Van alle keukens vind ik de mediterraanse zonder twijfel de lekkerste. Ik ben dol op warme kruiden, gegrilde groenten, dadels, noten en meer van dat. Daarom past deze orzo met aubergine en hummus helemaal in mijn straatje. Bij dit recept ga ik eens niet op de Italiaanse orzo-toer, maar gooi ik het over de mediterraanse boeg. Met een heerlijk romige saus van hummus en gegrilde aubergine en paprika in combinatie met zongedroogde tomaat heb je een méga-smaakvolle orzo te pakken. Smeuïg van textuur, vol van smaak en ook nog eens heel simpel te maken. De oven neemt je veel werk uit handen om dit lekkere gerecht klaar te maken.
Orzo met aubergine en paprika uit de oven
Ik weet niet wat het is, maar bijna alle groenten worden na een 30-minuten-reis in de oven nóg lekkerder dan als je ze wokt. Dat geldt zeker voor de aubergine en paprika die in dit gerecht belanden. Je roostert ze 30 minuten op 200 graden met een flinke scheut olijfolie en een mix van gedroogde kruiden. Door de oven en de olijfolie wordt de aubergine heerlijk zacht en krijgt de paprika een stevig korstje terwijl de binnenkant ook lekker smeuïg wordt. Bovendien geeft de oven de groenten extra veel smaak en trekken de kruiden er nog beter in. Nog een voordeel van groenten in de oven roosteren is dat het supersimpel is: je hoeft alleen de timer te zetten en te wachten totdat de oven je oppiept. Dat scheelt 20 minuten roeren in een wokpan.
Voor deze orzo met aubergine en paprika spreid ik de groenten uit over een bakplaat (die je eerst met bakpapier bekleedt). Daarna schenk ik een flinke scheut olijfolie over de groenten. Vervolgens spreid ik meerdere kruiden over het groentemengsel uit: oregano, komijn, peper en (gedroogde) harissa. Daarmee krijgen de groenten nog meer smaak en passen ze helemaal bij dit mediterraanse gerecht.
Hummus: een verrassende basis voor een romige saus
Allicht is hummus niet het eerste ingrediënt waar je aan denkt voor een romige pastasaus. Veel mensen grijpen eerder naar iets room- of crème fraiche-achtigs. Maar hummus in combinatie met water is ook een perfecte manier om een romige saus te krijgen. En bij deze mediterraanse orzo met aubergine past het ook nog eens heel goed, omdat hummus veel voorkomt in gerechten uit de mediterraanse hoek. Zelf gebruik ik voor deze saus hummus in combinatie met een scheutje water en een theelepel sesamolie. Als je daar de gekruide groenten doorheen roert, krijg je een verrukkelijke saus.
Welke hummus gebruik je?
Ik gebruik zelf sinds kort altijd de hummus van het merk NENI (een Israëlisch restaurant in Amsterdam). Die hummus is duurder dan die van het supermarkthuismerk, maar is elke extra cent wat mij betreft helemaal waard. Veel supermarkthummus-soorten worden niet zo gemaakt zoals in de mediterraanse keuken; de hummus van NENI heeft daar al veel meer van weg.
Geroosterde kikkererwten voor extra smaak, eiwitten en bite
De hummussaus en geroosterde groenten zijn bij elkaar al een goede basis voor deze heerlijke orzo. Maar ik voeg zelf graag nog meer bite én meer eiwitten aan het gerecht toe. Geroosterde kikkererwten zijn perfect om dit gerecht eiwitrijker te maken en om meer “te bijten” te hebben tussen de smeuïge saus en zacht geroosterde groenten door. Wat voor groenten geldt, geldt ook voor kikkererwten: ook die maak je eenvoudig lekkerder door ze een tijdje in de oven te schuiven.
Verder bereid je de kikkererwten op dezelfde manier als de groenten. Dus spreid ze uit op een bakplaat of in een klein ovenschaaltje, besprenkel met olijfolie en strooi er dan harissa, oregano, komijn en peper overheen. Schep de kikkererwten na 10 minuten even om en haal ze na in totaal 20 minuten knapperig en lekker smaakvol uit de oven.
Nóg meer bite en smaak krijgt deze orzo met aubergine trouwens door de zongedroogde tomaatjes. Dat ingrediënt heeft de gave om bijna alles nog beter te laten smaken. En de taaie structuur van de zongedroogde tomaatjes geeft je ook meteen iets te “kauwen” terwijl je geniet van jouw orzo in boterzachte saus.
Recept orzo met aubergine en hummus
Vind jij orzo (wat overigens pasta in rijstvorm is!) ook zo lekker? Probeer er eens een mediterraanse variant op: deze orzo met aubergine, hummus en zongedroogde tomaten. Eenvoudig te maken (dankzij veel hulp van de oven!), vol van smaak en ook nog eens ontzettend romig zonder dat er melkproducten aan te pas komen.
Zo maak je deze orzo met aubergine:
Orzo met aubergine, paprika, hummus en krokante kikkererwten
Equipment
- Oven
- Bakplaat met bakpapier (+ evt. een klein ovenschaaltje)
- Wok- of hapjespan
Ingrediënten
- 140 gram orzo
- 1 aubergine
- 1 rode paprika
- 250 gram kikkererwten uit blik, = uitlekgewicht
- 6 zongedroogde tomaten
- ½ gele ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el hummus
- 1 el olijfolie
- 1 ½ el oregano
- 2 tl komijn
- 2 tl harissa (gedroogde variant)
- 1 tl sesamolie
- Peper en zout naar smaak
- Verse basilicum of peterselie = optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
- Snijd de aubergine in grote stukjes en de paprika in halve reepjes. Snipper daarnaast de ui.
- Spreid de aubergine en paprika uit over de bakplaat. Besprenkel rijkelijk met olijfolie. Strooi dan (voor 2 porties) 1 tl harissa, 1 tl komijn, 1 el oregano en wat peper over de groenten op de bakplaat. Schuif 25 minuten in de oven.
- Staan de groenten 10 minuten in de oven? Pak dan een apart ovenschaaltje of gebruik lege ruimte op de bakplaat om de kikkererwten over uit te spreiden. Strooi er (voor 2 personen) een scheut olijfolie, 1 tl harissa, 1/2 el oregano en 1 tl komijn overheen. Schuif dan opnieuw in de oven voor 20 minuten. Schep de kikkererwten na 10 minuten om.
- Bereid ondertussen de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Fruit ondertussen in een wokpan ui en knoflook aan. Snijd dan de zongedroogde tomaten in reepjes en doe die bij de pan. Schep vervolgens de hummus erbij en schenk ook 50 ml water in de pan. Voeg ten slotte de sesamolie toe.
- Haal na 30 minuten (of zodra ze zwarte randjes krijgen) de groenten en kikkererwten uit de oven. Schep de aubergine en paprika bij de hummus-saus. Giet dan de orzo af en roer door de saus.
- Serveer nu de orzo met de krokant gebakken kikkererwten en eventueel met verse basilicum.
Nog meer maken met orzo?
Orzo ontdekte ik pas twee jaar geleden voor het eerst. Het lijkt op rijst, maar is in werkelijkheid pasta in rijstvorm. Heel lekker en heel veelzijdig klaar te maken! Op mijn blog deel ik, naast deze orzo met aubergine, nog veel meer orzo-inspiratie. Misschien word je net zo vrolijk van deze recepten:
- Orzo met pompoen en tomaat
- Orzo met champignons en zongedroogde tomaat
- Orzo met tomaat, paprika en (vegan) room
Wat is jouw favoriete orzo-recept?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Introversie | 7 vooroordelen over introvert zijn die niet altijd kloppen
Een tikkeltje stilletjes, vaak verlegen en graag woonachtig in een hutje op de hei. Dat zijn zomaar een paar vooroordelen over introversie. En hoewel er vast introverten zijn die nergens liever wonen dan in een boshuisje in the middle of nowhere of die verlegen zijn, geldt dat zeker niet voor elke introvert. In mijn ogen zijn er nogal wat onterechte vooroordelen over introversie. Zo ga ik zelf als introvert liever op stedentrip dan dat ik een week in een boshuisje doorbreng. Dit zijn nog 7 vooroordelen die zéker niet altijd kloppen over introverte mensen.
Action shoplog | Waterverf, roze letterbord & washi tape giftset
De hele Black Friday-mania heb ik grotendeels aan me voorbij laten gaan. Heel wat nieuwsbrieven met denderende kortingen, "op mij afgestemde" aanbiedingen en spetterende deals kon ik wel weerstaan. Maar van een bezoekje aan Action kon ik onmogelijk met lege handen thuiskomen. Ik kocht dit keer onder andere een roze letterbord, vloeibare waterverf, vrolijke pennen en een grote washi tape giftset. Kijk je mee naar mijn aankopen? Vooral voor knutselliefhebbers is er weer heel wat moois bij Action te vinden.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…