onzeker als ondernemer 2

Onzeker als ondernemer? Word een doe-het-tocher! (7 tips)

 • 13 oktober 2020
 • 18 Reacties

Dat ik ondernemer wilde worden, heb ik eigenlijk altijd al geweten. Maar dat ik dat ook echt zou kunnen, durfde ik heel lang niet te geloven. Ik vond het in mijn eerste baan al spannend om mensen op te bellen. Hoe kon ik dan ooit als ondernemer alles in mijn uppie doen? Gelukkig is dat helemaal goed gekomen. Omdat ik weet dat ik niet de enige ben die weleens onzeker als ondernemer is (of die uit onzekerheid niet de stap durft te zetten), deel ik mijn ervaringen. En ik geef 7 tips die voor mij persoonlijk helpen.

Ondernemen, kan ik dat wel?

Na mijn studie heb ik eerst een hele tijd gefreelanced bij gebrek aan dé droombaan. Vond ik geweldig om te doen. Toch kwam het geen moment in me op om daar mijn fulltime baan van te maken. Ik was net 23, had nauwelijks schrijfervaring en zweette al peentjes als ik mezelf tijdens een sollicitatiegesprek moest voorstellen. No way dat ik ondernemer zou kunnen worden en mijn eigen opdrachten in de wacht kon slepen.

Achteraf denk ik dat ik die paar jaar in loondienst nodig heb gehad om wat meer zelfvertrouwen bij elkaar te schrapen. Ook hebben de dingen die ik niet fijn vond aan een loondienstbaan het ondernemersvuurtje in mij aangewakkerd. Die dingen zorgden er uiteindelijk voor dat ik naar een loopbaancoach stapte en ging kijken naar wat er wél mogelijk was – onzeker of niet. Dat, samen met een paar te gekke klanten, gaf mij het laatste zetje om ervoor te gaan.

En nu: nog steeds onzeker als ondernemer?

Helaas, mijn onzekerheid is niet plotseling het raam uit gewaaid. Natuurlijk vind ik het ondernemerschap nog steeds soms reuze spannend. Gelukkig maar ook. Het zou saai zijn als ik elke dag dingen doe die perfect binnen mijn comfortzone passen. Wat er wel anders is, is dat ik ben gaan inzien dat onzekerheid je niet hoeft te belemmeren om dingen te doen. Het gaat er vooral om wat jij en ik met onze onzekerheid doen. Zie je het als een gegeven dat jij onzeker bent en laat je daarom dingen maar zitten? Of probeer je ondanks je onzekerheid stapjes vooruit te zetten, zodat je jezelf het tegendeel kunt bewijzen?

De volgende 7 tips hebben mij persoonlijk geholpen om tegen mijn onzekerheid in te gaan. Oftewel: om regelmatig een doe-het-tocher te zijn.

1. Geef jezelf de kans om te vallen en opstaan

Onzekerheid zat hem er bij vooral in dat sommige dingen totaal nieuw voor me waren (en zijn) in het ondernemerschap. Ik loop daardoor regelmatig tegen dingen aan, net als waarschijnlijk iedere ondernemer. Maar het fijne is dat je van alles wat misgaat uiteindelijk iets leert.

Een paar voorbeelden waarin ik met de billen bloot ga:

 • Ik begon ooit aan een opdracht zonder de prijsafspraken op de mail te zetten. Bleek achteraf niet handig! Daarom zet ik nu altijd eerst de prijsafspraken op papier voordat ik ergens mee start.
 • Laatst had ik iemand een offerte gestuurd voor 3 uur werk. Puntje bij paaltje had ik alleen 5 uur meer nodig voor de opdracht. Daarom schat ik mijn tijd voor opdrachten nu wat beter in en geef ik een seintje als ik toch over het aantal uren dreig te gaan.
 • Ik stak ooit 3 uur werk in een offerte van wel 10 pagina’s met een hele inhoudsopgave voor een document daarin uitgewerkt. Nooit meer een reactie op gehad! Sindsdien weet ik dat zo’n inhoudsopgave maken iets is wat je beter pas na de offerte kunt doen.

Zo loop ik elke week wel tegen iets aan waarbij ik denk “Dat moet ik voortaan anders aanpakken”. Dat vind ik nou juist het leuke van ondernemen. Elke fout (of beter gezegd: onhandigheid) brengt je dichter bij verdere groei.

2. Ontdek wat jouw krachten zijn

Er is genoeg wat jij wél al kunt. Focus je niet op wat jou misschien minder goed afgaat dan sommige anderen, maar kijk naar waar jij wel goed in bent. Misschien ben je niet de beste onderhandelaar, maar kun je wel heel goed luisteren naar een klant. Ook dat komt goed van pas bij contact met opdrachtgevers. Of misschien ben je niet heel sterk aan de telefoon, maar ben je wel kampioen in goede acquisitiemails schrijven. Maak daar gebruik van! Je hebt genoeg in huis om er wél een succes van te maken.

3. Verzamel sparringpartners om je heen

Het idee dat je er niet alleen voor staat, heeft mij ook geholpen om minder onzeker te zijn. Soms kunnen anderen je net dat zetje in de rug geven om niet onzeker als ondernemer te zijn. Of ze geven tips of hebben een goed idee voor hoe je iets anders kunt aanpakken.

Daarom bespreek ik dilemma’s, vragen of onzekerheden graag met een paar fijne sparringpartners om me heen. Mijn businesscoach bijvoorbeeld, maar ook mijn vader en vriend en sommige andere ondernemers. Zo’n kring van sparringpartners kan ik iedereen aanraden. Een paar extra ogen is soms heel welkom.

onzeker als ondernemer

4. Investeer

Als je al onzeker bent, wil je niet dat je je ook nog druk moet maken over of je wel hoorbaar bent in een Skype-gesprek. Of over je niet zo professionele foto’s op je zakelijke site die ervoor zorgen dat je je site niet aan mensen durft te laten zien. Soms kunnen simpele randzaken je onzekerheid net wat groter maken. Ik spreek uit ervaring: ik werkte 1,5 jaar achter een laptop die klonk als een opstijgend vliegtuig. Maakte me heel onzeker in Zoom-calls!

In al die gevallen zou ik zeggen: investeer. Randzaken als een computer die geen lawaai maakt, een goede internetverbinding, kleding waarin je je goed voelt of professionele foto’s zijn echt het investeren waard. Ik merk dat ik alleen al daardoor zelfverzekerder op opdrachtgevers afstap en met minder stress een Zoom-meeting inga.

Overigens hoeft een goede internetverbinding niet prijzig te zijn. Zo kun je bij TMobile vanaf € 30,- per maand een internet en tv abonnement afsluiten, waarmee je er zeker van bent dat je niet haperend in Zoom verschijnt en zorgeloos kunt internetten (en na werktijd tv kunt kijken). Daarnaast kun je een abonnement voor internet en tv combineren met een mobiel abonnement, zodat je ook telefonisch goed bereikbaar bent. Goh, met al dat Zoomen zou je haast vergeten dat bellen ook gewoon een optie is…

5. Denk niet “Dat is niets voor mij!”

Gedachtes als “Kan ik dat wel?” of “Daar ben ik toch niet de persoon voor” hebben er bij mij vaak mee te maken dat ik iets niet eerder heb gedaan. Zo vond ik het mega-spannend om voor het eerst dingen op LinkedIn te zetten. Want ik ben toch helemaal niet zo iemand die in de spotlights wil staan en zichzelf verkoopt? Het was even een innerlijk gevecht voordat ik die drempel over was. Eigenlijk moest ik vooral gaan beseffen dat dingen die ik nog nooit had gedaan niet per se “niets voor mij” zijn. Ze zijn gewoon nieuw – anders. Ik moet er even aan wennen. En dat is oké.

Bovendien kun je aan veel spannende dingen je eigen draai geven. In plaats van mijn eigen diensten steeds te promoten op LinkedIn, deel ik bijvoorbeeld taal- en schrijftips. Dat voelt al “meer mij”.

6. Zeg eens ‘nee’ tegen een klant

Nog een tip die ik je niet wil onthouden: soms is het juist wél goed om te denken “Dit is niets voor mij!”. Namelijk als je bij een nieuwe opdracht niets anders dan frisse tegenzin voelt. Zo vroeg laatst iemand me of ik ook Engelse teksten kon schrijven. Tja, dat kan ik wel. Maar mijn expertise is het niet en ik word er als neerlandica niet gelukkig van. Ik vond het best een ding om die opdracht af te zeggen. Maar achteraf merkte ik dat het me juist zelfvertrouwen gaf om dicht bij mezelf te blijven. Wat dat betreft kan ik je “nee” zeggen zeker aanraden als je wat onzeker als ondernemer bent.

7. Just do it!

Het belangrijkste voor wie onzeker als ondernemer is: ga er “gewoon” voor. Je hoeft niet alles uitgedokterd te hebben en perfect onder de knie te hebben om te kunnen ondernemen. Je kunt al meer dan je denkt. En alles wat je nog niet kunt, dat kun je gaandeweg nog leren.

En een laatste tip: beluister de motiverende podcasts van Celine Charlotte. Kan ik iedere ondernemer aanraden!

Heb jij ooit overwogen om je eigen onderneming te starten? (Of heb je er misschien zelfs al één – of twee?)

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met TMobile.

onzeker als ondernemer tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 13 oktober 2020 op 7:39 am - Beantwoord

  Ik kan Engelse teksten schrijven. Vanaf 2 november. Ik word ondernemer en ik sta achter jouw tips! Dank je wel!

  • Romy 13 oktober 2020 op 8:33 am - Beantwoord

   Ha, goed om te weten! Ik ga het zeker onthouden voor als er nog eens zo’n opdracht voorbijkomt 🙂

   • Daenelia 13 oktober 2020 op 8:53 am - Beantwoord

    😀 en dat is een ander facet- dat je als ondernemer geen collega’s zou hebben. Maar net wat je schreef in je blog: je kunt wel contact onderhouden met andere ondernemers, het is geen moordende concurrentie. Dank je wel!

 2. Audrey 13 oktober 2020 op 8:59 am - Beantwoord

  Ik blijf het supertof vinden dat je helemaal je plek als ondernemer hebt gevonden! Mooie tips 🙂

 3. bychristiana 13 oktober 2020 op 10:23 am - Beantwoord

  Ontdek wat jouw krachten zijn, dat vind ik een goede! Ik heb er ook best lang over gedaan om te ontdekken waar ik nu echt goed in was. En grotendeels is dat natuurlijk onzekerheid, want je (ik dan in ieder geval…) denkt toch vaak; maar ZO goed ben ik daar toch ook niet in…. Soms moet je het ook blijkbaar van iemand anders horen om het zelf te geloven.

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:59 pm - Beantwoord

   Ja, gek is het hoe dat werkt, hè?! Ik vond het zelf ook altijd lastig om van mezelf te zeggen dat “ik goed kan schrijven”. Ik wuifde dat dan vaak weg met “Dat kan iedereen toch?!”, totdat ik het van anderen te horen kreeg. Alsof je er dan toch wat meer in durft te geloven ofzo.

 4. Johanna 13 oktober 2020 op 11:24 am - Beantwoord

  Leuk te lezen, geeft altijd weer moed. Overigens kun je langzaam een boek met tips voor ondernemers schrijven, als ik punt 1 zo lees. Hou je alle tips, verbeteringspunten of valkuilen voor jezelf bij in een notitieboekje of zo? Ik probeer zulke dingen, maar ben er niet zo goed in. Wel denk ik dat velen van de ervaringen van anderen zouden willen leren. Na deze post ga ik me weer bezinnen op mijn sterktes en mijn mogelijkheden, want de huidige coronasituatie met drijgende lockdown maakt het niet makkelijker voor een masseur. SUcces.

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:58 pm - Beantwoord

   Hmm, je brengt me op een idee om inderdaad een keer zo’n boekje bij te houden! Meestal zijn dit soort blogartikelen en de sessies met mijn coach voor mij de stok achter de deur om bij dit soort verbeterpunten of valkuilen stil te staan. Best leuk eigenlijk om ze eens bij te houden – ook juist de dingen die minder soepel gaan en waar ik van kan leren. Thanks voor de tip!

   En weet je, wat betreft het ondernemen: volgens mij heb je heel veel goede redenen om dé stap te zetten of je er in ieder geval nog verder in te verdiepen. Misschien is de huidige coronasituatie wel hét teken dat het er een goed moment voor is 🙂

 5. Lianne 13 oktober 2020 op 12:28 pm - Beantwoord

  Wat een mooie tips! Onzekerheden zijn er altijd, die ken ik ook nog steeds. Aan het begin probeerde ik ook van alles te doen en maar binnen te slepen wat ik binnen kon krijgen gewoon om maar een opdracht te hebben. Maar het is inderdaad beter om daadwerkelijk te doen waar je expertise ligt. Mensen vinden om mee te sparren vind ik nog wel lastig, vooral in deze tijd. Maar gelukkig is er online via Skype of Zoom ook veel mogelijk!

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:55 pm - Beantwoord

   Precies! Ik heb ook een hele tijd maar gewoon alles aangenomen, want elke opdracht was er één. Maar het voelt zo bevrijdend om te beseffen dat je een keuze hebt in wat voor opdracht je wel of niet aanneemt. Merk dat ik ondernemen nog veel leuker vind sinds ik daar ietsje kritischer in ben geworden 🙂

 6. Naomi 13 oktober 2020 op 12:32 pm - Beantwoord

  Wat een geweldige tips! Zo mooi om te zien hoe jij bent gegroeid en nog steeds groeit als ondernemer. Ik ben geen ondernemer, maar het zit er dik in dat dat in de toekomst toch nog een keer gaat gebeuren. Ik ga je tips in elk geval onthouden;).

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:52 pm - Beantwoord

   Echt tof dat je jezelf wel als ondernemer ziet in de toekomst! Zou heel leuk zijn als je die stap zet en ik weet haast zeker dat je dat supergoed kunt 🙂

 7. Justine 13 oktober 2020 op 12:47 pm - Beantwoord

  Dit artikel komt als geroepen! Ik ben net begonnen en vind het heel spannend. Dit geeft net die bevestiging dat wat ik doe prima is en juist bij het proces hoort. Het kan inderdaad niet meteen perfect gaan! Het is leren, vallen en opstaan en het de volgende keer beter doen. Leuk om jouw ervaring zo te lezen!

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:51 pm - Beantwoord

   Zo tof dat jij ook ondernemer bent geworden! Precies wat je zegt: in het begin gaat het niet altijd vlekkeloos (ook na 2,5 jaar nog niet trouwens ;)), maar dat is onderdeel van het proces. En eigenlijk maakt juist die groei het nog veel leuker om te ondernemen, vind ik 🙂

 8. Lilian 14 oktober 2020 op 11:07 am - Beantwoord

  Goede tips! Wat betreft punt 5: omdat ik aanvankelijk ondernemer werd omdat ik uit loondienst niet meer betaald kon worden door een opdrachtgever en er zo een beetje in werd ‘gedwongen’ heb ik mezelf best vaak gezien als ‘geen geboren ondernemer’ en dat het maar tijdelijk was. Maar inmiddels is Anna oud genoeg dat ik ook best weer in loondienst kan gaan, maar moet er niet meer aan denken. Dat hele creatieve denkproces van nieuwe dingen bedenken, je eigen weg kiezen etc. Ben toch een echte ondernemer geworden. Maar soms duurt het even voordat je dat door hebt 😉

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:34 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je zo min of meer ongemerkt toch echt een geboren ondernemer bent! Precies wat je beschrijft, is ook wat ik zo fijn vind aan ondernemen. Dat er nooit iemand is die zegt “Dat nieuwe idee, daar is nou net geen plek voor op de begroting/planning/SCRUM-lijst” 😉

 9. Giovanna Jansen 14 oktober 2020 op 2:16 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Haha ja de “dit moet ik volgende keer anders aanpakken” herken ik wel. Inderdaad het niet duidelijk afspraken maken en jezelf dan in de vingers snijden omdat het langer duurt, of de offerte waar je veel werk aan hebt gehad en nooit meer iets op terug hoort, zijn fouten die ik in het begin ook wel maakte. Ach ja, al doende leert men. 😉

  • Romy 18 oktober 2020 op 11:30 pm - Beantwoord

   Precies! Dat zijn echt van die dingen die dan één keer goed fout gaan om vervolgens te weten dat je het voortaan beter anders kunt aanpakken 😉 Gelukkig leren we daar dan ook weer van.

Recente blogs

30 fijne momenten uit 2020 die ik wil koesteren

21 december 2020|Persoonlijk|

Mooie momenten sparen - ik doe niets liever dan dat. Toegegeven: het voelt wat dubbel om dit artikel te schrijven. Ik heb in 2020 een dierbare verloren en mijn lieve broertje zit middenin een zwaar revalidatietraject. 2020 bestond dus zeker niet alleen uit roze wolken en regenbogen. Het was het jaar waarin 'anderhalvemetersamenleving' niet alleen het woord van het jaar, maar ook de bizarre werkelijkheid was. Toch geloof ik dat een jaar niet in zijn geheel geweldig of ronduit sh*t kan zijn. Verdrietige en mooie momenten kunnen elkaar afwisselen of zelfs tegelijkertijd komen. Mij helpt het enorm om juist dán de mooie momenten niet uit het oog te verliezen. Daarom dit overzicht van 30 grote en kleine momenten uit 2020 die mij dierbaar zijn.

Mijn vrolijke cadeautips voor Sinterklaas & kerst

28 november 2017|Lifestyle|

De Goedheiligman is alweer meer dan een week in het land en Pakjesavond komt al steeds dichterbij. Inmiddels heb ik zelf de nodige cadeaus voor Sinterklaas ingeslagen. Tegelijkertijd was ik alleen totaal vergeten om zelf een verlanglijstje op te stellen. Oeps! Heb jij ook behoefte aan last-minute cadeau-inspiratie voor jezelf of voor een ander? Ik besloot een aantal vrolijke cadeautips voor Sinterklaas (en kerst) op een rij te zetten. Deze 9 items zou ik in ieder geval met een grote glimlach uitpakken als ik ze zou ontvangen.

Op avontuur gaan | 11x Zo doe ik (als huismus) dat graag!

4 april 2019|Persoonlijk, Lifestyle|

Op mijn blog heb ik al vaker verklapt dat ik geen enorme avonturier ben. Ik heb bij lange na niet alle werelddelen gezien (lees: alleen Europa en de VS) en mijn gemiddelde vrijdagavond breng ik lekker knus door op de bank met een kop thee. Toch vind ik mijn leven verre van saai. Op avontuur gaan doe ik elke dag met heel veel plezier, op mijn manier dan. Wat avontuur inhoudt, is namelijk net wat jij ervan maakt. En precies daar wil ik het eens over hebben! Dit zijn 11 manieren waarop ik - een stiekeme huismus - het liefst op avontuur ga.