unnamed file 12 11

Over pilates en waarom ik daar vrolijk van word

 • 28 februari 2020
 • 24 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Zelfliefde

Het is alweer vier weken geleden dat ik na mijn vuurdoop bij zumba voor het eerst mijn gezicht liet zien bij pilates. Tot een paar maanden geleden wist ik niet veel meer dan dat pilates “iets yoga-achtigs” is. Vast niet iets voor mij! Maar na mijn eerste proeflesje was ik om en liet ik de zumba voor wat het is. Elke maandagavond is nu pilatesavond. En elke maandag weer ben ik blij als ik de les in loop (en nog blijer als ik er weer uitkom). Als je net als ik niet altijd rust in je kont hebt én heel wat uren computerend doorbrengt, is pilates een topidee. Voor je rug en voor jezelf. Dit zijn 7 redenen waarom ik er vrolijk van word.

Goed voor jezelf zorgen – nogal belangrijk!

Werk is belangrijk. Je gezin of partner is belangrijk. En je bruisende sociale leven is dat natuurlijk ook. Maar één ding is ook héél belangrijk, sowieso belangrijker dan die gezellige verjaardagen en je volle werkagenda: jijzelf. Je hebt maar één lijf en maar één hoofd, dus wees er zuinig op. Toen ik op mijn 25e bij de fysio terecht kwam met rugklachten vanwege mijn neiging om te veel met mijn hoofd naar het computerscherm gezogen te worden, wist ik: ik mag best wat beter voor mezelf zorgen. Niet meer op het puntje van mijn stoel zitten, wat meer bewegen en aan mijn houding en ontspanning werken.

Sindsdien ben ik kleine veranderingen gaan doorvoeren om mijn zelfzorg serieuzer te nemen. Pilates is er daar één van. Maar ik ben bijvoorbeeld ook meer gaan luisteren naar mijn lichaam en meer gaan toegeven aan de hormooncyclus die Moeder Natuur me cadeau heeft gedaan. Is de feestweek van de maand aangebroken? Dan gun ik mezelf extra rust. Verder ben ik dus meer op een gezonde manier gaan sporten. Wat daar ook belangrijk bij is, is dat je je tekorten door het sporten aanvult voor een goed herstel. De sport-supplementen van Goldea Health spreken me erg aan om dat voor elkaar te krijgen. Deze zijn 100% vegan en ondersteunen je energieniveau met vitamines en mineralen. Handig om na het sporten te gebruiken, zodat je niet alsnog uitgeblust op de bank belandt achteraf. Overigens heeft Golden Health ook niet-sport-supplementen die zeker een kijkje waard zijn.

Waarom ik blij word van pilates?

Goed, met de supplementen en een dosis sportmotivatie in de aanslag, is pilates dus best wel mijn ding tot nu toe. Meer nog dan zumba, wat ik overigens ook erg leuk vond. Als je net als ik een écht leuke sport/ontspanningsmethode zoekt waarmee je ook nog eens soepeler wordt, is pilates zeker een fijne aanrader. Dit zijn 7 redenen waarom ik pilates een topidee vind:

 1. Gewoon sporten voor de fun! Ik kan soms best wel een streber zijn. Mijn probleem met sporten is niet een gebrek aan motivatie, maar eerder dat ik soms iets enthousiaster ben dan mijn lijf. Als ik me flink beroerd voel, denk ik bijvoorbeeld al snel “Niet piepen, gewoon doen!”. In de praktijk niet altijd handig! Juist daarom vind ik pilates zo fijn. Het is geen sport waarin je records vestigt, het tegen elkaar opneemt of op welke manier dan ook kunt uitblinken. Iedereen doet gewoon zijn eigen ding. Alles is oké! Juist omdat je niet het uiterste van jezelf vergt maar mild bent naar je lijf, vind ik het zo fijn. Precies wat ik nodig heb!
 2. Pure ontspanning! Het grappige is dat mijn pilatesles altijd plaatsvindt in een ruimte naast een heftige fitnesscursus voor de echte fanatiekelingen. Terwijl ik aan het begin van de les op mijn matje op de grond lig bij te komen van de dag, hoor ik dus op de achtergrond een bulderende mannenstem die een stel fitnesspro’s motiveert om flinke gewichten de lucht in te tillen. Ha, dat heb ik toch maar mooi beter bekeken met mijn matje en rustgevende muziek! Ik vind pilates dus nogal ontspannend. Ook al lig ik soms in poses die verre van comfortabel zijn, ik kom wel helemaal tot rust van het bezig zijn met mijn lijf.
 3. Spierbundel in wording. Nee hoor, grapje. Een spierbundel ben ik niet en zal ik ook nooit worden. Maar pilates is wel een goede manier om mijn spieren een klein beetje te helpen. Je rug, je armen, je billen en je heupen worden er allemaal een stuk krachtiger van. Sowieso heb ik na elke les weer spierpijn op plekken die ik al jarenlang niet had gevoeld. Dat klinkt misschien niet per se aantrekkelijk, maar ik beschouw het maar als een teken dat ik goed bezig ben.
 4. Mijn rug! Oké, bij mijn pilateslesje ligt de gemiddelde leeftijd een stuk hoger dan mijn eigen leeftijd. De een heeft een kunstheup, de ander een rugblessure. En ik? Ik ga gebukt onder de gevolgen van computerwerk. Oftewel, stijve schouders, een iets te starre rug en vooral behoefte aan de nodige beweging na een dag achter mijn toetsenbord en laptop te hebben gezeten. Juist daarvoor is pilates ideaal. Je schijnt er je “core” mee te trainen, om er maar eens een semi-professionele term tegenaan te gooien. Mede daarom zal ook menig fysiotherapeut nogal enthousiast worden van pilatesplannen.
 5. Gezelligheid! Oké, pilates is natuurlijk niet bepaald hetzelfde als theekransjes houden. En gemiddeld wissel ik precies nul tot tien woorden uit tijdens de les. Maar het idee dat je met z’n allen gemotiveerd aan het bewegen, rekken en strekken bent, geeft toch wel een gevoel van saamhorigheid. Sporten bij de sportschool doe ik voor de groepslesjes. Als ik wil rennen, ga ik liever op mijn hardloopschoenen de deur uit dan dat ik dat op een loopband doe met uitzicht op een niet-inspirerende parkeerplaats. Maar dit soort groepslessen vind ik wel heel leuk en inspirerend.
 6. Steeds een beetje verder gaan. Tja, ik ben en blijf een streber. Ook tijdens de pilateslessen kan ik mijn innerlijke “Ga ervoor!”-stemmetje onmogelijk negeren, maar dan op een gezonde manier. Ik vind het wel tof om door een té enthousiaste docente gemotiveerd te worden om nog even vol te houden. En nog even. Ook al denk ik daar op het moment zelf soms anders over. Bijvoorbeeld als de docent na 1 minuut zegt “Nog maar 40 seconden te gaan” en ik niets anders kan denken dan “Eh, ik dacht meer aan 4 seconden!”.
 7. Het ge-wel-di-ge “Ik heb het gedaan!”-gevoel achteraf. Oké, hoe leuk de pilatesles ook is, toch is nog altijd niets zo fijn als het geweldige gevoel achteraf als de laatste minuut van de les ingaat, ik mijn kleding weer uit mijn kluisje haal en vervolgens thuis op de bank kan ploffen. Het sporten zit er weer op. Een goed excuus om van een extra lange douche te genieten!

Heb jij weleens een lesje pilates (of thuis-oefeningen daarvoor) geprobeerd?

pilates fijn

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 28 februari 2020 op 7:59 am - Beantwoord

  Vooral punt één is voor mij herkenbaar, hoewel dan bij wandelen. Ik vind het ook belangrijk dat het voor de lol is en zonder allerlei doelen. Leuk dat je iets gevonden hebt wat tegelijk ontspannend en spierspannend;) is.

  • Romy 1 maart 2020 op 11:23 am - Beantwoord

   Wandelen is inderdaad ook zo’n fijne bezigheid, om dezelfde reden als pilates. Heerlijk om op zo’n ontspannen manier bezig te zijn zonder iets te moeten “presteren”.

 2. Darina 28 februari 2020 op 8:00 am - Beantwoord

  Klinkt heel fijn. Ik heb nog nooit aan pilates gedaan maar het zou wel goed voor mij zijn. Heb ook veel zittend werk.

  • Romy 1 maart 2020 op 11:24 am - Beantwoord

   Zeker als je veel tijd zittend doorbrengt, is pilates echt een aanrader. Ik hoor van veel mensen met een kantoorbaan (en merk ook zelf) dat je lijf er onwijs veel profijt van heeft.

 3. Lianne 28 februari 2020 op 8:30 am - Beantwoord

  Ik doe sinds kort ook zoiets, maar dan noemen ze het bodybalance. Dat is een les gemixt met yoga, tai chi en pilates. Meteen de eerste keer was ik ook om! Hij wordt bijna elke dag gegeven op de sportschool dus het is ideaal als je een keer een bepaald tijdstip niet kunt! Ik ga meestal op donderdagmiddag. Dan ben ik ook meestal veruit de jongste van de groep, maar ik heb zoiets van: ik zit hier voor mezelf, voor mijn eigen lichaam en gezondheid, en niet om nieuwe vrienden te maken 😉 en daarbij is het dan toch wel leuk om te zien dat ik als enige van de hele groep bij het stukje balans mijn ene voet tegen mijn bovenbeen kan leggen en de rest al struggelt bij de enkel. Haha, doe ik toch iets goed 🙂

  • Romy 1 maart 2020 op 11:25 am - Beantwoord

   Bodybalance klinkt ook als een heel fijne bezigheid in de sportschool. Dat lijkt me ook wel wat voor mij. En inderdaad, stiekem is het wel heel fijn om te merken dat bepaalde bewegingen je goed afgaan. Ik heb dat stiekem ook weleens als ik veel oudere dames bij het planken (heel terecht!) al snel zie neerploffen 😉 Oeps!

 4. Audrey 28 februari 2020 op 8:56 am - Beantwoord

  Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar dat klinkt heel fijn!

 5. Giovanna Jansen 28 februari 2020 op 9:50 am - Beantwoord

  Ja, heel fijn pilates! En ik begrijp helemaal wat je bedoelt, je wisselt amper een woord met de anderen tijdens de les, maar hebt toch een gevoel van ‘samen zijn’. Ik heb het een paar maanden gedaan en merkte echt dat ik er soepeler en sterker van werd. Met name in de ‘core’, wat voor mensen met zittend werk best belangrijk is. Nu helaas te druk, maar wie weet, pak ik het over een tijdje weer op.

  • Romy 1 maart 2020 op 11:26 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat jij dezelfde positieve ervaring met pilates hebt! Een sterke ‘core’ is zo belangrijk, zeker als je veel zit op een dag. Ik merk nu ook hoe fijn het is om bepaalde spieren wat op te rekken en krachtiger te maken in plaats van vooral met mijn hoofd bezig te zijn.

 6. Anouk 28 februari 2020 op 10:15 am - Beantwoord

  Pilates lijkt me echt super tof, maar ik heb het nog nooit gedaan. Ik doe wel thuis yoga, daar wordt mijn ‘core’ ook sterker van en mijn stramme schouders waarderen het ook enorm.

  • Romy 1 maart 2020 op 11:27 am - Beantwoord

   Yoga is ook een fijne bezigheid inderdaad, eigenlijk min of meer om dezelfde redenen als pilates. Wat fijn dat je daar ook veel positief effect van merkt!

 7. Simone 28 februari 2020 op 10:33 am - Beantwoord

  Ik ben zo iemand die hardcore gaat tijdens fitnesstrainingen en krachttraining doe met kei harde muziek in, maar eigenlijk heb ik ook heel veel behoefte aan ontspanning en rust. Ik ga dit echt proberen!

  • Romy 1 maart 2020 op 11:28 am - Beantwoord

   Goed bezig hoor in de sportschool! Ik overweeg ook weleens om wat mer aan krachttraining te doen. Mijn armen zou ik wel wat gespierder willen hebben. Maar voor nu ben ik blij met de pilates en vind ik het fijn om zo op een wat meer ontspannen manier met sport bezig te zijn.

 8. Tamara 28 februari 2020 op 12:23 pm - Beantwoord

  Pilates staat echt al zo’n tijd op mijn to-do lijstje, maar is er nog nooit van gekomen. Fijn dat je er zo positief over bent, motiveert weer om er toch eens achter aan te gaan!

  • Romy 1 maart 2020 op 11:31 am - Beantwoord

   Pilates is het zeker waard om je eens in te verdiepen. Het is leuk om mee bezig te zijn én je lijf kan er veel profijt van hebben. Win-win! 🙂

 9. Simone 28 februari 2020 op 1:26 pm - Beantwoord

  Pilates heb ik nog nooit geprobeerd. Volgens mij lijkt het op yoga toch? Yoga heb ik wel meermaals gedaan, wat ik altijd erg fijn vond!

  • Romy 1 maart 2020 op 11:30 am - Beantwoord

   Klopt, pilates heeft wel wat weg van yoga! Het is alleen wat meer gericht op je ‘core’ verstevigen in plaats van op lenigheid. Echt wel fijn om te doen, vind ik!

 10. Jessica J. 28 februari 2020 op 3:45 pm - Beantwoord

  Je doet pilates wel erg fijn klinken, hoor! Ik heb pilates nog nooit geprobeerd, maar nu ben ik wel benieuwd. Bovendien lijkt dat hele groepslessengebeuren me wel wat. Zorgt volgens mij voor een extra dosis motivatie (en ijver, haha.)

  • Romy 1 maart 2020 op 11:30 am - Beantwoord

   Ja, dit soort groepslesjes werken echt! Ik merk dat het me onwijs motiveert om mijn focus echt even op de pilates te leggen en er vol voor te gaan. Bij thuis sporten kan ik me dan toch wat minder goed concentreren of heb ik sneller de neiging om het even over te slaan.

 11. Saskia 28 februari 2020 op 3:49 pm - Beantwoord

  Ik heb het nooit gedaan maar denk ook niet dat het iets voor mij is. Wel fijn te lezen dat je er zoveel plezier en motivatie uit haalt 🙂

 12. Irene 28 februari 2020 op 4:10 pm - Beantwoord

  Ik heb een tijdje thuis via Blogilates lesjes gedaan (al noemt zij het poppilates en zou het iets actiever zijn dan ‘gewoon’ pilates). Soms zou ik er nog wel eens aan willen beginnen maar het ontbreekt me voorlopig nog aan motivatie :p Leuk om te lezen wel dat jij er zo’n fijn gevoel bij hebt en dat het je goed doet!

  • Romy 1 maart 2020 op 11:28 am - Beantwoord

   Blogilates klinkt heel tof! Je maakt me wel nieuwsgierig. Ik ga eens kijken of ik daar op YouTube iets van kan vinden. Het lijkt me sowieso wel fijn om ook thuis zo nu en dan wat pilatesoefeningen te doen.

 13. Zo simpel is dan geluk 29 februari 2020 op 6:32 pm - Beantwoord

  Heerlijk toch dat zo’n pilates les je zo goed doet. Zelf heb ik nog nooit pilates gedaan, maar heeft mijn fysiotherapeut het me wel geadviseerd. Helaas heb ik hier in de buurt nog geen les gevonden op het moment dat het voor mij uitkomt. Wel doe ik aan yoga, ook heel fijn!

  • Romy 1 maart 2020 op 11:35 am - Beantwoord

   Zeker als je bij de fysio loopt voor bijvoorbeeld rugklachten, is pilates echt een aanrader. Mijn fysio was ook direct enthousiast toen ik vertelde dat ik met pilates ben gestart. Maar yoga is ook zeker een fijne bezigheid!

Recente blogs

Ben ik een dorpschick of een Randstadmeisje?

24 maart 2018|Persoonlijk|

Al mijn hele leven woon ik in een dorp onder de rook van Amsterdam. Bijna 30.000 inwoners hebben we, dus piepklein is het niet, maar een metropool is mijn woonplaats ook niet te noemen. Elke werkdag maak ik de reis naar de grote stad en ik ben door mijn woonplaats in de Randstad niet anders gewend dan dat Amsterdam "om de hoek ligt", dat ik bioscopen, winkels en scholen in de buurt heb én dat de huizenprijzen nogal hoog liggen. Tegelijkertijd woon ik in een dorp met buurthuizen, kom ik in de supermarkt bijna altijd bekenden tegen en hebben wij elk jaar een heuse straatbarbecue. Wat past beter bij mij: ben ik een dorpschick of toch een Randstadmeisje? 

Surprise! | 6 speciale cadeaus die mij blij maken

30 oktober 2017|Lifestyle|

Wat cadeaus betreft, ben ik gelukkig de moeilijkste niet. Kaarsjes, doucheproducten, make-up, sieraden, servies of gewoon gezellige prullaria... Met bijna alles kun je mij wel blij maken en met typische meidendingen zit je eigenlijk altidj wel goed bij mij. Maar soms ben ik toch wel écht blij verrast als een cadeau uit het inpakpapier tevoorschijn komt. Dit zijn 6 cadeaus waarmee de gevers mij wel héél erg vrolijk wisten te maken. Van wel heel bijzonder keukengerei tot een Spaans notitieboekje.

7 situaties waarin ik (nog) meer voor mezelf wil opkomen

18 maart 2021|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf. Met voor jezelf opkomen groeit je zelfvertrouwen. En door grenzen aan te geven, geef je ook duidelijkheid aan de ander. Yes, allemaal waar. Gelukkig kan ik al een stuk beter op mijn strepen staan dan een aantal jaar geleden, toen ik zelfs het minutenlange praatje van een niet zo fatsoenlijke energiecontractverkoper niet durfde af te kappen. Ouder worden, een eigen bedrijf starten en soms gewoon DOEN bleken de truc. Maar er zijn ook situaties waarin ik mijn mond wat eerder zou mogen opentrekken.