2 3 5

Over de kracht van kleine stappen

 • 29 mei 2020
 • 18 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Morgen het roer in één keer omgooien? Nee, daar geloof ik zelf niet zo in. Toen ik in mijn pubertijd niet lekker in mijn vel zat, nam ik mezelf dat regelmatig voor. Morgen zou alles anders zijn. Dan zou ik van alles en nog wat – pats boem – in één keer loslaten en precies doen wat goed voor mij was. Maar ja, als je dat elke avond denkt, kom je natuurlijk geen stap verder. Wat mij heeft geholpen om wél te groeien? Kleine stapjes! Elke dag of week opnieuw. Ik neem je graag mee in wat ik daar (door ervaring en uit een interessante theorie) over heb opgestoken.

Verandering kost tijd

Verandering is iets waar je enorm tegen aan kunt hikken. Ik weet er alles van. Ook het bedenken van duizend excuses komt me wel bekend voor. Geen tijd. Niet het juiste moment. Komt nog wel. Niet de juiste mensen om me heen. In mijn hoofd maakte ik van een verandering een énorm ding. Alsof in één klap alles anders zou moeten zijn. Dat durfde ik niet, hoor.

Maar daar zit hem nu juist de truc. Wat nu als je het niet groter maakt dan het is? Wat nu als je kijkt naar die ene kleine stap die jij vandaag, morgen en de dag daarna kunt zetten? Want al die kleine stapjes brengen je net zo goed bij je doel als wanneer je in één klap een mega-verandering doormaakt. Sterker nog, de kans is groot dat je een verandering makkelijker kunt vasthouden als je het proces wat langzamer doorzet.

Oké, dat laatste geldt natuurlijk niet voor alles. Met sommige slechte gewoontes móet je vanwege je gezondheid, de wet of vanwege verslaving echt in één keer stoppen. Die laat ik in dit artikel buiten beschouwing.

The Compound Effect

Inspiratie voor dit artikel haalde ik uit een tekst die ik redigeerde voor Elja Boxman, een van mijn opdrachtgevers. Zij is (online) trainer en coach (een heel goede!) en geeft onder meer de training Let’s Kick Ass over je doelen bepalen én behalen. Via haar tekst leerde ik meer over The Compound Effect van Darren Hardy. Een inspirerende theorie waar ik me – voordat ik het wist – nog veel verder in ging verdiepen (o.a. via deze video). Enorm interessant! The Compound Effect houdt in dat je soms meer kunt bereiken door elke dag iets kleins te doen om jouw doel te bereiken dan door in één keer een mega-stap te zetten.

Kleine beetjes zijn samen een heleboel

Het deed me denken aan de uitdrukking “een druppel op een gloeiende plaat”. Soms lijkt een druppel voor het geheel niet uit te maken. Maar heel veel druppels bij elkaar, vormen alsnog een hele plas. Oftewel, heel veel kleine beetjes doen er samen echt toe. Ik heb zelf bijvoorbeeld 3 jaar lang elke maand stappen gezet op weg naar mijn eigen onderneming (opdrachten doen, blogs lezen, op zoek gaan naar klanten, met mensen in gesprek gaan, etc.). Soms waren het piepkleine stapjes, maar die hebben me wel geholpen om uiteindelijk mijn doel (fulltime ondernemer zijn) te bereiken.

Een voorbeeld: opruimchallenges

Op internet zie ik bijvoorbeeld weleens opruimchallenges voorbijkomen. Superleuk initiatief! Het komt er vaak op neer dat je elke dag een X aantal spullen wegdoet. Daardoor heb je na een maand misschien al 100 spullen minder in huis. Scheelt toch heel wat, terwijl je er maar een paar minuten per dag aan kwijt bent. Elke dag 3 dingen weggooien klinkt al een stuk makkelijker (en minder tijdrovend) dan een hele zaterdag bezig zijn om 100 spullen weg te gooien. Dat terwijl je er uiteindelijk hetzelfde resultaat mee bereikt.

kleine stappen compound effect

10 pagina’s per dag lezen

Terwijl ik dit schrijf, moet ik opeens denken aan mijn ambitieuze leesdoel voor dit jaar. Mijn doel voor 2020 is om meer zelfhulpboeken uit mijn kast te lezen (en dan dus meer dan alleen de flaptekst!). Maar ja, dat is zo’n vaag en groot doel dat de verleiding groot is om het al snel te laten zitten. Mij helpt het al om er een nummertje op te plakken. 12 boeken lezen in 12 maanden tijd dus! Maar ja, dan bestaat er nog steeds de kans dat ik in oktober denk “Oh ja, dat doel van mij! Helemaal vergeten!”. Nóg beter werkt het om jezelf voor te nemen elke dag iets voor je doel te doen.

Bijvoorbeeld elke dag 10 pagina’s uit een boek lezen. Dat betekent dat ik elke 2-3 weken een boek uit heb. En 10 pagina’s per dag lezen klinkt superhaalbaar toch?!

Elke dag aan je doel werken

Een einddoel lijkt misschien op het eerste gezicht heel ver weg. Stel: je droomt ervan een boek uit te brengen. Dat boek heb je natuurlijk niet in een week tijd geschreven (of je moet een groot schrijfwonder zijn en er nogal zin in hebben!). Maar wat nu als je het opsplitst in kleine stapjes? Elke dag 500 woorden schrijven bijvoorbeeld. Dat klinkt toch meer behapbaar?

Wil je een eigen auto kopen? Leg dan elke week een beetje geld opzij. Of bepaal voor jezelf dat je per dag € 6,50 minder uitgeeft. Zo heb je na 2 jaar € 6,50 x 365 x 2 = € 4.745,- bij elkaar gespaard. Kun je al een mooi tweedehands autootje van kopen!

En het leukste van alles? Als je het eindresultaat behaalt, voelt het misschien wel nog fijner omdat je er elke dag/week/maand aan hebt gewerkt. Vond ik best een mooi inzicht!

Mag jij drie maal raden wat er vanavond op mijn nachtkastje ligt. Juist, een boek! Tien pagina’s lezen it is.

Welk doel wil jij met kleine stappen behalen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 29 mei 2020 op 6:22 am - Beantwoord

  Dat is het principe achter Duolingo. En ja, het heeft me op weg geholpen om Japans te gaan leren. Niet omdat ik kleine stapjes wou nemen, maar gewoon om ergens te beginnen. En volgens mij gaat het niet om hoe groot je stappen zijn, maar dat je d eerste stap neemt en doorzet als het moeilijk wordt. Wat voor de een bijna geen moeite is, is voor een ander een grote opgave.
  Ik heb nu een andere stap genomen en er ook een set boeken bijgesteld. En als daar geen uitdaging meer in zit, denk ik aan een begeleide studie.
  Ik ben meer van het sneeuwbal effect, zeg maar.

 2. Lianne 29 mei 2020 op 7:24 am - Beantwoord

  Kleine stapjes maken is zo waardevol! Juist door al die wat kleinere stapjes ben ik al op de helft van waar ik uiteindelijk wil zijn. Interessante theorie, trouwens! Ik kende het helemaal niet. Maar het klopt wel, hoor. Vroeger dacht ik ook wel vaker: morgen ga ik alles anders doen, maar dan wist ik niet wat ik nou moest veranderen en bleef ik maar wat aanhobbelen en ongelukkig. Tot ik een zelfhulpboek kocht over schrijven en daarmee begon. Dat heeft me bijna 4 jaar later gebracht waar ik nu ben. Elk jaar ben ik al een stapje verder dan het jaar daarvoor. En als ik dat besef, ben ik toch maar weer mooi trots op mezelf!

 3. Naomi 29 mei 2020 op 8:32 am - Beantwoord

  Ik geloof ook echt in de kracht van kleine stapjes! Goed idee trouwens, je leesdoel. Dan lees je echt veel hoor, alles bij elkaar. Ik gebruik de kleine stapjes trouwens ook bij de grote schoonmaak. Elke week een uurtje is uiteindelijk ook wel álle kasten uitgeruimd, van binnen schoongemaakt, opgeruimd en weer ingeruimd. Klinkt een stuk overzichtelijker dan het hele huis in een paar dagen doen.

 4. Merel 29 mei 2020 op 10:15 am - Beantwoord

  Goed artikel. Kleine stapjes gaat inderdaad veel beter dan het roer om. Een dingetje wel: je schrijft ”Of bepaal voor jezelf dat je per week € 6,50 minder aan boodschappen uitgeeft. Zo heb je na 2 jaar € 6,- x 365 x 2 = € 4.745,- bij elkaar gespaard.” maar ik denk dat je bedoelt om per DAG 6 euro te sparen, dan kom je op dit bedrag uit. Als je per week 6 euro bespaart aan boodschappen heb je na 2 jaar 624 euro. Maar mooi artikel verder!

 5. Shirley 29 mei 2020 op 11:02 am - Beantwoord

  Mee eens! Veel kleine stappen vormen ook een grote stap. Ik vind de eerste stap zetten vaak ook heel moeilijk. Maar een eerste kleine stap is misschien al makkelijker te zetten. Als je 10 pagina’s per dag leest, lees je in een heel jaar uiteindelijk best veel!

 6. Geri 29 mei 2020 op 11:03 am - Beantwoord

  Ik ontdekte het zelf en pas het sindsdien toe. Heerlijk rustig en echt het werkt. Ik wist alleen dat er een dergelijke Japanse wijsheid is, Kaizen.

 7. Darina 29 mei 2020 op 11:14 am - Beantwoord

  Mooie theorie. Ik geloof ook echt in het nemen van kleine stapjes en dat het resultaat dan ook vaak beter is. Dat is mijn ervaring dan 🙂

 8. johanna 29 mei 2020 op 11:48 am - Beantwoord

  Grote doelen in kleine stapjes opsplitsen is een goed idee. Dat van het werken aan een eigen bedrijf moet ik ook maar gaan doen. Interessant is dat je bepaalde dingen al als stapjes voor het einddoel ziet, terwijl ik dat niet zo waargenomen heb, ten onrechte.
  Overigens heb ik het gevoel dat selfhelpboeken als doel hebben ongelezen te blijven. Dus daar hoef je je niet druk om te maken. Het gaat om het aha-effekt. En waarschijnlijk is de aankoop al heilend. Ook ik heb er een aantal in de kast staan. En die gaan dan weer naar de kringloop en worden in de loop van de tijd weer vervangen door nieuwe… helaas. Stel je voor dat iedereen die boeken leest, dan draait de wereld door vanwege alle tips. Dus zie dat als een economische faktor en verder niets.

  Veel succes met je kleine stapjes.

  • Romy 11 juni 2020 op 10:45 pm - Beantwoord

   Haha, goed punt van de zelfhulpboeken inderdaad dat ze kopen al een heilende stap op zich is. Dat herken ik wel. Een suf idee eigenlijk dat ik zo veel boeken heb staan en van sommige zelfs de inhoud ken (of nou ja, de theorie in grote lijnen), zonder ze ooit echt gelezen te hebben 😉

 9. Giovanna Jansen 29 mei 2020 op 12:57 pm - Beantwoord

  Mooie inspirerende blog! Ik kende het Compound Effect niet, maar inderdaad met kleine stapjes bereik je doel wellicht makkelijker dan het te proberen met één grote stap. Wauw zeg, nooit bij stil gestaan, dat je door zo’n klein bedrag (€ 6,50) twee jaar lang wekelijks te besparen, zo’n groot bedrag kan sparen!

 10. Justine 29 mei 2020 op 1:32 pm - Beantwoord

  Kleine stapjes zijn zo belangrijk en waardevol! Het is even beginnen, maar elke dag een beetje zijn toch vele beetjes vooruit na een week. Ik probeer dat ook altijd in gedachte te houden. Dit is weer een mooie motivator voor iedereen incl mezelf om vandaag weer iets te doen aan de gestelde doelen!

  Mooi geschreven artikel!

 11. Tamara 29 mei 2020 op 3:15 pm - Beantwoord

  Wat goed van je dat je dit beschrijft, het heeft mij weer even aan het denken gezet. Ik wil het liefst altijd rigoureus veranderen en dan zo snel mogelijk, terwijl ook ik wel weet dat dit niet heel haalbaar is… Hoe jij het beschrijft met het boek vind ik heel mooi, iedere dag 10 pagina’s zorgt toch dat het boek binnen een maand uit is zonder dat je hele nachten hoeft door te lezen. Zelf heb ik dat nu wel ondervonden met afvallen. Sinds mijn zwangerschap weeg ik 11 kilo zwaarder dan daarvoor, en dat is inmiddels al bijna 4 jaar geleden! Iedere keer nam ik mij voor om weer een dieet te starten en het dit keer anders te doen, en snel die kilo’s kwijt te raken(het liefst binnen een maand). Je raadt het al; na twee weken was ik er weer klaar mee omdat het niet vol te houden was en verloor ik maar slechts 1 kilo. Het ging niet snel genoeg, tot ik nu een gezonde levensstijl gevonden heb waarbij het draait om bewuste keuzes maken. Nu in kleine stapjes en met geduld wel 6 kilo lichter en hoef mezelf niet eens wat te ontnemen.

  • Romy 11 juni 2020 op 10:42 pm - Beantwoord

   Wat goed zeg dat het is gelukt om met kleine stapjes toch zo veel kilo’s kwijt te raken zonder jezelf daarvoor echt wat te hoeven ontzeggen. Het hoeft inderdaad allemaal niet snel. Het belangrijkste is dat het haalbaar blijft en dat je er uiteindelijk komt, ongeacht hoe hard het gaat. Supergoed bezig!

 12. Irene 29 mei 2020 op 3:56 pm - Beantwoord

  Dat moet ook lukken hé! Ik zat vanmorgen een beetje in een dipje omdat m’n vakantie tot nu toe niet helemaal was wat ik er van hoopte en ik wou ook wat dingen anders doen maar toen dacht ik: “Nee, begin klein!” dus ik heb een klein stapje gemaakt 🙂 Het voordeel van kleine stapjes is ook dat je snel resultaat en succes hebt en dat werkt heel motiverend vind ik. En je kan een beetje overzicht behouden en wennen aan de veranderingen zonder dat ze meteen al te ingrijpend zijn en moeilijker vol te houden.

 13. Saskia 30 mei 2020 op 10:49 am - Beantwoord

  Kleine stapjes worden vaak ondergewaardeerd vind ik, terwijl ze net zo belangrijk zijn als de grote (al niet belangrijker)
  Ik heb nu het voornemen om elke dag te lezen; iets wat me tot nu toe goed afgaat.

 14. Evelyne 30 mei 2020 op 12:53 pm - Beantwoord

  Dit is eveneens een grote levensles voor mij geweest de laatste jaren. Beter 10 kleine stapjes, dan 1 grote stap en niet meer verder durven.

 15. Nikita 30 mei 2020 op 8:03 pm - Beantwoord

  Vroeger wilde ik altijd alles in één keer doen, nog steeds. Maar mijn lijf laat dat niet altijd toe en mijn energie ook niet. Dus ik moet de dingen in stappen, dagen en momenten verdelen. En dan nog. Ik plan wel dingen in, maar het gebeurt alsnog soms dat ik de dag zelf toch nog iets niet kan doen. Het is niet altijd leuk, maar ik moet het aanvaarden. Daarmee kom ik het verst. Maar op een dag zullen al die kleine stapjes voor een mooi resultaat zorgen. Ik gebruik ook graag de volgende uitspraak; Baby’s zetten ook kleine stapjes. Maar uiteindelijk leren ze ook lopen

  • Romy 11 juni 2020 op 10:59 pm - Beantwoord

   Wat een mooie quote over de baby’s en helemaal raak natuurlijk! Goed dat je toch leert om langzaamaan te aanvaarden dat niet altijd alles meteen kan. Ik herken wel de frustratie als dingen soms even niet gaan, omdat je bijvoorbeeld rust nodig hebt. Maar uiteindelijk brengt het je wel echt verder om die rustmomentjes er ook te laten zijn 🙂

Recente blogs

Een koophuis?! | Wat staat er zoal op mijn wensenlijst?

26 september 2018|Lifestyle|

Op mijn verlanglijstje voor 2019 prijkt nu al één ding: een eigen woning. Funda staat inmiddels bij mijn top 5 meest bezochte websites en ik houd me al een tijdje bezig met volwassen gedoe als hypotheken, rente-aftrek en aankoopmakelaars. Toen ik laatst weer eens op het internet naar mooie sofa's en fauteuils aan het kijken was, sloeg mijn fantasie al helemaal op hol. Dromend over mijn eigen interieur besloot ik eens een "eisenlijst" op te stellen voor mijn droomwoning. Wat er zoal op mijn wensenlijst voor een koophuis staat? Nou, in ieder geval deze 7 punten.

Ik volgde mijn eerste zumbales (en vond het leuk!)

2 februari 2020|Persoonlijk, Zelfliefde|

Zumba. Donderdagavond om 19.15 uur. Het stond er echt: ik kon er niet meer onderuit. Ik heb me vrij impulsief aangemeld voor een proeflesje zumba en moet er nu toch echt aan geloven. Ik zonder gevoel voor ritme die iets met bewegen, muziek en dansen doet - gaat dat wel goed? Ik vond het tijd om dat aan den (zumbaende) lijve te ondervinden.

35 originele Valentijnscadeaus voor haar (géén teddyberen met hart!)

20 januari 2022|Lifestyle|

Je hebt er iets mee of je hebt er niks mee: Valentijnsdag. Ikzelf ben een sucker voor romantiek en grijp deze dag graag met beide handen aan om met romantische gebaren te strooien. Nu ben ik alleen niet zo van de afgezaagde Valentijnscadeaus: beertjes met hartjes, hartvormige chocolade - dat soort dingen. Zo kwam ik op het idee voor deze lijst met originele Valentijnscadeaus voor haar. Doe er als partner je voordeel mee of druk de lijst bij je vriend(in), man of vrouw onder de neus als subtiele hint.