Strand

Ontspanning: 5 tips om het gewoon te doen!

 • 27 september 2016
 • 10 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Gewoon even ontspannen, hoe heerlijk is dat? Of je nu naar het strand gaat voor een wandeling langs de kust of met een boek in de tuin gaat zitten, ontspanning is fijn en kan een mens goed doen. Hoe fijn ik ontspanning ook vind, ik doe er eigenlijk veel te weinig aan. Je zult mij bijvoorbeeld niet snel met een maskertje op mijn gezicht in bad zien zitten. In de bus klap ik gerust mijn laptop open om nog een paar e-mails te beantwoorden en series kijken doe ik altijd met een half oog vanachter mijn computerscherm. Ik gun mezelf simpelweg die rustmomentjes niet om even van iets te genieten. Dat terwijl die momentjes juist zo belangrijk zijn. Daar moet verandering in komen. Maar hoe? Vandaag geef ik jou (en mezelf) een paar tips om jezelf meer ontspanning te gunnen.

vaker_vrolijk_ontspanning_strand

Maak een lijstje met ontspannende dingen

Oké, je hebt dus besloten dat je graag meer ontspanning in je leven wilt. Maar wat houdt ontspanning precies in? Dit verschilt natuurlijk per persoon. Ik vind het bijvoorbeeld heel ontspannend om te scrapbooken, terwijl dat voor iemand anders misschien totaal niet werkt. Voor de ene persoon kan een strandwandeling heerlijk zijn, maar iemand anders duikt misschien liever in een fijn tijdschrift. Daarom is een eerst stap naar meer ontspanning dat je voor jezelf gaat bedenken wat jij fijn zou vinden om te doen. Maak een lijstje  met dingen waarvan je denkt dat ze voor jou werken. Het is goed als je hierbij klein denkt. Een vakantie naar de Bahama’s zal vast iedereen heel ontspannend zijn, maar hoe haalbaar is dat? Denk eerder aan dingen als even een rondje lopen, een goed boek lezen, YouTube-filmpjes kijken, knutselen of op bed luisteren naar je favoriete muziek.

Realiseer je dat ontspannen goed is 

Als je weet wat voor jou ontspannen is, dan ben je er natuurlijk nog niet. Als jij bent zoals ik, dan kun je vast wel duizend redenen bedenken om niet te ontspannen. Misschien moet je nog voor een tentamen leren, boodschappen doen of een blog typen. Of misschien staan alle drie zelfs wel voor die middag op de planning. Probeer je dan te bedenken dat ontspanning heel goed kan zijn. Zo kost ontspanning niet zozeer tijd, maar kan het je ook tijdswinst opleveren. Toen ik aan mijn scriptie werkte, nam ik mezelf bijvoorbeeld vaak voor om van 9 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds bijna non-stop te typen. Al snel kwam ik er echter achter dat dat voor mij niet werkte. Het ging al veel beter als ik tussendoor even een rondje van 20 minuten ging wandelen. Tijdens dat rondje kon ik even mijn zinnen verzetten en mijn onderzoek laten bezinken. Als ik dan weer terug was, merkte ik dat ik meteen een stuk productiever was. Ontspanning werkt dus echt. Bovendien zou je tijdens ontspanning weleens op de allerbeste ideeën voor een blog, schoolopdracht of werkproject kunnen komen. Allemaal ideeën die misschien nooit in je waren opgekomen als je achter je bureau was blijven zitten.

Plan ontspanning in 

Het klinkt misschien een beetje suf, maar het kan echt helpen om ontspanningsmomenten (desnoods in je agenda) van te voren in te plannen. Als je het op het moment zelf laat aankomen, kom je misschien op dat moment alweer met duizend excuses om het niet te doen. Inplannen geeft je een soort vastigheid en het gevoel dat je er niet zomaar onderuit kunt. Je hoeft overigens echt geen hele dagdelen voor ontspanning te reserveren. Zorg ervoor dat het voor jou haalbaar is. Je zou bijvoorbeeld een week lang elke dag 20 minuten iets kunnen lezen uit een boek of kunnen afspreken dat je na 10 uur ’s avonds je laptop dichtklapt. In het weekend heb je dan misschien tijd om het iets groter aan te pakken: een boswandeling, een uitgebreide fietstocht of ergens een terrasje pakken.

vaker_vrolijk_ontspanning_strand_romy

Meld je aan voor een cursus of groepsles

Als je het lastig vindt om zelf ontspanning in te plannen, dan kun je je ook aanmelden voor een leuke cursus of groepsles. Zelf vind ik een cursus een ideale manier om min of meer gedwongen met iets ontspannends bezig te zijn. Je kunt namelijk moeilijk jezelf tijdens een cursus achter je computerscherm verschuilenen of app’jes sturen voor je werk. Ik zit sinds kort op een fotografiecursus en merk hoe ontspannend dat voor mij is. Ik ben voor die cursus elke twee weken één keer 2,5 uur bezig om me te verdiepen in fotografie en besteed daarnaast thuis wat tijd aan huiswerkopdrachten. Het is voor mij een ideale manier om iets te doen wat ik leuk vind en waar ik anders de tijd niet voor zou nemen. Tegenwoordig zijn er zoveel soorten cursussen (haken, schrijven, theater) dat er vast ook voor jou wel wat tussen zit. Ook groepslessen of clubjes zijn zeker een aanrader. Misschien is er bij jou in de buurt wel een leuke tennis- of schildersclub te vinden, waarbij je je kunt aansluiten.

Verenig het nuttige met het aangename

Je kent vast wel het spreekwoord ‘het nuttige met het aangename verenigen’. Dat is dus precies wat je met ontspannen ook kunt doen. Je hoeft niet altijd per se tijd vrij te maken om te kunnen ontspannen. Zoek eens momentjes op waarop je sowieso niet zoveel doet en plan je ontspanning op die momenten in. Reis je bijvoorbeeld elke dag een half uur met de trein? Neem dan eens een boek mee en je zult merken dat je dat in no time uit hebt. Of moet je een tijdje wachten op een afspraak? Speel dan in de tussentijd een spelletje op je mobiel of vul de puzzels in je puzzelboekje in. Soms zijn er eigenlijk veel meer momenten waarop je zou kunnen ontspannen dan je zelf misschien denkt.

Wat is jouw tip om meer te ontspannen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Susan 27 september 2016 op 7:54 am - Beantwoord

  Wat een goede tips!

 2. Iris 27 september 2016 op 10:10 am - Beantwoord

  Wat gaaf dat je een fotografie cursus volgt. Dat lijkt mij ook heel erg leuk en leerzaam!

  • Romy 27 september 2016 op 12:32 pm - Beantwoord

   Ja, dat is het zeker! Ik heb in die paar weken al veel meer geleerd dan in al die jaren zelf een beetje dingen uitproberen.

 3. Naomi 27 september 2016 op 12:36 pm - Beantwoord

  Tijd vrijmaken! 100% het belangrijkste. Met ouder te worden besef ik echt wel hoe belangrijk ontspannen echt wel is. Anders word je gewoon helemaal gek. Dus een momentje voor jezelf, zou zelfs bijna dagelijks moeten lukken al is het maar een halfuurtje een boek lezen of een korte wandeling van een kwartier! Leuk artikel 🙂

  • Romy 27 september 2016 op 1:37 pm - Beantwoord

   Dankje! 🙂 En je hebt helemaal gelijk: eigenlijk zou je elke dag even een ontspanningsmomentje moeten pakken.

 4. Sandra 27 september 2016 op 1:16 pm - Beantwoord

  Ontspanningsmomenten inplannen werkt voor mij het beste! Dan dwing ik mezelf om te ontspannen. Dan probeer ik trouwens wel om lekker buiten te gaan wandelen ofzo, dus niet achter een schermpje zitten. 🙂

  • Romy 27 september 2016 op 1:37 pm - Beantwoord

   Gelijk heb je! Buiten zijn is vaak juist heel fijn 🙂

 5. Miss 27 september 2016 op 8:11 pm - Beantwoord

  Ooh wat leuk dat je een fotografie cursus volgt! Succes en geniet er van! Goede tips ook!

Recente blogs

Mijn nieuwste tweedehands Fashion Finds

30 november 2017|Outfits|

Terwijl half Nederland leek te profiteren van de Black Friday-sales, ging ik dit weekend met twee vriendinnen naar de IJ-hallen. De laatste tijd heb ik de zoektocht naar tweedehands schatten weer helemaal te pakken. Ook dit weekend ging ik enthousiast op zoek naar pareltjes, zowel bij de kringloopwinkel als bij de IJ-hallen. Zo zocht ik al een paar weken naar mooie enkellaarsjes. Om vervolgens bij de kringloopwinkel twee keer dé schoenen in mijn maat te vinden. Ook bij de IJ-hallen ging ik niet met lege handen naar huis en deed ik een paar mooie vondsten. Kijk je mee naar mijn aankopen?

Gebakken gnocchi met champignons, romige saus & pecannoten (vegan!)

5 juli 2023|Recepten|

Gnocchi in tomatensaus is de grote klassieker onder de gnocchi-gerechten. Maar ik houd er wel van om te experimenteren en regelmatig iets nieuws op tafel te zetten. De combinatie van gnocchi met champignons en (vegan) roomsaus bleek een grote hit. Bij ons thuis waren de borden al snel leeg. Voor deze gnocchi met champignons bak je de gnocchi-balletjes lekker krokant in de pan. Zo heb je geen melige balletjes meer, maar krijgt de gnocchi een lekker crispy korstje. Met een heerlijke roomsaus, champignons, shiitake en spinazie erbij krijg je een flinke hoeveelheid groenten binnen én eet je iets heel lekkers. Ik vertel je graag hoe je dit gnocchi-recept in maar 20 minuten maakt!

"Negatieve" eigenschappen kunnen ook positief zijn (en andersom!)

28 juni 2019|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Bij sollicitatiegesprekken is het bijna een standaardvraag geworden: "Wat is jouw slechte eigenschap?". Het bijzondere is dat bijna iedereen wel een of meerdere - laten we het 'verbeterpunten' noemen - weet van zichzelf. Maar een positieve eigenschap benoemen is soms een stuk lastiger. Wat nu als ik je vertel dat er soms juist in negatieve eigenschappen tegelijkertijd een kracht schuilgaat? Ik plaatste er laatst een Instagram-post over, maar vond mijn hersenspinsels ook een blogartikel waard.