overbodige spullen

Overbodige spullen | 10 producten die ik niet in huis haal (of houd)

  • 5 januari 2021
  • 20 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Groen doen

Kijkend naar de kaarsjes en vazen die ik in huis heb staan, ben ik zeker geen minimalist. Wel ben ik best wel een opgeruimd type dat eens in de zoveel tijd last heeft van een flinke aanval van opruimwoede. Overbodige spullen overleven zo’n bezem door mijn huis niet. Steeds meer besef ik dat veel meuk om me heen mij zeker niet gelukkiger maakt. Deze 10 overbodige spullen haal ik om die reden sowieso niet meer in huis (of doe ik weg als ik ze toch heb staan).

Lees ook: 10 spullen die ik niet meer koop.

Overbodige spullen, wat doe je ermee?

Nog even een woord vooraf. Als ik spullen wegdoe, gooi ik ze natuurlijk niet zomaar in de vuilcontainer. Misschien wordt iemand anders wel dolgelukkig van de jurk waar ik uit ben gegroeid. Net zoals je nooit weet of iemand anders jouw foeilelijke mok misschien wel fan-tas-tisch vindt.

Dit zijn een paar manieren waarop je overbodige spullen een tweede leven kunt geven:

  • Ik geef ze weg aan mensen uit mijn omgeving die er wél blij van worden. Natuurlijk stuur ik ze van tevoren even een appje met een foto om dat te checken.
  • Ik breng ze naar de kringloopwinkel.
  • Duurdere kleding, boeken of meubels zet ik op Marktplaats te koop.
  • Kleding heb ik ook weleens op Vinted aangeboden. Een apart Instagram-account openen of foto’s delen in Instagram Stories is ook een slim alternatief trouwens.
  • Of bied spullen aan via Facebook Marketplace. Vooral handig voor kopers in de buurt!
  • Verder vind ik Dress for Success een mooi doel. Deze stichting helpt mensen met een laag inkomen aan een mooie outfit voor een sollicitatie- of acquisitiegesprek.
  • Etenswaren kun je natuurlijk naar De Voedselbank brengen.
  • Doneer producten aan het Leger des Heils of aan een Blijf-van-mijn-lijf-huis.
  • Verder kun je met sommige spullen (bijvoorbeeld knutselspullen) een bejaardentehuis of gehandicaptenopvang blij maken.

Goed, dat gezegd hebbende, dit zijn 10 soorten overbodige spullen die ik niet in huis heb (of houd).

1. De allernieuwste gadgets

Sorry voor alle Apple-fans en gadgetliefhebbers, maar ik heb dus gewoon niet zoveel met gadgets. Of nou ja, van mooie camera’s en lenzen gaat mijn hart wel sneller kloppen. Daarnaast zou ik het niet zonder mijn geliefde laptop en telefoon kunnen stellen. Maar buiten die drie om heb ik weinig met gadgets. Ik heb zelfs even overwogen om geen tv in huis te nemen. Verder vind ik dure keukenapparaten vooral een sta-in-de-weg en zie ik het nut nog steeds niet echt in van o.a. dure telefoons, slimme speakers, luxe geluidsinstallaties en op afstand bestuurbare verlichting.

Daarnaast ben ik een nuchtere aanhanger van het principe “Waarom vervangen als het nog goed werkt?!”. Met de gadgets die ik heb, doe ik heel wat jaren. Het boeit me gewoon niet zoveel of ik het nieuwste van het nieuwste heb of de versie ervoor.

overbodige spullen

2. Alles wat ik niet gebruik of pas

Ik ben best wel een opruimfreak. Dingen die ik niet gebruik, blijven hier meestal niet langer dan een paar maanden liggen. De eerstvolgende opruimronde zullen ze in elk geval niet overleven. Daarom heb ik in mijn kledingkast geen enkel kledingstuk liggen dat ik niet draag, niet pas of niet mooi vind. Ook boeken, servies of apparaten die ik niet gebruik en waar ik geen speciale herinneringen aan heb, geef ik liever weg aan anderen. Zodra ik niet meer weet wat ik heb staan of liggen in mijn kasten, bekruipt me een heftig opruimvirus en overleeft menig product Marie Kondo’s “Does it spark joy?”-vraag hier niet.

3. Etenswaren die ik niet zelf op krijg

“Gooi geen eten weg!” drukte mijn moeder me als kind al op het hart. Dat zit er bij mij nog steeds in. Ik kan gewoon echt geen etenswaren weggooien. Oké, behalve als een schimmellaag me venijnig aanstaart of een product niet eetbaar meer ruikt. Maar verder eet ik nog liever een vreemd van-alles-en-nog-wat-prutje dan dat ik etenswaren in de vuilnisbak mik.

Maar ja, het komt alsnog weleens voor dat ik dingen heb liggen die ik echt niet op krijg of niet lekker vind. Die geef ik dan op tijd aan andere mensen, zodat zij er wat mee kunnen. Scheelt mij ruimte in de voorraadkast en scheelt voedselverspilling!

4. Weggevertjes waar ik niets mee doe

Hartstikke leuk natuurlijk, die gratis producten die je ergens bij krijgt. Of van die kleine dingen waarvan iemand anders vindt dat ze echt wat voor jou zijn. Maar vaak zijn dat soort dingen gewoon net niet je ding. Eerder vond ik het lastig om zoiets te weigeren, zeker als iemand het aanbiedt. Nu ben ik daar wat stelliger in. Ik geef aan dat ik iets niet hoef of doe het weg als ik er niet onderuit kan. Vandaar ook dat de “geweldige” fluffy flamingo-sleutelhanger die ik laatst bij een jurk kreeg, inmiddels niet meer hier is. Daar werd gelukkig iemand anders wél blij van.

5. Bonnetjes, facturen en papieren

Ik vind niets zo vervelend als hele stapels papieren in huis hebben rondslingeren waar je nog eens op een druilerige zondag doorheen moet gaan. Daar heb ik dan ook een stokje voor gestoken. Brieven en rekeningen open ik meteen en gooi ik weg zodra dat kan. Voor onmisbare contracten en aktes heb ik één belangrijke-papierenla. Verder bewaar ik papieren en bonnetjes eigenlijk nooit. Of nee, dat is niet helemaal waar. Ik bewaar ze alleen niet op papier, maar digitaal. Met de app Adobe Scan (gratis te downloaden!) scan ik facturen of brieven die ik per post krijg. Die sla ik direct op mijn harde schijf op, zodat ik de printjes ervan weg kan gooien.

overbodige spullen

6. Folders

In het verlengde van het vorige: om de hoeveelheid papier te beperken, heb ik sinds ik hier woon een ‘Nee/ja’-sticker op mijn brievenbus. Ik lees af en toe de supermarktfolders via de Reclamefolder-app (en spiek op het Instagram-account Budgethome voor de interieuraanbiedingen van de week). Verder heb ik überhaupt niet veel met folders. Ik weet van mezelf dat folders mij in de verleiding brengen om de volgende dag naar de winkel te sprinten voor iets wat ik “acuut nodig heb”. Voor mij een extra reden om ze niet in mijn brievenbus te willen!

7. Tien exemplaren van iets

Ik ga gewoon niet zo lekker op uitpuilende lades, propvolle kasten en deurtjes die niet meer dicht kunnen. Als puber wel trouwens, maar dat telt niet mee (sorry, pap en mam!). Sinds ik op mezelf woon, ben ik heel kritisch op wat ik al heb liggen. Zo zou ik niet snel tien pannen in huis halen, heb ik altijd maar één telefoonhoesje liggen en heb ik ook geen behoefte aan twintig paar schoenen of vijftien tasjes. Ik vind het gewoon fijn om overzicht te hebben en precies te weten wat ik heb. Liever heb ik een paar dingen die ik écht gebruikt dan een overvolle la waar ik dat ene bakje of die ene pan niet meer in kan vinden.

Vaak ben ik zo iemand die ook iets wegdoet als ik iets nieuws ervoor in de plaats heb. Dit punt geldt alleen niet voor knutselspullen. Mijn voorraad washi tape zegt genoeg. Ahum!

8. Eerdere miskopen

Toen ik in mijn appartement ging wonen, heb ik heus een paar miskopen gedaan. Bijvoorbeeld de pampasgraspluimen die al uitvielen als je ernaar keek (en die ook nog eens drie keer zo groot waren als ik op het plaatje dacht te zien). Maar ook het laddertje waar houtworm in bleek te zitten, de kast met de gammele lades en de bijzettafel die al na een half jaar totaal verkleurd was. Al die miskopen doe ik maar gewoon zo snel mogelijk de deur uit. Zonde om je elke keer aan dat soort sta-in-de-wegs te ergeren!

9. Kindertekeningen van vroegâh

Ik klink na de tekst hierboven misschien als een enthousiaste opruimtrien. Maar er zijn ook spullen waar ik maar moeilijk afscheid van kan nemen. Dat is vooral zo bij alles met sentimentele waarde. Bij kindertekeningen (je weet wel: drie krassen, naam erop geschreven door de peuterleidster en klaar!) vind ik dat misschien nog wel het allermoeilijkst. Of wat dacht je van cadeaus die ik ooit van iemand heb gehad maar eigenlijk niet mooi vind? Altijd weer een dilemma!

De laatste tijd ben ik daar toch wat kritischer in geworden. Toen ik ging verhuizen, besloot ik om hooguit één tas met kindercreaties mee te nemen. Van de andere tekeningen heb ik foto’s gemaakt, zodat ik ze alsnog – soort van – heb. Met andere sentimentele spullen waar ik in het dagelijks leven niet eens naar omkijk, heb ik hetzelfde gedaan. Op een aantal écht dierbare dingen na, hoef je niet alles met emotionele waarde te bewaren. Ik las laatst iets moois: het gaat om de herinnering, niet om het product waar je de herinnering aan koppelt.

10. Heel veel make-up en verzorgingsproducten

Aangezien concealer, mascara, eyeliner en lipstick voor mij al een “feestlook” vormen, kun je je vast voorstellen dat ik niet al te veel make-upspul heb liggen. Zo kan ik me niet eens de laatste keer herinneren dat ik lipstick of nagellak heb gekocht. Ik gebruik gewoon wat ik heb. Geen uitpuilende toilettas voor mij dus!

Qua verzorgingsproducten ben ik vooral kritisch omdat mijn huid dat ook is. Ik gebruik alleen nog parfumvrije crème zonder zooi, omdat ik van andere producten uitslag krijg. Ook voor producten als gezichtsscrub en gezichtslotion zoek ik dus liever gericht iets uit dan dat ik een flinke voorraad insla waarvan de helft niet bij mijn huid past.

Maar ik minimalistisch? Neuh, dat zeker niet!

Maar denk nu niet dat ik een geweldig voorbeeld ben van iemand met een minimalistisch huishouden. Integendeel, er zijn genoeg spullen waarmee ik totaal niet minimalistisch ben. Eén blik op mijn hobbykamer en je weet waar ik het over heb. Mijn badkamerkastje puilt uit van de DM-douchegels (die ik wel oprecht allemaal opmaak!) en ik heb iets meer accessoires in huis staan dan de gemiddelde mannelijke huisgenoot (lees: Bart) vrijwillig zou neerzetten. Maar hé, dát vind ik dan weer geen overbodige spullen. Ofzo.

Wat zijn voor jou nou typisch overbodige spullen?

overbodige spullen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 5 januari 2021 op 9:20 am - Beantwoord

    Fijn artikel! Ik heb vorig jaar ook zoveel opgeruimd en weggegeven, ze kende me al bij de kringloop :). Ik heb heel veel overbodige spullen weggedaan en dat geeft zoveel rust in mijn hoofd en een fijn opgeruimd huis. Vooral onnodige keukenspullen, want we kregen een nieuwe keuken met minder opbergruimte dus ik moest wel. Tot nu toe mis ik nog helemaal niks! En mijn kledingkast heb ik grondig opgeruimd, alleen de voorraadkast moet nog gebeuren.

    • Romy 12 januari 2021 op 1:01 am - Beantwoord

      Wauw, goed bezig hoor! Wat een fijn gevoel kunnen de opgeruimde kasten dan geven – zeker in een gloednieuwe keuken natuurlijk 🙂

  2. Meaghan 5 januari 2021 op 9:43 am - Beantwoord

    Goede lijst! Mooi dat je zo kritisch kijkt naar overbodige spullen. Ik sluit mij helemaal aan bij punt 1, niet te veel apparatuur voor mij en zeker niet als al mijn huidige apparatuur nog gewoon prima werkt. Dan zie ik ook geen reden om het te vervangen. En ook make-up heb ik niet veel in huis. Ik heb concealer, mascara, een oogschaduwpalletje met meerdere kleurtjes en een eyeliner. Meer heb ik ook niet nodig, want ik draag minimaal make-up en niet eens elke dag. En laatst heb ik ook mijn kledingkast overhoop gegooid en veel weggedaan naar de kringloopwinkel en gerecycled, omdat er gewoon heel veel in lag waar ik was uitgegroeid of wat niet meer past bij mijn huidige smaak.

    • Romy 12 januari 2021 op 12:59 am - Beantwoord

      Wat heerlijk, zo’n flinke opruimbeurt van je kledingkast! Dat kan soms al zo fijn aanvoelen – zeker als je er via de kringloopwinkel weer iemand anders blij mee kan maken 🙂

  3. Audrey 5 januari 2021 op 9:43 am - Beantwoord

    Je bent duidelijk een veel fanatiekere opruimer dan ik, haha. Ik herken eigenlijk vooral het eerste en het laatste punt. Ik vind reserves toch vaak wel handig.

  4. bychristiana 5 januari 2021 op 9:44 am - Beantwoord

    Wat een leuk artikel, ik kan me er helemaal in vinden natuurlijk;-) Net als jij ben ik absoluut niet van het minimalisme. Ik ben nu eenmaal graag omringd door mijn mooie spulletjes, maar ik ben wel super opgeruimd en een van mijn ‘regels’ is; heb ik iets langer dan een jaar niet gebruikt of kom ik tijdens het opruimen iets tegen waarvan ik niet meer wist dat ik het had, dan gaat het meestal weg. Ik heb vorig jaar ook heel veel opgeruimd en weggedaan en dat voelt altijd heerlijk. Deze maand ga ik beginnen met de opleiding tot professional organizer en ik ben benieuwd of ik dan nog meer weg ga doen;-)

    • Romy 12 januari 2021 op 12:58 am - Beantwoord

      Echt zo tof dat je die opleiding gaat volgen! Ik lees jouw artikelen over opruimen ook altijd met onwijs veel plezier. Slim selectiecriterium trouwens om alles wat je al een jaar niet gebruikt weg te doen. Ik ben zelf ook wel iemand die dingen vaak wegdoet zodra ik ze een tijdje niet hebt aangeraakt. En ik probeer me ook altijd maar te bedenken “Spullen waarvan ik niet eens meer wist dat ik ze had, kan ik alleen al om die reden vast ook wel missen.”

  5. Johanna 5 januari 2021 op 9:48 am - Beantwoord

    Weer een leuk bericht. Mijn huis staat en ligt vol met “overbodige” spullen, helaas. Maar ik ben nu met opruimen begonnen. Alles “gratis” wat ik niet nodig heb weiger ik of geef ik soms bij de kassa al aan een andere klant. Mijn zwakte zijn boeken en tassen. Bij de eersre ben ik nu een lijst van alle ongelezene aan het maken, met het doel om die eerst te gaan lezen. Maar geschrokken ben ik wel. Succes met je opgeruimde woning.

    • Romy 12 januari 2021 op 12:57 am - Beantwoord

      Zo’n lijst met ongelezen boeken is al een slimme eerste stap! Wie weet ook weer een extra motivatie om nog wat meer fijne leestijd voor jezelf in te plannen 🙂

  6. Saskia 5 januari 2021 op 10:03 am - Beantwoord

    Leuk artikel weer dit! Ik ben ook de laatste jaren aan het opruimen geslagen maar wil soms nog niet vlotten. Met Noa in huis is tijd schaars om op te ruimen en de tijd die ik voor mezelf heb besteed ik dan ook liever aan iets waar ik van ontspan. Wel gaan we nu elk weekend iets aanpakken, om zo het huis geheel op te kunnen ruimen. De berging.. Amai.

    Nummer 5 is een goede en thanks voor de tip van de app. Ik wil de mappen met papieren die boven staan & de la met papieren (die overvol zit) uit gaan zoeken 1 deze dagen.

    • Romy 12 januari 2021 op 12:55 am - Beantwoord

      Slim om het opruimen op die manier in delen op te splitsen! Kan me sowieso voorstellen dat opruimen met een kleintje erbij wat uitdagender is. En je krijgt er met een kindje natuurlijk ook veel extra spullen bij 🙂
      Hopelijk heb je wat aan de scan-app voor papieren. Het is echt een van mijn beste app-vondsten van vorig jaar.

  7. Nynke 5 januari 2021 op 11:48 am - Beantwoord

    Knap dat je alles zo goed opruimt en veel dingen weggooit!
    Er zijn eigenlijk best veel dingen die ik al bij voorbaat niet in huis haal.
    Waar ik wel moeite mee heb zijn gekregen kleding die ik niet draag. Gooi ik die weg? En wanneer gooi je oude kleding weg?
    Verder heb ik hetzelfde met hobbyspulletjes. Ik heb een kast vol stofjes, maar vind toch dat ik nog meer nodig heb

    • Romy 12 januari 2021 op 12:55 am - Beantwoord

      Van knutselspullen kun je gewoon nooit écht genoeg hebben, geloof ik 🙂
      Inderdaad wel een lastig punt van de gekregen kleding. Ik zou zeggen: bewaar alleen de kleding waarvan je denkt het binnen een jaar een keer te dragen. Het andere hoef je niet per se weg te gooien, maar kun je ook bij de kringloopwinkel of Dress for Success een mooi tweede thuis geven. Ik merk zelf dat zo’n mooie bestemming voor spullen het voor mij al wat makkelijker maakt om dingen weg te doen.

  8. Haydée 5 januari 2021 op 1:49 pm - Beantwoord

    Voor mij zijn keukentools die je in het dubbel hebt overbodige spullen. Twee blikopeners. Twee keukenscharen. Twee knoflookpersen. Twee ijsscheppers. Je kan ze toch niet tegelijk gebruiken! Moeilijker vind ik sentimentele dingen. Neem nu gewoon de lading kerstkaartjes van afgelopen eindejaarsperiode. Het is toch jammer om al die mooie wensen weg te doen? Meestal houd ik kerstkaarten een paar jaren in mijn zolderarchief, om ze dan alsnog weg te doen. 😀

    • Romy 12 januari 2021 op 12:53 am - Beantwoord

      Precies dat kerstkaartenprobleem heb ik ook. Ik bewaar meestal alleen de kaarten die ik bijzonder vind (omdat ze zelfgemaakt zijn of een lieve of speciale boodschap bevatten); de andere doe ik weg. Naomi’s tip om foto’s van de kaarten te maken in plaats van ze te bewaren, is ook wel een goede trouwens 🙂

  9. Janne 5 januari 2021 op 2:25 pm - Beantwoord

    Fijn om minimalistisch te kunnen zijn met sommige categorieën en wel los te “mogen” gaan op andere dingen. Wat jij hebt met de washi tapes heb ik met haakkatoen. Ik heb een hele la vol, en dat is geen kleine la. Verder ben ik net als jij niet zo van de nieuwe elektronica en heb ik van de meeste spullen er één. Op mijn 20 vierkante meter kan ik het me ook niet veroorloven om spullen die ik al vervangen heb of nooit gebruikt heb nog te blijven bewaren.

    Aan spullen uit mijn kindertijd moet ik nog ‘ns wat doen, want nu hebben mijn ouders er hun halve zolder mee volliggen omdat mijn moeder erop staat om alles te bewaren. Ik wil eigenlijk alles wat van mij is ook in mijn huis hebben, in plaats van dat ik wie-weet-wat-allemaal bij mijn ouders heb liggen. Dat wordt nog even onderhandelen met mijn moeder.

    • Romy 12 januari 2021 op 12:52 am - Beantwoord

      Groot gelijk dat jij voor haakkatoen een uitzondering maakt. We mogen allemaal zo onze categorieën spullen hebben waar je gewoon lekker wel aardig wat van hebt liggen 🙂
      Herkenbaar wel trouwens, zo’n voorraad spullen die nog bij je ouders ligt. Ik kreeg vandaag nog van mijn moeder een doos vol oude schriftjes mee. Elke keer dat mijn moeder met zo’n doos aankomt, denk ik weer “Oh jee, dat wordt uitzoeken!”. Aan de andere kant ook wel weer een leuke bezigheid op zich. Zo kom je nog eens wat tegen!

  10. Naomi 5 januari 2021 op 4:30 pm - Beantwoord

    Heel herkenbaar! En die app is een goed idee om papieren te bewaren, want ik heb hier toch nog wel een stuk of drie van die grote ordners vol papieren staan. Ze staan niet in de weg, maar ze puilen uit en dat irriteert me, want dat maakt het lastig om er nog iets bij te proppen.
    Foto’s van kaarten maken is trouwens ook een goed idee, net als bij je tekeningen. Zo kun je dat soort dingen bewaren zonder dat ze ruimte in beslag nemen.

    • Romy 12 januari 2021 op 12:49 am - Beantwoord

      Oh slim van die foto’s van kaarten! Ik heb hier nog een stapel kerstkaarten liggen waarvan ik dacht “Wat zal ik ermee doen?”. Die fototip kan ik dus meteen toepassen 🙂

  11. Anouk 11 januari 2021 op 9:47 am - Beantwoord

    Ik ben het helemaal met al deze dingen eens, die heb je niet nodig!

Recente blogs

67 diepgaande vragen voor je partner (als basis voor een goed gesprek)

25 februari 2022|Lifestyle, Persoonlijke groei|

Of je nu een prille liefde hebt of al dertig jaar met elkaar een huis en bed deelt, je kunt altijd nieuwe dingen van elkaar ontdekken. Communicatie schijnt het toverwoord te zijn in relaties. En tja, da’s best een waarheid als een koe. Zeker als het af en toe gaat over meer dan het standaard “Hoe was jouw dag?”-praatje aan de eettafel. Een gesprek kan een mooie manier zijn om dichter tot elkaar te komen, elkaar beter te snappen of om samen de zoveelste lachbui te beleven. Dit zijn 67 vragen voor je partner waarmee je een mooi gesprek start.

Een maand bloggen: hoe bevalt het?

12 oktober 2016|Carrière en ondernemen, Persoonlijk|

Deze week blog ik 'alweer' een maand. Vandaag heb ik alweer 32 berichten, zo'n 200 foto's en nog veel meer woorden online staan op mijn blog. Natuurlijk zijn er mensen die hun vijfjarig of tienjarig jubileum al hebben gevierd. Toch vond ik ook deze mini mijlpaal het waard om er in ieder geval even bij te stil te staan. Want hoe bevalt het bloggen me? En wat heb ik in de afgelopen maand geleerd?

Foutje, bedankt! | 9 blogbloopers van mij

9 januari 2019|Lifestyle|

Dat ik regelmatig een ware kluns ben, staat als een paal boven water. In het dagelijks leven, maar zeker ook als blogger. Ik heb dan ook al heel wat bloopers begaan in de afgelopen jaren, waarvan sommige zelfs héél regelmatig terugkeren. Oeps! Dat varieert van onhandige foutjes in teksten tot technische problemen en onhandige poses als ik flatlayfoto's maak. Zin in een portie leedvermaak? Ik deel 9 blunders waar ik me als blogger regelmatig schuldig aan maak.

Ga naar de bovenkant