Over mijn rode haren en haarverzorging (+ HappySoaps review)

16 nov 2020 | Lifestyle | 17 reacties

shampoo bars review

Laten we het eens over haar hebben. Oftewel: over die rode lokken van mij, die al mijn leven lang bij mij horen. Ik ben zeker gesteld op mijn rode haren, maar heb tegelijkertijd ook een haat-liefdeverhouding met mijn haardos, die – eigenwijs als ze is – niet altijd doet wat ik wil. Ik deel wat random haarfeitjes en mijn nieuwe haarverzorgingsroutine met je – inclusief mijn review van iets nieuws: vaste shampoo en conditioner van HappySoaps. Hoe bevalt dat? En wat doe ik verder aan haarverzorging?

Over mijn rode lokken

Dat mijn haren rood zijn, is je vast al eens opgevallen op mijn blogfoto’s. Ik heb al eens verteld over hoe ik het als onzekere puber vond om roodharig door het leven te gaan. Ik gaf er zelfs een lezing over op de Roodharigendag. Mijn rode haren maakten me anders en daar heb ik het als dertienjarige weleens moeilijk mee gehad, totdat ik inzag dat alles wat je anders maakt je ook mooier maakt. Sindsdien antwoord ik altijd vastbesloten “Mijn rode haren!” op de vraag “Wat vind jij het mooiste aan jezelf?”. Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt een ander kleurtje in mijn haar te gooien.

Geen lange haren, wel veel slag

Wist je dat mijn haar nooit langer is geweest dan schouderlengte? En dat ik bijna altijd met precies hetzelfde recept naar de kapper ga? Ik ben gewoon niet zo experimenteel als het op haren aankomt. Mijn kapsel is de afgelopen jaren dan ook niet veel veranderd. Waarom iets nieuws proberen als het oude prima bevalt?

Jarenlang droomde ik van lange haren. Hoe vaak ik wel niet een poging heb gedaan om mijn haren lang te laten groeien. Maar helaas bleek dat keer op keer geen succes. Zodra mijn haar mijn schouders raakt, verdwijnt alle slag acuut en hangt het lijzig langs mijn gezicht. Volgens de kapper heb ik heel fijn haar, maar ook heel veel haar. Dat schijnt de boosdoener te zijn. Het idee van die lange weelderige lokken heb ik dan ook al lang laten varen. Gelukkig ben ik met mijn bob inmiddels ook helemaal happy.

happy soaps shampoo bar review

Mijn haarverzorgingsroutine

Al een paar jaar gebruik ik alleen maar dierproefvrije haarverzorging (en huidverzorging). Daarnaast let ik sinds kort meer op dat de producten die ik gebruik zoveel mogelijk vegan zijn en geen chemicaliën als SLS bevatten. Sinds ik een keer rode vlekken op mijn huid spotte, ben ik begonnen met ingrediëntenlijstjes uitpluizen. Zowel van wat ik op mijn huid gebruik als van wat ik in mijn haar smeer. Ik kies daarom zoveel mogelijk voor vegan (of liever nog: natuurlijke) producten. Ik moet zeggen: het helpt echt. Mijn haar verliest minder snel zijn slag.

Mijn nieuwe haarverzorging

Qua haarverzorging zit ik de laatste tijd met mijn handen in het haar (pun uiteraard intended!). Begrijp me niet verkeerd: ik ben gek op mijn rode lokken. Maar ze doen niet altijd wat ik wil. Ik heb van nature best wel wat slag in mijn haar, maar merk dat die slag als sneeuw voor de zon verdwijnt als ik de verkeerde producten gebruik of na het wassen niets met mijn haar doe. Bummer!

Ik was mijn haar om de dag. Op de dag dat ik het niet was, maak ik mijn haar een beetje nat of gebruik ik droogshampoo en creëer ik zo meer volume. Mijn föhn ligt verder stof te verzamelen in mijn la en met een diffuser doe ik ook vrij weinig. Gaat het daar mis? Ik zit eraan te denken om de curly girl-methode te proberen (zie deze uitleg), maar ben wat huiverig omdat dat zo veel werk is. Minder wassen is ook niet echt een optie, omdat mijn haar vrij snel vet wordt.

Dus, what to do?

Ik laat mijn haren trouwens altijd aan de lucht drogen. Ik zou kunnen zeggen dat ik dat doe omdat föhnen niet goed is voor je haar, maar om eerlijk te zijn is het meer een luiheidsdingetje.

happy soaps shampoo bar review

Review shampoo en conditioner bars van HappySoaps

Gelukkig ben ik al een stap dichterbij fijne haarverzorging. Ik heb een mooi product gevonden dat me helpt om minder chemicaliën in mijn haar te stoppen: shampoo en conditioner bars van HappySoaps. Volgens mijn kapper maakt het al veel verschil als je let op de ingrediënten in de producten die je gebruikt.

Ik was dan ook heel blij dat ik van HappySoaps de shampoo bar en conditioner bar mocht testen. Een fijn alternatief voor vloeibare shampoo en conditioner uit een fles, omdat:

 1. er geen plastic verpakking aan te pas komt;
 2. de shampoo en conditioner volledig natuurlijk en vegan zijn;
 3. er in de producten geen SLS, palmolie of allerlei andere chemische stoffen met onuitspreekbare namen zitten.

Dat móest ik proberen dus.

happy soaps shampoo bar review
vaste shampoo

Hoe beviel dat: wassen met vaste shampoo?

Was het ook echt wat? Gelukkig was ik net zo enthousiast over het gebruik van de producten als over de vrolijke kleurtjes ervan. De shampoo en conditioner bars van HappySoaps zijn heel fijn in gebruik. Je hoeft ze alleen even nat te maken. Door ze daarna goed tussen je handen te wrijven, komt van de bars genoeg shampoo of conditioner af om te gebruiken. Iets minder misschien dan je zelf uit een fles zou spuiten, maar dat is in mijn geval juist goed omdat ik altijd iets te scheutig was met shampoo.

Ik merk dat de vaste shampoo en conditioner ietsje stroever smeert dan gewone shampoo, maar na het wassen met beide producten is mijn haar lekker zacht. Ook merk ik dat de slag in mijn haar beter behouden blijft dan als ik een flinke scheut vloeibare shampoo en conditioner gebruik.

Qua geur zou ik zeggen: gaat dat ruiken. De shampoo en conditioner bars ruiken heerlijk. Mijn grote favoriet is de You’re One in a Melon-bar. Een vreemde keuze misschien voor iemand die niet van meloen houdt, maar deze fruitige geur vind ik wel verrukkelijk.

Ik kan de shampoo en conditioner bars zeker aanraden. Mijn haar is net zo goed gewassen als met vloeibare shampoo en blijft ook net zo lang vetvrij. Fijn! Verder vind ik het een fijn idee dat deze bars beter zijn voor het milieu en geen chemische stoffen bevatten.

Op de site van HappySoaps kun je het volledige aanbod zien. Er is voor iedereen wel een lekkere shampoo bar of conditioner bar te vinden.

Dus, een blijvertje?

Voorlopig blijf ik deze fijne bars zeker gebruiken. Ze zijn heel makkelijk te gebruiken, je doet er oneindig lang mee, ze ruiken heerlijk en ze doen hun werk meer dan prima. Ook ben ik blij dat de bars beter voor het milieu én beter voor de slag in mijn haar zijn. En ze zijn nog lekker betaalbaar ook. Oftewel: in alle opzichten een blijvertje voor mij.

Hoe ziet jouw haarverzorgingsroutine eruit?

De producten heb ik ontvangen ter review. Dit artikel bevat een betaalde samenwerking, maar dat beïnvloedt mijn kritische mening niet.

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

17 Reacties

 1. Darina

  Dit lijkt mij een heel fijn product. Ik heb ook fijn haar maar veel haar en het wil ook niet altijd zitten zoals ik wil. Ik heb altijd lang haar gehad, maar de laatste jaren laat ik het in een bob kapsel knippen, in laagjes, want anders wordt het weer te lijzig. Ik wil deze shampoo bars zeker eens proberen.

  Antwoord
 2. Giovanna Jansen

  Van shampoo bars heb ik wel eens gehoord, maar ik wist niet dat er ook conditioner bars bestaan. Met mijn droge, pluizige haar kan ik niet zonder conditioner, dus goed om te weten!

  Antwoord
 3. Lianne

  Wat grappig, mij staat lang haar juist beter. Juist als ik het in laagjes of een bob-kapsel laat knippen, zoals ik in februari uitprobeerde toen mijn lange haar eraf ging, gaat het juist vreselijk bol zitten. Ik heb heel dik haar en van nature ook een beetje slag, dus hoe korter het is, hoe meer ik op een oubollig trutje lijk. Vreselijk! Gelukkig is mijn haar inmiddels iets langer en kan ik het weer wat meer los dragen, omdat het dan beter valt. Verder heeft mijn haar vrij weinig aan verzorging nodig omdat het zo dik is, dus van structuur heel goed. Ik was het twee keer per week en borstel het dan meteen, voor de rest doe ik er niets mee.

  Antwoord
 4. Saskia

  Oh deze lijken me zeker wel heerlijk. Zoek nog een goed alternatief voor mijn shampoos, misschien dat dit het wel is. Klinkt in ieder geval goed.

  Antwoord
 5. Roos

  Ik vind de soapbars ook altijd fijn en milieu vriendelijker!
  Ik doe nu sinds een jaar de curly girl method en in het begin is het even wat werk, maar als je eenmaal een routine hebt, scheelt het juist veel tijd. Mijn haar is er veel gezonder van geworden! Dus ik zou het wel aanraden.

  Antwoord
 6. Audrey

  Misschien moet ik het toch eens gaan proberen, zo’n shampoo bar! Ik vind je huidige haarlengte trouwens wel heel goed bij je passen, maar dat is waarschijnlijk ook omdat ik niet anders gewend ben, haha.

  Antwoord
 7. Johanna

  Lijkt me interessant. Zelf gebruik ik altijd natuurlijke shampoo en conditioner en volgens mijn kapper ziet mijn haar er erg gezond uit. Dus het werkt. Die bars zien er ook heel mooi uit.

  Antwoord
 8. bychristiana

  Ik ben een beetje wisselend enthousiast over shampoobars, ik vind ze van het ene merk fijner dan van het andere. Verder heb ik een vrij basic haarroutine. Onder de douche gebruik ik altijd shampoo met een bijpassende conditioner en af en toe een voedend haarmasker. Verder gebruik ik af en toe de stijltang, maar dat is meer om de pluis er uit te krijgen en niet zozeer omdat ik slag in mijn haar heb.

  Antwoord
 9. Daenelia

  Je haar wordt ook vet omdat je het vaak wast. Dit is hét moment om de curly girl methode te proberen omdat je echt even met een kop vet haar zal rondlopen voordat je haar wat minder talg en vetten aanmaakt. Als je wast met shampoo wordt je haar namelijk ontdaan van de natuurlijke beschermlaag omdat je je haar schoonwast. Dan doe je er weer conditioner in om dat te ‘herstellen’, maar je lichaam maakt ook zelf weer de weggewassen bescherming aan. Maar ik teken daar ook bij aan dat je haar en hoe vet of droog het is ook kan samenhangen met je hormonen. Als je zwanger bent kan je haar anders zijn (droger/vetter), maar ook naar de overgang (en dan meestal droger en wat pluisig, of juist dunner en sluiker).
  Ik heb sinds kort ook een shampoo bar en het is vooral fijn omdat je er langer mee doet. Ik vind het wel een gedoe dat je eerst zelf schuim moet aanmaken ipv even in een fles knijpen. Al mijn shampoos zijn vrij van bepaalde middelen die je haar uitdrogen. En dat scheelt al.

  Antwoord
 10. Anouk

  Klinkt echt superfijn! Ik heb een shampoobar van de lush gehad (of die heb ik nog, hij is nog niet op), maar die vond ik niet fantastisch. Kan ook aan de specifieke shampoobar liggen, maar ik moet er twee keer mijn haar mee wassen om het schoon te krijgen, dus ik wil zeker nog eens een andere proberen.

  Antwoord
 11. Ellen

  Ik gebruik sinds een tweetal jaar ook shampoo en conditioner in bar-vorm (wel van een ander merk: Helemaal Shea). Ik ben er erg tevreden van, want ipv om de andere dag, moet ik mijn haar nu maar 2 keer per week wassen. Vermits ik wel een hele tijd moet föhnen omdat het er anders echt niet uitziet, ben ik hier heel blij mee! Bijkomend voordeel van bars: als je met het vliegtuig met enkel handbagage zou willen reizen ( wat ik nooit doe, want traveling light is niet aan mij besteed ;-) ) tellen je shampoo en conditioner niet mee bij de max. 10 vloeibare producten die je mag meenemen!

  Antwoord
 12. Anna

  Leuk om te lezen! Ik ben ook fan van de shampoo bars van Happy Soaps, je kunt er inderdaad ontzettend lang mee doen! Ik ben zo benieuwd wat er zou gebeuren als je je haar zou drogen met een diffuser, haha! Het is wel wat meer werk, maar het scheelt al dat je haar niet ontzettend dik en lang is. Ik heb zelf ook heel fijn haar, maar wel veel. Het is inderdaad lastig om dit haartype altijd goed in model te krijgen, haha!

  Antwoord
 13. Noor

  Ik heb ook lang haar en het probleem is dan ook dat het gewoon op mijn gezicht plakt. Een beetje zoals een heks😂 maar ik neem het dan vast met een klem waardoor het niet plakt tegen mijn wangen. Ik zou heel graag een ander kapsrl willen, je weet wel van die kapsels bij een makeover waarvan je denkt ‘wauw hoe mooi!’. Maar kort haar staat me absoluut niet…

  Antwoord
 14. Naomi

  Dat klinkt goed. Ik heb ook heel fijn, maar wel heel veel haar (en zonder iets van slag of krul) en net als bij jou is het nooit lang geweest. (Toch wel, ooit een keer een poging gedaan, maar na een jaar was ik het zó zat en ging het er weer af.) Ik denk dat ik jouw trucs ook maar eens toe moet gaan passen.

  Antwoord
 15. Tamara

  Ik had ondanks een shampoo bar gekocht, wel van een ander merk, maar ik was helaas niet zo enthousiast. Het maakte mijn haar veel sneller vet, en doordat het minder schuimt merkte ik dat sommige delen van mijn haar niet ‘schoon’ waren. Wellicht komt het door die specifieke shampoobar en zijn die van happysoaps gewoon een stuk beter. Ik ben wel tevreden over de vegan producten van petal fresh (tip van jenniefromtheblog!). Het zit dan wel in een fles, de shampoo zelf vind ik super. Ik moest mijn haar bijna iedere dag wassen, en nu maar slechts 2x in de week.

  Antwoord
 16. Rachel

  Van de een krijg ik soms vet haar en bij de ander doet mijn haar het juist super goed.
  Je moet een beetje zoeken voor je de perfecte bar voor je haar hebt gevonden, ze zien er wel mega leuk uit he?

  Antwoord
 17. Maaike

  Klinkt goed die vaste shampoo en cremespoeling, ik ben daar wel nieuwsgierig naar. En ik ben jaloers op jouw rode haren :-D

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs