Strand

Ontspanning: 5 tips om het gewoon te doen!

 • 27 september 2016
 • 10 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Gewoon even ontspannen, hoe heerlijk is dat? Of je nu naar het strand gaat voor een wandeling langs de kust of met een boek in de tuin gaat zitten, ontspanning is fijn en kan een mens goed doen. Hoe fijn ik ontspanning ook vind, ik doe er eigenlijk veel te weinig aan. Je zult mij bijvoorbeeld niet snel met een maskertje op mijn gezicht in bad zien zitten. In de bus klap ik gerust mijn laptop open om nog een paar e-mails te beantwoorden en series kijken doe ik altijd met een half oog vanachter mijn computerscherm. Ik gun mezelf simpelweg die rustmomentjes niet om even van iets te genieten. Dat terwijl die momentjes juist zo belangrijk zijn. Daar moet verandering in komen. Maar hoe? Vandaag geef ik jou (en mezelf) een paar tips om jezelf meer ontspanning te gunnen.

vaker_vrolijk_ontspanning_strand

Maak een lijstje met ontspannende dingen

Oké, je hebt dus besloten dat je graag meer ontspanning in je leven wilt. Maar wat houdt ontspanning precies in? Dit verschilt natuurlijk per persoon. Ik vind het bijvoorbeeld heel ontspannend om te scrapbooken, terwijl dat voor iemand anders misschien totaal niet werkt. Voor de ene persoon kan een strandwandeling heerlijk zijn, maar iemand anders duikt misschien liever in een fijn tijdschrift. Daarom is een eerst stap naar meer ontspanning dat je voor jezelf gaat bedenken wat jij fijn zou vinden om te doen. Maak een lijstje  met dingen waarvan je denkt dat ze voor jou werken. Het is goed als je hierbij klein denkt. Een vakantie naar de Bahama’s zal vast iedereen heel ontspannend zijn, maar hoe haalbaar is dat? Denk eerder aan dingen als even een rondje lopen, een goed boek lezen, YouTube-filmpjes kijken, knutselen of op bed luisteren naar je favoriete muziek.

Realiseer je dat ontspannen goed is 

Als je weet wat voor jou ontspannen is, dan ben je er natuurlijk nog niet. Als jij bent zoals ik, dan kun je vast wel duizend redenen bedenken om niet te ontspannen. Misschien moet je nog voor een tentamen leren, boodschappen doen of een blog typen. Of misschien staan alle drie zelfs wel voor die middag op de planning. Probeer je dan te bedenken dat ontspanning heel goed kan zijn. Zo kost ontspanning niet zozeer tijd, maar kan het je ook tijdswinst opleveren. Toen ik aan mijn scriptie werkte, nam ik mezelf bijvoorbeeld vaak voor om van 9 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds bijna non-stop te typen. Al snel kwam ik er echter achter dat dat voor mij niet werkte. Het ging al veel beter als ik tussendoor even een rondje van 20 minuten ging wandelen. Tijdens dat rondje kon ik even mijn zinnen verzetten en mijn onderzoek laten bezinken. Als ik dan weer terug was, merkte ik dat ik meteen een stuk productiever was. Ontspanning werkt dus echt. Bovendien zou je tijdens ontspanning weleens op de allerbeste ideeën voor een blog, schoolopdracht of werkproject kunnen komen. Allemaal ideeën die misschien nooit in je waren opgekomen als je achter je bureau was blijven zitten.

Plan ontspanning in 

Het klinkt misschien een beetje suf, maar het kan echt helpen om ontspanningsmomenten (desnoods in je agenda) van te voren in te plannen. Als je het op het moment zelf laat aankomen, kom je misschien op dat moment alweer met duizend excuses om het niet te doen. Inplannen geeft je een soort vastigheid en het gevoel dat je er niet zomaar onderuit kunt. Je hoeft overigens echt geen hele dagdelen voor ontspanning te reserveren. Zorg ervoor dat het voor jou haalbaar is. Je zou bijvoorbeeld een week lang elke dag 20 minuten iets kunnen lezen uit een boek of kunnen afspreken dat je na 10 uur ’s avonds je laptop dichtklapt. In het weekend heb je dan misschien tijd om het iets groter aan te pakken: een boswandeling, een uitgebreide fietstocht of ergens een terrasje pakken.

vaker_vrolijk_ontspanning_strand_romy

Meld je aan voor een cursus of groepsles

Als je het lastig vindt om zelf ontspanning in te plannen, dan kun je je ook aanmelden voor een leuke cursus of groepsles. Zelf vind ik een cursus een ideale manier om min of meer gedwongen met iets ontspannends bezig te zijn. Je kunt namelijk moeilijk jezelf tijdens een cursus achter je computerscherm verschuilenen of app’jes sturen voor je werk. Ik zit sinds kort op een fotografiecursus en merk hoe ontspannend dat voor mij is. Ik ben voor die cursus elke twee weken één keer 2,5 uur bezig om me te verdiepen in fotografie en besteed daarnaast thuis wat tijd aan huiswerkopdrachten. Het is voor mij een ideale manier om iets te doen wat ik leuk vind en waar ik anders de tijd niet voor zou nemen. Tegenwoordig zijn er zoveel soorten cursussen (haken, schrijven, theater) dat er vast ook voor jou wel wat tussen zit. Ook groepslessen of clubjes zijn zeker een aanrader. Misschien is er bij jou in de buurt wel een leuke tennis- of schildersclub te vinden, waarbij je je kunt aansluiten.

Verenig het nuttige met het aangename

Je kent vast wel het spreekwoord ‘het nuttige met het aangename verenigen’. Dat is dus precies wat je met ontspannen ook kunt doen. Je hoeft niet altijd per se tijd vrij te maken om te kunnen ontspannen. Zoek eens momentjes op waarop je sowieso niet zoveel doet en plan je ontspanning op die momenten in. Reis je bijvoorbeeld elke dag een half uur met de trein? Neem dan eens een boek mee en je zult merken dat je dat in no time uit hebt. Of moet je een tijdje wachten op een afspraak? Speel dan in de tussentijd een spelletje op je mobiel of vul de puzzels in je puzzelboekje in. Soms zijn er eigenlijk veel meer momenten waarop je zou kunnen ontspannen dan je zelf misschien denkt.

Wat is jouw tip om meer te ontspannen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Susan 27 september 2016 op 7:54 am - Beantwoord

  Wat een goede tips!

 2. Iris 27 september 2016 op 10:10 am - Beantwoord

  Wat gaaf dat je een fotografie cursus volgt. Dat lijkt mij ook heel erg leuk en leerzaam!

  • Romy 27 september 2016 op 12:32 pm - Beantwoord

   Ja, dat is het zeker! Ik heb in die paar weken al veel meer geleerd dan in al die jaren zelf een beetje dingen uitproberen.

 3. Naomi 27 september 2016 op 12:36 pm - Beantwoord

  Tijd vrijmaken! 100% het belangrijkste. Met ouder te worden besef ik echt wel hoe belangrijk ontspannen echt wel is. Anders word je gewoon helemaal gek. Dus een momentje voor jezelf, zou zelfs bijna dagelijks moeten lukken al is het maar een halfuurtje een boek lezen of een korte wandeling van een kwartier! Leuk artikel 🙂

  • Romy 27 september 2016 op 1:37 pm - Beantwoord

   Dankje! 🙂 En je hebt helemaal gelijk: eigenlijk zou je elke dag even een ontspanningsmomentje moeten pakken.

 4. Sandra 27 september 2016 op 1:16 pm - Beantwoord

  Ontspanningsmomenten inplannen werkt voor mij het beste! Dan dwing ik mezelf om te ontspannen. Dan probeer ik trouwens wel om lekker buiten te gaan wandelen ofzo, dus niet achter een schermpje zitten. 🙂

  • Romy 27 september 2016 op 1:37 pm - Beantwoord

   Gelijk heb je! Buiten zijn is vaak juist heel fijn 🙂

 5. Miss 27 september 2016 op 8:11 pm - Beantwoord

  Ooh wat leuk dat je een fotografie cursus volgt! Succes en geniet er van! Goede tips ook!

Recente blogs

29 (corona-proof) dingen die ik deze zomer wil doen

17 juni 2020|Persoonlijk, Lifestyle|

Deze zomer is natuurlijk anders dan alle andere. En dan niet alleen omdat Balkonië mijn langverwachte vakantiebestemming wordt in plaats van Londen. Gelukkig ben ik over het algemeen niet iemand die zich snel verveelt. Ook voor deze staycation heb ik genoeg leuke plannen om de zomermaanden goed door te komen. Dit zijn 29 corona-proof dingen die ik wil doen deze zomer.

Inkiekje #68 | Dansen, duinen, diagnose & diploma’s met confetti

26 september 2022|Persoonlijk|

Confetti in je pakketje stoppen is altijd een goed idee - not. Ach, het leverde weer een leuk bloopermoment op waar ik smakelijk om kon lachen. Verder danste ik op één avond meer dan ik in drie jaar heb gedaan (wat een unicum is voor mij als doe-mij-maar-een-pyjama-avond-meid). Ik werd heel blij van een doos groenten, een uitstapje naar Utrecht en een bijzondere pen die met een bijzondere brief bij de post zat. Verder waren het ook twee weken van verwarring, stress en opluchting (allemaal door elkaar) doordat ik eindelijk ontdekte waar mijn buikpijn vandaan komt. Kiek je mee naar mijn Inkiekje?

Recept vegan nacho bowl met bonen, (nep)gehakt & veel groenten

7 juni 2023|Recepten|

Nacho's serveer ik vooral op verjaardagen. In een chipsbakje, met een lekkere dipsaus ernaast. Maar wist je dat ze ook perfect zijn voor een feestelijk hoofdgerecht of een lekkere lunch? Nacho bowls ken je misschien wel van de lekkere afhaalrestaurants in texmex-stijl. Maar je kunt er ook heel eenvoudig zelf één maken. Deze vegan nacho bowl ziet er kleurrijk uit, barst van de groenten en peulvruchten en smaakt uiteraard extra lekker door er flink wat Dorito's bij te serveren. Lees verder om te ontdekken hoe je dit vrolijke gerecht maakt.