet meer functioneer. Het helpt om alles op een papiertje te schrijven en probeer mijn gedachtes te verzetten. Naar buiten toe gaan helpt inderdaad heel goed daarbij!

  • Romy 1 maart 2020 op 12:02 am - Beantwoord

   Mooie punten allemaal! Onrust kan veel met je doen helaas. Des te fijner dus dat je een paar manieren hebt gevonden om daar handiger mee om te gaan 🙂

 12. Giovanna Jansen 24 februari 2020 op 3:09 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Onrust in mijn hoofd komt bij mij meestal als ik te veel moet en te veel te gelijk kwijt ben. Rust nemen en naar je lichaam luisteren zijn goeie punten!

 13. Rachel Kromdijk 24 februari 2020 op 4:02 pm - Beantwoord

  Wat schrijf je toch altijd mooie artikelen zeg, ik heb sowieso op dit moment wat onrust in mijn hoofd. Niet heel erg, want ik moet gewoon wat dingen voor mezelf op een rijtje zetten. Ook ben ik druk bezig met mijn moestuinplan, dat neemt ook veel vrije tijd in beslag straks en dan bedenk ik mezelf nu al.. hoe ga ik dat allemaal doen? Naast mijn werk, huishouden en social media ahaha.

  • Romy 1 maart 2020 op 12:01 am - Beantwoord

   Te veel dingen leuk vinden is voor mij wel een herkenbaar probleem. Dat kan inderdaad weleens wat onrust in je hoofd (en leven) veroorzaken. Bij mij helpt het vaak al om te beseffen dat niet alles tegelijk kan en sommige dingen wat uit te stellen. Maar dat blijft natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je van al die dingen dolenthousiast wordt.

 14. Maaike 24 februari 2020 op 11:50 pm - Beantwoord

  Oh helaas zo herkenbaar, mijn hoofd zit altijd vol. Thanks voor deze tips! <3

 15. nicole 25 februari 2020 op 11:13 am - Beantwoord

  Bij mij helpt hardlopen altijd goed, en ik mediteer dagelijks 10 minuten.

 16. Nikita 25 februari 2020 op 4:17 pm - Beantwoord

  Als ik onrustig ben is het meestal omdat mijn intuïtie dat aanstuurt. En die heeft in 95 procent van de tijd gelijk. Ik heb dus door de jaren heen geleerd dat als ik me ergens serieus druk over maak, dat ik maar beter kan gaan kijken wat het probleem is of waarom ik me zo druk maak in iets. Vaak komt dat niet uit de lucht gevallen. Door dat te leren en het onderzoeken van mijn onrust leer ik ook mezelf wel kennen. Op het moment zelf ben ik altijd ook zo dat ik wil kalmeren omdat een onrustige geest niet leuk is. Iedereen word daar gek van, niet alleen ik. Trouwens, die reminder over dat we allemaal wel eens mogen instorten had ik denk ik nodig. Niet dat het zo slecht gaat trouwens. Maar ik hoor altijd van iedereen hoe sterk en wijs ik ben. En dat verwijt ik het mezelf als ik een keer niet sterk ben of niet wijs ben. Maar dat hoeft niet. Ik ben ook maar een mens van vlees en bloed. En als ik eens de foute keuze maak of op iemands schouder lig te huilen, is dat allemaal oke. Je hoeft niet altijd de sterkste te zijn 😉

  • Romy 1 maart 2020 op 10:44 am - Beantwoord

   Wat een prachtig inzicht en het klopt helemaal! Je hoeft niet altijd de sterkste te zijn die haar tranen ophoudt. Sterker nog, het is vaak juist krachtig als je je tranen laat zien en praat over wat je dwarszit. En heel mooi dat je het gevoel van onrust onderzoekt in plaats van het direct weg te maken. Soms wil zo’n onrustig gevoel je echt iets vertellen en is het juist heel goed als je daar wat mee doet.

 17. Suzanne 27 februari 2020 op 6:47 pm - Beantwoord

  Handige tips! Bij mij helpt het om het van me af te schrijven, zo kan ik het echt uit mijn hoofd zetten.

Recente blogs

12 dingen die ik (gek genoeg?) nog nooit heb gedaan

14 november 2019|Persoonlijk|

Lijstjes zijn nogal mijn ding. Na lijstjes met mijlpalen die ik al lang en hoog en breed heb kunnen afvinken en lijstjes met mooie plannen, wilde ik eens een heel ander lijstje opstellen. Namelijk een lijstje met dingen die ik juist nog nóóit heb gedaan. En dan heb ik het niet over bungeejumpen en naar de Noordpool afreizen, maar over doodnormale dingen die ik nog niet heb gedaan. Koffie drinken bijvoorbeeld. Dat en 11 andere dingen die ik (gek genoeg?) in mijn 26 levensjaren nog niet heb meegemaakt, deel ik in dit artikel.

Seizoenen: mijn 10 hoogtepunten van elk seizoen

28 september 2016|Positiviteit|

Het weer is vaak gespreksonderwerp nummer één en dat is niet voor niks: het weer is voor veel mensen een heel issue. Eerst hoor je klachten dat het nooit "echt zomer" is in Nederland en vervolgens is het "veel te heet". In de winter willen mensen graag sneeuw, maar na een paar dagen zorgt die sneeuw toch echt wel voor "te veel overlast". Ook ik moet bekennen dat ik me weleens schuldig maak aan klagen over het Hollandse weer. Zonde eigenlijk, want de wisseling van seizoenen is juist zo mooi. Doordat we een paar maanden koud weer hebben, kan ik extra van de lentezon genieten. En na de zomer kan ik altijd weer uitzien naar mijn warme poncho en de mooie blaadjes in de herfst. Elk seizoen heeft wel wat en daar wil graag eens bij stilstaan. Daarom deel ik vandaag mijn highlights van elk seizoen.

Wat als je niet serieus genomen wordt? | Neem jezelf serieus!

18 september 2019|Persoonlijke groei|

Niet serieus genomen worden? Zeker als starter - in welk opzicht dan ook - kun je daar best weleens mee te maken krijgen. Of beter gezegd: je hebt het gevoel niet serieus genomen te worden. Ook ik ken dat gevoel. Bijvoorbeeld toen ik net afgestudeerd was, toen ik mijn eerste sollicitatiegesprekken voerde en toen ik even later in mijn uppie op huizenjacht ging. Ik had wel vaker het idee dat mensen me niet serieus namen. Uiteindelijk bleek de oplossing anders dan gedacht: ik moest vooral mezelf serieus nemen.