4 2 7

4 onzekerheden die je energie niet waard zijn

 • 8 september 2019
 • 28 Reacties

Onzekerheid is typisch iets wat je het liefst vanuit een raam tien hoog naar beneden zou willen storten. Het levert je bijzonder weinig op, behalve onnodige kriebels, frustraties en spanning. Ook ik zou soms willen dat ik mijn onzekerheid zo uit mijn hoofd kon tillen om het vervolgens met een harde worp naar beneden te gooien. Tot nooit meer ziens! Gelukkig ben ik veel minder onzeker dan eerder, maar ik heb zeker een paar onzekerheden die ik nog graag zou uitzwaaien. Dit zijn 4 onzekerheden die in mijn ogen nergens voor nodig zijn.

Onzeker over je uiterlijk

Mijn onzekerheid over mijn uiterlijk is nu al veel minder dan een paar jaar geleden, maar nóg minder zou zeker niet verkeerd zijn. Zo kan ik onzeker zijn over mijn voeten, die door lymfoedeem anders dan anders zijn. Verder kan ik me weleens druk maken om kleine uiterlijke dingen, die eigenlijk de energie niet waard zijn. Dan vraag ik me af of mijn tanden niet witter zouden moeten of vind ik opeens iets anders onbenulligs stom. Zomaar uit het niets of omdat er wat gezellige hormonen om de hoek komen kijken.

Maar eigenlijk doen al die uiterlijkheden er vrij weinig toe. Je bekijkt je eigen uiterlijk vaak door een bijzonder vergrootglas dat vooral de negatieve aspecten vergroot. En wat jij niet mooi vindt, vindt een ander misschien juist prachtig aan jou.

Veel belangrijker dan onzeker te zijn over dat ene aspect van je uiterlijk waar je niet blij mee bent, is blij te zijn met de dingen die je wél aan jezelf waardeert. Kijk bijvoorbeeld eens bewust in de spiegel door een positieve bril en noem 3 dingen op die je wel mooi vindt aan jezelf.

Lees ook: 8 tips voor body positivity die mij écht hielpen.
Of ter inspiratie:
5 dingen die ik wél mooi vind aan mezelf.

Onzeker over wat anderen denken

Iets waarmee ik mezelf soms in de weg zit, is dat ik me weleens overbewust ben van andere mensen. Of – laat ik het omdraaien – ik denk dat anderen zich heel bewust zijn van mij en bijvoorbeeld elke beweging en elk detail van mij in de smiezen hebben. Vaak slaat het om eerlijk te zijn helemaal nergens op.

Een suf voorbeeld: als jij een keer onhandig doet met het eten van een wel heel ingewikkeld broodje, is het echt niet zo dat iedereen om je heen denkt “Goh, wat doet zij nou?!”. Laat me je uit de droom (of nachtmerrie?) helpen: anderen zijn veel te druk met zichzelf om zich bezig te houden met alles wat jij doet en zegt.

En al vindt iemand iets van wat jij zegt of van een keuze die je maakt, wat zou het? Je kunt eigenlijk niets doen zonder dat iemand in je omgeving daar wel wat van zal vinden. Dan is het toch zonde om het voor iedereen goed te willen doen.

onzekerheden om kwijt te raken

Onzeker over of je leuk genoeg bent

Een onzekerheid die ik vast niet als enige heb, is de vraag of ik wel leuk genoeg ben. Ook dit is een gedachte die bij mij gelukkig veel minder aanwezig is dan toen ik nog volop met puberhormonen te kampen had, maar zo af en toe steekt hij nog de kop op. Dan vraag ik me af of mensen me niet raar, suf of saai vinden.

Maar waarom zou ik of jij daar eigenlijk onzeker over zijn? Het is jouw leven en jij mag bepalen wat je daarmee doet. Als iemand daar echt een punt van maakt, dan zegt dat meer over de band die je met die persoon hebt dan over jou.

Gelukkig heb ik gemerkt dat het al enorm helpt om mensen om je heen te verzamelen die je waarderen om wie je bent. Je zult mij niet met een mixdrankje dansend op de bar aantreffen op vrijdagavond. Maar deels omdat ik mensen om me heen heb die me ook niet pushen dat wél te gaan doen, ben ik daar zelf ook helemaal oké mee.

Onzeker over of je het wel goed doet

De gedachte “Doe ik het wel goed?” komt bij mij nog steeds weleens opzetten. Dat kan gaan om van alles: doe ik mijn werk goed, zijn mijn blogartikelen wel leuk genoeg , ben ik wel attent genoeg naar mijn naasten toe, is mijn huis wel schoon genoeg, vindt iemand mijn cadeau wel leuk? Meestal zit dat gewoon tussen mijn oren. Een ander zal er immers niet mee bezig zijn of mijn fornuis wel streeploos schoon is of me afrekenen op een piepklein foutje.

Je zoekt in dit geval misschien bevestiging, terwijl anderen je die niet kunnen geven. Wat mij daarbij helpt, is te geloven dat je het vast wel te horen krijgt als iemand jou of je prestaties niet goed genoeg vindt. Zo zal je op je werk niet altijd complimenten krijgen over wat je doet. Maar als je ook niet te horen krijgt dat je het NIET goed doet, dan zal het heus goed genoeg zijn. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld vriendschappen. Vindt iemand je echt geen goede vriendin? Ga er dan vanuit dat diegene in dat geval niet met je zou omgaan of daar heus wel wat van zou zeggen. Anders zal je het heus wel goed doen.

En vergeet ook niet: misschien mag je de lat wel een niveautje lager leggen dan 100% perfect. Als je zelf tevreden bent met 95% perfect, helpt dat misschien al een beetje om deze onzekerheid kwijt te raken.

Welke onzekerheid zou jij het liefst uitzwaaien?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Mariska 8 september 2019 op 8:27 am - Beantwoord

  Ik heb sinds kort natuurlijk een haarstuk en ik ben altijd wel een klein beetje bang dat mensen zien dat het een stuk bovenop is en je het klipje aan de voorkant ziet. Maar dat is helemaal niet zo. Mensen vragen gewoon of ik naar de kapper ben geweest, dat mijn haar donkerder lijkt en dat soort dingen. Als ik dan vertel wat het echt is zien ze het eigenlijk helemaal niet.

  • Romy 14 september 2019 op 10:46 pm - Beantwoord

   Zo zie je maar: vaak zitten onzekerheden vooral in je hoofd en is die onzekerheid voor andere mensen helemaal niet terecht. Mooi om te horen trouwens dat mensen zo goed op je haarstuk reageren en het eigenlijk niet zien.

 2. Darina 8 september 2019 op 8:28 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Vroeger was ik altijd heel onzeker wat anderen van mij vonden en hoe ik eruit zag. Gelukkig is dat in de loop der jaren wel positief veranderd. Ik ben er nu veel minder mee bezig.

  • Romy 14 september 2019 op 10:46 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je qua onzekerheid zo’n positieve groei hebt doorgemaakt! <3

 3. Ilona Wielinga 8 september 2019 op 9:00 am - Beantwoord

  Onwijs herkenbaar allemaal. En eigenlijk maken al die onzekerheden t je alleen maar moeilijker.

 4. Anouk 8 september 2019 op 10:31 am - Beantwoord

  Ik wil ze met liefde allemaal uitzwaaien. Ik vind het heel moeilijk om onzekerheid los te laten en te negeren wat anderen van me vinden. Ovet mijn uiterlijk ben ik niet echt onzeker, maar ook weer niet vol zelfvertrouwen dus daar is ook zeker ruimte voor verbetering.

 5. Gaby 8 september 2019 op 10:31 am - Beantwoord

  Ben flink stuk ouder dan jij maar kampt nog steeds met onzekerheid verpest zo veel, dus vindt knap van jou dat je er iets aan doet Ps leuk om je op tv te zien

  • Romy 14 september 2019 op 10:53 pm - Beantwoord

   Dank je voor je compliment over mijn tv-fragment! Wel rot om te horen dat je veel last hebt van vervelende onzekerheid. Onzekerheid kan helaas in negatieve zin veel met je doen. Heel vervelend! Hopelijk lukt het je om het langzaamaan wat meer los te laten.

 6. Naomi 8 september 2019 op 11:52 am - Beantwoord

  Heel erg mooi artikel! Ik denk dat ik me ook veel te veel bewust ben van wat anderen over me (zouden kunnen) denken. Je hebt wel gelijk: Die anderen zijn veel te druk met zichzelf. En als ze niet druk zijn met zichzelf, zijn ze het wel met hun telefoon, dus misschien moet die onzekerheid maar als eerste het raam uit;).
  Ook zoiets: Ik kan me heel druk maken als mijn huis niet schoon genoeg is in mijn beleving. Denk je dat ik ooit bij een ander heb gedacht dat ik het vies vond? Eigenlijk niet. Of nouja, één keer dan, toen het vuil me vanaf mijn theeglas aan zat te staren en ik niet goed wist waar ik moest gaan zitten omdat het vies was. Maar dat was extreem. Verder nooit. Voor een ander ben ik veel milder dan voor mezelf.

  • Romy 14 september 2019 op 10:57 pm - Beantwoord

   Absoluut! Ik heb ook nog weleens de neiging om me druk te maken over wat andere mensen vinden van mijn keuzes. Maar eigenlijk zijn mensen vaak te druk bezig met zichzelf om zich ook maar een beetje druk te maken over kleine dingen die jij doet of zegt.
   Toevallig herken ik trouwens wat je zegt over de angst dat mensen je huis niet schoon genoeg vinden. Ik kan dan ook eindeloos schrobben, terwijl het mijn vriend bijvoorbeeld echt niet uitmaakt als er een spatje op het aanrechtblad zichtbaar is. En inderdaad, bij andere mensen houd ik me ook echt niet bezig met spatjes en stofjes.

 7. Lianne 8 september 2019 op 12:07 pm - Beantwoord

  Mij lukt het ook steeds beter om al die onzekere gedachten die jij benoemt los te laten. Inderdaad, waarom zou je je er druk om maken? Het levert je niets op en waarschijnlijk valt het niemand anders op. Goede om weer eens in gedachten te houden!

  • Romy 14 september 2019 op 10:58 pm - Beantwoord

   Wat goed dat jij onzekerheid ook steeds beter achter je kunt laten! Het is zo fijn om dat meer te kunnen loslaten, want veel meer dan frustratie en onnodige angst levert onzekerheid je vaak niet op.

 8. bychristiana 8 september 2019 op 12:43 pm - Beantwoord

  Vroeger, en dan heb ik het dus in de periode dat ik op de middelbare school kwam, was ik super onzeker! Ik kreeg al een blos op mijn gezicht als een leraar in de klas me alleen maar aankeek haha;-) Terwijl, als ik er nu op terugkijk, ik had eigenlijk helemaal geen reden om onzeker te zijn, ik had gewoon fijne vriendinnen om me heen en ik heb ook echt een fijne tijd gehad op school. Toen ik ging studeren was ik nog steeds heel onzeker, totdat het een keer ging om onzekerheid tijdens een les. Toen heb ik gewoon hardop gezegd dat ik super onzeker was, en vanaf dat moment ging het veel beter. Heel bizar. Nu ben ik eigenlijk niet meer zo onzeker, voor mij is het iets waar ik denk ik gewoon overheen gegroeid ben.

  • Romy 14 september 2019 op 11:00 pm - Beantwoord

   Wat mooi (en ook bijzonder) dat je onzekerheid na die bewuste les opeens steeds minder werd. Ik heb sowieso het idee dat onzekerheid met de jaren afneemt. Als ik soms terugdenk aan mijn middelbare-schooltijd vraag ik me ook echt af hoe ik me over sommige kleine dingen druk kon maken.

 9. Bettie 8 september 2019 op 3:19 pm - Beantwoord

  Ik heb soms weleens last van een onzekerheid wat andere mensen van mij denken. Maar ben er zeker meebezig om dit los te laten en mijn eigen gang te gaan. Het is mijn leven en niet die van iemand anders.

  Bettie

  • Romy 14 september 2019 op 11:00 pm - Beantwoord

   Heel mooi gezegd en je hebt helemaal gelijk! Goed dat je er bewust mee bezig bent om die onzekerheid meer los te laten.

 10. Evelyne 8 september 2019 op 3:30 pm - Beantwoord

  Ik ben vaak onzeker over mezelf in het algemeen. Over hoe mensen over mij denken, hoe ik overkom naar de buitenwereld toe, hoe ik er uit zie naar de buitenwereld toe,.. Soms lukt het wel om het van mij af te zetten, maar niet altijd. Dan blijft het maar malen in mijn hoofd over wat die ene zei.. Niet gezond en ik weet dat. Het is dan ook sterker dan mezelf, helaas..

  • Romy 14 september 2019 op 11:03 pm - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je veel last hebt van onzekerheid in verschillende opzichten. Daarmee zit je vooral jezelf (onnodig) in de weg. Onzekerheid is natuurlijk niet iets wat je in één klap kunt loslaten. Maar hopelijk lukt het wel om er stapje voor stapje minder last van te krijgen, juist ook door in situaties te ervaren dat die onzekerheid over jezelf nergens voor nodig is.

 11. Amy 8 september 2019 op 3:57 pm - Beantwoord

  Mooi artikel weer Romy. Ik denk dat de meeste mensen wel iets van onzekerheid in zich hebben, maar het is de kunst je daar niet door te laten belemmeren.

 12. Maaike 8 september 2019 op 5:06 pm - Beantwoord

  Weer een heel fijn artikel <3 Ik ben onzeker over mijn gewicht. Maar ja, er zijn weer een heleboel andere dingen die ik mooi aan mezelf vind, gelukkig. Thanks voor het delen van deze tips!

  • Romy 14 september 2019 op 11:04 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je die onzekerheid een beetje kunt afzwakken. Die focus op wat je wél mooi vindt, kan veel positiefs met je doen.

 13. Simone 8 september 2019 op 9:12 pm - Beantwoord

  Eerlijk zou ik al deze onzekerheden uit willen zwaaien. Het gaat wel steeds beter, maar soms komt de onzekerheid nog even om de hoek kijken. Momenteel volg ik een therapie (ik weet even geen beter woord ervoor want therapie is denk ik wat te beladen) om (zelf) acceptatie te leren. Best pittig en ook wel confronterend. Maar hopelijk gaat dit mij verder brengen.

  • Romy 14 september 2019 op 11:06 pm - Beantwoord

   Wat spannend maar vooral dapper dat je therapie volgt om deze onzekerheden achter je te laten. Natuurlijk is het niet makkelijk om over dingen te praten waar je mee worstelt, maar hopelijk brengt het je op termijn heel veel goeds. In ieder geval heel stoer dat je dit doet! <3

 14. Alex 8 september 2019 op 9:28 pm - Beantwoord

  Zo herkenbaar! Leuke tips die je op een rijtje hebt gezet! Soms helpt het ook om even te herinneren dat iedereen soms wel onzeker is over bepaalde dingen – zelfs mensen die super zelfverzekerd overkomen. En idd, soms helpt het al om te accepteren dat je niet alles 100% perfect kunt gaan doen. 🙂

  • Romy 14 september 2019 op 11:09 pm - Beantwoord

   Dat is zeker een mooie en waardevolle les. Je hebt helemaal gelijk: iedereen is weleens onzeker, zelfs de mensen van wie je dat niet verwacht. Alleen al dat laat zien dat onzekerheid vaak niets te maken heeft met jouw prestaties of gedrag, maar meer zegt over hoe je naar jezelf kijkt.

 15. Zo simpel is dan geluk 10 september 2019 op 9:03 am - Beantwoord

  Onzekerheid is zo ontzettend zonde en nergens voor nodig. Maar ook ik heb nog wel eens mijn momentjes.

 16. Nikita 11 september 2019 op 11:15 am - Beantwoord

  Ik was vroeger altijd onzeker over mijn krullen, omdat ik stijl haar wilde. Vroeger was het ook stijl, maar ik heb een vrij obsessieve fase gehad met vlechtjes toen ik in de middelbare zat waardoor het nu golft. Ik was daar vroeger niet blij mee omdat mijn haar ook daarmee alle kanten opspringt. Nu denk ik dat mijn haar enthousiast is net als ik. Want dat ben ik zelf ook. Maar vorige week was het denk ik, kwam er een klant aan de kassa en ze vroeg of ik mijn haar krulde iedere ochtend. Ik zei dat dat naturel was en ze zei dat ze jaloers was op mijn mooie golven in mijn haar. Dat ze wou dat haar haar zo mooi golfde. Ik vond dat toch echt wel een heel mooi compliment en sindsdien ben ik nog een beetje trotser op mijn krullen. Ik had ze voordien al aanvaard hoor trouwens. Ze horen nu eenmaal bij me en ze maken me wie ik ben. Vaak kan ik mezelf ook wel eens voor kop slaan als ik eens een foutje maak achter de kassa, maar mensen zijn begripvol daarvoor en dat is wel fijn natuurlijk. En iedereen maakt fouten trouwens. Ook de meest gevorderde kassierster. Ik was altijd onzeker over mijn adviezen en of ik geen onzin verkoop als mensen me advies komen vragen. Maar van de week kreeg ik echt een heel mooi compliment van mijn zusje. Ik kan het niet delen vanwege haar privacy, maar ik kan je verzekeren dat het echt heel bijzondere woorden waren. Ik kan nog steeds niet geloven dat ze het over mij heeft. Echt.

  Ben ik nooit meer onzeker? Leugen. Ik vecht nog heel vaak met gedachten over niet goed genoeg zijn en ik zal daar misschien altijd een beetje mee bezig zijn. Ik heb nu eenmaal veel meegemaakt op dat gebied. Niet alleen de afgelopen vier jaar, maar ook al die jaren daarvoor toen ik nog gepest werd. Nu ben ik gewoon bang nu ik wat meer zelfvertrouwen heb dat ik arrogant overkom en als iemand die denkt dat ze alles is. Daar ben ik nu heel onzeker over. Aan de andere kant, zelfvertrouwen hebben maakt je niet arrogant. Je houding daarentegen wel. Ik voel me niet meer dan een ander want ik weet dat we allemaal gelijk zijn. Maar het verschil is gewoon dat ik mezelf nu ook waardevol vind tegenover vroeger. Je kan ook zelfvertrouwen hebben met een groot hart. ’t Is maar wat je er zelf van maakt.

  • Romy 15 september 2019 op 12:21 am - Beantwoord

   Wat een mooie vergelijking. Inderdaad, je haar heeft gewoon het enthousiasme van jou overgenomen en dat siert je juist. Mooi om te horen dat complimenten van anderen je ook hebben geholpen om juist met gepaste trots naar je krullen te kijken. Ze zijn heel mooi en ze passen bij jou, dus die onzekerheid is nergens voor nodig.
   Ik vind het prachtig om te horen waar je nu staat op het gebied van onzekerheid. Natuurlijk zullen alle onzekere gedachten nooit 100% weg zijn, maar het is al heel wat dat je bent gegroeid in je zelfvertrouwen. Ik herken de angst die je beschrijft dat je misschien wel arrogant overkomt. Maar geloof me: vaak is die gedachte wel in jouw hoofd aanwezig, maar zullen anderen zelfs geen greintje arrogantie bij jou herkennen.

Recente blogs

Vegan amandeltaart met appel & kaneel (ook glutenvrij!)

19 november 2023|Recepten|

Heb jij ook een zwak voor zachte, luchtige taarten waar je taartvorkje zo doorheen glijdt? Geen machtigheid in je maag, wel een heerlijk zoet en zacht taartstukje dat in één keer heel veel lekkere zoetige en nootachtige smaken op je smaakpapillen mikt! Met dat in mijn achterhoofd maakte ik deze vegan amandeltaart. Een heerlijke lekkernij voor wie dol is op amandelspijs, houdt van zoetigheid, en cakeachtige taarten het allerlekkerst vindt. Door de appelstukjes en kaneel krijgt dit amandeltaart-recept een extra bijzonder tintje en iets fris. Terwijl ik dit recept uitwerk, krijg ik zin om alweer naar het taartplateau naast me te lopen voor nóg een stukje. Maar nu eerst...het recept voor deze vegan en glutenvrije taart!

Kringloopvondsten #7 | Jurkjes, boeken & een mini-broekje

14 november 2018|Lifestyle|

Worden jullie al gek van mijn vele kringloopvondsten? Ik hoop het niet! Ik ben zelf het rondstruinen bij kringloopwinkels namelijk nog lang niet zat. Een tijdje geleden ontdekte ik met Johanne de Kringloop Centrum ARM in Utrecht en ik greep dit weekend de kans om met mijn vader terug te gaan. Ik ging met een tas vol boeken weer naar huis. Daarnaast vond ik bij mijn twee "vertrouwde" kringloopwinkels een paar prachtige jurkjes, een roze vest en een kort broekje dat ver buiten mijn comfortzone is. Goed, genoeg gepraat! Kijk je mee naar mijn nieuwste kringloopvondsten?

Je eigen geluk saboteren? (7 inzichten)

2 augustus 2019|Persoonlijke groei|

Herken je dit? Je hebt prachtige dromen en minstens even mooie plannen om die waar te maken, maar tegelijkertijd is er een kink in de kabel. Een obstakel. Iets wat minstens aanvoelt als een enorme boomstam die de weg volledig voor je blokkeert. Je kunt het niet. Je bent bang voor de gevolgen. Of misschien zit voor je gevoel iemand of iets je in de weg. Dat terwijl we met die gedachten soms juist ons eigen geluk saboteren. Dat vraagt om actie! Dit zijn 7 inzichten voor als jij je eigen geluk saboteert.