originele kraamcadeaus

24 originele kraamcadeaus (voor wie niet met een rompertje wil aankomen)

 • 20 december 2022
 • 11 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Er lijkt om me heen wel een baby-explosie te zijn ontstaan. Ik krijg bijna elke maand wel een echofoto onder mijn neus geduwd in een groepsapp en zit aardig in de babyhapjes-en-borstvoeding-bubbel zit. Niet verkeerd, ik houd van baby’s. En ik houd van kraamcadeaus uitzoeken. Nu heb ik wel gemerkt dat originele kraamcadeaus vinden nog best een opgave is. Wat kun je nog meer kopen dan het zoveelste babypakje waar de nieuwe wereldburger zó uitgroeit? Na heel wat kraamcadeaushoppen durf ik wel tips te geven. Dit zijn 24 ideeën voor originele kraamcadeaus.

24 originele kraamcadeaus

Ik heb me laten vertellen dat kinderen groeien als kool en dat maatje 68 dus voordat je het weet alweer te klein is. Ook hebben de meeste ouders volgens mij meer speelgoed dan kindlief ooit kan gebruiken. Daarom 24 tips voor originele kraamcadeaus waar niet alle kraamvisite ook al mee zal aankomen:

originele kraamcadeaus
 1. Kant-en-klaar-maaltijden (maar dan in een luxer jasje). Van meerdere mensen heb ik begrepen dat dit een kraamcadeau is waar je echt wat aan hebt. Met een kersverse baby zonder dag- en nachtritme en je leven totaal overhoop is een culinair hoogstandje fabriceren vast het laatste waar je aan denkt. Nu zijn er tegenwoordig van allerlei merken kant-en-klaarmaaltijden die er restaurantwaardig uitzien en gezond zijn. Prima in te vriezen of in de koeling te bewaren! Je kunt zulke maaltijden bijvoorbeeld scoren bij Plant B (allemaal plantaardig!) of bij Oh My Guts.
 2. Een leesboek. Voor een mooi boek is altijd wel plek op de babykamer en je hebt er vaak jarenlang nog wat aan. Ik heb al meerdere mensen blij gemaakt met mooie prentenboeken, zoals het prachtige zoekboek ‘Bezoek het bijzondere bos van beer’. Je hebt er dan misschien pas wat aan zodra een kind een jaar of twee is, maar het is wel een cadeau dat hopelijk heel lang meegaat.
 3. Een opschrijfboek voor kersverse ouders. Het is nogal wat om je leven opeens te delen met een klein mensje dat volledig van je afhankelijk is. Je maakt veel mee in korte tijd, en dan groeit dat kleine mini-mens ook nog eens razendsnel uit tot een iets-minder-inimini-mens. Des te mooier is het om dingen vast te leggen! Er zijn veel bijzondere opschrijfboeken voor jonge ouders: boeken voor de eerste prietpraat, boeken over belangrijke mijlpalen, dagboeken voor de ouder zelf… Of je kunt een neutraal notitieboekje geven en daar zelf een opdracht bij bedenken.
 4. Een thuisbioscoopbon. Vlak na de geboorte een paar uur in de bioscoop zitten is er niet bij, maar je kunt de bioscoop wel naar je huis halen. Een thuisbioscoopbon (bijvoorbeeld van Pathé Thuis) is volgens mij nog zo’n kraamcadeau dat altijd wel van pas komt. Is meteen een mooie manier voor de kersverse ouder(s) om een relaxmoment te pakken als de kleine op bed ligt! Ook handig: de pauzeknop is zo ingedrukt als er gehuil vanuit de babykamer klinkt.
 5. Dierbare sieraden van moedermelk. Het merk Mama Jewels maakt iets heel bijzonders: moedermelksieraden. Dit zijn prachtige gouden en zilveren sieraden waarin een klein beetje eigen moedermelk van de moeder wordt verwerkt. Het team achter dit mooie merk (opgericht door de lieve Soma, een krachtige vrouw die dit bedrijf vanuit een eigen verhaal en een grote passie voor sieraden is gestart) doet dat met veel zorg en liefde. Er zijn allerlei opties: kettingen, armbanden en ook moedermelk-ringen. Je kunt de nieuwbakken moeder bijvoorbeeld een tegoedbon geven en vervolgens een prachtig sieraad laten uitzoeken. Voor de moedermelk krijg je een klein buisje toegestuurd waarin je de melk kunt versturen. De mensen in het atelier van Mama Jewels maken daarmee vervolgens een sieraad volledig naar wens, eventueel inclusief gravering. In de collage hierboven zie je drie prachtige sieraden uit de webshop.
 6. Een verwenpakket voor de moeder. Een baby baren is nogal een bevalling (sorry, flauw!). Je lichaam levert een mega-prestatie en mag daar best wat liefde voor terugkrijgen. Daarom vind ik het mooi om soms de kersverse moeder een pakket met wat douchegel of crèmes te geven als origineel kraamcadeau. Tijd voor jezelf is dan misschien in de eerste weken schaars. Eén minuut voor een crèmepje kun je altijd wel ergens vandaan halen.
 7. Een eigengemaakte bakcreatie. Na een paar weken komen de beschuitjes met muisjes vast je neusgaten uit als ouder. Hoe leuk is het dan wanneer je als bezoek zelf met iets originelers wat ook eetbaar is komt aanzetten?! Bak een lekkere appeltaart, maak een speciale avondmaaltijd en breng daarvan een portie langs of leef je uit op creatieve cupcakes.
 8. Een gepersonaliseerd cadeau. De buurvrouw van mijn ouders kwam 29 jaar geleden met een gegraveerde bestekset als kraamcadeau. Dat bleek een schot in de roos: mijn ouders hebben het bestek nog steeds. Nu zijn knuffels met naam volgens mij inmiddels wat afgezaagd. Maar bij veel kleine webshops van creatieve ondernemers kun je volgens mij prachtige dingen laten maken. Denk aan een mooie poster met elementen van het geboortekaartje, een houten doosje met de naam en geboortedatum of een kettinkje met de geboortebloem.
 9. Sophie de Giraf. Als ik zelf ooit met een echofoto een aankomende baby aankondig (nope, nog geen plannen!), dan moet Sophie de Giraf er sowieso komen. Dit merk schijnt al 50 jaar een begrip te zijn onder ouders en ook ik vind deze schattige giraf onweerstaan leuk. Je hebt er de beroemde kunststof rammelaar van, maar ook allerlei ander speelgoed.
 10. Badjas met naam. Dit is typisch één van de kraamcadeaus die iets met mijn eierstokken doet. Je kunt mini-badjasjes bestellen met de naam van de baby erop geborduurd. Te lief! Het voordeel is ook dat een badjas prima wat te groot kan zijn en dat een kindje er dus veel langer plezier van heeft dan van het zoveelste babypakje in maat 56.
 11. Een herinneringendoos. Je knippert een paar keer en de pasgeboren baby met rimpelhuid is alweer veranderd in een drukke dreumes met tandjes en ondeugende plannen. Een herinneringendoos is een mooie manier voor ouders om de bijzondere eerste momenten langer te koesteren. Je kunt op internet allerlei mooie dozen kopen, maar kunt natuurlijk ook zelf een prachtige doos laten graveren. Stop er eventueel alvast wat mooie spulletjes in om er echt een persoonlijk en origineel kraamcadeau van te maken.
 12. Baby’s eerste schoentjes. Ik smelt regelmatig weg bij piepkleine Timberland-boots en mini-All Stars in maatje 20. Ik heb het idee dat veel ouders al lades vol babykleding hebben. Schoentjes heb je vaak niet meteen in overvloed. Zeker als een van de ouders gek is van een bepaald sneakermerk, valt een mini-paar daarvan vast in de smaak.
 13. Een cadeau van het wensenlijstje. Alle ouders in spe uit mijn omgeving hadden al een wensenlijstje klaarliggen voordat de baby er was. Zo’n mini-mensje heeft een hoop spullen nodig, dus er is vast iets wat de ouders nog goed kunnen gebruiken. Van extra hydrofiele doeken tot een pyjama van een bepaald merk of een specifiek speeltje. Vraag het eens. Dan weet je zeker dat het kraamcadeau in de smaak valt.
 14. Een massage. Ik zag laatst iets voorbijkomen over massages aan huis. Lijkt me geen straf, en al helemaal niet in een periode waarin je ritme anders en je nachten korter zijn dan normaal. Doe een massage of een schoonheidsbehandeling cadeau met een bon. Dan kan de ontvanger zelf bedenken wanneer hij of zij daaraan toe is. Een babymassage is ook een optie. Ook het leven van een baby is tenslotte doodvermoeiend.
 15. Een cadeau dat jij elke ouder aanraadt. Als je zelf al ouder bent, heb je vast een paar aanraders die je bij je eigen kind niet had kunnen missen. Geef iets soortgelijks aan de nieuwe ouder. Check wel even subtiel of ze het nog niet hebben.
 16. Hydrofiele doeken. Ik heb me laten vertellen door baby-ouders om me heen dat die doeken een life-saver zijn met een baby en dat je er nooit genoeg kunt hebben. Dus als je een altijd-goed-cadeau zoekt, wie weet maak je de ouders hiermee dolgelukkig. Er bestaan veel vrolijke varianten met de leukste patroontjes.
 17. Maak het zelf. Van alles wat je zelf maakt, bestaat er maar één. Dat maakt een zelfgemaakt cadeau direct een tikkeltje specialer. Haak een knuffel, borduur iets moois of fröbel wat anders in elkaar. Zo kun je het precies maken zoals de ouders dat mooi zouden vinden en matcht je cadeau ook nog met de babykamer.
 18. Een tegoedbon voor… Wees creatief! Geef de nieuwbakken ouders twee uur schoonmaken door jou cadeau, bied aan om 7 keer maaltijden langs te brengen, geef een tegoedbon voor een avond oppassen, voor een massage of voor iets anders. Je kunt er zelf een origineel kraamcadeau van maken met een leuke envelop en tekst erbij.
 19. Een altijd-handig-met-een-baby-pakket. Sommige spullen komen altijd wel van pas. Denk aan een extra speen, pakken muisjes voor alle visite die nog komt, een fijne bodylotion voor na een lange nacht, een extra dosis koffie voor als de nachtrust tegenvalt of extra wasmiddel voor alle babywasjes. In een vrolijke mand en met een leuke strik erop ziet het er heel feestelijk uit.
 20. Een kookboek voor baby’s of peuters. De meeste jonge kinderen zullen hun lippen niet aflikken bij een pittige chili of een goede curry. Dat vraagt om andere kookskills. Best handig dus om nieuwe ouders een kookboek speciaal voor baby’s en peuters mee te geven als origineel kraamcadeau. Zoiets zwengelt straks vast de culinaire creativiteit aan.
 21. Happy Socks voor de mini. Toen ik laatst ontdekte dat Happy Socks hun vrolijke sokken ook in mini-maatjes uitbrengt, baalde ik dat ik op dit moment geen kraamcadeau nodig heb. Wat is er nu leuker sokkenmateriaal dan zoiets om je kinderen in te steken?!
 22. Geboorteboompje. Nieuw leven vier je met nog meer nieuw leven… Je kunt via internet prachtige geboorteboompjes bestellen die langzaamaan kunnen uitgroeien tot een prachtigere boom. Ik gaf Bart een mini-ginkgo-boom voor ons tweejarig jubileum, maar voor de geboorte van een baby is zoiets ook heel leuk.
 23. De houten regenboog. Oké, misschien heb ik zelf gewoon een zwak voor de mooie houten regenboog van Little Dutch. Maar volgens mij is dit echt zo’n ding dat én op bijna elke babykamer past én waar je als baby nog een hoop leuks mee kunt doen.
 24. Een bon voor Thuisbezorgd. Tja, dat komt altijd wel een keer van pas als er van koken weinig terechtkomt of als je een luxe diner aan huis mét baby erbij wilt.

Ik ben nu wel benieuwd naar mensen die zelf ooit kraamcadeaus hebben gekregen…

Wat vind jij originele kraamcadeaus waar je echt iets aan hebt?

1 4
1 5

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Audrey 20 december 2022 op 8:17 am - Beantwoord

  Er zitten veel goede tips bij! Ik vind vooral boeken, eten en verwennerij voor de ouders een goede tip, want met spullen vind ik het toch altijd zonde/niet duurzaam als je iets krijgt dat je niet echt kunt gebruiken (of er al te veel van hebt). We hadden wel een lijstje, maar hebben bijvoorbeeld nog twee extra sets omslagdoeken gekregen.

  Wij werden ook erg blij van de luxe bonbons die we kregen. We aten er dan elke dag eentje ’s avonds. Degene die die dag de ergste luier had moeten verschonen, mocht als eerste kiezen, hahaha!

  • Romy 1 januari 2023 op 7:16 pm - Beantwoord

   Leuk om jouw ervaring te horen met de kraamcadeaus! je brengt me meteen op een idee voor toekomstige cadeaus. Bonbons it is 🙂

 2. Daenelia 20 december 2022 op 8:54 am - Beantwoord

  Boeken. Geen boekenbon, maar een keuze van of een geliefd (ouder) kinderboek waar je zelf van genoten hebt of een gezellig boek voor de ouders (niet alleen de moeder). Weet je hoe vaak de vader vergeten wordt in deze? Geen wonder dat mannen geen geboorteverlof willen opnemen als ze dat wel mogen. ‘We’ doen er alles aan om vooral mamma in het zonnetje te zetten. Gelukkig verandert dat deze generatie al 🙂

  • Romy 1 januari 2023 op 7:15 pm - Beantwoord

   Ja, mooi idee! Enne goede aanvulling, de vaders van de pasgeborene mogen zeker wat meer aandacht krijgen. Hun leven staat net zo goed (hopelijk in positieve zin) op z’n kop als dat van de kersverse moeder.

 3. Irene 20 december 2022 op 9:01 am - Beantwoord

  Leuke tips! Net als Audrey vind ik boeken, eten en verwennerij voor mama en papa de beste cadeaus. Kleertjes kies ik liever zelf eigenlijk. Wij hadden ook een lijst en hebben die op voorhand al aan onze familie en dichte vrienden doorgegeven zodat ze al iets konden kopen of bijleggen bij een groot cadeau (zoals een autostoel) en volgens mij hebben we niets gekregen waarvan ik dacht “oei”.

  • Romy 1 januari 2023 op 7:14 pm - Beantwoord

   Wat goed! Zelf proactief ideeën aandragen is altijd slim om te voorkomen dat je iets krijgt wat het net niet is 🙂

 4. Naomi 20 december 2022 op 9:20 am - Beantwoord

  Ik vind het het fijnst als mensen een lijstje maken voor de kersverse wereldburger, want anders ben ik bang dat ik met iets aankom wat ze al hebben. Als er geen lijstje is, ga ik eigenlijk altijd voor een boek. Als boekenwurm toch het beste cadeau om dan te geven;).

 5. Anne 20 december 2022 op 6:25 pm - Beantwoord

  Leuke tips! Die maaltijden vooral, ik ben niet eens zwanger/moeder en bij mij zou dit al welkom zijn. Misschien gewoon voor m’n verjaardag vragen 😂

  En… ik weet niet of ik het toe mag voegen, want het is een beetje reclame voor mezelf, maar ik geef in 2023 workshops Ukelele & Zang met kinderliedjes, er staat al een optie om dit als babyshower te doen, maar ik kan me voorstellen dat het ook een leuk kraamcadeau is!

  (Wel afhankelijk van de data, kan me voorstellen dat 3 dagen na je bevalling een workshop mee doen, niet zo’n handig idee is,)

  • Romy 1 januari 2023 op 7:12 pm - Beantwoord

   Wat mooi, die workshop! Zeker een leuk idee inderdaad 🙂
   Enne, die maaltijden als verjaardagscadeau klinken ook niet verkeerd. Sowieso is een paar kant-en-klaarmaaltijden in de vriezer hebben liggen nooit weg. Wij hebben nu een heel stel maaltijden van Plant B liggen. Altijd fijn als je ’s avonds een keer geen kookinspiratie of zin hebt!

 6. Maaike 22 december 2022 op 10:49 pm - Beantwoord

  Oh, wat een gave en inspirerende cadeaus 😀

 7. Giovanna Jansen 28 december 2022 op 11:41 am - Beantwoord

  Wat een leuke ideeën! Meestal hebben de mensen zelf al een wensenlijst, maar altijd goed om wat ideeën achter de hand te hebben!

Recente blogs

Zomerpleziertjes | Mijn zomer in 29 mooie momenten

8 september 2022|Positiviteit, Persoonlijk|

Met de ergste hittegolf achter ons en de avonden die langzaamaan weer langer worden, komt de zomer bijna officieel tot zijn eind. Ik kijk terug op drie geslaagde zomermaanden. Voor een huismus als ik was het een aardig volle zomer. We reisden van een Frans Disney-dorpje naar Duitse rodelbanen naar een botanische tuin in Kopenhagen. Verder zette ik mijn vork in een stapel onvergetelijke fluffy pancakes, werd ik verliefd op George en Sam, was ik een beretrotse zus, ontdekte ik een boodschappenbox die me dolgelukkig maakte en verraste ik mezelf met een paar buiten-mijn-comfortzone-dingen. Dit was mijn zomer in zinderende momenten.

Inkiekje #54 | Woonboulevard, wandelen door Delft & mijn wereld op één foto

21 maart 2022|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken waren fijn. Echt fijn! En dan niet eens alleen door de lentezon. Ik vierde dat oma alweer 90 (!) is geworden, ging met Bart naar de woonboulevard en vertoefde een dagje in Delft. Ook bracht ik mijn stem uit, drongen de voorjaarsschoonmaakkriebels zich aan me op en ging op een culinaire ontdekkingstocht nu ik vanwege prikkelbare darmen het nodige niet meer mag eten. Verder kwam er een fotografe langs voor een fantastisch leuke shoot voor mijn blog, en laat ik je dé foto zien die mijn wereld op één beeld samenvat. Een hoop leuks en liefde in één artikel!

14 treinbestemmingen in Europa voor een citytrip per trein

19 september 2023|Op reis|

Op vakantie gaan doe ik het liefst zonder ellenlange autoritten. En in het kader van duurzaamheid stap ik liever zo min mogelijk in het vliegtuig. Dan blijft er één ideale optie over: op reis gaan met de trein. Ik heb dit nu meerdere keren gedaan en het bevalt me uitstekend. Je hoeft niet zelf op de weg te letten, je mag meer bagage meezeulen dan in het vliegtuig en je zit ook nog eens comfortabeler dan in een krap vliegtuigstoeltje. Dus ja, dat treinen smaakt wat mij betreft naar meer! Gelukkig zijn er genoeg leuke treinbestemmingen in Europa, soms zelfs op maar een paar uur afstand. Dit zijn 14 mooie treinbestemmingen die ik je kan aanraden of die hoog op mijn eigen nog-naartoe-treinen-lijstje staan.