Over lief zijn voor een ander (en waarom dat zó mooi is!)

Lief zijn voor een ander 2

Ha, ik ben vast niet de enige die het vandaag over lief zijn voor een ander heeft. Het is namelijk officieel Complimentendag. Maar cliché of niet, ik grijp deze gelegenheid graag aan om juist over dit onderwerp een stukje te tikken. Zelf heb ik regelmatig te horen gekregen dat ik “té lief” zou zijn. Ik moest harder worden. Zakelijker. Feller. Maar waarom eigenlijk? Want hoe mooi zou het zijn als we vandaag – en eigenlijk gewoon in het algemeen – lief zijn voor elkaar? Of in ieder geval een poging daartoe doen.

Liefde levert liefde op

Misschien klinkt dit dromerig of idealistisch, maar ik ben ervan overtuigd dat lief zijn voor een ander vaak ook liefde terug oplevert. De wereld is soms al een stukje mooier als je aardig bent voor een ander. Iets simpels als de persoon tegenover je in de lift begroeten, betekent bijvoorbeeld al dat je die dag één persoon meer hebt zien glimlachen. En als je een complimentje uitdeelt, levert dat soms leuke gesprekken of gewoon een vrolijke blik van de ander op. Al doe je maar iets heel kleins, het maakt jouw omgeving soms op bijna magische wijze een stukje mooier.

Lief zijn? Ja! Jezelf wegcijferen? Nee!

Natuurlijk kun je niet in elke situatie lief zijn. Je moet niet over jezelf heen laten lopen. Voor jezelf opkomen, nee zeggen of zelfs boos worden, horen er ook soms bij. Al is het alleen al omdat mensen om je heen soms akelig dicht bij je grenzen komen of je kwetsen. Lief (of gewoonweg vriendelijk) zijn voor een ander is dan ook niet hetzelfde als jezelf wegcijferen. Ik geloof wel dat je iets moet zeggen, maar geloof ook dat dat op een vriendelijke manier kan. Zelfs als je een meningsverschil hebt of de onderhandelingen ingaat, kun je dat doen zonder te schreeuwen en te tieren of onaardig te worden. Hoe een ander daarop reageert, is altijd aan diegene. Maar dan heb jij het in ieder geval geprobeerd.

Respect voor elkaar

Voor mij staat lief zijn voor een ander ook gelijk aan respect hebben voor elkaar. Bijvoorbeeld respect hebben voor keuzes die anders zijn dan waar jij voor zou kiezen. Ik houd zelf van het principe “If you have nothing nice to say, don’t say anything at all”. Draagt iemand een verschrikkelijke trui, maar vraagt diegene mij niet wat ik ervan vind? Waarom zou ik daar dan wat van zeggen? Soms zie ik mensen om me heen keuzes maken die ik niet zou maken, maar dat betekent nog niet dat ik die keuzes niet respecteer. Zelfs als iemand besluit een ijssalon te beginnen op de Noordpool, zou ik diegene niet willen zeggen dat dat geen goed plan is. Want als iemand daar blij van wordt en niet naar mijn mening vraagt, wie ben ik dan om daar ook maar iets op aan te merken?

Zeg iets liefs met een groot effect

Naast respect hebben, kun je ook lief zijn voor een ander door wat liefs te zeggen. Bijvoorbeeld door complimentjes uit te delen, op Complimentendag én daarna! Positieve opmerkingen kunnen veel met een ander doen. Ik heb bijvoorbeeld lange tijd door onzekerheid bepaalde kleding niet durven dragen. Als iemand dan een keer zei hoe leuk ze een knalgele jurk me vond staan die ik met de nodige vrees had aangetrokken, deed dat heel veel met me. Voor een ander was het maar een kleine opmerking. Voor mij betekende het zo’n beetje de wereld. Soms is er echt maar een klein, kosteloos gebaar of een simpel woordje voor nodig om een groots effect te bereiken.

Kleine moeite, een wereld van verschil!

Wat je ook doet en hoe je het ook doet, ik nodig je graag uit om vandaag – of morgen of zelfs elke dag – iets liefs voor een ander te doen. Deel een complimentje uit. Praat een keer tegen die ene stille collega van wie je vermoedt dat ze eenzaam is. Bel aan bij je buurvrouw om haar te zeggen hoe mooi haar tuin erbij staat. App een vriendin die juist nu een lastige tijd doormaakt. Geef een kop koffie aan een verkleumde mede-passagier op het perron. Of denk eens niet alleen “Goh, wat heeft zij een leuk jasje aan!”, maar spreek de woorden hardop uit. Voor jou is het een kleine moeite, voor een ander misschien wel iets heel groots. Dat kleine beetje liefde voor een ander kan ook JOUW dag vele malen mooier maken.

Nu we toch met (rake!) clichés bezig zijn:
Een mooiere wereld begint bij jezelf. Daar geloof ik echt in.

Heb jij deze week iets extra liefs gedaan voor een ander?

Volg:
Deel:

27 Reacties

 1. Lisa
  1 maart 2019 / 07:10

  Leuk, ik doe daar echt heel vaak aan. Gisteren nog, ‘s ochtends in de lift in een kantorenpand. Stond er samen met een vrouw met perfecte make-up, haar en kleding. Ze keek kritisch in de lift spiegel. Toen zei ik: je ziet er prima uit. Ze keek verrast, moest lachen en bedankte me.

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2019 / 09:12

   Wat lief dat je dat tegen haar zei! Ik kan me voorstellen dat dat een mooie opvrolijker was en dat het jou andersom ook blij maakte om haar zo verrast te zien :)

 2. 1 maart 2019 / 07:38

  Dit is altijd een goede reminder! Dank je wel. Cliché of niet ik geloof er ook in dat een mooiere wereld bij ons zelf begint!
  Ik probeer steeds meer alle complimenten die in mij opkomen ook uit te spreken, juist ook als ik de mensen helemaal niet ken. Laatst vond ik de bril van een vrouw achter de kassa bijvoorbeeld heel mooi, ik moest toch even 1 seconde een soort brug over. Toen zei ik het met als gevolg een grote glimlach op haar gezicht, en dus ook op die van mij haha! :)
  Silke blogde over…Dagelijkse dankbaarheid, wat het mij heeft gebracht

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2019 / 09:14

   Prachtig dat je haar dat compliment toch hebt gegeven! Ik kan me voorstellen dat ze blij verrast was. Het is inderdaad vaak wel een drempel die je over moet om een onbekende een compliment te geven, maar eigenlijk is het juist leuk om zoiets als complimentjesontvanger van een onbekende te horen als je dat totaal niet verwacht :)

 3. 1 maart 2019 / 07:52

  Complimenten geven aan mensen die ik niet ken, zou ik vaker mogen doen. Ik denk dat ik dat zelden doe. Mooi om daarbij stil te staan. Ik begroet wel mensen in de lift of bijvoorbeeld de buschauffeur, dus dat is al een klein begin.
  Shirley blogde over…Februari | Stilte voor de storm?

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2019 / 09:16

   Dat is inderdaad ook al iets moois. Ik probeer ook steeds vaker mensen te begroeten of (op de lift op mijn werk) een fijne werkdag te wensen. Een kleine moeite, maar het fleurt mensen toch een beetje op.

 4. 1 maart 2019 / 09:29

  Ik sta daar zeker bij stil. Het is fijn om te geven en ook zeker terug te krijgen… Ik ben altijd jarig op complimentendag ;-) en sta dan altijd even stil bij de fijne dingen, ook voor anderen. Fijne dag vandaag!

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2019 / 09:16

   Wat bijzonder eigenlijk dat Complimentendag en je verjaardag samenvallen! Ik hoop dat je gisteren een heerlijke, feestelijke dag hebt gehad <3

 5. 1 maart 2019 / 10:12

  Wat een fijn en feelgood artikel! :D Soms kan iets kleins inderdaad zoveel groots met zich meebrengen. Soms heb ik het gevoel dat ik er vreselijk uitzie, totdat iemand aan de kassa opeens een compliment geeft over mijn make-up, haha. Dat maakt mijn dag meteen helemaal goed :p
  Anna blogde over…Toekomstplannen? Deze 5 dingen wil ik doen voor mijn 30e

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2019 / 09:18

   Juist een compliment op het moment dat je dat totaal niet verwacht, is leuk. Ik heb ook weleens gehad dat ik mijn dag niet had en dat iemand net die dag zei dat ze mijn haarkleur mooi vond. Dat kan me dan echt opvrolijken.

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2019 / 09:21

   Juist complimentjes van vreemden zijn vaak leuk om te ontvangen, omdat je het niet echt verwacht. Wat mooi dat je zelf ook vaker complimenten aan onbekenden probeert uit te delen! Soms moet je daarvoor even een drempel over, maar mooi om te doen is het zeker.

 6. 1 maart 2019 / 11:35

  Mooi geschreven, Romy. Een betere wereld begint inderdaad bij jezelf. Zo vind ik het belangrijk om altijd te groeten bij de kassa, of in de bus. Het klinkt heel logisch, maar veel mensen slaan het over. Ik vind dat eerste stukje van elkaar erkennen prettig. Er zit tenslotte geen robot achter de kassa.
  Af en toe geef ik ook een vreemde een compliment, ook al vind ik dat soms spannend om te doen.
  Josephine blogde over…Van Den Haag naar Londen in de 19e eeuw

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2019 / 09:51

   Zeker waar! En wat mooi dat je er altijd extra bij stilstaat dat je die mensen even groet. Ik heb het zelf overgehouden aan de tijd waarin ik als 16-jarige achter de kassa zat in de supermarkt. Ik weet nog dat een vriendelijk glimlachende en groetende klant me dan echt blij maakte tussen het scannen van de boodschappen door. Sindsdien doe ik dat zelf ook altijd in bijvoorbeeld de supermarkt of de bus.
   Een compliment aan een vreemde geven, is inderdaad wel wat spannender. Vaak is het voor de ander een verrassing in positieve zin, maar het is wel even een drempel die je over moet. Ik zou het zelf ook wel wat vaker willen doen.

 7. 1 maart 2019 / 12:42

  Mooie blog! Ik ben ervan overtuigd dat als we veel meer lievere dingen tegen elkaar zouden zeggen en de nare dingen gewoon voor ons houden, dat de wereld dan al zoveel leuker wordt! Laatst had ik bij de bushalte ook een vreemde een compliment gegeven. Dat gaf niet alleen dat meisje, maar ook mij een goed gevoel!
  Lianne blogde over…Februari: groei en hoogtepunten

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2019 / 09:53

   Helemaal waar! De wereld zou echt een stukje mooier zijn als mensen soms wat liever voor elkaar zouden zijn. Wat mooi dat je een meisje bij de bushalte een compliment hebt gegeven! Dat kan inderdaad echt je dag maken, zowel voor degene die het compliment ontvangt als voor degene die het geeft :)

 8. 1 maart 2019 / 14:07

  Ik ben zo’n persoon die altijd zal zorgen voor een ander. Zowel op het werk als in mijn vriendenkring als om het even waar. Maar ik geef ook sneller complimentjes dan mensen dat met mij doen. Ik fleur dan op als iemand mij eens een complimentje geeft, maar ook als ik ze zelf geef en ik zie dat die persoon het niet verwacht heeft. Dus nu zal ik even de daad bij het woord voegen, je hebt een fijn artikel geschreven! ;)
  Evelyne blogde over…Dit was.. | Februari 2019

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2019 / 09:56

   Dankjewel voor jouw lieve compliment over mijn artikel! En wat prachtig om te horen dat jij graag zorgt voor anderen en hen ook graag opvrolijkt met een complimentje. Dat kan zoiets moois zijn, ook voor jezelf als jij degene bent die het compliment geeft :)

 9. 1 maart 2019 / 16:19

  Wat een mooi artikel! We hebben vandaag op kantoor zeker aan complimentendag gedaan en dat maakte de dag inderdaad heel wat mooier. Complimenten geven én ontvangen aan en van onbekenden vind ik dan ook steeds makkelijker en vooral leuker vinden.

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2019 / 09:58

   Wat leuk dat jullie ook op het werk iets aan Complimentendag hebben gedaan! Eigenlijk wel een heel mooi initiatief! :) Complimenten uitdelen en ontvangen kan inderdaad zoiets leuks zijn. Soms kan zelfs een kleine positieve opmerking al iemands dag maken.

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2019 / 09:58

   Dat is absoluut een mooi gebaar naar diegene toe! Wat lief dat je hem of haar op die manier hebt geholpen :)

 10. 7 maart 2019 / 11:39

  Ik ben het helemaal eens met wat je schrijft. Je kan mensen hun dag helemaal opvrolijken met slechts enkele lieve goedbedoelde woorden. Waarom zou je er dan voor kiezen om het tegenovergestelde effect te bekomen door iets te benadrukken dat je niet goed vind. Ik steek mijn energie veel liever in optimisme dan in negativiteit. Net als jij krijg ik wel eens de commentaar dat ik te braaf of naief ben, maar ik ben er van overtuigd dat die kleine attenties voor sommige een heel groot verschil kunnen maken.

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2019 / 00:25

   Heel mooi gezegd en ik ben het volledig met je eens. Een kleine positieve opmerking kan heel wat (moois) teweegbrengen. Het is zonde om je energie te steken in negativiteit, want het levert zowel jou als de ander niets op. Te braaf, naïef of positief? Welnee, het is juist hartstikke mooi dat er mensen zoals jij zijn die juist wel aandacht besteden aan bijvoorbeeld de kleine dingen die je positief vindt aan een ander :)

 11. Nikita
  7 maart 2019 / 15:22

  Ik herken het begin van je artikel. Eigenlijk je hele artikel. Maar ik krijg de opmerking dat ik te lief of te goed ben ook heel vaak. Soms is dat ook wel eens zo, en ik weet ook soms dat mensen met mijn voeten aan het rammelen zijn. Zoals we dan in België zeggen, geen idee of dat in Nederland ook wordt gezegd. Het komt erop neer dat ik weet dat mensen van me aan het profiteren zijn of dat mensen simpelweg misbruik maken van mijn goede karakter. Ik ben meestal wel goed en lief, omdat ik weet dat er al zoveel negativiteit in de wereld is. Ik wil daar niet nog een schepje bijdoen. Mensen die echt gemeen zijn of echt opmerkingen geven die nergens op slaan, negeer ik meestal gewoon. Daarmee behoud ik meestal mijn eigen ‘vrede’ en energie. Dat is voor mij gewoon belangrijker dan gelijk krijgen of iemand een opmerking uit zijn hoofd praten. Ik doe ook heel graag dingen voor anderen, en ik maak ook heel graag andere mensen blij. Een mooi voorbeeld was gisteren. Mijn lieve moeder heeft mij gesteund in mijn keuze, ze was een van de eerste mensen die het wist. Ik doel op mijn studie. En ik was zo dankbaar, was gisteren in de stad met vrienden. Ik heb haar een hele grote doos chocolade cadeau gedaan als bedankje voor haar steun. Haar reactie was hartverwarmend. De knuffel die ze me vervolgens gaf ook. Ik hou ervan om mensen blij te maken, dat maakt mij blij. Ook aan complimenten geven en mensen troosten of anderen hun leven beter maken doe ik graag mee. De hele wereld zal ik nooit redden, maar soms zijn de kleine gebaren wat iemand nodig heeft. Ik ben altijd blij als iemand een baaldag heeft en alles tegenzit, dat ik hem toch een heel klein beetje beter kon maken :)

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2019 / 08:39

   Je hebt helemaal gelijk: juist in deze wereld is het heel belangrijk om een beetje positiviteit uit te stralen en lief te zijn tussen andere mensen die niet allemaal even lief zijn. Tegelijkertijd is het natuurlijk heel rot als mensen juist misbruik maken van je goedheid. Ik heb dat zelf ook weleens gemerkt en weet hoe naar dat voelt.
   Je bent een mooi mens om alles wat je voor anderen doet. Alleen al met wat je doet voor je medemens maak je de wereld als mens een stukje mooier :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge