unnamed file 13 1

Op de fiets: 5x waarom fietsen mij vrolijk maakt!

 • 5 november 2016
 • 19 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Sinds ik een rijbewijs heb, sta ik regelmatig voor een groot dilemma. Ga ik voor sportief en neem ik de fiets of stap ik toch in onze warme en een stuk snellere auto? Natuurlijk is de verleiding soms groot om mijn trouwe tweewieler te vervangen door een geautomatiseerd voertuig met stuurbekrachtiging. Toch vind ik een fietstochtje meestal geen enkel probleem, zeker niet nu ik sinds een week de trotse eigenaar ben van deze knalrode fiets. Vandaag deel ik 6 redenen waarom een autorit soms niet tegen een stukje fietsen op kan.

Het is er bij mij met de paplepel ingegoten dat fietsen leuk en fijn kan zijn. Mijn vader gaat zelfs op fietsvakantie naar Spanje om daar hele dagen op zijn tweewieler de bergen te trotseren. Dat fanatisme heb ik dan weer niet, maar toch kan ik echt genieten van een klein fietstochtje. Helaas viel mijn oude fiets vorige week bijna letterlijk uit elkaar. Met een traan nam ik afscheid na een paar jaar trouwe dienst. Maar met een lach verwelkomde ik vervolgens een knalrood nieuw tweedehands exemplaar mét fietskrat. Hiermee ga ik zeker weten nog veel uren fietsplezier beleven. Waarom ik fietsen zo leuk vind, leg ik hieronder uit.

Je komt nog eens ergens

Als er een ding is waar ik blij van word, dan is dat wel fietsen door een stad als Amsterdam. Ik voel me altijd een echte Hollander als ik op mijn fiets over de bruggetjes en langs de grachtenpanden rijd in onze hoofdstad. Op de fiets kom je in de stad ook nog eens ergens, terwijl je met de auto aan de wegen gebonden bent. Vooral vind ik het fijn dat ik met de fiets kan stoppen waar en wanneer ik maar wil om een foto te maken of een bijzonder plekje te bekijken. Hoe vaak is het wel niet voorgekomen dat ik met de auto langs een geweldig leuke winkel moest rijden. Met een fiets ben je wat dat betreft veel flexibeler.

Lekker buiten zijn

Vooral als ik een hele dag hard heb gewerkt, vind ik het fijn om even buiten te zijn. Dan is de fiets natuurlijk een meer logische keuze dan een auto. Hoe warm of koud het ook is, ik vind het heerlijk om langs de weilanden te fietsen, de omgeving in me op te nemen en de vogeltjes te horen fluiten. Op de fiets neem ik veel meer van de omgeving in me op dan in de auto of het OV. Bovendien kan ik echt genieten van de wind door mijn haren. Daarvoor neem ik het verwaaide kapsel achteraf graag voor lief.

fiets

Geen problemen met parkeren

Eerlijk is eerlijk, soms stap  ik eigenlijk uit luiheid op de fiets in plaats van in de auto. Alhoewel het fileparkeren me steeds beter afgaat (*geeft zichzelf een schouderklopje*), vind ik achteruit of heel krap inparkeren nooit echt een feest. Een fiets kun je daarentegen bijna altijd wel in een fietsenrek kwijt. Bovendien betaal je je in de stad vaak blauw aan een parkeerplek. Dan is een fiets die je overal gratis kwijt kunt ideaal!

Geen maximumsnelheid

Ik ben nogal van het flink doorrijden en in de auto kan dat natuurlijk lang niet altijd als je geen boete wilt riskeren. Op de fiets kan ik wel lekker mijn behoefte aan snelheid kwijt. Ik kan zo hard trappen als ik wil en vind het vaak heerlijk om op die manier even alle energie kwijt te kunnen. Als kind fietste ik bijvoorbeeld graag langs de snelheidsmeters van auto’s en probeerde ik mijn snelheidsrecord dan keer op keer te verbeteren.

fiets

Beter voor het milieu

Heel voor de hand  liggend natuurlijk, maar ik vond dat dit voordeel ook niet in mijn lijstje mocht ontbreken. Ik vind het belangrijk om een beetje om het milieu te denken en fietsen een stuk milieubewuster dan autorijden. Als we met z’n allen vaker op de fiets zouden stappen, zou dat zoveel uitlaatgassen schelen. Daar draag ik graag een piepklein steentje aan bij.

Fietsen maakt gelukkiger

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat fietsen niet alleen goed is voor je gezondheid, maar dat fietsen ook gelukkig maakt. Het blijkt dat mensen die regelmatig op de fiets zitten gelukkiger zijn dan mensen die vooral andere transportmiddelen gebruiken. Op zich kan ik me daar ook wel iets bij voorstellen. Bewegen is sowieso goed voor je en het kan zo fijn zijn om met je wind in je haren over het fietspad te sjezen. Alhoewel, ik vraag me af of deze resultaten ook in de regen zijn gemeten. Ik moet zeggen dat ik het idee van fietsen dan toch iets minder aantrekkelijk vindt.

Ben jij een fietsfanaat?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lisa 5 november 2016 op 11:16 am - Beantwoord

  Zo’n herkenbaar artikel! Ik fiets ook altijd wanneer het mogelijk is en iedereen vraagt altijd aan mij ‘waarom pak je niet gewoon de auto’? Nou, ik vind fietsen heerlijk en kom graag lekker buiten! Liefs

  • Romy 5 november 2016 op 1:07 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat ik niet de enige ben! Dankjewel voor je reactie 🙂

 2. Lieke - Life As Lieke 5 november 2016 op 12:44 pm - Beantwoord

  Jaaa fietsen is heerlijk, behalve als het regent 😉 Het lijkt me leuk om door Amsterdam te fietsen maar ik woon niet in de buurt haha 😉 Wat heb je een mooie fiets! Ik heb een lichtblauwe/mintgroene 🙂

  • Romy 5 november 2016 op 1:08 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, in de regen is het helaas altijd wat minder 😉 Ik ben ook erg benieuwd naar jouw fiets. Mooi kleurtje!

 3. Sandra 5 november 2016 op 1:38 pm - Beantwoord

  Zolang er niet veel wind staat (ik woon aan de kust en de dagen waarop de wind zwak is zijn schaars haha) vind ik het wel lekker om te fietsen. Alhoewel ik wel veeeeel liever wandel! Als ik op de fiets zit dan krijg ik zo veel prikkels binnen qua verkeer, dat verwerken gaat bij mij niet zo snel en goed. Maar op rustige plekken fietsen is inderdaad heerlijk! En jep, nooit gedoe met parkeren haha.

  • Romy 5 november 2016 op 4:48 pm - Beantwoord

   Wat lijkt me dat lastig! Wandelen is inderdaad wel een stuk fijner dan. Heb je trouwens ook geen last van volle fietsenstallingen 😉

 4. Evelyne 5 november 2016 op 3:00 pm - Beantwoord

  Ik wou dat ik het nog kon. Ik ben jaren geleden geopereerd aan mijn beide miniscus en sindsdien lukt fietsen niet meer. Ik heb nooit echt een grote fietsmicrobe gevangen, maar nam wel eens graag de fiets om naar het dorp te rijden.. Dit kan helaas niet meer. Als ik fiets dan is ’t net alsof je met een mes kleine sneetjes in mijn vel maakt. Zo pijnlijk voelt het. Zo kan ‘k ook niet meer in hurkstand of op mijn knieën zitten..

  • Romy 5 november 2016 op 4:50 pm - Beantwoord

   Ah jeetje, wat heftig om dat te horen! Het moet heel frustrerend zijn om niet meer alles te kunnen doen wat je zou willen.

 5. hillybillybeauty 5 november 2016 op 3:31 pm - Beantwoord

  Ik pak toch vaak de auto, zeker als er een spatje regen of veel wind staat. Ik moet mijzelf wel ertoe zetten om vaker te fietsen, puur omdat het gezond is natuurlijk. Ik moet alleen eerst eens kijken voor fietstassen ofzo, ik heb niks op mijn fiets waar ik boodschappen in kwijt kan, en dat maakt het erg lastig.

  • Romy 5 november 2016 op 4:49 pm - Beantwoord

   Oh ja, dat is inderdaad niet zo handig! Ik vind mijn kratje ideaal voor dat soort dingen, maar je hebt ook superleuke fietstassen tegenwoordig! Moet vast goed komen 🙂

 6. marjo 5 november 2016 op 8:01 pm - Beantwoord

  Supertoffe fiets heb je ook, met dat rood! Love it:-)

  • Romy 5 november 2016 op 8:08 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik ben er ook erg blij mee 🙂

 7. Kim 5 november 2016 op 8:27 pm - Beantwoord

  Oh wat een gave fiets heb jij zeg! Zelf ben ik geen liefhebber van fietsen. Vooral niet nu het kouder word :p

 8. Lilian 5 november 2016 op 9:13 pm - Beantwoord

  Ik ben ook echt een fietser, ga alleen met de auto als het heel ver is, als er zware boodschappen mee moeten en als het hard regent. Behalve dat inderdaad die frisse wind heerlijk is, vind ik fietsen ook veel fijner in het verkeer. Het gaat niet zo hard, je kan alle kanten makkelijker opkijken én je hoort alles.

  Ben wel een beetje jaloers op je fiets 😉

  • Romy 5 november 2016 op 10:17 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan zelf ook nog nauwelijks geloven dat dit mijn fiets is. Ik heb hem best wel goedkoop op de kop weten te tikken, dus het was echt een vondst! Ik herken precies wat je zegt qua fietsen. Het voelt voor mij ook vaak wat relaxter dan autorijden. Als je een keer een stoepje raakt of een foutje maakt in het verkeer, is er niet meteen van alles aan de hand 😉

 9. joanne 5 november 2016 op 10:59 pm - Beantwoord

  Met een lekker weertje kan het inderdaad erg leuk zijn! Maar met die kou en regen sla ik het even over haha!

 10. Lifeaholic.nl 6 november 2016 op 10:01 pm - Beantwoord

  Wat een leuke fiets! 😀 Zo leuk zo een bakje voorop! Ideaal voor het shoppen haha

 11. alexa 7 november 2016 op 12:05 am - Beantwoord

  Het is heerlijk want je krijgt er ook meteen weer nieuwe energie van en je bent bezig met fietsen 🙂 Sneller dna lopen want daar heb ik echt een hekel aan!

Recente blogs

Review vleesvervangers | Vegan curryworsten, Beyond Burger Chicken style & meer

21 april 2023|Groen doen, Lifestyle|

Sinds mijn vorige vega-review zijn er alweer veel nieuwe vleesvervangers bij gekomen. Daar word ik een blije supermarktshopper van. Ik gooi met liefde iets nieuws uit het vega-schap in mijn karretje. Het is alleen altijd de vraag welke nieuwe vleesvervangers wel en welke niet goed te pruimen zijn. Ook bij deze review loopt mijn oordeel weer nogal uiteen. Ik testte o.a. vegan curryworsten, dé Beyond Burger in Chicken-style die ik online overal voorbij zien komen en ook twee producten van jackfruit. Hieronder vind je mijn eerlijke mening over maar liefst 14 vleesvervangers.

Vegetarische gado gado (met Quorn en saté)

6 augustus 2020|Recepten|

Alles waar je satésaus bij gooit, wordt meteen wat lekkerder. Of ben ik gewoon een extreme satéfanaat? Mijn lievelingsrecept met dit sausje? Vegetarische gado gado met Quorn! Ik heb ooit aan de hand van wat uitprobeersels mijn eigen recept voor gado gado bedacht. Vriendlief en ik zijn er allebei gek op. Een ideaal gerecht voor als je grote trek hebt, iets vegetarisch wilt eten of gewoon oneindig veel zin hebt in saté. Ik deel graag het recept met je.

Recept voor kruidkoek met rozijnen (vegan & glutenvrij)

26 november 2023|Recepten|

Werd jij vroeger ook regelmatig met een plak Peijenburg naar school gestuurd? Ik heb als kind heel wat ontbijtkoek gegeten. Tegenwoordig maak je me gelukkiger met bananenbrood, notenbrood of... met dit recept voor kruidkoek met rozijnen. Dit recept voor kruidkoek levert je een heerlijke cake op met de kruidige smaak zoals je die van kruidkoek kent. Denk: kaneel, koek- en speculaaskruiden en uiteraard rozijnen tussendoor. Door de dadelstroop is de kruidkoek ook nog suikervrij, én er komen geen gluten in voor. Zo kan bijna iedereen van een plak van deze kruidkoek genieten. En genietwaardig is dit recept voor kruidkoek zeker. Zo maak je het recept zelf in weinig tijd!