oorzaken van stress

Dit zijn 7 oorzaken van stress (+ wat ik ertegen doe)

  • 18 mei 2022
  • 4 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Hup, op naar de kapper! Terwijl je zo hard trapt als je maar kunt, veeg je nog snel een zweetdruppel van je voorhoofd. Waarom heb je het ook altijd zo druk? Ondertussen voel je je telefoon in je broekzak trillen. Sh*t, je moeder! Die had je beloofd nog terug te bellen. En terwijl je daarna hijgend en bezweet je fiets in het rek zet voor de kapperszaak, schiet je opeens iets te binnen: je moest je baas nog terugmailen over die belangrijke taak. Kortom: stress, stress, stress! Wat doe je ertegen? En waar komt het vandaan? Ik deel 7 oorzaken van stress die ik herken én geef tips die mij helpen om die oorzaken de deur te wijzen. 

oorzaken van stress

Stress, stress, stress

Dat de stilteretraites als paddenstoelen uit de grond schieten, is vast niet voor niets. Bijna iedereen heeft weleens iets van lichamelijke klachten door stress, zoals kaakklemmen, gespannen schouders of een wel heel snel kloppend hart. Ook ik kan er een aantal van dat rijtje afvinken. Zo slaap ik elke nacht met een bitje tegen tandenknarsen en lig ik regelmatig te mediteren om mijn volle hoofd en opgeblazen buik weer in de rustmodus te krijgen. 

Iedereen kent stress. Je lijkt haast niet meer mee te tellen als jij als enige NIET druk bent. “Lekker druk!” is vaak het standaard antwoord dat mensen geven als je vraagt hoe het gaat. Heel eerlijk? Ook bij mij komt het regelmatig over mijn lippen rollen.

Oorzaken van stress

Druk zijn lijkt de normaalste zaak van de wereld. Die hele mentaliteit is waarschijnlijk één van de oorzaken van stress. Als iedereen alsmaar druk bezig is, zie dan maar eens die ene persoon te zijn die daarvan afwijkt en daar ook nog ongegeneerd voor uitkomt. 

Uiteraard zijn er meer oorzaken van stress. Die continu oplichtende gadget in onze broekzakken speelt vast een rol. Het feit dat je voortdurend met iedereen in contact bent of kunt zijn, ongetwijfeld ook. 

Soms spelen er specifieke situaties die stress veroorzaken. Je neemt de intensieve zorg op je voor iemand in je omgeving, kampt met rouw of hebt financiële problemen. Of misschien sta je op punt van bevallen en moet ook nog je hele hebben en houden verhuisd worden naar een nieuw onderkomen. Allemaal concrete oorzaken van stress, waarbij het niet meer dan logisch is dat de omstandigheden je soms uit je slaap houden. In dat geval: zorg vooral goed voor jezelf.

7 oorzaken van stress en wat je ertegen doet 

Maar vaak komt stress door neigingen die je hebt. Dingen die je (onbewust?) doet of niet doet, waardoor je jezelf steeds met een stressvol pakket opzadelt. Dit zijn 7 van die oorzaken van stress die ik bij mezelf herken. Ik deel ook meteen de tips die ik inzet om mijn stressniveau wat te temperen. 

oorzaken van stress

1. Je agenda puilt uit 

Alleen al het zien van een tjokvolle agenda met wel vijftien taken op een dag, maakt al stressvol. Voor mij was dit heel lang een oorzaak van stress. Ambitieus als ik was, zette ik gerust voor 14 uur aan werk op een dag. In mijn enthousiasme dacht ik dat alles wel in 8 uur voor elkaar te krijgen. Maar puntje bij paaltje eindigde ik elke werkdag met nog minimaal vijf onafgemaakte punten. En met een gefrustreerd gevoel dat het “weer niet was gelukt”. 

De oplossing? Leer realistisch plannen. Kijk kritisch wat je in je agenda zet en in hoeverre een normaal mens dat in 8 uur gedaan krijgt. Dit helpt mij bij een betere planning maken:

  • Koop een planner waarin je taken per uur kunt neerzetten of werk met Google Calendar.
  • Houd een week lang bij hoeveel tijd je aan bepaalde taken kwijt bent. Zo kun je beter inschatten hoe lang een taak écht kost.
  • Hak projecten in kleine brokjes die lekker concreet zijn. Dus niet ‘werken aan projectplan’ (want: wat ga je er precies aan doen en hoe lang?), maar ‘inleiding voor projectplan schrijven’. 
  • Houd elke dag 30 tot 60 minuten speelruimte vrij. Er komt vast iets tussendoor wat je niet had ingecalculeerd. 
  • Kijk altijd eerst in je agenda voordat je ergens ‘ja’ tegen zegt. Past het wel echt? 

2. In jouw hoofd is alles top priority

Een valkuil waar ik vaak genoeg in ben gestonken! Dan stond ik gestrest nog het hele huis te stofzuigen terwijl we op het punt stonden richting een afspraak te gaan. Maar ja, als voor jou alles belangrijk is, dan krijg je de uitpuilende agenda er vanzelf bij cadeau. Een gehaast gevoel ook.

Je laat je misschien leiden door de waan van de dag. Komt er een mailtje met uitroepteken binnen? Ho, dat moet ik oppakken! Staat er iemand aan je bureau? Je schiet direct te hulp. 

De vraag is: hoe hard is het echt nodig dat jij dat op dat moment doet? Websites die uit de lucht zijn, zijn topprioriteit. Levensgevaarlijke situaties passen in dezelfde urgente categorie. Maar dat ene mailtje van je collega beantwoorden of iemand aan je bureau helpen met haar vraag is niet altijd zó belangrijk dat je er acuut mee aan de slag moet. 

Stop met dingen meer prioriteit geven dan ze hebben:

  • Ga bij jezelf na: moet IK dit doen of is dit het probleem van iemand anders? 
  • Vraag je af hoe dringend dit echt is. Deadlines zijn vaak ook maar door iemand bedacht. Dat iemand morgen zijn site live wil hebben, betekent niet dat jij nu in actie moet komen. Het is zijn probleem als hij te laat met een vraag bij je uitkomt. 
  • Laat het even bezinken (tenzij er iemand naar adem ligt te happen op de grond, grijp dan direct in!) en kom er na een kwartiertje of na een dag op terug. 
  • Schroom niet om ‘nee’ te zeggen. Dat de ander daardoor teleurgesteld raakt, is niet iets wat jij koste wat kost moet voorkomen. Ook jij krijgt weleens een ‘nee’; je mag er ook best één geven aan een ander.

3. Je blaast onbenulligheden op 

Ai ai, hier heb ik een handje van: dat één kleine uitspraak hét piekeronderwerp van de avond wordt. Je breekt je hoofd over punten die je aandacht totaal niet verdienen. Vaak komt het erop neer dat je niet leeft in het nu. Je loopt op de feiten vooruit en piekert je een ongeluk over hoe je leven er over vijf maanden, een jaar of tien jaar uitziet.

Of je blaast dingen uit het verleden op. Oeps, die neiging herken ik! Soms blijven bepaalde woorden of een onhandige actie maar door mijn hoofd rondgaan. Ik sla aan het overanalyseren (“Goh, bedoelde ze dat misschien zo?”) of bedenk steeds hoe ik het liever anders had gedaan. Onzin! Het verleden kun je niet met een gummenveeg uitwissen en de toekomst is voor iedereen een verrassing. 

De oplossing is leven in het hier en nu. Is alleen niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Een paar dingen waardoor het mij lukt om mezelf op dit soort doordraaf-momenten terug te fluiten:

  • Praat erover met iemand anders. Een second opinion helpt vaak om het in perspectief te zetten!
  • Oefen met mediteren, yoga, creatief bezig zijn of andere activiteiten waardoor jij meer mindful in het moment kunt zijn. Zelf vind ik de YouTube-meditaties van Jolanda Hoogkamer heel fijn.
  • Fluit jezelf bewust terug als die gedachten opkomen. Signaleer dat je iets denkt, maar besluit dat je er niet acuut iets mee moet. Laat de gedachten voorbijgaan. 
  • Bedenk wat het allerergste is wat er kan gebeuren. Verrassing: vaak is dat helemaal niet zo erg als je denkt.
  • Realiseer je dat je dingen niet kunt terugdraaien. Je kunt twee dingen doen: jezelf vergeven en leren van je fouten of er eindeloos over blijven piekeren, zwelgen in schuldgevoel en er daardoor nooit iets van opsteken. Dat eerste is uiteraard een betere optie.
oorzaken van stress

4. Je maakt overal jouw verantwoordelijkheid van

“Hé, kun je dit even voor me nakijken? Je bent een engel!” 

“Nu ik je toch zie, kun jij misschien de plantjes water geven als wij met vakantie zijn? Is maar voor vier weken!”

“Gezellig als jij er ook bij bent bij het etentje. Je komt wel toch?!”

Als jij iemand bent die overal (al is het stamelend of stotterend) ‘ja’ op antwoordt, dan kan dat ook een oorzaak van stress zijn. Het voelt misschien alsof anderen jouw daginvulling bepalen. Je bent alsmaar op je hoede of een ander misschien wat van je wilt. En zodra dat zo is, maak je er ook direct jouw ‘pakkie ‘an’ van. Zo stapelen je dagelijkse verplichtingen en de stress zich op, terwijl er steeds minder tijd overblijft voor wat jou plezier geeft.

De oplossing? Eén woord, drie letters: NEE. Het blijft niet mijn favoriete woord om over mijn lippen te krijgen, maar het lukt me steeds aardiger. Ook omdat ik ben gaan beseffen dat ‘nee’ zeggen goed is, op veel manieren:

  1. Niemand heeft er iets aan als jij totaal overprikkeld en gespannen op een verjaardag erbij gaat zitten. Of als je een project aanneemt waar je vervolgens niet de tijd in kunt steken die nodig is. Beter zeg je ‘nee’.
  2. Je verliest grip op je leven. Dat maakt je gefrustreerd of geïrriteerd. In elk geval een minder leuk en gelukkig mens. 
  3. Je werkt jezelf ermee in de nesten. De stress stapelt zich op, met als gevolg dat je voor veel andere dingen (die er écht toedoen of die leuk zijn) geen ruimte of puf meer hebt. 
  4. Je raffelt dingen af of doet alles maar half. Dat komt de kwaliteit van wat je doet niet ten goede.
  5. Je geniet minder van dingen. Alles moet vooral haastje-repje gebeuren. Goed of niet, als er maar een vinkje achter kan.

Dus: pers die paar letters over je lippen. “Nee! Dit kan ik nu niet voor je doen.” Bied eventueel een alternatief: “Morgen ben jij de eerste die ik terugmail.”

5. Je staat voortdurend in de vijfde versnelling

Jij bent iemand die op een holletje naar de supermarkt gaat. Die nog even snel wat mailtjes verstuurt. Die op het nippertje op tijd bij de tandarts naar binnen holt en na afloop ook als de wiedeweerga de deur weer uit moet om bijtijds op het schoolplein te staan. Je rent van afspraak naar verplichting en plant alles net iets te krap. 

Yup, ook dit is een van de oorzaken van stress waar ik me lang schuldig aan heb gemaakt. Ik was diegene die precies op tijd hijgend bij de tandarts binnenkwam en in de paniek schoot als de afspraak tien minuten uitliep. Hoe moest dat dan met de taak die ik nog wilde afmaken? De laatste tijd heb ik gelukkig meer vertraging in mijn leven gebracht. Scheelt veel onnodige stress!

De oplossing is simpel: overschat je tijd niet. 

  • Ruim meer tijd in voor afspraken en verplichtingen (Staat ergens een uur voor? Maak er anderhalf uur van!)
  • Houd rekening met reistijd en eventuele files of ander ongemak onderweg.
  • Ga op tijd weg van huis. Liever iets te vroeg dan te laat. 
  • Schat van tevoren in hoeveel afspraken je op een dag kunt plannen. Heb ik een lang gesprek met twee klanten? Dan zorg ik ervoor dat ik verder geen calls meer heb die dag, omdat ik weet dat ik anders bij call 3 een beetje praatmoe ben.
  • Trek aan de bel als een afspraak uitloopt en je weg moet. Zeg vijf minuten van tevoren “Sorry, maar we moeten afronden. Ik heb een volgende afspraak.” Plan eventueel een vervolg in. 
oorzaken van stress

6. Je vindt dat je het alleen moet doen

Hulp vragen? Nee joh, niet nodig! Dingen uitbesteden aan anderen? Hoeft niet, gaat prima! Of een keer je hart bij iemand uitstorten omdat je teveel wordt? Nope, jij redt je hartstikke goed in je uppie. 

Ik hing ook heel lang in die independent woman-vibe van iemand die heus zelf haar boontjes kon doppen. Ik kropte veel dingen op en vond dat ik alles altijd maar moest doen. Zelfs als ik ziek, zwak en misselijk was, vond ik dat ik gewoon moest koken op mijn kookdag. Gelukkig weet Bart mijn rem soms beter te vinden dan ikzelf, waardoor ik inmiddels zowel met als zonder hem beter om hulp kan vragen. Ik ben veel meer gaan delen over emoties en heb mijn wannabe superwoman-cape gelukkig ergens aan de wilgen kunnen hangen. Niets is zo vermoeiend als alle ballen in je eentje hooghouden. 

De oplossing? Vraag om hulp. Ook al voelt dat zwak en kwetsbaar! Deel je emoties met anderen, praat überhaupt over waar je mee zit. En geef het ook aan als je emmertje vol zit of je agenda uitpuilt. Als jij het overzicht kwijt bent, kan iemand anders je helpen om weer te zien wat er in je agenda te schrappen valt of welke emotionele ballast je van je bord kunt tillen.

7. Ontspanning is in jouw agenda niet te bekennen

Uitrusten is niet alleen iets voor mensen die van bingewatchen en pyjamadagen houden. Iedereen heeft rust nodig. Altijd aan staan put dat op een gegeven moment uit. Je hebt geen puf meer om die leuke versie van jezelf te zijn op een verjaardag na je drukke week. Of je bent zoveel bezig met van alles en nog wat dat je soms tot diep in de nacht piekert en naar het plafond staart.

Niets doen is niet hetzelfde als nutteloos bezig zijn. Je doet iets waar jij van bijkomt, zodat je daarna weer met meer focus en energie iets kunt gaan doen.

De hele dag door haal je energie uit je energietank. Ergens moet die energie er ook weer bij komen. Dat komt deels goed als je ‘s avonds in bed ploft (mits je een goede nachtrust hebt). Maar ook overdag is een rustmoment hier en daar niet verkeerd. 

Dus: zet ontspanning in je agenda. Maak dáár je topprioriteit van, niet van je opdringerige collega die voor de zoveelste keer voor je deur staat. Neem pauzes, houd je vrije dagen deels vrij voor tijd alleen en doe elke dag iets waar jij van oplaadt. 

Afkomen van de oorzaken van stress? 

Stress voorkomen zit ‘m denk ik grotendeels in ontdekken wat jouw oorzaken van stress zijn. Vind jij het moeilijk om hulp te vragen? Zit jouw agenda op een gemiddelde dag stampvol en speelt dat je parten? Of heb je moeite met alle belletjes die je uit je concentratie halen? Hoe beter je jouw zere plekken kent, hoe beter je kunt voorkomen dat je in je eigen stressvalkuilen trapt. 

Wat verder helpt? Leg je telefoon vaker weg. Gun jezelf speeltijd, ook in drukke periodes. En denk in mogelijkheden als je het te druk hebt. Zelfs als het voelt alsof er niets te schrappen valt in je agenda, is er altijd wel iets mogelijk. Mensen zijn begripvoller dan je denkt als je een keer aangeeft dat iets niet lukt, hulp inschakelt of om uitstel vraagt. Denk in oplossingen en neem het heft tegen stress in eigen handen!

Wat zijn bij jou de belangrijkste oorzaken van stress?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 18 mei 2022 op 7:27 am - Beantwoord

    Ai, ik herken alle zeven punten die je noemt en daarmee is het ook niet gek dat ik burn-out ben geraakt.
    Overigens vind ik het zorgelijk dat ‘druk’ een soort norm lijkt te zijn. Waarom moeten mensen het druk hebben om het gevoel te hebben dat ze belangrijk zijn? Ik vind dat een probleem van deze tijd en hoop dat dat gaat veranderen.

  2. Daenelia 18 mei 2022 op 9:00 am - Beantwoord

    Weet je wat het gekke is, als je er op gaat letten? Dat de mensen die jou vragen of je iets wilt doen, en daar vaak dan ook zelf hoge prio aan geven, zélf vaak geen stress hebben? Ik heb regelmatig mensen aan mijn buro gehad met best ingewikkelde problemen die door mij direct moesten worden opgepakt, maar die zelf vervolgens met de duimen zaten te draaien en mij de stress gaven die ze zelf uitbesteden. Als je dat opmerkt, dan wordt het a: makkelijker om nee te zeggen en b: leer je zelf ook zaken uitbesteden (maar dan wel met meer ruimte voor de persoon waar je het aan vraagt – schuif stress niet door naar een ander).
    Mensen hebben het niet druk om het gevoel te hebben belangrijk te zijn: mensen hebben het druk omdat andere mensen hen niet belangrijk vinden. Punt.

  3. Audrey 18 mei 2022 op 9:07 am - Beantwoord

    Well written and so wise! The only problem I see with setting boundaries is that when people aren’t used to you doing that, they won’t respond well in the beginning and you may experience rejection from those people… but keep on saying no to what you can and yes to yourself (this is a reminder to myself!)

  4. Johanna 18 mei 2022 op 2:12 pm - Beantwoord

    Interessant, maar één waarschijnlijk onderschatte oorzaak van stress noem je niet, de lichamelijke oorzaak. Een stofwisselprobleem, schildklier, sluimerende virusziekte, allergieën, etc. die laten je lichaam ook overmatig werken, en omdat je vaak de oorzaak niet kent (of wilt kennen) blijf je op een te hoog stressniveau. Omdat ik denk dat veel gedrag ook uit zo iets kan voortkomen, is het belangerlijk dat mee te nemen, voordat je probeert te veranderen alhoewel dat eigenlijk niet mogelijk is.

Recente blogs

Vegan aubergine-curry met paddenstoelen & kikkererwten

17 januari 2024|Recepten|

Aubergine - you love it or hate it! Ik ben er zelf aardig dol op, zeker sinds ik weet hoe je het écht lekker klaarmaakt. Lekker lang laten garen is de truc. In deze aubergine-curry zit dat sowieso helemaal goed. Dit gerecht is net even anders dan je standaard curry door de combinatie van aubergine, paddenstoelen en een scheutje sojasaus. Verwacht een romige curry, maar dan met een umami smaak, veel bite en een flinke berg groenten. Zo zet je de curry in ongeveer 30 minuten op tafel!

Inkiekje #66 | Kamperen in huis, krabpaalrenovaties & kookprobeersels

29 augustus 2022|Persoonlijk|

Na de zomervakantie hielden wij het vakantiegevoel in stand door noodgedwongen te kamperen in eigen huis. Nou ja, soort van. Ik was een gelukkig mens toen onze woonkamer weer bewoonbaar was. Daarnaast legde ik veel mijlpaalwaardigs vast op de camera. De prachtige paarse heide, mijn eerste zelfgemaakte portobelloburger, een krabpaalexperiment en een zeer welkome gadget die ik zomaar cadeau kreeg van een opdrachtgever. Oh ja, en ik vierde het 3-jarig samenzijn met Bart en struinde het internet af op zoek naar een echt bijzonder cadeau. Missie geslaagd! In dit Inkiekje praat ik je bij met foto's en tekst.

4 tips voor een tikkeltje minder perfectionisme

16 juni 2017|Persoonlijke groei|

Ben jij net als ik een enorme perfectionist? Zo iemand die teksten wel vijf keer nakijkt op taalfouten? Die maar dingen blijft doorkrassen of toevoegen? Of die zelfs in versie 5 nog verbeterpunten ziet? Dan kunnen we elkaar de hand schudden. Zelf zie ik perfectionisme soms wel als iets positiefs. Je zult als perfectionist bijvoorbeeld niet snel half werk leveren. Maar soms kan perfectionisme wel ietsje minder en is het voor jezelf knap lastig. Daarom geef ik in dit artikel 4 tips om dat perfectionisme een beetje de kop in te drukken.

Ga naar de bovenkant