Met orzo (pasta in de vorm van rijst) kun je de lekkerste dingen maken. En de combinatie van orzo met paprika is niet voor niets populair op veel receptsites, waaronder de mijne. Dit keer maakte ik geen simpele orzo met stukjes paprika, maar een heerlijk smeuïge orzotto (risotto gemaakt van orzo) met een smeuïge paprikasaus. Dat smaakt extra lekker in combinatie met de pittige smaak van harissa en wat heerlijke zoetigheid in de vorm van rozijnen en (voor de mede-liefhebber) een paar bolletjes stemgember. Serveer er falafel bij en je hebt een heerlijke orzo met een mediterraans tintje die ook nog eens lekker vlot klaar is.
Smeuïge orzo met paprika en harissa
Het liefst eet ik orzo altijd in de vorm van orzotto. Daarbij kook je de orzo, net als bij risotto, gaar in bouillon (eventueel aangevuld met room of een andere vloeistof). Dat doe ik ook bij deze orzo met paprika en harissa. De orzo gaart in tomatenblokjes en in een smeuïge saus van gebakken paprika en plantaardige melk. Het resultaat is een supersmeuïge orzo waarbij je de paprikasmaak bij elke hap proeft. In het gerecht gaan maar liefst 3 paprika’s voor 2 personen. Dus je krijgt er ook nog eens lekker veel groenten mee binnen.
De grote smaakmaker in dit gerecht? Dat is de harissa! Daarvan bak ik 2 eetlepels mee met de paprika om de harissa vervolgens mee te blenden. Harissa is een perfect goedje om je gerechten wat op te spicen zonder dat het té heet wordt. Tip: koop een milde harissa, bijvoorbeeld van het merk Souq. Dan wordt het geheel niet té pittig en proef je ook de andere smaken.
Zo breng je de orzo met paprika lekker op smaak
De orzo met paprika dankt zijn heerlijke smaken vooral aan de harissa. Twee scheppen zijn genoeg om het gerecht daar volop naar te laten smaken. Verder gebruik je Provençaalse kruiden, gember, crispy chili-olie (voor de liefhebbers van meer spice!), paprikapoeder en een scheutje sojasaus. En dan is er ook nog mijn favoriete smaakmaker in dit gerecht: stemgember. Ik weet dat lang niet iedereen daar een even grote fan van is als ik. Dus laat dit gerust weg als je gruwelt van die mierzoete bolletjes. Maar als je er net zo dol op bent als ik, zijn gemberstukjes sowieso een heerlijke toevoeging aan de orzo met paprika.
Verder geven rozijnen de orzo een lekker zoetig tintje. En ze passen goed bij de andere mediterraanse ingrediënten! Als laatste roer ik linzen door de orzo voor extra proteïne en omdat ze gewoon heel lekker zijn. Ik kies altijd specifiek voor beluga-linzen, omdat die meer bite hebben dan gewone linzen en daardoor een heerlijke aanvulling zijn op de verder zachte orzo.
Tip: serveer er falafel of vegan balletjes bij
Voor de eiwitten hoef je het niet te doen (die zitten ook al in de linzen), maar voor de smaak en lekkere bite raad ik zeker aan om bij de paprika-orzo falafel of vegan balletjes te maken. Bak ze goudbruin in een koekenpan met olijfolie, zodat je tussen de superzachte orzo ook iets lekker krokants hebt.
Voor de sier en voor de crunch kun je er ook nog pompoenpitjes bij bakken. Geen must, maar wel lekker als je houdt van verschillende texturen door elkaar of het gerecht meer eiwitrijk wilt maken. (30 min.)
Nog meer lekkere orzo-recepten
Deze orzo met paprika is een van mijn lievelings-recepten met orzo. Maar het is zeker niet het enige orzo-recept op mijn blog. Dit zijn nog een paar heerlijke orzo-gerechten die ik je kan aanraden:
Recept voor orzo met paprika
Of je nu al groot fan bent van orzo of deze rijstachtige korrels voor het eerst op je bord schept, van deze orzo met paprika op je bord word je vast blij. Het recept is totaal niet ingewikkeld om te maken, maar wel heel lekker. Je maakt er ook makkelijk een hele pan van. Handig als je gezellig met een grote groep eet! Zo maak je de orzo:
Orzo met paprika, harissa, rozijnen en linzen
Equipment
- Hapjespan of wokpan
- Koekenpan
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
- 3 paprika's (rood, geel of een mix van beide)
- 250 gram tomatenpassata
- 125 gram orzo
- 150 ml kokosmelk
- 150 gram falafel of vegan balletjes
- 85 gram beluga-linzen of gewone linzen (= uitlekgewicht)
- 175 ml bouillon of water
- 6 bolletjes stem-gember = optioneel
- ½ gele ui
- 2 el harissa
- 1 el rozijnen
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 el sojasaus
- 1 el crispy chili-olie (= optioneel, een beetje cayennepoeder kan ook!)
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gember (vers of uit een potje)
Optioneel ter garnering:
- Peterselie
Instructies
- Snijd de paprika in kleine blokjes en snipper de ui. Gebruik je stemgember? Snijd daar dan ook kleine stukjes van.
- Fruit de ui aan in een hapjespan met olijfolie en voeg de paprika, gember, harissa en crispy chili-olie toe zodra de ui glazig ziet. Roerbak zo'n 5 minuten. Doe dan de sojasaus en het paprikapoeder erbij en bak nog een minuut of 5.
- Doe dan het paprikamengsel uit de pan in een mengkom. Schenk ook de passata, kokosmelk en het water erbij. Maak er met een staafmixer of blender een gladde substantie van.
- Schenk opnieuw olijfolie in de hapjespan en bak daarin de orzo 1 minuut aan. Voeg nu het paprikamengsel toe aan de orzo en strooi er Provençaalse kruiden bij. Schep ook de rozijnen en linzen (en eventueel de stukjes stemgember) door de orzo. Laat 10 minuten pruttelen (of totdat de orzo klaar is) en roer regelmatig door.
- Bak ondertussen de falafel of vegan balletjes goudbruin in een koekenpan.
- Serveer de orzo met de falafel en versier eventueel verder met pompoenpitten en peterselie.
Hoe maak je orzotto?
Orzotto maak je door orzo niet in een pan met water te koken, maar te laten garen in bouillon of andere vloeistof. Fruit eerst een ui en eventueel knoflook aan in een scheutje olijfolie en bak dan de orzo 1 minuut droog mee. Doe dan in één keer alle vloeistof bij de orzo met ui en knoflook en wacht totdat de orzo deze heeft opgenomen. Dat duurt een minuut of 7-10. Proef even of de orzo gaar genoeg is.
Ik eet glutenvrij. Kan ik dit gerecht ook glutenvrij maken?
Ja, er bestaan ook een aantal glutenvrije orzo-soorten. Zo is er kikkererwten-orzo te koop. Hiervoor kun je het beste naar een bio-winkel of een webshop als Koro gaan. Bekijk wel goed de bereidingswijze op de verpakking. Soms moet je glutenvrije orzo iets langer of juist iets korter koken of laten garen dan gewone orzo.
Verder zijn plantaardige balletjes en falafel uit de supermarkt meestal niet glutenvrij. Als je geen gluten heet kun je specifiek op zoek gaan naar glutenvrije falafel of balletjes. Mijn ervaring is dat je hiervoor bij biologische merken en online het beste slaagt. Overigens heeft Albert Heijn ook een aantal glutenvrije falafel-soorten van hun eigen merk (die kunnen wel sporen van gluten bevatten).
Hoe maak je de orzo lekker romig?
In dit recept gebruik ik kokosmelk om de orzo romig te maken. Het werkt goed als je relatief weinig bouillon gebruikt en relatief veel romige substantie. Daarnaast gebruik ik geblende paprika’s en passata als vocht om de orzo smeuïg te maken.
Hoe lang kun je de orzo met paprika bewaren?
Deze orzo blijft zeker nog 2 dagen goed als je hem in de koelkast in een afgesloten bakje bewaart. Houd er rekening mee dat de structuur dan wel wat kan veranderen, omdat de vloeistof in de koelkast nog meer in de orzo intrekt.
Wil je dit recept zelf maken? Bewaar het op Pinterest via het knopje in de linkerbovenhoek:
Ik ben benieuwd wat jij vindt…