spullen wegdoen 4

Oude spullen wegdoen? | 11 manieren om ze een tweede leven te geven!

  • 26 november 2021
  • 19 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Groen doen

Een middag pure opruimwoede kan geweldig zijn. Of nee, vooral het resultaat ervan voelt vaak fantastisch: een opgeruimd huis waarin je niet eerst allerlei dozen ondersteboven hoeft te keren voordat je je lang gezochte boek weet te vinden. Maar wat doe je met alle oude spullen die je niet meer gebruikt? Zomaar oude spullen wegdoen is soms zonde. Dit zijn 11 mooie manieren om je overbodige meuk een tweede leven te geven.

Spullen wegdoen? Ze verdienen vaak beter!

Ik ben best wel een opruimerig type. Als ik naar mijn smaak te veel spullen om me heen heb staan, haal ik al snel de bezem door mijn kasten en lades. Dat levert regelmatig een doos vol spullen op die wat mij betreft overbodig zijn.

Maar wat doe je daar dan mee? De doos leeg kieperen in de container is zonde en is bovendien niet goed voor het milieu. Vaak verdienen de spullen die je afdankt beter dan een plek op de vuilnisbelt. Zeker als iets er nog prima uitziet en uitstekend werkt. Daarom ga ik zelf graag op zoek naar alternatieven voor de kliko. Wat zijn duurzamere alternatieven voor je oude spullen wegdoen? Mijn eigen fijnste tips om je oude spullen een tweede leven te gunnen, heb ik in dit artikel voor je verzameld.

Wel een tip vooraf, die meer wijzende-vinger-achtig klinkt dan bedoeld: check even of de spullen er nog netjes uitzien en werken. Met niet werkende apparaten of kleding met gaten maak je een mede-kringloopbezoeker waarschijnlijk ook niet blij. Ook kost het goede doelen geld en tijd om onbruikbare of kapotte spullen af te voeren. In zo’n geval kun je dus maar beter wel een bezoekje aan het grofvuil brengen of naar een andere plek gaan waar ook niet-werkende spullen welkom zijn.

Tip 1. Vraag je vrienden

Die oude vaas die bij jou alleen maar in de weg staat, is misschien precies wat je beste vriendin mist in haar vensterbank. En het boek waar jij geen bal aan vond? De kans bestaat dat die titel net bovenaan het verlanglijstje van je broer staat. Spullen wegdoen is zonde als je er iemand anders nog blij mee kunt maken. Dus: vraag eens rond of iemand in je omgeving het kan gebruiken. 

Hoef je natuurlijk niet voor elke kinderachtige sleutelhanger of voor je hopeloos ouderwetse bloemetjesservies te doen. Maar bij wat duurdere spullen kan het zomaar zijn dat iemand anders er dolgelukkig mee is. Vraag het gewoon eens als je vermoedt dat dit iets voor je moeder, schoonzus of beste vriend is.

Mijn weggeef-succesverhalen

Het komt weleens voor dat ik bij bepaalde spullen die ik over heb meteen aan een persoon in mijn omgeving moet denken. Dan vraag ik diegene eerst of hij of zij er blij van wordt voordat ik ermee naar de kringloop ga. Zo heb ik eens servies weggegeven aan een vriendin die net op zichzelf ging wonen. Was zij hartstikke blij mee!

Mijn broertje maakte ik heel gelukkig met een paar kookboeken waar ik nooit uit kookte. En het is me zelfs eens overkomen dat ik een oude – voor mij overbodige – dvd-box tegenkwam die mijn schoonzusje eigenlijk zelf had willen kopen. Hoe leuk is het dan om die te geven!

oude spullen wegdoen

Tip 2. Geef kleding aan Dress for Success

Heb je mooie kledingstukken liggen die het prima zouden doen tijdens een sollicitatiegesprek? Dan is Dress for Success een mooi doel om ze aan te doneren. Ik stuitte via mijn eerste baan eens op die organisatie, en heb ‘m altijd onthouden.

Bij Dress for Success kunnen werkzoekenden met een minimuminkomen of bijstandsuitkering gratis (samen met een stylist) een sollicitatie-outfit uitzoeken. Zo kunnen ze goed gekleed voor de dag komen bij het gesprek voor hun nieuwe baan. Een mooie organisatie om bijzondere kledingitems aan te doneren dus! Wie weet draagt jouw “oude” jurk of te kleine colbert straks bij aan het vinden van dé droombaan voor iemand anders.

Tip 3. Verkoop je kleding via Appel & Ei

Sinds ik dit concept heb ontdekt, ben ik verslaafd. Appel & Ei is een tweedehandswinkel in een wat duurder segment. Je vindt er geen kleding met vlekken of gaatjes of vale T-shirts, maar alleen kwalitatieve items die eruitzien als nieuw. Uit ervaring weet ik dat je bij Appel & Ei heel goed kunt slagen voor een nieuwe outfit (of twee, of drie).

Maar in plaats van er zelf met een tas vol tweedehands vondsten vandoor te gaan (heel verleidelijk, weet ik inmiddels!), kun je er ook kleding inbrengen. Daar houd je zelf een mooi bedrag aan over: 40% van de verkoopprijs. Ik heb zelf al eens een flinke zak kleding ingebracht en verdiende daar € 42 mee. Een mooi bedrag!

In het verleden probeerde ik weleens zelf kleding te kopen via Marktplaats of Vinted, maar ik vind het altijd een crime om alle items te fotograferen, vervolgens te worden bestookt met vragen, daarna naar een envelop en vervolgens naar een postkantoor op zoek te moeten gaan, en soms ook te moeten thuisblijven voor een onbekende spullenafhaler, waarvan je maar moet hopen dat diegene komt opdagen.

Je leest het: ik ben geen Marktplaats-fan (meer). Verkopen via Appel & Ei kost een stuk minder moeite en tijd. Ideaal als je kleding hebt liggen die je te mooi vindt om naar de kringloopwinkel te brengen!

Tip 4. Vergeet de kringloopwinkel niet

Ha, die tip had je zelf waarschijnlijk ook al bedacht. Toch vind ik dat hij niet onbenoemd mag blijven in dit rijtje. Er zit vast ook bij jou in de buurt een kringloopwinkel die met veel plezier jouw oude spullen verkoopt. Jij hoeft alleen de doos in te leveren, steunt daarmee een mooi initiatief en je spullen krijgen een goed nieuw thuis. Ik ben niet voor niets vfan van de kringloopwinkel (ook om zelf tweedehands te winkelen trouwens).

Zelf breng ik naar de kringloopwinkel vooral spullen als servies, oude boeken of interieurspullen die niet reuze-bijzonder zijn en die ik niet meer gebruik.

Tip 5. Verkoop je Perzische tapijt via Tapijt-expert

Sommige spullen zijn te mooi en te waardevol om in een kartonnen doos bij de kringloopwinkel af te geven. Dat geldt bijvoorbeeld als je bijzondere kunst, een Perzisch tapijt of een mooi erfstuk hebt liggen. In elk van die gevallen kun je het beste op zoek gaan naar een specialist die weet wat de waarde ervan is en die je kan helpen om een goede koper te vinden.

Zo kun je je Perzische tapijt laten taxeren en verkopen door Tapijt-expert. Tapijt-expert is expert in de inkoop van tapijtenBij Tapijt-expert bekijkt een specialist je ingeleverde kleed uitgebreid en bepaalt er de waarde van. Deze expert kan nep van echt onderscheiden, kent de oorsprong van het kleed en kan het eventueel ook laten restaureren. Je mag na de taxatie zelf bepalen of je het kleed verkoopt voor de getaxeerde prijs of dat je het kleed juist extra waardeert en het dus liever zelf in huis laat liggen.

Een handige tip als je nog een mooi tapijt hebt liggen en je afvraagt of het een waardevol handgemaakt kleed of een massaproduct uit China is.

oude spullen wegdoen

Tip 6. Steek oude spullen in een nieuw jasje

Misschien is je spullen wegdoen helemaal niet nodig. Als je ergens op uitgekeken bent, hoef je dat ene ding nog niet meteen de deur te wijzen. Wie weet word je na een likje verf of een frisse look wel heel blij van datzelfde product. Kijk creatief naar een product voordat je er definitief afscheid van neemt.

Een houten krukje kun je bijvoorbeeld omtoveren tot een sfeervol nachtkastje door het te schuren en verven. Van saaie terra cotta bloempotten kun je blikvangers maken door creatief in de weer te gaan met een kleurtje. En een vaas met een barst of een T-shirt met een klein gaatje kun je misschien (laten) repareren.

Dit hoef je natuurlijk niet te doen bij elk item dat je wegdoet; dan staat je huis alsnog stampvol. Maar er zijn vast producten die je na een kleine upgrade opnieuw geweldig vindt.

Tip 7. Geef spullen gratis weg via Facebook

Zit je, net als ik vaak, niet zo te wachten op het gedoe met online verkopen en gesteggel over biedingen? Dan kun je ook een deadline voor jezelf stellen: “Is iets na een week nog niet verkocht voor prijs X, dan bied ik het gratis aan via Facebook.”

Bijna elke woonplaats heeft wel een eigen Facebook-groep waarin je spullen gratis of te koop kunt aanbieden. Daar is vast iemand die je nog blij kunt maken met de kinderstoel van je – inmiddels – puberzoon of de stapel boeken waarvan je al was vergeten dat je ze nog had liggen.

Tip 8. Doneer aan goede doelen

Naast Dress for Success, zijn er nog veel meer goede doelen die heel blij zijn met alles waar jij niet veel meer aan vindt. Wat voor jou “oude kleding” is, is voor een ander misschien een gloednieuwe topoutfit. En de bank die in jouw ogen niets meer opbrengt, hoeft echt niet meteen naar de stort. Misschien maak je een gezin dat het financieel minder ruim heeft er wel heel blij mee.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan deze goede doelen:

  • Leger des Heils Reshare: zij geven kleding weg aan daklozen of verkopen het in hun winkels (waarbij de opbrengst gaat naar hun mooie projecten).
  • Terre des Hommes: zij verkopen je overbodige spullen en gebruiken de opbrengst voor hun zinvolle initiatieven.
  • Bejaardentehuizen of dagopvang: daar kunnen ze vaak knutselspullen en dergelijke goed gebruiken voor leuke activiteiten met ouderen of met mensen met een beperking.
  • Stichting Schoenendoos: vul een schoenendoos met producten voor kinderen in ontwikkelingslanden, en maak daar iemand blij mee. Lees er meer over via Schoenendoosactie.
  • Kledingbank: zij stellen kleding gratis beschikbaar aan mensen met een minimuminkomen (vergelijkbaar met de Voedselbank, maar dan voor kleding).
spullen wegdoen

Tip 9. Ruil (zonder huilen)

Van ruilen hoeft niet altijd huilen te komen. Vroeger ruilde je Pokémonkaarten en Diddl-plaatjes (die eerste is nu ook weer een rage volgens mij, maar dat terzijde); tegenwoordig kun je ook kleding of boeken ruilen. Organiseer bijvoorbeeld een kledingruil met vrienden of spreek met familie af om uitgelezen boeken mee te nemen en die onderling uit te wisselen.

En heb je een minibieb gespot bij jou in de buurt? Dan kun je daar natuurlijk ook je boeken in kwijt en er meteen een mooi ander boek voor terugkrijgen.

Tip 10. Lever oude apparaten in

Voor gadgets en apparaten die je niet meer gebruikt, kun je soms nog een mooi bedrag ontvangen. Spiek voordat je besluit tot gadgetachtige spullen wegdoen even online spieken of je het nog tegen betaling kunt inleveren. Zo kon ik een oude camera via een lokale camerawinkel verkopen voor € 40. Mijn camera werd daar getaxeerd en daarna kreeg ik die paar tientjes op mijn rekening gestort.

Inruilen als je een nieuw apparaat koopt, is bij sommige winkels ook een optie trouwens. Levert je een mooie korting op!

Je oude telefoon kun je soms nog voor een paar tientjes verkopen aan een winkel die hem als refurbished exemplaar verkoopt. En is je telefoon daar te oud voor? Dan worden diverse goede doelen heel blij van je oude mobieltje; zij ontvangen vaak een paar euro voor elke ingeleverde telefoon.

Google is je beste vriend om dit soort adresjes te vinden. Dus dank niet zomaar werkende apparaten af. Zonde voor het milieu en ook zonde voor je portemonnee als je er nog wat mee kunt verdienen!

Tip 11. Breng versleten textiel naar de textielbak

Als je mooie kledingstukken hebt liggen, zou ik ze persoonlijk eerder naar de kringloopwinkel of een van de andere genoemde initiatieven brengen. Maar heb je gescheurde, versleten of oude kleding liggen? Of ander textiel dat een donatie aan de kledingwinkel niet waard is? Dan kun je het naar de textiel- of kledingbak brengen, op voorwaarde dat de items wel schoon zijn.

De organisaties achter de kledingbakken kunnen de materialen vaak nog recyclen tot bijvoorbeeld isolatiemateriaal of poetsdoeken. Op Milieu Centraal kun je meer lezen over het gebruik van de kledingbak.

Kortom: zelfs voor je spijkerbroek met gaten bestaat misschien nog een tweede leven.

Oude spullen wegdoen? Think twice!

Ik was zelf tot een paar jaar geleden nogal een weggooierig type. Totdat ik – mede dankzij fijne duurzame blogs van anderen – ging ontdekken dat oude spullen wegdoen naar grofvuil vaak helemaal niet nodig is. Je kunt er misschien iemand anders blij mee maken, er een klein bedrag aan verdienen of anders het milieu een gunst doen door ze te laten recyclen. Wie weet eindigt jouw afgetrapte spijkerbroek straks in de zitting van een autostoel. Leuk toch?! Beter dan een plekje op een vuilnisbelt.

Heb jij nog meer tips om oude spullen een tweede leven te geven?

1
oude spullen wegdoen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 26 november 2021 op 8:35 am - Beantwoord

    Mooie tips. Ik geef mijn spullen eigenlijk altijd aan de kringloop of aan mensen om mij heen van wie ik weet dat ze er blij van worden. Daarnaast ben ik een kritischer koper geworden, dat scheelt een heleboel 🙂

  2. Naomi 26 november 2021 op 9:03 am - Beantwoord

    Dat gedoe met Marktplaats vind ik zo herkenbaar. Ik heb het maar een paar keer gedaan, maar doe het ook liever niet. (Was overigens vooral uit eigenbelang. Ik wilde van oude stoelen af en die pasten niet in mijn auto, dus ik vond dat een ander daar maar mee moest tobben en zette ze op Marktplaats:))
    Tot een paar jaar geleden was ik heel erg van het weggooien, maar mede dankzij jouw blogs over kringloopwinkels en die van een aantal andere bloggers over minibiebs breng ik tegenwoordig spullen weg. Voelt ook nog eens leuker dan weggooien, want dan gaat het weg met de gedachte dat een ander er nog blij van wordt.

    • Romy 27 november 2021 op 4:15 pm - Beantwoord

      Haha, ik snap je helemaal met die stoelen op Marktplaats. Om diezelfde reden heb ik ook eens een stoel gratis op Marktplaats aangeboden. Scheelde weer een ritje met volgeladen auto 😉
      En wat mooi dat je meer bent gaan kijken naar opties om spullen weg te geven. Hoe tof is het om met iets wat je zelf niet meer gebruikt nog wel iemand anders blij te kunnen maken?!

  3. Johanna 26 november 2021 op 9:21 am - Beantwoord

    Alles wat nog goed is gaat naar de kringloop (heilsarmee hier), maar die selecteren direkt, en accepteren dus niet alles. Mijn truck: ik stuur mijn man daarheen, dan accepteren die dames meer. Verder gaan mijn boeken naar de boekenkringloop of minibieb. Wat hier veel gedaan wordt, is dingen gewoon op de stoep zetten, meubels, maar ook kleinere dingen zoals boeken, speelgoed, orners, met een bordje “gratis mee te nemen”. Dat mag, maar dan moet je ’s avonds de rest opruimen. Het voordeel is, dat als je langs een doorgangsstraat woont, zoals ik, je veel snel kwijt bent. En zonder kosten of moeite. Overigens hebben we ook nog een grofvuiltram, die 1x per maand in elke wijk een dag staat, waar je het spul (gratis) heen kunt brengen.

    • Romy 27 november 2021 op 4:17 pm - Beantwoord

      Wat een goed idee eigenlijk om spullen gewoon op straat te zetten met een bordje erbij. Dat is voor voorbijgangers een leuke verrassing en is voor de oude eigenaar een snelle manier om van spullen af te komen 🙂 Ik ben er helemaal voor dat ze zoiets ook eens in Nederland doen.

  4. Audrey 26 november 2021 op 9:52 am - Beantwoord

    Volgens mij is-ie behoorlijk compleet, deze lijst! Ik geef inderdaad ook graag dingen weg via een lokale weggeefgroep waar ook veel mensen zitten met weinig geld. En minibiebs vind ik top! Qua kringloopwinkels kies ik bewust voor losstaande winkels waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat ipv dat ik iets naar een vestiging van Het Goed breng. Dat is toch een stuk commerciëler voor mijn gevoel.

    • Romy 27 november 2021 op 4:18 pm - Beantwoord

      Wat slim om selectief te zijn in kringloopwinkels waar je wel en niet spullen naartoe brengt! Hier in de buurt zitten vrijwel alleen maar losstaande winkels, dus wat dat betreft zit ik goed. Maar ik herken wel wat je zegt, kringloopwinkels als Rataplan zijn toch een stuk groter en ik vraag me dan ook altijd af hoeveel er uiteindelijk van de opbrengst nog bij een goed doel terecht komt.

  5. Daenelia 26 november 2021 op 10:58 am - Beantwoord

    Er zijn heel wat dozen boeken naar de kringloop gegaan, net als heel wat kleding. En een eettafel die nog prima was hebben we verkocht. We hebben ook wel eens iets weggegeven, hier en daar. En ik bewaarhet oude servies voor iemand die hopelijk binnenkort een eigen woning vindt.
    Voor oude matrassen is er de oplossing dat deze ook kunnen worden meegenomen door de leverancier van je nieuwe matras, net als met oude apparaten. Dit is handig, want matrassen zou ik niet zo snel doorgeven aan een derde. Vind ik ergens een beetje … eurgh.
    Binnenkort gaan we de bank en twee stoelen verkopen. Die gaan niet naar de kringloop, want echt: ze zijn te mooi om zo maar te doneren en ik wil voor bijna nieuwe spullen die er echt nog zo goed als nieuw uitzien gewoon wat geld voor terug zien. Het is het zeker nog waard.

    • Romy 27 november 2021 op 4:27 pm - Beantwoord

      Wat slim inderdaad om matrassen mee te geven aan de nieuwe leverancier! Mochten wij ons matras ooit wegdoen, dan is dat ook een goede optie. Want inderdaad, ik denk niet dat veel mensen graag op een tweedehands matras slapen.
      Enne, groot gelijk dat je de bank en stoelen te koop zet. Bij meubels doe ik dat zelf ook het liefst. Zonde als je daar niets voor krijgt, terwijl ze elders nog een paar tientjes of zelfs een paar honderd euro opleveren.

  6. Geke 26 november 2021 op 11:40 am - Beantwoord

    Goede tips waar ik niets meer aan toe te voegen heb 🙂

    Hier varieert het nogal waar spullen naartoe gaan. Verkopen probeer ik meest via 2dehands.be en Vinted.
    Weggeven doe ik vaak via de lokale weggeefgroep. Heb daar zelfs al fijne contacten aan over gehouden.

    Vroeger ging er hier niet snel iets uit huis, zelfs al werd het niet (meer) gebruikt omdat ik het zonde vond om weg te gooien (dat leek vaak de enige optie). Maar nu er zoveel kanalen zijn om verspilling tegen te gaan, vind ik het een stuk makkelijker.

    • Romy 27 november 2021 op 4:29 pm - Beantwoord

      Dat laatste herken ik wel. Als je weet dat iets een fijn nieuw thuis krijgt, maakt dat het weggeven toch wat makkelijker 🙂
      Enne, hoe mooi dat je aan de weggeefgroep zelfs leuke contacten te danken hebt.

  7. Janne 26 november 2021 op 1:25 pm - Beantwoord

    Ik heb mijn oude en nogal vieze en klitterige kleed een tijd geleden professioneel laten reinigen. Ze konden geen garantie geven dat alle theevlekken eruit zouden gaan (die zijn hardnekkig!) maar de vlekken zijn niet meer te zien. Mijn 30 jaar oude kleed is in geen jaren zo pluizig en zacht geweest. Het blijkt enorm te lonen om een oud maar kwalitatief kleed te laten reinigen. Ik heb nu een beter kleed dan wanneer ik voor die prijs een nieuw kleed had gekocht. Oude kleden zijn vaak 100% wol en dat is heel goed te reinigen. Ik geloof dat ze er ook een soort conditioner in gedaan hebben om de klitten eruit te halen en de boel mooi zacht en fluffy en min of meer waterafstotend te maken. Het kleed wordt nu ook niet meer zomaar vies.

    Dingen zoals jassen en dekbedden kun je bij de stomerij laten reinigen. Zomerjassen passen meestal gewoon in je eigen wasmachine. Voor waterdichte jassen moet je met een speciaal wasmiddel wassen en daarna impregneren, en dan zijn ze weer waterdicht. Zo kun je dit soort spullen weer opfrissen en heb je geen nieuwe nodig.

    Als je boeken hebt die nog mooi zijn en die waarschijnlijk nog wat geld waard zijn, kun je naar boekenbalie.nl kijken. Die kopen je boeken. Het is niet heel veel moeite om te doen en je krijgt er toch nog een mooi zakcentje voor. Voor studieboeken zijn er meer sites waar je je boeken te koop kunt aanbieden, dat kan wel wat meer moeite zijn maar voor het bedrag dat je ervoor krijgt is het het misschien toch waard. Zeker als je in een grote studentenstad woont, want dan is er best een kans dat je het boek gewoon bij iemand in de bus kunt duwen ipv geld kwijt te zijn aan verzenden.

    • Romy 27 november 2021 op 4:35 pm - Beantwoord

      Geweldig zeg, zo’n grondige tapijtreiniging! Zo krijg je er haast een compleet nieuw kleed voor terug 🙂 Dat ga ik onthouden voor als mijn eigen kleed, waar ik nogal aan gehecht ben, eens aan een beurt toe is.
      Dank je voor de tip ook van Boekenbalie! Ideaal dat je je boeken daar kunt laten verkopen in plaats van dat je ze zelf per boek te koop moet zetten. Ik heb ‘m genoteerd mocht ik nog eens in één keer flink wat boeken willen wegdoen.

  8. bychristiana 27 november 2021 op 7:58 am - Beantwoord

    Haha, ik heb precies zo’n artikel in mijn concepten staan;-) Want inderdaad, er zijn tal van manieren om je oude spullen kwijt te raken. Ik gooi alleen echt iets weg als het kapot is, anders geef ik het weg of ik verkoop het.

    • Romy 27 november 2021 op 4:37 pm - Beantwoord

      Hoe leuk! Nu ben ik heel nieuwsgierig naar jouw artikel 🙂

  9. Suzanne 27 november 2021 op 9:05 pm - Beantwoord

    Hele fijne tips! Ik vraag inderdaad eerst rond in mijn omgeving of probeer het nog te verkopen en anders inderdaad naar bijvoorbeeld de kringloop.

  10. Maaike 2 december 2021 op 5:54 pm - Beantwoord

    Dat zijn een hoop goede tips! 🙂

  11. Dionne 3 december 2021 op 4:43 pm - Beantwoord

    Leuk artikel! Ik hou ervan om spullen een tweede leven te geven. Met kapotte apparaten kan je ook nog naar het Repair Café, volgens mij hebben de meeste steden er nu wel eentje in de buurt zitten. Daar kan je je spullen voor een vrijwillige bijdrage laten maken.

  12. Saskia 4 december 2021 op 12:40 pm - Beantwoord

    Hele fijne tips! Ik verkoop zelf veel op marktplaats voor kleine prijsjes zodat ik iemand er blij mee maak. Of naar de kringloop, aan vrienden weggeven. Eigenlijk alle tips wel die erbij staan. Zit alleen nog veel met kinderkleding van Noa, dus zit te denken te kijken of Vinted wat is. Hoor ik veel fijne verhalen over maar iets heeft me al die tijd tegen gehouden. Toch maar eens naar kijken. En wat fijn Appel en Ei. Dat kende ik nog niet maar ga ik zeker in m’n achterhoofd houden.

Recente blogs

Slechte concentratie? 12 tips om gefocust te blijven (ook bij drukte)

7 februari 2023|Carrière en ondernemen, Lifestyle|

Afleiding ligt altijd op de loer. Is je rinkelende telefoon niet de boosdoener, dan is het wel de fanatieke groepsapp van je schoonfamilie, een e-mail die je aandacht trekt of een "Oh even kijken of..."-gedachte. Voordat je er erg in hebt, ben je vijf minuten lang verzeild in receptvideo's, hondenfilmpjes en life updates van je achternicht op Instagram. Vaarwel focus! Daarom heb ik me de afgelopen jaren veel verdiept in productiviteit, leren concentreren en je focus behouden. Via boeken, cursussen en (eigenlijk vooral) door teksten te schrijven voor een productiviteitstrainingsbureau. Een goed moment voor een recap: dit zijn mijn 12 fijnste tips tegen een slechte concentratie.

Geduld – geen overbodige luxe als jij je dromen waarmaakt!

7 augustus 2018|Persoonlijke groei|

"Geduld is een schone zaak." en "Morgen weer een dag." Twee cliché uitspraken die je misschien, net als ik, niet altijd even graag hoort. Geduld is namelijk best lastig als je jouw mooie plannen liever vandaag dan morgen realiseert. Maar echt waar: geduld is niet alleen in het Nederlandse openbaar vervoer een noodzakelijk kwaad, maar is ook bij het waarmaken van je dromen zeker geen overbodige luxe. Of het nu gaat om het bereiken van 10.000 volgers op Instagram, om het maken van een geweldige reis of om een huis vinden voor jezelf, geduld is een schone zaak. Dit is waarom ik (en jij misschien ook?) dromen soms best mag zien als toekomstmuziek.

Mijn zakelijke doelen voor 2022 (als freelance tekstschrijver)

28 februari 2022|Persoonlijk, Carrière en ondernemen|

Het kerstdiner is alweer twee maanden achter de kiezen. En de Jip en Janneke-champagnefles is al weken geleden leeg in de glasbak gekieperd. Kortom: ik stort me alweer ruim twee maanden op iets serieuzers dan kerstdinerperikelen: werk. Ik begon het jaar goed, met het formuleren van 7 zakelijke doelen in de eerste maand van dit jaar. Knallend het jaar in, zeggen ze toch?! Als extra stok achter de deur voor mezelf (en om je een inkijkje te geven) deel ik mijn doelen ook hier op de blog.