Ontbijten met fruit | 2 smoothie bowl recepten die je in 5 minuten maakt

8 jul 2021 | Recepten | 10 reacties

smoothie met mango

De ochtend is voor mij niet compleet zonder ontbijt. En dan bij voorkeur een ontbijt met véél fruit en vooral heul veul toppings. Best gek dus dat ik tot voor kort nog nooit een smoothie bowl voor mezelf had gemaakt. Dat is nu juist een makkelijke manier om te ontbijten met fruit. Ook is zo’n bowl een ideaal verkoelend ontbijtje voor een hete zomerdag. Je kunt wel ruiken wat er nu wekelijks op het menu staat. Juist, lekkere recepten voor smoothie bowls. Ik deel mijn twee favorieten met je.

Smoothie bowl – de lekkerste manier van ontbijten met fruit

Wat een smoothie bowl is? Dat vroeg ik me ook heel lang af. Ik zag de term vaak genoeg op Pinterest en vond de plaatjes die erbij stonden er meestal bijzonder smaakvol uitzien. Maar wat er dan precies in de kom met eten op de foto zat, was me een raadsel. Toen ik me erin ging verdiepen, ontdekte ik dat een smoothie bowl gewoon een smoothie van (bijvoorbeeld) yoghurt of kwark en fruit is, die je met een heleboel toppings serveert. Yum! Meestal kies je daarbij voor diepvriesfruit, wat je ontbijtje ook nog eens extra verkoelend (bijna ijsachtig) maakt.

Het maken van zo’n smoothie bowl is een makkie. Je gooit wat diepvriesfruit en een aantal scheppen (plantaardige) yoghurt of kwark bij elkaar, zet je staafmixer erin, maakt een boel herrie en hebt dan binnen een minuut een kleurrijke smoothie staan om te serveren. Gooi de toppings erbij en je bent klaar!

Kijk, dat is een stuk makkelijker dan een ontbijttaartje of havermout uit de oven maken.

smoothie bowl met mango
ontbijtrecept met kersen

Aandacht besteden aan je ontbijt

Ik heb het al heel vaak geroepen, maar mijn ochtenden zijn veel leuker sinds ik bewust tijd besteed aan mijn ontbijt. Ik smeer niet meer vanachter mijn computer een stapel boterhammen, maar kijk echt ‘s ochtends waar ik zin in heb. Ik heb een keukenlade vol toppings, een schaal vol fruit en een bak met allerlei gezonde producten om uit te kiezen. Genoeg om elke dag met iets anders te ontbijten dan de dag ervoor! Met een heleboel lekkere producten uit mijn goed gevulde ontbijtla maakte ik deze twee heerlijke bowls die ontbijten met fruit makkelijk en héél lekker maken.

ontbijten met fruit smoothie bowl recept
smoothie bowl met mango

Recept smoothie bowl met mango

Mijn eerste smoothie bowl recept heeft mango als hoofdingrediënt. Deze smoothie bowl smaakt lekker tropisch en fris door de mix van fruitsoorten en de kokossnippers. Tegelijkertijd is de smoothie bowl mega-vullend. Er zitten nogal wat gezonde voedingsstoffen en een boel fruit in verstopt. In principe heb je met deze ene bowl al genoeg fruit binnen voor de hele dag.

Ingrediënten

 • 175 gram diepvriesmango (bevroren afgewogen)
 • 175 gram magere kwark
 • 1/2 banaan
 • 2 aardbeien
 • Klein handje kokossnippers
 • 20 gram gepofte spelt (of muesli/granola)
 • Paar cashewnoten
 • Snufje cacaopoeder

Hoe maak je het?

 1. Weeg 175 gram mango af en giet over de mango in een kom een scheut warm water. Giet direct af. Door het warme water ontdooit de mango alvast een klein beetje en kun je er iets makkelijker doorheen komen met een staafmixer.
 2. Doe 175 gram kwark bij de mango en mix het geheel met een staafmixer of keukenmachine tot een vloeibaar mengsel. Schep dit in een ontbijtkom.
 3. Snijd een banaan in plakjes en gebruik die als topping.
 4. Voeg daarna ook de gepofte spelt, cashewnoten, aardbeien en kokossnippers toe als toppings.
 5. Strooi ten slotte een klein beetje cacaopoeder over de smoothie bowl om het af te maken. Smullen maar!
ontbijtrecept met kersen
smoothie bowl met kersen
smoothie bowl met kersen

Recept smoothie bowl met kersen en cacao

De tweede smoothie bowl is gemaakt van kersen en smaakt vooral lekker zoet en zomers. Ik heb er ook wat cacao, banaan en noten bij gebruikt om de bowl nog meer smaak te geven. Nóg een superlekkere manier van ontbijten met fruit! Sowieso vind ik de combinatie van kersen met banaan en cacao een grote aanrader. Ik krijg er altijd een taartgevoel bij.

Ingrediënten

 • 10-12 diepvrieskersen
 • 250 gram magere kwark
 • 1/5 banaan
 • Handje rozijnen
 • 5 walnoten
 • 20 gram gepofte spelt (of granola of muesli)
 • 1 scheutje honing
 • 1 eetlepel cacaopoeder

Hoe maak je het?

 1. Gooi de kersen en de kwark bij elkaar en mix ze met de staafmixer of keukenmachine tot een gladde smoothie.
 2. Snijd de banaan in plakjes en verdeel over de smoothie bowl.
 3. Verdeel daarna ook de gepofte spelt, rozijnen en walnoten over de smoothie bowl (of leg ze keurig netjes in een rijtje neer op de smoothie bowl – dat kon ik niet laten!).
 4. Strooi als laatste de cacaopoeder over de smoothie en spuit er ook een scheutje honing overheen. Klaar is je smoothie bowl!
ontbijten met fruit smoothie bowl recept

Ontbijten met fruit op een superlekkere manier

Als je op internet foto’s ziet van zo’n gevulde bowl lijkt het misschien alsof je daarvoor wel een tijdje in de keuken moet staan. Maar echt, zo’n smoothie bowl is een supersimpele en snelle manier om te ontbijten met fruit. Je hoeft er zelfs het fruit niet voor te schillen, ontpitten of in stukjes te snijden. Daarom vind ik diepvriesfruit ook zo fijn.

Bovendien kun je met een smoothie bowl 1001 kanten op. Je hebt vast zelf ook heel wat ideeën over toppings die jij verrukkelijk vindt. Van pindakaas en pure chocolade tot kant-en-klare granola uit de supermarkt of superfoods als lijnzaad of chiazaad. Laat je vooral verleiden door de inhoud van je eigen keukenkastje in en kies ‘s ochtends waar jij blij van wordt. Zo maak je van je ontbijt echt een feest. En nog een gezond feestje ook.

Wat is jouw favoriete recept voor ontbijten met fruit?

smoothie bowl recept met mango
smoothie bowl recept met kersen
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

10 Reacties

 1. Darina

  Wat zien deze ontbijtjes er heerlijk uit! Echt feest. Ik ga ze zeker maken.

  Antwoord
 2. Lalage

  Wat slim om er diepvriesfruit voor te gebruiken!
  Ik houd van een warm ontbijt met geweekte havervlokken, rozijnen, kaneel, chiazaad en twee fruit zoals appel en peer of banaan en aardbeien. Maar als lunch neem ik wel regelmatig vruchtenmuesli met sojayoghurt en banaan, zo lekker!

  Antwoord
 3. Daenelia

  Het ziet er vrolijk uit. Maar als ik ontbijt is het voor de vezels en groente. Fruit eet ik toch wel tussendoor, voor mij is het zonde om dat dan voor mijn ontbijt te eten. Daar is fruit gewoon te lekker voor. Dus knackebrod met sellerie salade en 5 of 6 tomaatje. Misschien een ei als ik extra proteïne en energie nodig heb. Maar dat zijn mijn specifieke behoeftes.
  In de middag, als ik de hond heb uitgelaten, en ook na het sporten 1x in de week, dan ga ik voor dikke Griekse yoghurt met appel en kaneel. Dat dan weer wel. En in de ochtend een handje aardbeien, meer dan 2, of druiven, gewoon zo in een bakje. Hoeft niks bij!

  Antwoord
 4. Audrey

  Dit ziet er allebei zo fotogeniek uit! Ik eet mijn fruit meestal als tussendoortje (zodat ik niet te veel ongezond snack) en vaak ook ‘s avonds door de yoghurt bij het toetje.

  Antwoord
 5. Giovanna Jansen

  Wat een gave, stylish smoothie bowls heb je gemaakt! Net als Audrey eet ik fruit meestal ook als tussendoortje (gezonde snack/trekstiller) en met kwark als toetje. En heel soms een paar aardbeitjes of blauwe bessen door de overnight oats als ontbijt of door de kwark met muesli.

  Antwoord
 6. Johanna

  Mooie creaties. En het ziet er zeer gezond uit. Overigens zijn die cashewnoten geroosterd of gebrand? Of kun je die ook rauw eten? Ben benieuwd. Mijn favoriete ontbijt is zonder fruit, gewoon een croissant met boter. Later nog een yoghurt met honing. Ook weer geen fruit. Ja, daar moet ik nog eens overnadenken. Mijn grootste probleem is, dat er weinig echt goed vers en rijp fruit te krijgen is. En al die importen wil ik niet, ook omdat die vaak niet echt rijp zijn of te veel bestrijdingsmiddelen hebben.

  Antwoord
  • Romy

   Deze cashewnoten zijn gebrand en ongezouten. Zo vind ik ze zelf het allerlekkerst. Rauwe cashewnoten eten kan ook, maar stiekem vind ik die niet heel lekker ;)
   Jouw ontbijtje klinkt trouwens ook heerlijk! Wat jammer dat er niet echt veel rijp fruit te krijgen is. Dat smaakt toch wel het allerlekkerste in het ontbijt.

   Antwoord
 7. Anouk

  Dat ziet er echt super lekker uit! Ik vraag me wel af waar jij altijd het geduld vandaan haalt om zulke mooie foto’s van je ontbijt te maken voor je het opeet haha :)

  Antwoord
  • Romy

   Hihi, ik vind het foto’s maken van ontbijtjes al een leuk onderdeel van de voorpret en vind dat misschien minstens zo leuk als het opeten zelf. Denk dat daar het geduld vandaan komt, want verder ben ik geen heel geduldig persoon :P

   Antwoord
 8. Saskia

  Ziet er heerlijk uit, ik ben nog steeds op zoek naar het fijnste ontbijtje…

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs