Oosterse gnocchi met kokosmelk 7

Oosterse gnocchi met kokosmelk, edamame en pinda’s

  • 12 juni 2024
  • 2 Reacties
Categorieën: Recepten

De Italianen zouden me waarschijnlijk vertwijfeld aankijken. Gnocchi komt oorspronkelijk uit la bella Italia. Maar soms heb ik gewoon zin om lekker niet traditioneel te doen en keukens met elkaar te mixen. Daarom gaf ik deze gnocchi een Aziatisch tintje door de gnocchi te bakken in sesamolie en sojasaus. En ook door er een heerlijke wok bij te maken met onder andere paprika, edamame, pindakaas en sojasaus. Klinkt misschien verrassend, is oprecht fantastisch lekker. Probeer en oordeel zelf met dit recept voor gnocchi met kokosmelk! Binnen 25 minuten staat de maaltijd al voor je klaar.

Oosterse gnocchi in sesamolie

Gnocchi ken je vast als de Italiaanse deegbolletjes die heerlijk smaken in combinatie met pesto, tomatensaus of een romige mix van paddenstoelen. Maar je kunt gnocchi ook heel goed knapperig bakken op Oosterse wijze. Laatst had ik een groot pak gnocchi ingeslagen dat snel op moest. En ja, dan wordt je na twee dagen achter elkaar gnocchi eten wel creatief. Nadat ik de pesto- en tomatensaus-klassieker allebei al op had, besloot ik het eens totaal anders aan te pakken. Ik had zin in een Oosters gerecht en bedacht om de gnocchi eens te bakken in sesamolie en sojasaus. Het resultaat was zó goed dat ik er zelf ook blij verrast door was. Sindsdien eet ik gnocchi bijna het aller-allerliefst op deze Oosterse manier. Lekker knapperig gebakken met een heerlijke curry met kokosmelk, edamame en groenten ernaast!

Sesamolie geeft onwijs veel smaak af aan alles wat je erin bakt. Ik gebruik het vaak in sticky rice, fried rice of bij Aziatische wokgerechten. Eén eetlepel van dit spul krikt je gerecht meteen op qua smaak. Ook bij deze gnocchi doet sesamolie veel goeds. De olie helpt niet alleen mee om de gnocchi goed krokant te bakken, maar geeft ook een subtiele sesamsmaak af. De gnocchi-bolletjes nemen de smaak onwijs goed op. Schenk je er ook nog wat sojasaus bij, dan heb je al helemaal perfecte gnocchi met een Oosters tintje. En dat met maar twee ingrediënten (naast de gnocchi)!

Oosterse gnocchi met kokosmelk

Gnocchi met kokosmelk en veel groenten

Hoe lekker die knapperig gebakken gnocchi ook op zichzelf al is, je kunt het gerecht nóg lekkerder maken met een heerlijke curry-achtige groentemix erbij. Ik serveer deze gnocchi met kokosmelk, pindakaas en een flinke hoeveelheid groenten. Bij dit gerecht ga ik voor een mix van paprika (in twee kleuren), shiitake en spinazie. Natuurlijk kun je ook andere groenten gebruiken als je daar meer fan van bent. Zo smaken andere typen paddenstoelen er ook erg lekker bij, net als paksoi, broccoli of sperziebonen. Wok ze eerst in sojasaus en voeg daar vervolgens kokosmelk en pindakaas aan toe. Dan krijg je een heerlijk smeuïg groentemengsel met veel smaak.

Verder serveer ik bij deze gnocchi met kokosmelk edamame-boontjes, beter bekend als sojabonen. Die kun je gewoon in diepvrieszakken kopen en hoef je maar kort mee te wokken in de kokosmelk. Edamame-bonen zijn een bron van eiwitten. Samen met de pindakaas en eventueel een handje losse pinda’s krijg je met dit gerecht dus heel wat eiwitten binnen. Zonder dat je er dure vleesvervangers voor in huis hoeft te halen!

Oosterse gnocchi met kokosmelk 5

Tips voor deze gnocchi met kokosmelk en pinda

Wil je deze gnocchi met kokosmelk lekker klaarmaken? Dat is gelukkig geen rocket science waarvoor je ingewikkelde kookcapriolen hoeft uit te halen. Het recept vind je verderop. Met deze tips kun je de Oosters getinte gnocchi extra lekker klaarmaken:

  • Voeg de pindakaas tegelijk met de kokosmelk toe of roer ze zelf alvast een beetje door elkaar. Pindakaas is van zichzelf vrij stevig en je wilt voorkomen dat het gaat klonteren en dat je hompen pindakaas proeft. Roer daarom de pindakaas en kokosmelk door elkaar of gooi ze in elk geval tegelijk bij de groenten.
  • Bak de paprika en shiitake apart in sojasaus. Dan nemen de groenten extra veel smaak op en slinken ze sneller. De mix van kokosmelk en sojasaus vind ik sowieso heel smaakvol. Die twee bij elkaar geven een heerlijke combinatie van romigheid en een umami-smaak.
  • Gebruik 100% pindakaas. Dus geen Calvé. Pindakaas van 100% pinda’s is veel smeuïger, waardoor het makkelijker door de saus te roeren is.
  • Neem edamame-bonen uit de diepvries. Ik vind zelf de diepvriesboontjes véél lekkerder dan die uit blik. En ze zijn een stuk goedkoper (en langer houdbaar) dan de boontjes uit plastic bakjes in het koelschap.
  • Bak de gnocchi op middelhoog vuur. Gebakken gnocchi wordt het lekkerst als je het vuur niet te laag zet. Tegelijkertijd kan gnocchi bakken met sesamolie ook wel weer erg hard gaan. Om dat te voorkomen, kun je het beste middelhoog vuur gebruiken. Dan krijgt de gnocchi wel een krokant korstje, maar krijg je geen zwartgeblakerde gnocchi-balletjes.
Oosterse gnocchi met kokosmelk 3

Recept voor gnocchi met een Aziatisch tintje

Heb jij ook een zwak voor allerlei soorten Aziatische gerechten, zoals noedels, poké bowls en überhaupt alles met sojasaus en edamame-boontjes? Maak er eens een anders-dan-anders-maaltijd mee: deze gnocchi met kokosmelk, sesamolie en veel heerlijke groenten. Zo maak je dit gerecht:

Oosterse gnocchi met kokosmelk 3

Gebakken gnocchi met kokosmelk, edamame en pinda’s

Romy
Een keer iets anders maken dan gnocchi met pesto of tomatensaus? Probeer deze gebakken gnocchi met kokosmelk en edamame-boontjes. Oftewel: een gnocchi-gerecht met een verrassend Aziatisch tintje.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch
Porties 2 porties

Equipment

  • Koekenpan
  • Wokpan of hapjespan

Ingrediënten
  

  • 400 gram verse gnocchi
  • 1 ½ paprika (ik gebruik een mix van rood en geel)
  • 125 gram shiitake of kastanjechampignons
  • 100 gram edamame-bonen (evt. uit de diepvries)
  • 50 gram spinazie
  • 125 ml kokosmelk
  • 2 el 100% pindakaas
  • ½ gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el sojasaus
  • ½ el sesamolie
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl gemberpoeder of een stukje verse gember
  • ½ tl peper

Optioneel als toppings:

  • Pinda's
  • Sesampitjes
  • Lente-ui

Instructies
 

  • Snijd de paprika in kleine blokjes en de shiitake in reepjes. Snipper daarnaast de ui.
  • Schenk olijfolie in een wokpan of hapjespan en fruit daarin de ui en knoflook aan. Voeg daarna de paprika toe en wok 5 minuten mee. Schenk dan de sojasaus in de pan en doe ook de shiitake en de kerrie en gemberpoeder erbij. Wok nog eens 5 minuten.
  • Doe nu tegelijk de pindakaas en kokosmelk in de pan (of roer ze eerst door elkaar en schep dan in één keer bij de pan). Roerbak nog 5-10 minuten op middelhoog vuur totdat de groenten beetgaar zijn. Voeg in de laatste paar minuten een handje spinazie en de edamame-bonen toe. Wok die even mee.
  • Schenk ondertussen een scheut olijfolie in een koekenpan en doe daar de gnocchi in. Bak ze heel kort op hoog vuur en zet dan het vuur terug naar middelhoog. Voeg nu de sojasaus en sesamolie toe en bak daarin de gnocchi krokant.
  • Verdeel de gnocchi over twee kommen en schep de groentensaus ernaast. Garneer met sesampitjes, losse pinda's en eventueel bosui.
Trefwoord Glutenvrij, Gnocchi, Lactosevrij, Paprika, Pindakaas, Sojabonen, Spinazie, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
Oosterse gnocchi met kokosmelk 7

Meer Aziatische gerechten?

Loop jij ook altijd warm voor gerechten met een Aziatisch tintje, sojasaus, edamame-bonen, kokosmelk en meer lekkers uit de Oosterse keuken? Dan word je misschien, naast deze gebakken gnocchi in kokosmelk, ook heel blij van deze gerechten:

Welk Aziatisch gerecht is jouw favoriet?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Linda's Journal 12 juni 2024 op 10:57 am - Beantwoord

    Ik moet zeggen, in eerste instantie lijkt de combinatie met kokosmelk me ook wat vreemd, maar waarom ook niet eigenlijk? Ik maak zelf ook wel eens gnocchi, maar eigenlijk altijd in een (Italiaanse) tomatensaus met groente en kruiden.

    • Romy 12 juni 2024 op 1:22 pm - Beantwoord

      Het is zeker een lekkere combinatie 🙂 Ik ben zelf dol op traditionele gerechten in een niet zo traditioneel jasje steken, en deze mix met kokosmelk is verrassend lekker.

Beoordeling recept




Recente blogs