Action kaart collage2 4

Over de top of lekker simpel?

 • 26 december 2017
 • 27 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Ga jij met kerst voor over de top en geweldig chic of kies je liever voor lekker simpel? Ik hoor aan de ene kant mensen die urenlang in de keuken staan om een negengangendiner op tafel te presenteren, maar aan de andere kant ook mensen die in hun kersttrui genieten van een stapel kerstfilms. Zelf heb ik, zowel met kerst als in het dagelijks leven, wel iets van beide kanten. Ik ben gek op glamoureuze jurken en glitters all over the place, maar de Hollandse nuchterheid is mij ook met de paplepel ingegoten. Wanneer ga ik graag voor over de top? En wanneer heeft ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ mijn voorkeur?

over de top of lekker simpel

Een kerstdiner met vla

Met kerst houd ik wel van simpel, dus met een negengangendiner maak je mij niet echt blij. Ik krijg bij voorbaat de kriebels van onbekende gerechten en liflafjes waarvan de naam me niets zegt. Wij vieren kerst dan ook met een buffet, dat – op speciaal verzoek van opa – eindigt met doodgewone vla. Dat vindt opa het lekkerst. Daarbij liggen ook geen servetten in de vorm van origamizwanen en het servies is niet perfect gematcht. Moet allemaal kunnen! Juist dat maakt het zo gezellig voor mij. Aan de andere kant loop ik wel graag rond in een nette kerstoutfit met mooie oorbellen, hakken en een glittertje op mijn wangen. Maar dat wel het liefst allemaal van een betaalbaar merk zonder dure poespas!

Geen vijfsterrenhotels en Gucci-tassen

Ook op vakantie is minder luxe prima voor mij. Kamperen is misschien niet aan mij besteed, maar in een vijfsterrenhotel zal je mij ook niet snel tegenkomen. Hetzelfde geldt voor chique winkels, waar ik vooral doodsbang zou zijn dat ik de dure kitsch per ongeluk omstoot. Een Gucci-tas zal je ook niet snel aan mijn arm zien bungelen. Dan ben ik veel te angstig voor lekkende pennen, die het stoffen fortuin aan mijn arm met één penveeg honderden euro’s in waarde zouden doen dalen. Verder koop ik mijn lipsticks liever bij Etos en Kruidvat dan me persoonlijk te laten adviseren bij een professionele beautysalon. En die zitplek achter de paal in het theater? Ja hoor, daar ga ik gerust zitten als dat een paar keer de waarde van het toegangskaartje scheelt.

Maar aan de andere kant…

In mijn ogen ben ik zeker geen luxe paard, maar in sommige opzichten kies ik toch wel graag voor iets minder simpel. Ik betaal bijvoorbeeld liever iets meer om per vliegtuig naar mijn plek van bestemming te gaan dan uren met samengeknepen billen in een snikhete auto te zitten. Ook boek ik naar het vliegveld liever een dure taxi dan zelf met de koffers te sjouwen door onbekende metrostations in verlaten wijken. Verder moet wat mij betreft een dure workshop of een prijzig uitje op z’n tijd best kunnen. En uitgenodigd worden voor een feestje met alle toeters en bellen? Of een film kijken op een enorme televisie bij iemand thuis? Dat vind ik dan toch wel heel erg gaaf.

Dromen van een gala en tierelantijnen

Al met al ben ik gelukkig niet de moeilijkste en is lekker simpel voor mij meestal goed genoeg. Ik heb bewondering voor mensen die hun tentje opzetten waar ze willen en een paar weken kunnen genieten van eigenlijk helemaal niets. Die gave heb ik zelf dan nog net niet, maar ik ben blij dat ik geen enorme luxe nodig heb om gelukkig te zijn. Dat neemt overigens niet weg dat het me geweldig lijkt om ooit een VIP-treatment te boeken, om ten huwelijk gevraagd te worden met alle toeters en bellen of om een gala te bezoeken in een jurk met een flink prijskaartje (dat ik er overigens wel netjes afhaal van tevoren!), een opgestoken kapsel en mooie tierelantijnen. Wie weet. Ooit. Ik zal alvast een slotje op mijn spaarrekening zetten.

Wanneer houd jij van over de top en wanneer juist van lekker simpel?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 26 december 2017 op 6:12 am - Beantwoord

  Met dit soort dagen hou ik van lekker simpel en normaal doen. Maar af en toe mag over de top echt wel een keertje. Helemaal om jezelf eens goed te verwennen bijv met een vakantie.

 2. Maaike 26 december 2017 op 8:02 am - Beantwoord

  Ik ben eigenlijk net een kameleon. Ik houd ook wel van beiden. Het is soms gewoon heerlijk om lekker helemaal netjes gekleed te gaan. En soms voldoet een huispak ook prima.

 3. Darina 26 december 2017 op 9:09 am - Beantwoord

  Ik houd het ook vrij simpel met de feestdagen, heerlijk vind ik dat! Maar op andere momenten, vakanties bijvoorbeeld dan kies ik voor meer luxe. En soms verwen ik mijzelf met iets waar ik voor gespaard heb.

 4. Neverdullmoments 26 december 2017 op 9:26 am - Beantwoord

  Qua eten vind ik een meergangenmenu wel echt heerlijk bij Kerst! Dat jullie vla als toetje hebben vind ik dan wel weer geniaal haha, zo mooi dat verzoek van je opa! Qua make-up en optutten ben ik meestal snel klaar. Ik voel me toch het meest mezelf als ik niet téveel in de plamuur zit hahah. Ik trek wel een jurkje aan!

  • Romy 27 december 2017 op 12:59 am - Beantwoord

   Haha, van plamuur ben ik nooit fan! Ik vind wel dat mensen om me heen me nog moeten herkennen als ik mijn make-up zou weglaten 😉 Leuk dat jullie qua eten wel uitpakken met kerst. Het heeft ook wel wat om dan lekker lang te tafelen 🙂

 5. Mevrouw Marloes 26 december 2017 op 10:56 am - Beantwoord

  Ik geniet ervan om me echt helemaal op te maken, want normaal gesproken gebruik ik alleen soms mascara en lippenstift. Laatst had ik een kerstdiner op mijn stageschool en leefde ik me helemaal uit! Ook heeft mijn studentenvereniging elk jaar een gala, dan vind ik het ook leuk om mij helemaal op te maken en op te doffen. Maar als ik kerst met m’n familie vier, doe ik lekker één van m’n kersttruien aan en kijk ik veel kerstfilms.

  • Romy 27 december 2017 op 1:01 am - Beantwoord

   Groot gelijk heb je! Juist als je normaal gesproken niet zo veel make-up draagt, is het wel leuk om eens wat meer uit te pakken. Zelf draag ik normaal gesproken ook niet zo veel make-up en leef ik me juist daarom met kerst graag een beetje uit. Maar een relaxed feest met kersttruien en fijne films heeft ook wel weer wat 🙂

 6. PatriciaKleijn 26 december 2017 op 11:33 am - Beantwoord

  Vorig jaar zaten wij helemaal over de top en de rest van de familie gewoon simpel, dus dit jaar voor mij geen over de top! Heerlijke kerstrui aan lekkere broek en warme sokken!! Lekker makkelijk

  • Romy 27 december 2017 op 1:01 am - Beantwoord

   Haha, groot gelijk heb je om dan dit jaar iets simpeler aan de kersttafel te verschijnen 🙂 Heerlijk, zo’n kersttrui en comfortabele outfit!

 7. Mariska 26 december 2017 op 11:34 am - Beantwoord

  Wij vieren het ook nooit zo chique, maar ook gewoon simpel. Dat heeft z’n charme vind ik 🙂

 8. Sam - singlereadytomingleblog 26 december 2017 op 11:52 am - Beantwoord

  Ik ben op de meeste vlakken ook best simpel, enkel op reis hou ik wel van een beetje ‘luxe’. En daar bedoel ik ook niet per se een vijfsterrenhotel mee, maar kamperen is gewoon niks voor mij. Ik wil ooit wel een paar maanden gaan backpacken dus ik zal het nog wel wat moeten leren, maar als je mij laat kiezen, heb ik toch liever een leuk hotel of toffe AirBnB 🙂

 9. Fleur 26 december 2017 op 12:17 pm - Beantwoord

  Dit is heel herkenbaar! Mij lijkt het altijd heerlijk om alles luxe en uitgebreid te doen maar als het dan eenmaal zo ver is neig ik toch weer naar het ‘gewone’ en ‘simpele’. Wij zijn gister uit eten geweest en vanavond gaan we gourmette, precies goed en niet te overdreven! Daarnaast zou je mij ook niet met dure tassen zien lopen ondanks dat ik het wel heel cool en mooi vind. Ik ben daar denk ik ook gewoon de persoon niet voor:) Fijne tweede kerstdag nog!

  • Romy 27 december 2017 op 1:03 am - Beantwoord

   Haha, I hear you! Ik kan best in minder luxe hotels slapen, maar een camping zie ik mezelf echt niet snel verblijven. Dat is gewoon niet zo mijn ding. Onwijs luxe hoeft niet, maar een beetje luxe vind ik op vakantie ook wel fijn 🙂
   Wel gaaf dat je een paar maanden zou willen backpacken trouwens!

  • Romy 27 december 2017 op 1:04 am - Beantwoord

   Leuk om over jouw ervaringen te lezen! Zo te horen heb je twee fijne Kerstdagen achter de rug. Niett ontzettend luxe en overdreven, maar wel gewoon fijn en uitgebreid genoeg 🙂

 10. Irene 26 december 2017 op 12:20 pm - Beantwoord

  Ik heb eigenlijk ook liefst gewoon simpel. Lekker eten wat iedereen lust, zonder al die speciale dingen. David zijn mama houdt net wel van wat specialere dingen, wat meestal ook wel lekker is hoor, maar geef mij maar gewoon vol au vent of stoofvlees met kroketjes of frietjes. Haha.
  Op make-up gebied had ik enkel mascara en lipgloss op. Ik heb oogschaduw geprobeerd maar heb het er maar gewoon weer af gehaald. Haha :p En voor de rest hoeft het voor mij ook niet heel luxe te zijn, maar het is af en toe wel fijn om geld te geven aan iets meer luxe.

  • Romy 27 december 2017 op 1:05 am - Beantwoord

   Haha, groot gelijk heb je! Soms zijn simpele maaltijden juist lekkerder dan hel ingewikkeld eten. Ik ben ook altijd blij als ik in ieder geval wéét wat er op mijn bord ligt en dat gerecht ken 😉
   Oogschaduw vind ik trouwens ook nog wel een ding. Ik voel me al snel zo overdreven opgemaakt met oogschaduw. Wel heb ik nu een mooi palette van Etos met iets meer neutrale kleuren. Daardoor durfde ik het dit jaar met kerst toch aan om eens met oogschaduw aan de slag te gaan 🙂

 11. Johanne 26 december 2017 op 3:41 pm - Beantwoord

  Ik ben meestal toch wel van het simpele met heeeel af en toe een uitschieter. Zo hebben we kerst heerlijk in onze kloffies gevierd met gourmet en stinken maar. Maar voor oud & nieuw (’t is ook dat het moet, want anders) ga ik weer in het luxe. En luxe zie ik het liefst ook terug in hotels en bij andere reisdingen (doe mij maar business class en taxi’s ipv economy en bussen), maar dat kan ik gewoon nietbetalen haha. Uiteten hoeft voor mij trouwens ook niet te luxe. Doe mij maar een bord vol eten, dan ben ik het gelukkigst.

 12. Nikita 26 december 2017 op 7:35 pm - Beantwoord

  Er zijn dingen waar ik ook wel wat meer kwaliteit voor wil en dan ook wel duurder zou gaan. Een tablet of mobieltje is daar een goed voorbeeld van. Maar voor de rest? Lekker simpel. Het duurste wat in mijn kast ligt is denk ik 19 euro. Het zal in elk geval niet veel schelen. Tenzij er gekregen kleding tussenligt die veel duurder is. Maar dan gaat het mij zeker niet om het merk maar eerder om het feit dat ik het kledingstuk leuk vind of omdat het echt heel fijn zit. Maar merken? Daar trek ik me niks van aan. Ik hou het liever simpel. Ik hoef trouwens ook geen leven vol chique luxe en ettiquette, als je het echt heel overdreven wil bekijken. Ik ben gelukkig met mijn leven zoals het nu is. En daarbij, er zijn zoveel van die chiquere kledingzaken in de stad en ik werp er zelfs geen blik op binnen. De reden? Ik vind al die kleding van meer dan 70 euro gewoon echt lelijk. Ik hou het gewoon bij mijn vrolijke kledingstijl. Bij een ander vind ik dat prima, en ik zal iemand ook zeker niet beoordelen omdat die persoon die kleding koopt. Maar bij mezelf? Nee bedankt.

  • Romy 27 december 2017 op 1:10 am - Beantwoord

   Ik geef je groot gelijk en sta er een beetje hetzelfde in. Bij een telefoon zou ik niet snel voor het goedkoopste exemplaar gaan en vind ik een goede kwaliteit het belangrijkst. Maar verder geef ik niet zo veel om luxe en bekende merken. Af en toe koop ik wel iets duurders, maar het is dan puur omdat ik het écht heel mooi vind en niet vanwege het merk.
   Ik vind het alleen maar mooi dat je zo vasthoudt aan jouw kledingstijl en echt kijkt naar de kleding in plaats van het merk. Dat is het allerbelangrijkste en zorgt ervoor dat je stijl ook echt jou is 🙂

 13. Nesrin 26 december 2017 op 9:09 pm - Beantwoord

  Ik houd van een leuke mix and match 😉 ik ben niet zozeer designer en luxe geil maar ik houd ze wel in de gaten.

  Op eerste kerstdag liep ik een simpel but chique zwart jurkje van H&M. Op tweede kerstdag ging ik voor casual.

 14. Anna 27 december 2017 op 8:44 pm - Beantwoord

  Ik ben het helemaal met je eens! Luxe is ook niet altijd alles en bij Kerst draait het natuurlijk vooral om gezelligheid. Ik kan er wel heel erg van genieten om af en toe met geld te smijten (op vakantie bijvoorbeeld), maar doorgaans hecht ik ook niet veel waarde aan luxe (items). Ik heb eigenlijk helemaal geen merkkleding, haha!

  • Romy 27 december 2017 op 9:43 pm - Beantwoord

   Juist die balans van soms luxe en soms juist simpel en minder duur is inderdaad wel fijn. En het scheelt in ieder geval flink in de portemonnee als je geen merkkleding draagt. Dan kun je daar weer mooie vakanties van boeken, toch?! 🙂

 15. Lilian 27 december 2017 op 9:37 pm - Beantwoord

  Wel grappig dat jij over the top en simpel tegenpolen vindt. In deze context is dat ook wel een beetje zo, maar ik vind over the top juist erg simpel. In het verleden dacht ik namelijk altijd ‘wat mensen er wel niet van zullen vinden’, als ik een jurkje draag of wat extra make-up en glitters. En door Anna (die juist lekker van glitters en over the top houdt) ben ik veel ‘extravaganter’ geworden en heb ik juist geleerd om het allemaal niet zo serieus te nemen. Glitters staan dus voor mij een beetje symbool voor ‘simpel en lekker doen wat je zelf wilt’.

  Maar misschien denk ik een beetje te moeilijk 😉

  • Romy 27 december 2017 op 11:45 pm - Beantwoord

   Wat een interessante insteek inderdaad en daar zit zeker wat in! Zelf voel ik me altijd wel mooier en comfortabeler in feestjurken dan in bijvoorbeeld een simpele spijkerbroek met trui. In dat opzicht is een extravagante outfit ook nog wel simpel te noemen. Wat leuk om te horen dat je dochter zo van bijzondere kleding houdt en je heeft geleerd om alles minder serieus te nemen. Heerlijk, een klein meisje om je heen met zo’n fijne instelling 🙂

 16. Maaike 28 december 2017 op 10:36 pm - Beantwoord

  Het ligt maar net aan de situatie voor mij. Tijdens de feestdagen hou ik van allebei wel. Ik doe meer make up op en dat soort dingen, maar het eten hoeft voor mij ook niet luxe te zijn 🙂 Warme chocolademelk en een leuke film en ik ben blij.

 17. yvonne 3 januari 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

  Ik kan ook blij zijn met allebei. Vind luxe toch wel erg leuk maar als het er niet is ook prima.

Recente blogs

Kringloopvondsten #7 & IJ-hallen | Winterlaarzen, spijkerjas & Blond Amsterdam

31 oktober 2018|Lifestyle|

Yes, het is weer tijd voor mijn favoriete rubriek: kringloopkoopjes! Ik heb een heleboel leuke aankopen van de kringloopwinkel én van de IJ-hallen te laten zien. Ik heb onder andere een nieuw pareltje van Blond Amsterdam, een paar warme sjaals en een stukje vlinderkunst voor aan de muur gescoord. Ook nam ik met een grote glimlach op  mijn gezicht mijn allerfijnste winterlaarzen ooit van de IJ-hallen mee naar huis. Scrol snel verder voor mijn aanwinsten.

Thuisblijven deze zomer? 10 tips voor een staycation!

5 juli 2017|Lifestyle, Op reis|

Als je denkt aan de zomervakantie, dan denk je traditiegetrouw aan zon, zee en strand. Luieren in een hangmat, buitenlandse steden bezoeken en daarna met vriendinnen al je vakantie-avonturen bespreken. Maar wat nu als je deze vakantie thuisblijft? Ook ik heb meerdere vakanties een staycation ingelast. Vanwege een nieuwe baan, een verhuizing of andere plannen. Voor mij die jaren geen stedentrip of autovakantie en geen fotoalbums vol jaloersmakende vakantiekiekjes. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jezelf ook als thuisblijver te vermaken in de zomer. Dit zijn 10 tips voor een staycation.

Havermout met blauwe bessen uit de oven (heerlijk zoet!)

25 december 2022|Recepten|

Fijne kerstdagen! Ik hoop dat je op deze dagen op welke manier dan ook - het liefst op jóuw fijnste manier - kunt genieten van fijne lichtpuntjes. Op de lampjes op de foto na is dit artikel niet op en top Kerst. Maar hé, waarom zou je alleen met kerst lekker eten? 😉 Blauwe bessen zijn wat mij betreft echt een traktatie. Vaak is zo’n bakje binnen een mum van tijd op. Laatst wist ik ze met enige moeite een paar dagen te bewaren. Met een goede reden: er stond havermout met blauwe bessen op het menu. Een ovenhavermout dit keer voor de echte zoetekauw! Perfect als feestdagenontbijt, maar ook heel lekker om op een doodgewone doordeweekse ochtend van te smikkelen.