unnamed file 49 1

Opruimwoede vs. verzamelingen koesteren

 • 13 november 2016
 • 18 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Verzamelen? Het is iets wat iedereen vast wel eens in zijn leven heeft gedaan. Op de basisschool bewaakte ik eerst de Pokémon-kaarten met mijn leven en een aantal jaar later spaarde ik mappen vol Diddl-blaadjes bij elkaar. Ook knikkers, flippo’s en postzegels heb ik nog eens een blauwe maandag gespaard. Bij mij maken verzamelingen echter al snel plaats voor opruimwoede. Van alle Diddl-blaadjes is dan ook geen spoor meer te bekennen en ook mijn Pokémon-verzameling is verleden tijd. Zonde of toch niet? Vandaag deel ik mijn overpeinzingen: beter een verzamelaar of toch iemand die graag toegeeft aan haar opruimwoede?

verzameling

Zwak voor verzamelingen

Laat ik ermee beginnen te zeggen dat ik altijd een zwak heb gehad voor verzamelingen. Om een of andere reden vind ik dat een map vol kaartjes toch meer heeft dan twee verdwaalde kaarten. Ook kan ik jaloers worden op mensen die stad en land afreizen om een serie poppetjes compleet te krijgen of om die ene bijzondere Barbie te bemachtigen. Ik heb tijden gehad waarin ik ook een fervent verzamelaar was. Vooral voor mijn verzameling Diddl-blaadjes ging ik redelijk ver. Mijn ouders brachten me regelmatig naar ruilbeurzen in de omgeving, zodat ik mijn dubbele blaadjes kon ruilen voor ‘zeldzame’. Op mijn map was ik zo trots als een pauw. Zelfs op vakantie moest hij mee. Stel je voor dat ik daar toevallig iemand met dat ene blaadje zou tegenkomen…

Het verzamelaarsgen

Het verzamelen zit mij bovendien in de genen. De uitgebreide verzameling koeien waarvan je hier foto’s ziet, is namelijk van mijn moeder. Zij heeft de keuken inmiddels omgebouwd tot een uitstalplaats voor koeien in alle soorten en maten. Van knuffels tot afwasborstels en van bewaarblikken tot magneten. Maar dat is nog niet alles: mijn moeder spaart naast koeien ook nog eens tuinkabouters en vogelhuisjes. Ook die zie je op allerlei plekken in ons huis terug. Zelf vind ik haar verzamelingen alleen maar hartstikke leuk. Zo lang ons huis er niet uitziet als een woning uit programma’s als Mijn leven in puin, kan ik de vrolijkheid van de verzamelingen alleen maar waarderen. Bovendien is het nooit moeilijk om een cadeau te vinden voor een fervent verzamelaar. Een koe of vogelhuisje valt bij mijn moeder al snel in de smaak.

verzameling

verzameling

Mijn opruimwoede – hoe het begon…

Toch heeft het verzamelaarsgen mij nooit echt bereikt. Om een of andere reden ben ik eerder het tegenovergestelde van een verzamelaar geworden. Ik heb namelijk al jaren zo’n sterke opruimwoede dat verzamelingen bij mij nooit lang stand houden. Het begon ooit toen ik een paar oude boeken via Marktplaats verkocht. Ik was 13 jaar en had de verkoopsites net ontdekt. Ik vond het wel een kick geven toen ik voor de boeken een paar euro had ontvangen en mijn kamer er weer iets netter uitzag. Toen wist ik nog niet dat die eerste verkopen ooit zouden uitmonden in een heuse Marktplaats-verslaving. Langzaamaan begon ik mijn spullen steeds kritischer te bekijken. Heb ik dit wel nodig? Gebruik ik dit nog wel? Allerlei spullen belandden op Marktplaats, soms tot grote schrik van mijn ouders.

Niet meer hechten aan spullen

Naarmate ik meer en meer spullen op Marktplaats zette, begon ik me ook minder aan spullen te hechten. Op zich kan dat iets positiefs zijn. Een minimalistische instelling is verre van verkeerd. Maar bij mij nam het soms extreme vormen aan. Ik deed boeken bijvoorbeeld bijna altijd na één keer lezen weg. Zelfs van mijn favoriete kinderboeken nam ik afscheid in ruil voor een paar euro. Achteraf heb ik daar heel veel spijt van. Sterker nog, ik zoek nu zelf Marktplaats af om alsnog een exemplaar van die boeken te bemachtigen voor ‘later’. Ook van alle verzamelingen die ik ooit had opgebouwd, deed ik stilletjes aan afstand. Ik vond dat die spullen maar in de weg lagen en zag de emotionele waarde ervan niet meer in. Onbegrijpelijk, vind ik nu. Ik vind het nog steeds jammer dat ik er niet een klein deel van heb bewaard in een speciaal doosje.

verzameling

Leren te verzamelen

“Verslaafd zijn aan opruimen, hoe erg kan het zijn?”, hoor ik je denken. Maar ik ben me sinds een paar jaar gaan realiseren dat het eigenlijk heel gezond is om je aan een (beperkt) aantal spullen te hechten. De paar euro die ik voor bepaalde spullen heb gekregen, weegt niet op tegen de bijzondere waarde die deze spullen voor mij hadden. Tegenwoordig probeer ik dan ook drie keer na te denken voordat ik iets te koop zet. Boeken verkoop ik niet meer standaard na één keer lezen en spullen met een herinnering doe ik sowieso niet zomaar weg. Ook ben ik langzaamaan weer wat kleine verzamelingen aan het opbouwen en kan ik die ook echt koesteren. Zo liet ik laatst al mijn verzameling Blond Amsterdam zien en verzamel ik tweedehands Disney-dvd’s. Een beetje opruimwoede kan geen kwaad, maar ik ben toch blij dat ik tegenwoordig ook vrolijk kan worden van mooie spullen. Maar het verzamelaarsgen? Dat zal ik wel niet hebben…

Heb jij ook weleens spullen weggedaan waar je achteraf spijt van had?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sandra 13 november 2016 op 12:50 pm - Beantwoord

  Snap dat je nu spijt hebt van dingen die je verkocht hebt van vroeger. Ik ben zelf ook heel erg van het opruimen, maar voel het toch ook wel sterk als ik iets niet weg moet doen. Maar goed, je haalt het nu niet meer terug en lukt het je nu al goed om eerst drie keer naar te denken voordat je het verkoopt! Maar echt dingen verzamelen, neeh dat zou je mij ook niet snel zien doen hoor… De enige verzameling die ik heb zijn stenen uit landen waar ik ben geweest, haha.

  • Romy 13 november 2016 op 5:31 pm - Beantwoord

   Wat grappig dat je net zo van het opruimen bent als ik! Maar gelukkig denk je wel goed na voordat je dingen wegdoet. Zoiets als die stenen zijn toch te mooi om ooit weg te doen 🙂 Heel bijzonder, zo’n verzameling!

 2. Iris 13 november 2016 op 3:10 pm - Beantwoord

  Wat leuk dat je dingen verzameld! Ik vind het altijd zo leuk als mensen dit doen. Ik verzamel zelf leuke mokken. Mijn kast zit helemaal vol, waardoor het een heel kleurrijk geheel geworden is. Ik vind jouw koeien verzameling, Blond Amsterdam en Disney DVD verzameling ook heel leuk. Disney blijft geweldig!

  • Romy 13 november 2016 op 5:31 pm - Beantwoord

   Dankje! Wat leuk dat je mokken verzamelt! Dat lijkt me zo’n heerlijk kleurrijk geheel!

 3. Charlotte 13 november 2016 op 4:50 pm - Beantwoord

  Goed artikel! Ik hecht ook snel waarde aan spullen en dan wil ik iets niet wegdoen, goeie tips!

 4. Charel 13 november 2016 op 8:37 pm - Beantwoord

  Ik heb nooit de behoefte gehad om spullen te verzamelen maar de diddle rage kon ik ook niet weerstaan! Goed dat je je realiseert waar jouw grens ligt!

 5. Susan 13 november 2016 op 9:00 pm - Beantwoord

  Nog niet vaak, maar wel eens inderdaad! Soms kun je van tevoren ook niet weten dat je er toch zoveel waarde aan hecht.

 6. Nikita 13 november 2016 op 10:07 pm - Beantwoord

  Ik ben verschrikkelijk goed in hechten en verschrikkelijk slecht in dingen wegdoen. Al moet ik wel toegeven dat het de laatste jaren wel beter gaat

  • Romy 13 november 2016 op 10:25 pm - Beantwoord

   Oeps, haha, dat kan ook nog natuurlijk 😉 Maar verzamelen heeft wel wat, vind ik, zo lang het inderdaad maar niet uit de hand loopt. Goed dat het wegdoen je nu iets beter afgaat 🙂

 7. Sjoukje - meergeldminderstress 13 november 2016 op 10:41 pm - Beantwoord

  Wat leuk om eens de andere kant te lezen. Ik kan namelijk heel slecht afscheid nemen van mijn spullen, terwijl ik ook graag de ruimte heb (en dus veel meer kwijt wil). Inmiddels ben ik er wel beter in, maar het kost nog altijd moeite.
  Mijn kinderboeken heb ik ook bewaard, maar de praktische toepassing daarvan valt in de praktijk wat tegen 🙂 Mijn kinderen zijn helemaal niet zo geïnteresseerd in de verhalen van vroeger. En ik vind ze ook een stuk minder mooi dan ik me herinnerde. Sommige dingen uit het verleden moet je dus duidelijk in het verleden laten. Of gewoon in een doos, in een kast. 🙂

  • Romy 13 november 2016 op 11:10 pm - Beantwoord

   Haha, dat kan ook nog inderdaad. Mijn moeder was ook vroeger groot fan van ‘Kruistocht in spijkerbroek’, terwijl ik dat na 100 pagina’s uit verveling heb weggelegd. Maar alleen al het idee om zo’n boek nog te hebben, vind ik al heel mooi.

 8. Lifeaholic.nl 14 november 2016 op 1:45 pm - Beantwoord

  Haha jaaaa die Didl-plaatjes kan ik me nog goed herinneren! Klappers vol had ik ervan net zoals de flippo’s haha! Heb er nu helemaal niets meer van en heb alles volgens mij weggegooid…

  • Romy 14 november 2016 op 3:07 pm - Beantwoord

   Haha, wat leuk dat je de Diddl-plaatjes ook nog kent! Wat een enorme rage was dat toen!

 9. Lois Lorinde 14 november 2016 op 11:15 pm - Beantwoord

  Oh, deels herkenbaar. Soms heb ik ook een opruimwoede en gooi ik alles in een vuilniszak. Eigenlijk heb ik maar een echte verzameling; geurkaarsen. En daar kan ik ook intens van genieten, haha. Wat een schattige koeien-verzameling ook van je moeder.

  • Romy 15 november 2016 op 12:04 am - Beantwoord

   Wat grappig dat je het herkent! Ik voel me soms toch wel de enige die eerder moeite heeft met spullen niet weggooien dan met het omgekeerde 😉 Wat leuk dat je geurkaarsen verzamelt! De geurkaarsjes die ik van jou heb van Yankee’s, heb ik ook nog op mijn nachtkastje staan. Ze ruiken zo lekker! Ik kan me voorstellen dat dat een beetje verslavend is 😉

 10. Renate 19 november 2016 op 2:33 am - Beantwoord

  Ik herken mij wel in dit verhaal. Het is ook wel heel toevallig dat ik dit artikel vandaag tegenkom, terwijl ik net even nadacht: zou ik dit wel op marktplaats zetten? Het kan ook naar de zolder? maar ik merk heel erg dat ik toch best wel goed aanvoel wat ik zal missen en wat niet. Ik ben echt een opruimer. Ik doe minstens 1 keer in de 3 maanden weer alles recht leggen en dan kom ik weer dingen tegen en die doe ik dan weer weg haha (het liefst ruim ik dagelijks op, maar meer dan alleen mijn bureau en dat soort dingen opruimen mag ik niet van mezelf anders ga ik te ver haha). Ik heb ieder geval de afgelopen jaren zoveel spullen weg gedaan en ik kan niet herinneren dat er 1 ding is wat ik gemist heb! Ik doe daarbij ook graag afstand van bepaalde spullen. Ik bedoel ik heb een tijdje geleden al mijn barbies van vroeger weggeven aan mijn nichtje. Het voelde dan dat het een goede bestemming had en ik had er totaal geen waarde meer aan, maar dat komt misschien ook omdat ik een paar jaar intensief met die barbies gespeeld heb puur uit eenzaamheid en ik was toen doodongelukkig in die tijd, dus misschien dat ik het daarom zo graag weg deed haha? 😉 maar ik merk wel dat ik op moet letten dat ik inderdaad niet TE veel weg doe, maar tot nu toe gaat het goed en voel ik prima aan wanneer het tijd is om iets los te laten! Ik hou ieder geval van een minimalistisch leven op de zin van: alleen spullen waar ik echt gelukkig van wordt, wat ik mooi vindt, wat nodig is en wat ik echt gebruik, dus op die manier ga ik niet te ver voor mijn gevoel en heb ik toch nog veel prachtige spullen om mij heen waar ik goede herinneringen aan heb en waar ik echt iets aan heb!

  • Romy 19 november 2016 op 1:46 pm - Beantwoord

   Wat leuk om zo’n uitgebreide reactie te krijgen. Dankjewel! Fijn om te horen dat je over het algemeen wel goed aanvoelt wat je wel en niet wilt houden. Zelf ben ik ook wel van het alleen spullen houden waar ik echt iets mee heb, maar ik moet me wel altijd een beetje inhouden daarmee 😉 Als je iets aan je nichtje geeft, komt het inderdaad zeker weten goed terecht. Zeker als je aan de Barbies zelf ook een beetje een nare herinnering hebt, is dat een goede manier om er aftstand van te doen.

Recente blogs

Meer tijd voor jezelf – zo maak je tijd vrij! (10 tips)

9 februari 2021|Zelfliefde|

Een snelle blik op je agenda zegt genoeg. Je week zit propvol en met een weekend vol huishoudelijke klussen voor de boeg zou je niet weten waar je die paar yoga-oefeningen of het volgende hoofdstuk van je boek tussendoor moet plannen. En zo verschuift de tijd voor jezelf opnieuw naar volgende week. Het is mij ook vaak overkomen, maar gaat de laatste tijd een stuk beter. Omdat ik vast niet de enige met de volle-agenda-valkuil ben, verzamelde ik 10 tips voor meer tijd voor jezelf.

Mijn favoriete recept voor linzen-dahl (met veel groenten)

21 september 2022|Recepten|

“Schat, wat wil jij vanavond het allerliefst eten?”. Bart weet inmiddels dat er maar één antwoord op die vraag uit mijn mond kan komen: dahl. Dit linzenprutje heeft mijn hart volledig veroverd. Je doet me er zelfs een groter plezier mee dan met de gemiddelde restaurantmaaltijd. Laatst realiseerde ik me dat ik mijn favoriete recept voor linzen-dahl nog nooit hier had gedeeld. Hoe dan?! Deze verwarmende maaltijd vol kruiden en linzen eten we bijna elke week wel. Hierbij alsnog: het recept voor mijn lievelings-dahl. Vegan en vol groenten!

29 situaties waarin ik me een 29-jarige Young Granny voel

6 januari 2023|Persoonlijk|

Op Nieuwjaarsdag waren we bij mijn opa en oma op bezoek. 80 en 81 jaar oud zijn ze. Enthousiast vertelde mijn oma dat ze de avond ervoor tot half vier waren opgebleven. Een tikkeltje gegeneerd gaf ik daarna toe dat ik al trots was dat ik het tot twaalf uur had geschopt. In het half uur voor klokslag twaalf uur glipte er zeker eens per minuut een gaap uit mijn mond. Was het al bijna tijd? En tja, die neiging om maar liever niet na middernacht op bed te liggen is niet mijn enige neiging tot "young granny" zijn. Dit zijn nog 29 situaties waarin mijn innerlijke oma naar boven komt: