ontspannen na een drukke werkdag

Ontspannen na een drukke werkdag? Dat doe je zo! (9 tips)

 • 7 mei 2019
 • 27 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Drukke werkdagen hebben we allemaal weleens. Of misschien zelfs vaker dan weleens. Of je nu druk bent met van de ene afspraak naar de andere racen, met je propvolle mailbox wegwerken, met talloze opdrachten afhandelen of met op een andere manier tien ballen tegelijk in de lucht houden, het kost vaak heel wat energie. Ontspannen na een drukke werkdag is juist daarom essentieel. Maar hoe doe je dat als je de uitknop van je alsmaar malende hersenpan niet zomaar kunt vinden? Misschien helpen deze 9 tips je om te ontspannen na een drukke werkdag.

1. Eindig je werkdag goed

Het lastige van werk is dat het vaak niet op een bepaald moment stopt. De kans is klein dat je, zodra je de deur achter je dichttrekt, alle mogelijke taken hebt afgerond en je volledige mailbox hebt weggewerkt. Juist daarom is het belangrijk om zelf op een bepaald moment te beslissen dat je werkdag voorbij is. Call it a day, zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een half uur voor je vertrek heel realistisch te kijken wat je vandaag nog gedaan kunt krijgen (en ook: wat niet!). Maak alvast een lijstje met punten die je morgen oppakt en kijk niet meer vlak voordat je weggaat naar nieuwe e-mails. Zorg er op die manier voor dat je werkdag echt kunt afsluiten.

Soms is het nodig om ook buiten je werktijden even je mail te checken. Kader die tijden dan wel af en laat je mailbox niet de hele avond openstaan.

2. Doe direct na je werkdag even niets

Als je op locatie werkt, is de reis naar huis vaak al een ontspannen moment op zich (oké, files daargelaten!). Fiets bijvoorbeeld rustig naar huis, ga in de bus een boek lezen of zet in de auto een liedje op waar jij van tot rust komt. Neem thuis eerst even een momentje voor jezelf. Ga niet direct beginnen met de volgende drukke activiteiten. Boodschappen doen, koken, privémails checken… Dat kan heus vijf minuten wachten. Kom even tot rust met een kop thee, de krant of een fijn muziekje. Al is het maar vijf minuutjes. Even landen en op adem komen.

3. Schrijf je losse gedachten op

Merk je dat je je hersenen niet kunt stopzetten na een drukke werkdag? Dan kan het fijn zijn om je gedachten op papier te parkeren, oftewel om ze ergens op te schrijven. Neem bijvoorbeeld tien minuten de tijd om in een boekje op te schrijven wat je op dit moment moeilijk kunt loslaten. Dat kan bijvoorbeeld een vervelende boodschap, een lastige opdracht of een wel heel krappe deadline zijn die je flink bezighoudt. Door je gedachten los te laten, houd je meer ruimte over om te ontspannen en je op iets leukers te storten. Drukte of niet!

4. Ontspan op jouw manier

Het is vaak heel persoonlijk wat voor jou werkt om te ontspannen. Waar de een graag op zichzelf is en dingen alleen doet om tot rust te komen, heeft een ander het misschien juist nodig om met anderen te zijn. Of wellicht past een combinatie van beide wel het beste bij jou en ontspan jij de ene dag van samen met een vriendin film kijken terwijl je de volgende dag liever op jezelf bent. Het kan allemaal. Ga bij jezelf na wat jij fijn vindt en zorg ervoor dat je minimaal een paar keer per week op die manier ontspant na een werkdag.

Zelf vind ik een combinatie van avonden voor mezelf en gezellige avonden met anderen het fijnst. Een aantal dingen die ik graag alleen doe:

ontspannen na een drukke werkdag tips

5. Neem de tijd voor het avondeten

Avondeten is niet alleen een kwestie van eten naar binnen schuiven waarmee je je verbruikte energie weer aanvult. Maak van het avondeten echt even een moment in plaats van je eten simpelweg naar binnen te schuiven. Dat is zelfs mogelijk als je geen eetgezelschap hebt. In dat geval kan een boek of een tijdschrift ook leuk “gezelschap” zijn om er net wat gezelligers van te maken. Maak iets klaar wat lekker en voedzaam is en eet dat met aandacht. Alleen al dat kan ontspannend werken.

6. Spoel de drukke werkdag van je af

Een douchebeurt kan helpen om een drukke werkdag achter je te laten. Ik was ooit een ochtenddoucher, maar inmiddels zou ik mijn douchebeurt ’s avonds voor geen goud meer willen missen. Het kan heel ontspannend zijn om na een lange dag onder de douche te stappen en je werkoutfit daarna te kunnen verruilen voor je favoriete huispak, pyjama, loungekleding of iets anders comfortabels. Relaxmodus aan!

7. Doe dingen om je hoofd leeg te maken

Op een drukke werkdag draait je hoofd vaak al overuren, wat voor werk of andere dagelijkse verplichtingen je ook hebt. Probeer de dag daarom regelmatig te eindigen met activiteiten waar je je gedachten niet bij nodig hebt. Of beter gezegd, activiteiten waarbij je je hoofd kunt leegmaken. Bijvoorbeeld deze 15 ontspannende hobby’s of deze dingen om te doen op een doordeweekse avond. Of probeer een van de volgende bezigheden:

 • Kleur in een kleurboek.
 • Ruim spullen op. Klinkt gek, maar dat kan soms heel mindful zijn.
 • Doe iets creatiefs. Opties genoeg!
 • Of doe juist iets actiefs, zoals hardlopen of zwemmen. Wanneer je met je lichaam bezig bent, kun je je hoofd vaak beter “uitzetten”.
 • Doe yoga of pilates. Ja, ook als je denkt dat dat niets voor jou is (dacht ik ook!).
 • Maak een fijne wandeling.
 • Maak een legpuzzel of vul een kruiswoordpuzzel in.

8. Verzorg jezelf tijdens een avondritueel

De avond na een drukke werkdag eindigen met een ontspannen avondritueel klinkt niet verkeerd, toch?! Neem ’s avonds kort (of juist uitgebreid, dat kan ook!) een moment om jezelf te verzorgen. Reinig je gezicht, smeer jezelf in, leg je kleding voor morgen alvast klaar en doe andere dingen om goed voor jezelf te zorgen. Niet omdat je altijd stralend voor de dag moet komen, maar omdat het een fijn moment voor jezelf is.

9. Of ga de uitdaging aan: een schermloze avond!

Wil je nu wel eens écht ontspannen na een drukke werkdag? Dan is de beste methode misschien wel om een schermloze avond te houden. Voor wie durft: leg je laptop en telefoon weg vanaf een uur of acht en zie wat er gebeurt. Misschien krijg je dan opeens zin om weer eens een spelletje te spelen of ontdek je andere bezigheden waarvan je allang was vergeten hoe fijn die ook alweer waren. Niet vals spelen hè (zowel bij het potje Rummikub als bij de schermloze-avond-uitdaging): laat je telefoon echt uit en in de tas.

Meer tips voor ontspannen na een drukke werkdag?

Heb jij nog een goede tip voor ontspannen na een drukke werkdag?

ontspannen na een drukke werkdag tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Els 7 mei 2019 op 8:00 am - Beantwoord

  Even niks na het werk doen doe ik altijd. Heb ik ook echt behoefte aan. Verder probeer ik de dag ook altijd goed af te sluiten :-). Aan een schermloze avond kom ik niet toe hoor ;-). Ik ontspan danjuist.

  • Romy 8 mei 2019 op 8:09 am - Beantwoord

   Haha, schermpjes vind ik zelf ook soms juist heerlijk ontspannend. Heerlijk toch om lekker te ontspannen op een manier die bij jou past 🙂

 2. Simone 7 mei 2019 op 8:09 am - Beantwoord

  Hele fijne tips Romy, de laatste tijd struggle ik hier heel erg mee omdat ik 4 keer in de week sport en dus ’s avonds het gevoel heb dat ik meteen moet koken, meteen moet eten en daarna door om te sporten. Ik ervaar dan helemaal geen gevoel van rust na mijn werkdag.

  • Romy 8 mei 2019 op 8:10 am - Beantwoord

   Best hectisch inderdaad als je na het werk ook veel aan het sporten bent. Ik snap dat je dan niet echt een ontspannen gevoel hebt ’s avonds. Hopelijk lukt het je om over een tijdje wat meer rust te krijgen, of in ieder geval een gevoel van rust. Dat zou zo fijn zijn!

 3. Darina 7 mei 2019 op 8:25 am - Beantwoord

  Goede tips! Als ik thuis kom na het werk, doe ik even helemaal niks. Als het mooi weer is, ga ik even de tuin in en daarna eten koken. In het begin deed ik dit ook niet. Dan kwam ik thuis en ging ik weer van alles doen. Gelukkig heb ik hier nu de balans in kunnen vinden.

  • Romy 8 mei 2019 op 8:11 am - Beantwoord

   Wat goed dat je die balans nu hebt gevonden!Even een rustmoment na het werk is zó belangrijk.

 4. Saskia 7 mei 2019 op 8:37 am - Beantwoord

  Heel fijn artikel, schreef ooit een hele tijd terug ook zoiets over ontspanning na werk en richting een vakantie toe.
  Ik probeer zoveel mogelijk te ontspannen en rust te nemen na een werkdag of op mijn vrije Sas-dag (zoals ik hem maar heb genoemd haha) Doen waar je je goed bij voelt, rust nemen en extra tijd voor jezelf is belangrijk. Ik probeer na een lange werkdag dan ook lekker niets te doen.

  • Romy 8 mei 2019 op 8:13 am - Beantwoord

   Heel goed dat je bewust rust neemt na een werkdag en op je vrije dag. Het is zo fijn om even tot rust te komen als je een drukke dag achter de rug hebt.

 5. Irene 7 mei 2019 op 9:10 am - Beantwoord

  Wij doen elke dinsdagavond schermpjesvrije avond en dat is echt heel fijn! Ten eerste is het inderdaad eens ontspannend om niet voor de televisie of computer te hangen en ten tweede krijg je nog veel gedaan in huis :p Je hebt ineens zin om allemaal kleine klusjes op te nemen.
  Toen ik niet zo happy was op mijn werk, vond ik het belangrijk om eerst mijn fiets in de garage te gaan zetten en dan door de voordeur naar binnen te gaan (in plaats van door de garage). Ik denk dat dat er in mijn hoofd voor zorgde dat ik mijn werk bij mijn fiets in de garage kon laten want zelfs die fietstocht naar huis vond ik nooit echt ontspannend omdat het nog bij werken hoorde voor mij. Klinkt misschien wat belachelijk zo :p

  • Romy 8 mei 2019 op 8:17 am - Beantwoord

   Wat goed, die schermpjesvrije avond! En haha, een extra fijne bijkomstigheid dat je daardoor nog eens wat klusjes gedaan krijgt 😉
   Juist mooi toch dat je door het binnenlopen van de voordeur je niet zo leuke baan toch achter je kon laten. Ik kan me best voorstellen dat dat zo’n fijne mentale afsluiter is. Maar gelukkig heb je op dit moment een leukere baan waarvoor je dat niet meer nodig hebt 😉 Toch een goed teken!

 6. evelien 7 mei 2019 op 9:15 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Na een werkdag zet ik mijn werktelefoon uit, en ontspan ik tijdens de treinrit naar huis onder het genot van een fijn tijdschrift.
  Nu mijn week vijf dagen vol zitten met werk en college kan ik er ontzettend van genieten om een serie te kijken, of een boek te lezen. Daarnaast ontspant het voor mij ook om met een vriendin een hapje te eten in een gezellige stad.
  Liefs,
  Evelien

 7. Yvonne 7 mei 2019 op 9:27 am - Beantwoord

  Hoeveel avonden ben jij eigenlijk nog met je blog bezig Romy? (dat valt vast ook onder de noemer ontspanning, maar ik vroeg het me hierdoor wel ineens af :)) Ik heb zelf trouwens nooit zo’n moeite om de werkdag los te laten. Ik heb altijd genoeg te doen om de switch te maken, en als ik merk dat ik juist even geen zin heb in verplichtingen dan schuif ik daar gewoon mee. Ik heb dan wel de luxe/vrijheid dat dat meestal wel kan 😉

  • Romy 8 mei 2019 op 8:25 am - Beantwoord

   Haha, wat een scherpe vraag! Ik ben wel heel wat avonden aan het bloggen, maar zie dat inderdaad vooral als leuke ontspanning 🙂 Ik denk dat ik minimaal zo’n 5 avonden per week (en verder wat tijd in het weekend) in mijn blog steek. Ook weleens tijdens de rit van mijn werk naar huis overigens. Om een of andere reden vind ik dat heel fijn werken 🙂 Voelt ook als een soort afsluiter van de werkdag en als een overgang naar gewoon iets voor mezelf doen.

   Mooi om te horen dat jij de werkdag altijd wel goed kunt afsluiten. Met een beetje schuiven me je verplichtingen als iets niet past, kom je inderdaad ook al een heel eind.

 8. Naomi 7 mei 2019 op 9:38 am - Beantwoord

  Wat een heerlijke tips! Toen ik verhuisde, werd de rit naar huis een stuk korter vanaf mijn werk. Ik miste het echt, die rit naar huis. Dat was mijn momentje om de werkdag los te laten. En de tijd nemen voor avondeten vind ik ook heel belangrijk. Dat schoot er bij mij steeds vaker bij in. Het was één van de eerste tekenen van mijn burn-out, achteraf gezien….

  • Romy 8 mei 2019 op 8:22 am - Beantwoord

   Die rit naar huis voelt inderdaad vaak al als een rustige afsluiter van de werkdag op zich. Goed dat je je er nu meer bewust van bent dat rustig avondeten zo belangrijk is. Het lijkt zo simpel, maar kan soms echt veel voor je doen om tot rust te komen.

 9. Simone 7 mei 2019 op 11:44 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips, Romy! Mijn werkdagen zijn erg wisselend en ook de hoeveelheid werk wisselt enorm. Het scheelt ook dat ik eigen baas ben en dus zelf bepaal wanneer en hoelang ik werk. Vaak ben ik al uitgerust als mijn man thuis komt, haha!

  • Romy 8 mei 2019 op 8:28 am - Beantwoord

   Dat is inderdaad toch wel het mooie voordeel van zelfstandig ondernemer zijn. Heerlijk dat je daardoor zelf kunt bepalen hoeveel je werkt en na een dag al snel wat tot rust kunt komen 🙂

 10. Edith-Sofia 7 mei 2019 op 1:45 pm - Beantwoord

  Super goede tips! Ik heb zelf weinig moeite om mijn werkdag los te laten. Meestal ben ik in de auto na het keihard meezingen alles al kwijt. Ik vind het wel om af en toe een uitgebreid avondrituel te doen. Lekker een maskertje, scrubben even lekker relaxen.

  • Romy 8 mei 2019 op 8:29 am - Beantwoord

   Wat fijn dat jij de werkdag makkelijk achter je kunt laten als je in de auto stapt! Zo’n rit naar huis is vaak ook al wel een fijne overgang op zich 🙂 Maar een fijn avondritueel ter afsluiting is natuurlijk altijd heel fijn.

 11. Nikita 7 mei 2019 op 6:34 pm - Beantwoord

  Ik vind ontspannen nog steeds heel lastig, zelfs nu ik moet van de dokter. Nu ik thuis zit maak ik me alsnog druk in dingen waar ik me niet in druk zou mogen maken, maar ik weet dat dat niet gezond is. Dus ik ga het binnenkort bespreken met mijn psycholoog, want ook dit is stress. Toch zou het moeten, maar ik geef mezelf ook helemaal de tijd niet om tot mezelf te komen. Ik geef mezelf die tijd eigenlijk wel, maar veel te kort. Want dan ben ik me alweer in dingen druk aan het maken. Terwijl ik me zo moeten focussen op mezelf nu. Ik ben wel in sociale media pauze, voorlopig voor een weekje. Als ik er zoveel deugd van blijf hebben zoals ik nu doe, dan zal het wel langer zijn. Ik heb er heel veel deugd van en voel me ook veel rustiger. Ik merk wel dat ik mijn grenzen leer aangeven. Wanneer mama vraagt of ik meega om boodschappen en ik te moe ben daarvoor, geef ik het ook aan. Ik zal het ooit wel leren hoor. Na een schooldag moest ik in de middelbare altijd zeker een uurtje met de bus, vaak ging ik dan lezen of muziek luisteren op de bus en uit het raam staren. Dat laatste klinkt heel zielig, maar ik ontspan er heel erg van. Een schermpjesloze avond werkt niet voor mij, omdat ik soms wel eens in de avond een spelletje speel op mijn iPad. Dat ontspant mij ook altijd heel erg, want meestal luister ik ook muziek dan. Maar als ik echt te veel prikkels heb gehad leg ik wel laptop en mobieltje aan de kant en waarschuw ik mijn vrienden ook dat ik hun berichtjes waarschijnlijk niet ga beantwoorden omdat ik me-time aan het nemen ben. En dat doe ik dan ook niet. Ook al ben ik op mijn iPad aan het spelen.

  • Romy 8 mei 2019 op 8:38 am - Beantwoord

   Wat goed dat je voor jezelf die social-mediapauze hebt ingelast! Zo te horen is dat al een van de manieren van rust pakken die je juist nu goed doet. Wat is het soms ook lastig hè, om te stoppen met je druk maken over dingen?! Alhoewel het zeker wel klinkt alsof je hartstikke goede stappen zet om meer om je rust te denken. Juist dat soort momentjes van me-time (met of zonder schermpje) zijn absoluut goud waard.

 12. Daenelia 7 mei 2019 op 8:46 pm - Beantwoord

  Niet alleen na je werk (ik heb eigenlijk geen ‘na mijn werk’ …) maar ook tijdens je werk moet je af en toe even weg stappen van je scherm, je balie, je buro. Het is bewezen (och, ik zou de link moeten opzoeken) dat je met 5 minuten micropauzes tijdens je werk, elk uur of zo, veel productiever en vrolijker bent dan als je 8 uur lang doorbuffelt. En dan even koffie halen, praten met collega’s, even uit het raam staren. Of als je vast zit met het doordenken van een probleem, even een rondje lopen.
  Door mijn werkdag wat meer uit te spreiden heb ik wel een iets kortere avond (of ochtend) maar ben ik overdag veel ontspannender en hoef ik ’s avonds ook niet verplicht uit te rusten.
  Maar! Er valt ook iets te zeggen voor het om 5 uur achter je dicht trekken van de kantoordeur. En dan lekker niet meer aan werk denken.

  • Romy 8 mei 2019 op 8:34 am - Beantwoord

   Helemaal waar dat pauzes tussendoor ook heel belangrijk zijn. Ik merk ook dat mijn concentratie niet meer optimaal is als ik al een paar uur achter mijn bureau zit. Even naar het koffiezetapparaat lopen (of soms ook even een praatje maken met een collega) kan dan al helpen. Wat fijn dat je je werkdag wat kunt spreiden en zelf kunt indelen! Ik moet zeggen dat ik het zelf ook wel fijn vind om mijn uren wat zelf in te delen. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om zo nu en dan thuis te werken en doe dan met liefde ’s avonds ook nog kort wat als dat me bijvoorbeeld ’s ochtends wat extra tijd geeft.

 13. Odetta 8 mei 2019 op 11:57 am - Beantwoord

  Na een drukke werkdag vermoord ik (lees: snijd ik) graag mijn groenten om mijn frustraties van die dag kwijt te raken, hahaha.
  Minder is het wanneer het wel heel veel verschillende groenten gesneden moeten worden.

  • Romy 11 mei 2019 op 9:37 am - Beantwoord

   Haha, wat een leuke manier om de frustraties van werk los te laten!

 14. Zo simpel is dan geluk 11 mei 2019 op 7:13 pm - Beantwoord

  Zeker goed tip!
  Even lekker douchen vind ik ook altijd een fijne manier om te ontspannen na een dag werken. Evenals even lekker een boek lezen of tv kijken.

  • Romy 12 mei 2019 op 10:45 am - Beantwoord

   Absoluut! Een fijne douche is een heerlijke afsluiter van een werkdag. En meteen een fijne opfrisser 🙂

Recente blogs

Wat je anders maakt, maakt je mooier | Mijn lezing op de Roodharigendag

17 februari 2020|Persoonlijk, Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Alles wat je anders maakt, maakt je mooier. Alweer een (flink) tijdje geleden gaf ik een lezing op de Roodharigendag over dat motto. Ik vertelde over mijn rode haar en hoe ik dat ooit als onzeker pubermeisje helemaal niets vond en later juist leerde koesteren. Maar meer in het algemeen vertelde ik over hoe ik leerde (en nog steeds leer) koesteren wat mij anders maakt. Juist dat zijn namelijk de dingen die je maken tot wie je bent. Op verzoek van een aantal mensen in reactie op dit artikel, besloot ik de lezing alsnog (flink verkort) in artikelvorm te gieten. Omdat het een boodschap is die niet alleen voor roodharigen geldt, maar eigenlijk voor iedereen.

Hoera, 29 jaar! | 29 dingen die ik leerde in mijn 29e levensjaar

25 mei 2022|Persoonlijk|

Oh boy! In mijn hoofd ben ik nog altijd die pas afgestudeerde begintwintiger die pas net haar studenten-OV heeft ingeleverd. In werkelijkheid ben ik vandaag nog een stap dichterbij de dertig gekomen. 29! Negenentwintig. Yup, dat is anaf vandaag mijn leeftijd. Of ik het nu in getallen neerzet of in woorden uitschrijf, het voelt nog onwennig. Gelukkig heb ik nog 365 dagen om te wennen aan het nieuwe getal dat ik voortaan op formulieren achter ‘Leeftijd’ mag invullen. Voordat ik eraan wen, eerst op mijn verjaardag een kleine terugblik op mijn leven als 28-jarige. Dit is wat ik leerde!

Blij Lijstje #29 | Ventilators, vakantie, verhuisvlogs & Veluwe

24 augustus 2020|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken stonden in het teken van hard werken en vakantievoorpret voor een weekend weg. Maar ook in het teken van ventilators en verhuisvlogs. Ik zette mezelf op de foto met een (letterlijk) blij ei, kreeg het weer voor elkaar om mijn volgeladen reiskoffer net op tijd dicht te krijgen, luchtte mijn hart bij een vriendin en werd van een stukje broccoli gered. Dat en meer blije vrolijke momenten en mooie meevallers deel ik in dit Blije Lijstje.