Elke maandag heb je in feite twee opties. Je kunt gefrustreerd zijn over het feit dat het weekend voorbij is. Inclusief een wekker die te vroeg te hard afgaat. Of je kunt juist uitkijken naar een frisse start van een nieuwe week. Heb jij last van opstartproblemen op maandag – op welke manier dan ook? Ongetwijfeld helpt dan een kop koffie of een flinke mok thee. Maar ik deel nog 10 andere tips waarmee jij opstartproblemen op maandag tegengaat.

10 tips tegen opstartproblemen op maandag

 1. Maak een planning voor de week. Heb je deze week vaste afspraken, taken die je ergens deze week moet volbrengen of losse punten waar je nog wat mee moet? Breng op maandag voor jezelf in kaart wat deze week moet gebeuren. Plan op maandag alvast in wat je wanneer gaat doen. Zo begin je de week met een helder overzicht en hoeven al die taken niet door je hoofd te blijven spoken.
 2. Stel voor vandaag doelen voor jezelf. Een lijstje met concrete doelen die jij op maandag wilt afronden, is altijd fijn. Het geeft je sturing en helpt je om naar iets toe te werken. Alleen al het kunnen afvinken van de taken op jouw lijstje kunnen je een boost geven voor de rest van de week. Lees hier wat helpt om een haalbare to-do-list op te stellen.
 3. Begin met het ergste. Je hebt elke week wel iets waar je als een berg tegen opziet. Of dat nu het schoonmaken van de badkamer, een vervelende klus op het werk of een telefoontje naar de tandarts is, mijn beste advies: tackle dat lastige ding meteen! Zorg ervoor dat jij het vervelendste punt van je to do list direct kunt afvinken. Dat geeft je meteen een goed gevoel of een kleine motivatieboost achteraf.
 4. Zorg voor weekendvibes op maandag. Spoel je weekendgevoel zeker niet op maandag al door het afvalputje. Hoe? Door op maandag tijd vrij te maken voor een van je favoriete “weekenddingen”. Ontbijten met croissants bijvoorbeeld of overdag een wandeling maken of een extra mooie jurk aantrekken. Of bekijk deze 10 tips voor een weekendgevoel (ook op maandag).
 5. Plan je verheugmomenten voor de week. Ook al heb je een razend drukke week op de planning staan, dan nog kun je ongetwijfeld wel een paar momenten inplannen om naar uit te zien. Bedenk op maandag wat jouw verheugmomenten voor de week worden. En zorg ervoor dat die niet alleen in het weekend liggen. Een afspraak met een vriendin op dinsdagavond, een feestmaal op vrijdag of een broodnodige afspraak met je bank en je favoriete Netflix-serie op woensdag? Het kan allemaal!
 6. Sta op tijd én rustig op. Als je opstartproblemen op maandag hebt, kan het fijn zijn om jezelf een rustige ochtend te gunnen. Dat doe je niet door binnen een half uur met een boterham in je mond en een haarelastiekje nog in je hand de deur uit te rennen. Gun jezelf even een rustig moment met een bakje muesli, een kop thee en de krant, een boek of een leuke serie als extra gezelschap. Een fijne ochtendroutine kan je maandag direct al beter maken. Of lees deze 10 tips tegen ochtendstress!)
 7. Gun jezelf een break. Een vliegende start maken op de maandag is natuurlijk altijd goed. Maar vergeet ook niet om jezelf een kleine pauze te gunnen waar nodig. Bijvoorbeeld om een overheerlijke en welverdiende lunch te eten of om even een blokje om te maken.
 8. Houd je weekendherinneringen vast. Ongetwijfeld heb je in het weekend iets leuks beleefd. En als je niets hebt meegemaakt, kun je vast alsnog terugkijken op een fijn (ontspannen) weekend. Houd dat gevoel vast door nog even bij het weekend stil te staan. Vertel je collega’s over je mooiste blogbelevenissen of scrol in stilte nog eens door de foto’s die je dit weekend hebt gemaakt. Nagenieten geblazen!
 9. Gun jezelf een rustige avond. De eerste dag weer aan de slag gaan na het weekend kan soms vermoeiend zijn. Daarom is het soms wel zo fijn om op maandag te eindigen met een zenmoment. Plan niet meteen je maandag vol, maar gun jezelf een beetje rust aan het einde van de dag. Bijvoorbeeld met een van deze 10 dingen om te doen op een doordeweekse avond.
 10. Zie maandag als een frisse start, niet als het einde van het weekend. Alleen al door te stoppen met geloven dat er zoiets als een maandagdip bestaat of dat de eerste dag van de week vreselijk is, maak je maandag een beetje leuker. En maandag heeft ook juist heel leuke kanten (lees dit artikel maar!). Zo zie ik altijd uit naar de nieuwe blogartikelen die op maandag online staan en naar de winkels die weer open zijn. Maandag is heus zo erg nog niet!

Heb jij weleens last van opstartproblemen op maandag?

Opstartproblemen op maandag - Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 4 maart 2019 op 6:24 am - Beantwoord

  Goede tips! Vooral ook de weekensvibes in ere houden vind ik heel goed. Ik heb niet zo heel veel last van opstartproblemen op maandag behalve vandaag met die harde wind en regen 🙁

  • Romy 4 maart 2019 op 11:34 pm - Beantwoord

   Dit winterse (of herfstachtige?) weer maken de maandag er inderdaad niet echt leuker op. Hopelijk heb je toch nog een beetje een fijne maandag kunnen beleven 🙂

 2. Silke 4 maart 2019 op 6:49 am - Beantwoord

  Heerlijk zo’n lijst vol positviteit, en goede tips! Ik heb ook weleens echt zo’n negatief maandag gevoel. Maar vandaag totaal niet! Met het ergste beginnen helpt mij ook altijd heel erg, plus een lijstje met positviteit wat ik vaak afsluit met de zin dat het een goede dag of week gaat worden 🙂
  Ik wens jou ook een goede week, liefs!

 3. Sandra 4 maart 2019 op 6:56 am - Beantwoord

  Ik heb dus echt een hekel aan maandag, maar waarschijnlijk ligt de oorzaak daarvan vooral bij mijn werk.
  Nu is deze week toch al een rare week voor mij, want het is de 8ste een jaar geleden dat mijn vader stierf dus dat gevoel van maandag heb ik vandaag best wel erg. Eenmaal weer aan het werk dan zal het beter gaan.
  En ja, dit weer helpt natuurlijk ook niet echt mee, maar gelukkig is jouw blog dan wel weer een mooi moment van de dag.

  • Romy 4 maart 2019 op 11:35 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je vandaag met een goed gevoel aan de maandag begon! Prachtige zin ook trouwens om op je positieve lijstje te noteren. Ik kan me voorstellen dat dat je positieve gevoelens al echt aanwakkert 🙂
   Fijne week!

  • Romy 4 maart 2019 op 11:37 pm - Beantwoord

   Wat heftig dat het overlijden van je vader deze week precies 8 jaar geleden is. Ik kan me voorstellen dat dat best een heftige mijlpaal is om deze week bij stil te staan. Hopelijk heeft de week toch ook wat mooie momenten voor je in petto die een beetje afleiding en positiviteit bieden. Sterkte!
   Wel een heel mooi compliment dat mijn blog een kleine opvrolijker op je dag was 🙂

  • Sandra 5 maart 2019 op 7:14 am - Beantwoord

   Een jaar geleden op de achtste ?
   Dus nog geen 8 jaar geleden hoor

   • Romy 5 maart 2019 op 8:07 am - Beantwoord

    Oh sorry, dat had ik helemaal verkeerd gelezen. Dat is dan nog maar best wel kort geleden. Ik wens je in ieder geval heel veel sterkte toe, in het bijzonder deze week.

 4. Josephine 4 maart 2019 op 7:39 am - Beantwoord

  Ik vind tip 5 en 6 goed! Lekker rustig opstaan met een kopje thee, inderdaad even wat lezen en bedenken wat voor leuks je die week gaat doen. Tip 11: begin met Vaker Vrolijk. Doe ik wel tenminste. :-).

  • Romy 4 maart 2019 op 11:37 pm - Beantwoord

   Dat is nog eens een mooi compliment! 🙂 Wat een eer om te horen dat mijn blog een onderdeel is van jouw ochtendroutine.

 5. Fijne tips heb je weer onder elkaar gezet. Ideaal voor deze stormachtige maandag.

 6. Naomi 4 maart 2019 op 8:16 am - Beantwoord

  Maandag was bij mij altijd drama. Op dit moment werk ik niet, dus nu is het anders en toch kan ik zelfs nu op maandag soms balen dat het weekend weer voorbij is. Ik vind de tip om de weekendvibes vast te houden echt een topidee. Niet alles weer ‘back to normal’, maar nog even genieten.
  En eh… Maandagavond niks op de planning is voor mij ook heel belangrijk. Maar dat is tegelijk heel lastig, want de rest van de mensheid lijkt maandag een prima dag te vinden om van alles te plannen in de avond.

 7. Karin 4 maart 2019 op 8:52 am - Beantwoord

  Ik heb elke ochtend een ochtendhumeur… Ik dacht altijd dat dat “tussen mijn oren” zat, net zoals het niet in slaap kunnen komen. Maar ik ben er inmiddels achter dat het te maken heeft met het hormoon cortisol. Ik ben het gelukkigst in mijn bed dus probeer dat zo lang mogelijk te rekken door te snoozen. Dus daarna haast en woede!!! Heerlijk joh :p Sowieso, als ik echt meteen op moet staan, zit ik de hele dag in een waas. Dus ja, volgens mij ben ik een redelijk hopeloos geval hehehe. Maar je weekendgevoel vasthouden vind ik een hele goeie, want vaak ben ik alweer vergeten wat ik heb gedaan!

  • Romy 4 maart 2019 op 11:43 pm - Beantwoord

   Inderdaad lastig dat veel dingen juist op maandagavond worden gepland! Dat terwijl het vaak veel fijner is om dat soort dingen meer midden in de week of aan het eind van de week te plannen, zodat je erna tot rust kunt komen. Iets doen om je weekendgevoel doordeweeks aan te wakkeren, is wel echt een aanrader. Vaak is het weekend zo fijn door bepaalde kleine gewoontes, die we eigenlijk ook prima doordeweeks kunnen doorvoeren. Dat maakt elke dag al een stukje leuker 🙂

  • Romy 4 maart 2019 op 11:45 pm - Beantwoord

   Als jij veel baat hebt bij wat langer blijven liggen, is dat ook prima, toch?! Je voelt zelf het beste aan wat voor jou werkt. Zelf merk ik altijd veel verschil tussen de zomer en de winter in hoe makkelijk ik opsta. In de zomer sta ik gerust uitgeslapen en wel om half zeven naast mijn bed. In de winter ben ik op dat tijdstip nog een halve zombie, haha.

 8. Mariska 4 maart 2019 op 9:00 am - Beantwoord

  Het is inderdaad heerlijk om na de eerste werkdag van de week een rustige avond te houden. Zo doe ik dat meestal wel, hoewel ik op maandag ‘maar’ 4 uurtjes werk.

  • Romy 4 maart 2019 op 11:46 pm - Beantwoord

   Fijn dat je op die manier de week wat rustiger kunt starten! Ik ben in het verleden weleens om de week op maandag vrij geweest en vond dat ook een heerlijke start van de week. Het heeft wel wat om (deels) vrij te zijn op een dag waarop veel andere mensen werken 🙂

 9. bychristiana 4 maart 2019 op 9:03 am - Beantwoord

  Ik moet zeggen dat ik hier gelukkig nooit zo’n last van heb. Voor mij is zaterdag en zondag nooit echt weekend, omdat ik vrijwel elke zaterdag werk. Ik heb door de week dus bijvoorbeeld ook dagen vrij en wat anderen ‘weekend’ noemen is dus voor mij eigenlijk niet echt weekend. Ik vind puntje 5 erg leuk; plan je verheugmomenten. Dat is echt een goede tip voor iedereen ; er altijd voor zorgen dat je dingen hebt om naar uit te kijken, hoe groot of klein ook!

 10. Femke 4 maart 2019 op 9:10 am - Beantwoord

  Ik ben denk ik één van de weinige mensen die maandag dus een leuke dag vind haha. Precies om het laatste punt, zie het als een nieuwe start. Ja, tuurlijk baal ook ik een beetje als het weekend weer voorbij is. Alleen kijk ik op maandag altijd uit naar weer een weekje hard werken, vaak nog wel ergens een leuke afspraak en dan weer naar het nieuwe weekend.

  • Romy 4 maart 2019 op 11:47 pm - Beantwoord

   Met zo’n wat minder standaard werkrooster is maandag inderdaad niet meer echt “de dag na het weekend”. En wat je zegt over verheugmomenten klopt helemaal. Het is altijd goed om in ieder geval een paar fijne dingen in je agenda te hebben staan voor de komende tijd. Dat maakt minder fijne afspraken ook meteen minder erg.

  • Romy 4 maart 2019 op 11:49 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je op die manier tegen de maandag aankijkt! Dat maakt je week al een stuk prettiger. Ik herken je gedachtegang wel. Ik vind maandag juist wel een fijne dag, ook omdat dan bijvoorbeeld de winkels weer open zijn en er meestal heel wat blogartikelen bij andere bloggers klaarstaan om gelezen te worden 🙂

 11. evelien 4 maart 2019 op 9:14 am - Beantwoord

  Ik heb nooit zo’n erge maandag dip! Ik vind het altijd gezellig om met collega’s te spreken over het weekend en zo de fijne weekendvibes mee te nemen.
  Wat een fijne tip om je verheugmomenten door de gehele week te plannen, die ga ik zeker meenemen.
  Liefs, Evelien

  • Romy 4 maart 2019 op 11:50 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat jij juist graag weer aan de slag gaat op maandag! Ik heb hetzelfde als wat jij zegt: op maandag vind ik het juist leuk dat ik mijn collega’s weer spreek en dat je met elkaar het weekend kunt bespreken. Altijd gezellig!

 12. Laura Louise 4 maart 2019 op 9:36 am - Beantwoord

  Handige tips zo bij elkaar.
  Zelf heb ik niet echt moeite met de maandag, het is een mooie dag om de week vol nieuwe kansen te beginnen!

  Liefs.
  Laura Louise

 13. Veronique 4 maart 2019 op 9:57 am - Beantwoord

  Soms zie ik als een berg tegen maandag op en soms ben ik blij als het maandag is. Ik plan op zondag mijn week in en kijk wat ik moet doen. Ik kies dan een focusthema en daar focus ik me dan op. Bijvoorbeeld rust nemen. Die plan ik dan ook in.

  Ik begin maandag dan met positiviteit!

  • Romy 4 maart 2019 op 11:51 pm - Beantwoord

   Absoluut! Dat is een heel fijne manier om tegen de maandag aan te kijken 🙂

  • Romy 4 maart 2019 op 11:53 pm - Beantwoord

   Wat een slim idee, zo’n focusthema! Een prachtige manier om in de week aan mooie doelen te werken. Ik kan me voorstellen dat dat direct al voor een positief begin van de week zorgt.

 14. Ilona Wielinga 4 maart 2019 op 10:56 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik heb zelf regelmatig last van opstartproblemen, en dan voornamelijk met mijn warme bed te verlaten. Snoozen ben ik dan ook iets te goed in waardoor ik me vaak moet haasten, wat de ochtenden nou niet per se fijner maakt maar ik blijf het maar doen, oops..

  • Romy 4 maart 2019 op 11:54 pm - Beantwoord

   Ah lastig! Je warme bed uit komen is ook wel een uitdaging soms, vooral in de winter. Helpt het misschien als je je wekker wat eerder zet, waardoor je alsnog kunt blijven snoozen, maar wel wat meer tijd hebt ’s ochtends? 🙂

 15. Lianne 4 maart 2019 op 12:12 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik heb er eerlijk gezegd nooit zo’n last van, omdat ik geen vast werkrooster heb. Maar het weekend-gevoel vasthouden en alvast uitkijken naar leuke dingen vind ik een hele goede!

 16. Anna 4 maart 2019 op 12:33 pm - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Gelukkig ben ik deze maandag lekker vrij, heerlijk om de week zo te beginnen, haha :D. Ik ga wel gewoon thuiswerken, maar ik doe het lekker rustig aan :-).

  • Romy 4 maart 2019 op 11:55 pm - Beantwoord

   Juist een goed teken dat je op maandag geen last hebt van opstartproblemen! 🙂 Ik vind maandag gelukkig ook altijd wel een fijne dag van de week. En fijne vooruitzichten maken welke dag dan ook meteen een stukje leuker.

  • Romy 4 maart 2019 op 11:56 pm - Beantwoord

   Klinkt als een fijn begin van de week! Hopelijk heb je een geslaagde dag gehad 🙂

 17. Inge | Monsieur Mango 4 maart 2019 op 3:45 pm - Beantwoord

  Fijne tips weer! Ik probeer de maandag altijd een nieuwe start te zien. 🙂

 18. Rianne 4 maart 2019 op 4:41 pm - Beantwoord

  op maandag begint mijn schooldag pas om 11 uur dus dat zorgt ervoor dat ik de week altijd heerlijk rustig kan beginnen. Een rustige ochtend maakt voor mij echt het verschil. Zo heb ik gelijk meer energie en motivatie voor de rest van mijn dag! 🙂

  • Romy 4 maart 2019 op 11:57 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je de maandag op die manier rustig kunt beginnen. Altijd fijn dat je een niet al te stressvolle start van de dag (en week hebt) 🙂 Hopelijk heb je een geslaagde maandag gehad.

 19. Melissa 4 maart 2019 op 6:09 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik ben altijd vrij op maandag en toch blijft het altijd een bummer als het weekend voorbij is. Vooral dat vervelend dingen eerst doen… daar kan ik echt wel eens mee aan de slag!

 20. Geke 4 maart 2019 op 9:04 pm - Beantwoord

  Dank je wel voor deze mooie, waardevolle tips.
  Sinds ik thuis werk, vind ik maandag helemaal niet zo erg meer 🙂
  Maandagvoormiddag is mijn administratiemoment, dus puntje 3 strepen we bij deze af 🙂
  Planning maken doe ik dan inderdaad ook. Morgen inderdaad maar kijken om er nog een ‘kijk ik naar uit moment’ aan toe te voegen, goeie tip!

 21. Karin 5 maart 2019 op 10:58 am - Beantwoord

  Volgens mij heeft dat ook met cortisol te maken! Als je lichaam geen licht ziet, denkt het dat het nog nacht is en gaat het geen cortisol aanmaken. Kennelijk werken die wake-up lights daarom zo goed 🙂

  • Romy 6 maart 2019 op 8:21 am - Beantwoord

   Dat zou kunnen inderdaad. Ik heb zelf ook weleens gedacht aan een wake-up light. Het lijkt me best fijn om daardoor alsnog dankzij licht wakker te worden. Ik ben alleen te bang dat ik daar niet écht wakker van word 😉

 22. Saskia 6 maart 2019 op 8:24 pm - Beantwoord

  wat een fijn artikel met handige tips! Ik heb met de Maandag nooit zo’n problemen, heb meer problemen om op te starten de Dinsdagen. Hoewel dit nu ook wat minder is, aangezien ik de Dinsdag ochtenden niet meer werk ivm mijn zwangerschap

  • Romy 7 maart 2019 op 8:17 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat dinsdag ook wel lastige momenten heeft, ook omdat die dag al net iets verder van het vorige weekend af ligt. Wel fijn dat je nu door je zwangerschap op dinsdagochtend niet meer werkt. Ik kan me voorstellen dat dat wat (welverdiende) rust geeft.

 23. Nikita 7 maart 2019 op 3:54 pm - Beantwoord

  Ik hou van maandagen. De nieuwe frisse week, in mijn geval ook een nieuwe outfit die ik op zondagavond klaarleg. Zalig gewoon. Daarnaast begon de lesdag heel vaak pas om 13u toen ik in het hoger onderwijs zat. En in het middelbaar vond ik maandagen al helemaal geen probleem. Integendeel, ik ging met plezier naar school! Maandag is het begin van de nieuwe week, alles komt weer tot leven en voor mij voelt dat altijd als een nieuwe start. Mijn opstartproblemen op maandag de afgelopen tijd waren door problemen van een ander kaliber. Als je je studie echt niet graag doet, is die maandag ineens een stuk lastiger.

  • Romy 8 maart 2019 op 8:42 am - Beantwoord

   Prachtig om te horen dat jij de maandag juist graag omarmt en het als een mooie, frisse start van de week ziet. Dat is het natuurlijk ook, zeker als je met plezier naar je studie of werk gaat. Hopelijk komt die frisse zin in de maandag binnenkort weer terug als je doordeweeks weer echt de dingen kunt doen die jou gelukkig maken 🙂