Erica dierproefvrije cosmetica 2

Mijn overstap op dierproefvrije cosmetica: hoe bevalt het?

 • 17 december 2016
 • 37 Reacties
Categorieën: Groen doen

Ongeveer twee maanden geleden maakte ik de keuze om alleen nog maar dierproefvrije cosmetica te gebruiken. Die keuze maakte ik min of meer van de ene op de andere dag. Ik had er nooit zo bij stil gestaan dat er anno 2016 nog steeds dierproeven plaatsvinden. Door een aantal blogs kwam ik erachter dat de waarheid helaas anders is. Ik besloot dat ik op deze manier iets wilde bijdragen aan het welzijn van dieren. Hoe is deze keuze me de eerste maanden bevallen?

Erica dierproefvrije cosmetica

Even omschakelen

Zo’n zes jaar geleden maakte ik de keuze om vegetariër te worden. De keuze voor dierproefvrije cosmetica vind ik zelf in hetzelfde straatje passen. Het is namelijk allebei een kwestie van even omschakelen. Je kunt niet zomaar meer alles kopen dat je aan cosmetica in de winkels ziet liggen, maar ‘moet’ bepaalde producten laten liggen. Zeker als je al jaren gewend bent aan bijvoorbeeld L’Oreal foundation, is het even lastig om naar een dierproefvrij alternatief op zoek te gaan. Toch vond ik de overstap op dierproefvrije cosmetica makkelijker dan ik dacht. Veel merken die ik gebruik, bleken al dierproefvrij te zijn. Het grootste deel van mijn make-up stash kon ik dus gewoon houden. Ook is deze stap niet echt iets waar anderen last van ondervinden. Natuurlijk kan ik niet zomaar meer elk merk nagellak voor mijn verjaardag krijgen, maar het is niet zo dat mensen zich dagelijks aan mijn keuze moeten aanpassen. Toen ik vegetariër werd, had ik daar meer last van en lieten anderen vaak meer onbegrip blijken.

Wat doe je met niet-dierproefvrije cosmetica?

Waar ik wel lange tijd over heb nagedacht, is wat ik zou doen met cosmetica die ik nog had liggen en die niet dierproefvrij zijn. Mijn flesje foundation was bijvoorbeeld pas net geopend en ook had ik nog een fijne topcoat staan die ik pas een paar maanden in mijn bezit had. Uiteindelijk heb ik besloten om die producten nog wel op te maken en op die manier langzaam maar zeker volledig over te stappen op dierproefvrije cosmetica. Ergens in me gaat dan wel een stemmetje zeuren: “Ja maar, ga je nu voor dierproefvrij of niet?” Toch is het een keuze waar ik achter sta. Ik zou het zonde vinden om de spullen weg te gooien en weet zo snel ook niet iemand die ik dolblij kan maken met bijvoorbeeld foundation die een paar keer is gebruikt.

Hoe ver ga je: dierproefvrij, vegetarisch, veganistisch?

Ik volg diverse bloggers die nog een stapje verdergaan dan alleen dierproefvrije cosmetica. Ik ga voor informatie bijvoorbeeld altijd graag naar de blog van Mevrouw Miauw en zie bij haar regelmatig fijne vegetarische of zelfs veganistische producten voorbij komen. Dat zet me dan wel aan het denken. Hoe ver wil ik gaan? Is het als vegetariër niet goed om ook over te stappen op producten die helemaal niets dierlijks bevatten? Toch heb ik voor mezelf besloten dat ik het voor nu bij dierproefvrije cosmetica houd. Dit is een keuze waar ik me goed bij voel en die op dit moment voor mij haalbaar is.

Erica dierproefvrije cosmetica body butter

Nieuwe merken ontdekken

Er is ook iets wat ik ontzettend leuk vind aan mijn keuze voor dierproefvrije cosmetica. Ik heb hierdoor namelijk al een aantal nieuwe merken leren kennen. Een van de merken die mij blij heeft verrast en waarvan ik nog niet eerder had gehoord, is Erica Kruiderijen. Dit merk is 100% natuurlijk en daardoor dier- en milieuvriendelijk. Ik kreeg een prachtig perspakket van Erica Kruiderijen inclusief kerstverlichting en sfeervolle dennenappels. Het was dan ook alleen al een feestje om dit pakket uit te pakken. In het pakket zaten een body butter, een nachtcrème, massage-olie, lipbalsem en kruidenthee. Wat een verwennerij! Het product dat ik vooral in het zonnetje wil zetten is de fijne body butter met vanillegeur. Ik heb altijd al een zwak gehad voor vanille in verzorgingsproducten, dus alleen al door de geur sprak dit product me meteen aan.

Erica dierproefvrije cosmetica body butter

De body butter is bedoeld om je huid te laten ontspannen, om veroudering tegen te gaan en om je huid te laten glanzen. Het is een fijne substantie die niet te dun en niet te dik is. Mijn huid voelt door deze body butter zacht aan en ruikt heerlijk. Ik gebruik body butter zelf ook graag als handcrème en kon de vanillegeur ook na een paar uur nog goed ruiken aan mijn handen.

Erica dierproefvrije cosmetica calendula nachtcrème

Ook werd ik verwend met deze nachtcrème voor de gevoelige huid. Het is een gele substantie, wat misschien niet de kleur is die je van een crème gewend bent. De crème heeft ook een wat aparte geur, waar je echt van moet houden. Zelf vind ik de crème best lekker ruiken. Ik heb de crème nu een paar avonden gebruikt en vind dat hij het prima doet als nachtcrème. Hij biedt mijn huid de dagelijkse (nachtelijke) verzorging die ik nodig heb. Al met al ben ik blij dat ik dit merk heb leren kennen. Mijn kamer ruikt nu heerlijk naar de kruidenthee, zelf ruik ik naar vanille en mijn huid is goed verzorgd. En dat allemaal nog 100% natuurlijk ook!

Wat is jouw favoriete ontdekking op cosmeticagebied?

De producten van Erica Kruiderijen heb ik ontvangen in een perspakket.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Susan 17 december 2016 op 9:06 am - Beantwoord

  Mooie foto’s heb je gemaakt zeg! Ik vind het ook een erg mooie beslissing dat je dierproefvrije merken gebruikt.

 2. Michelle 17 december 2016 op 10:27 am - Beantwoord

  Wat goed van je zeg! Dat laat mij toch ook wel heel erg denken om misschien toch ook beter op te gaan letten bij de producten.

  • Romy 17 december 2016 op 10:42 am - Beantwoord

   Dankje! Wat mooi om te horen dat het je aan het denken heeft gezet 🙂 Ik wil niemand opleggen om dezelfde keuze te maken, maar mij bevalt het persoonlijk erg goed.

  • Michelle 17 december 2016 op 12:10 pm - Beantwoord

   Voorheen was ik hier allemaal niet zo mee bezig maar tegenwoordig steeds meer ook wat betreft kleding ect let ik er steeds meer op.

 3. Josephine 17 december 2016 op 10:30 am - Beantwoord

  Wat goed dat je daar aan denkt, ik hou me daar niet zo mee bezig, al draag ik ook bijna nooit make up. Ik zal er de volgende keer eens op letten. Ik vind het trouwens ook goed dat je de oude make up hebt opgebruikt; die is er dan toch al en je zou er niemand mee helpen om het weg te gooien, toch? En weggooien zou ook niet goed voor het milieu zijn.

  Denk je dat je zelf ook wel eens vegetarische recepten gaat plaatsen? Ik ben zelf geen vegetariër, maar eet wel vaak vleesvrij.

  • Romy 17 december 2016 op 10:45 am - Beantwoord

   Ja precies! Die overweging heb ik ook gemaakt wat betreft het weggooien van make-up. Dan lijkt het me beter om stap voor stap volledig over te gaan.
   Helaas ben ik niet zo’n keukenprinses en is mijn moeder degene die hier bijna altijd in de keuken staat, dus recepten van mijn hand zijn niet zo’n succes 😉 Maar wie weet ooit in de toekomst! Voor vegetarische recepten kan ik je trouwens de blogs ‘Claire Codi’ en ‘Ik ben Iris niet’ zeker aanraden. Daar zie ik vaak lekkere recepten zonder vlees voorbijkomen.

 4. Aneta 17 december 2016 op 11:05 am - Beantwoord

  Wat mooi dat je de overweging hebt gemaakt. Het lijkt me alleen zo lastig om deze producten te vinden. Ik ben geen vegetariër. Daar vind ik een stukje vlees helaas veels te lekker voor maar proefdier vrije make-up en andere verzorgings producten lijkt mij een goed idee

  • Romy 17 december 2016 op 5:58 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat vegetariër worden dan niet echt een optie is, maar misschien zouden dierproefvrije cosmetica inderdaad een optie zijn als je toch overweegt om iets op dit gebied te doen 🙂 Ik gebruik trouwens zelf de blog van Naoki om te checken of cosmetica dierproefvrij zijn of niet.

 5. Nina 17 december 2016 op 11:30 am - Beantwoord

  Goed om te lezen dat je achter je keuze staat en je hier goed bij voelt 🙂 Gelukkig is er tegenwoordig genoeg keuze als je kiest voor dierproefvrij. Mooi pakket was het hé? Ik heb ‘m ook mogen ontvangen, zo blij mee!

  • Romy 17 december 2016 op 5:57 pm - Beantwoord

   Ja, echt een supermooi pakket! Wat leuk dat je het ook hebt ontvangen 🙂 En inderdaad, er is gelukkig tegenwoordig ook qua budgetmerken voldoende keuze voor dierproefvrije producten.

 6. Mariëlle 17 december 2016 op 12:23 pm - Beantwoord

  Mooie foto’s 🙂 En ZO goed dat je dit doet, ik ben trots op je hihi! Ik blog ook alleen nog maar dierproefvrij!

  • Romy 17 december 2016 op 5:56 pm - Beantwoord

   Hihi, dankjewel 🙂 Ik volg jouw blog ook altijd met veel plezier! Je maakt zulke mooie looks met dierproefvrije producten!

 7. Florence 17 december 2016 op 3:47 pm - Beantwoord

  Ik heb net je blog ontdekt en wordt er meteen heel vrolijk van 🙂 heb je bij deze gevolgd via Bloglovin’! Leuk artikel dit!

  • Romy 17 december 2016 op 5:55 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen! Dankjewel voor je lieve reactie 🙂

 8. Sofie 17 december 2016 op 9:39 pm - Beantwoord

  Wat een mooie stap. Wat betreft het opmaken van je oude producten, dat lijkt mij inderdaad ook een goeie keuze. Dat heb ik indertijd ook zo gedaan toen ik overstapte op natuurcosmetica. Het gewoon maar weggooien zou ook niet groen zijn he.
  Nieuwe merken ontdekken is trouwens altijd leuk, wat een leuk pakket!

  • Romy 18 december 2016 op 2:12 am - Beantwoord

   Ja, het was echt een heel fijn pakket! Wat goed dat jij op natuurcosmetica bent overgestapt! En ik ben het helemaal met je eens: weggooien zou misschien nog wel het stomste zijn om te doen 😉

 9. Astrid 17 december 2016 op 10:19 pm - Beantwoord

  Supergoed dat je bent overgestapt! Ik ben nog niet helemaal over, maar probeer er wel echt op te letten en koop ook geen Loreal en dergelijke meer. Er zijn genoeg alternatieven!

  • Romy 18 december 2016 op 2:10 am - Beantwoord

   Ja precies! Wat goed dat jij er ook steeds meer mee bezig bent 🙂

 10. Sara | MevrouwMiauw 17 december 2016 op 10:22 pm - Beantwoord

  Zó leuk om dit artikel te lezen. En wauw, wat geef je me een ontzettend mooi compliment met de verwijzing naar mijn blog. Ook ik ben van de een op de andere dag overgegaan op dierproefvrije cosmetica. Het was een keuze waarvan ik dacht dat ik ‘m lastig zou vinden, maar het valt me echt 100% mee. Ik vind het zo leuk om te lezen dat jij ook over bent gegaan op dierproefvrije cosmetica. Geniet van het mooie pakket dat je hebt mogen ontvangen. En nogmaals heel erg bedankt voor de verwijzing naar mijn blog. Zó leuk! <3

  • Romy 18 december 2016 op 2:10 am - Beantwoord

   Graag gedaan! Je hebt hem meer dan verdiend <3

 11. Irene | Tussenmarsenjupiter 17 december 2016 op 11:49 pm - Beantwoord

  Ik vind het heel goed dat je je producten eerst nog opgebruikt. Je hebt het geld er toch al aan gegeven en het is zonde om dingen / geld weg te gooien vind ik. Gewoon opmaken en dan vervangen door dierproefvrij 🙂
  Zelf ben ik er niet zo heel erg mee bezig maar ik heb vooral dingen van Essence en Catrice en die zijn wel safe dacht ik. Maar verbeter me als ik fout ben! Haha. Het lijkt me een fijn pakket dat je hebt mogen ontvangen!

  • Romy 18 december 2016 op 2:09 am - Beantwoord

   Ja, het was zeker een erg fijn pakket! En je hebt helemaal gelijk wat betreft Essence en Catrice: beide merken zijn 100% dierproefvrij. Het zijn ook twee van mijn favoriete merken 🙂

 12. Irene 18 december 2016 op 6:00 pm - Beantwoord

  Wat een goede info! Zelf dacht ik er laatst ook over om dierproefvrije make -up te gebruiken, zou het interesant vinden om hier vaker wat over te lezen!

  • Romy 18 december 2016 op 10:07 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen! Als je je erin wilt verdiepen, zou ik je de weblog van Naoki aanraden. Zij heeft een complete lijst met dierproefvrije Nederlandse merken op haar blog staan en geeft er ook veel uitleg over. Ik heb daar al veel aan gehad 🙂

 13. Linda 18 december 2016 op 6:34 pm - Beantwoord

  Super goed dat je ook bent over gestapt op dierproefvrij! Dan komen deze mooie producten van Erica helemaal goed van pas <3

  • Romy 18 december 2016 op 10:03 pm - Beantwoord

   Ja, zeker weten! 🙂 Dankjewel voor je lieve reactie!

 14. Margo 18 december 2016 op 9:17 pm - Beantwoord

  Wat goed van je, ik heb hier zeker bewondering voor 🙂 Wat een mooie foto’s heb je bij je post gemaakt! En vanillegeur die je nog uren aan je handen ruikt, dat klinkt me als muziek in de oren haha!

 15. Amina 19 december 2016 op 1:26 pm - Beantwoord

  Mooiiii artikel!!! Ik ben ook heel erg aan het twijfelen om vegetariër te worden, maar ik neig nog te veel naar nee…zo moeilijk…mijn vriend is vegetariër geworden en daar heb ik zoveel respect voor en het grappige is juist dat hij het helemaal niet zo moeilijk vond. Inderdaad even omschakelen.. Ik denk wel meer en meer aan dierproefvrije cosmetica, maar ik heb t nog wel in m’n stash…maak ik ook op en daarna ga ik kritisch zijn bij toekomstige aankopen. Dierproeven op make up is gewoon niet meer nodig, dus belachelijk dat t nog gebeurt! Alles voor de diertjes! xxx

  • Romy 19 december 2016 op 7:10 pm - Beantwoord

   Ja precies, ik schrok er eerlijk gezegd ook echt van toen ik hoorde dat er nog dierproeven plaatsvinden. Ik dacht dat dat allang niet meer gebeurde. Wat betreft vegetariër worden, ik denk dat dat wel een keuze is waar je echt 100% achter moet staan. Ik krijg niet altijd begripvolle reacties op het feit dat ik vegetariër ben, maar heb voor mezelf besloten dat ik me daar niets meer van probeer aan te trekken. Het vereist even wat aanpassingsvermogen, maar inmiddels ben ik het helemaal gewend en mis ik voor mijn gevoel niets door het feit dat ik geen vlees eet. Ik denk dat het wel scheelt dat je vriend vegetariër is. Dat scheelt een hoop gedoe met koken, haha. Maar ik denk dat je zo’n beslissing echt voor jezelf en vanuit je hart moet maken. Zet de voors en tegens eens op een papiertje en maak voor jezelf een overweging. Je kunt natuurlijk ook nog altijd flexitariër worden en een paar dagen per week geen vlees eten 🙂

  • Amina 19 december 2016 op 7:55 pm - Beantwoord

   Ja precies! Ik zou het ook nooit doen omdat mijn vriend het al is hoor, hahaha! We houden allebei zielsveel van dieren, maar ik kan net even die knop niet helemaal omzetten…wel is het zo dat ik bij ieder stukje vlees aan het diertje denk en dat ik dan verdrietig word. Dus het is wel in gang gezet denk ik. Flexitariër ben ik inderdaad al! Dat ging heel makkelijk! Elke dag vlees eten is sowieso passé vind ik 😉 xxxx fijne dagen!

 16. Beautyjuf 19 december 2016 op 10:59 pm - Beantwoord

  Jij en een aantal andere blogs zetten mij behoorlijk aan het denken. Om de één of andere reden ‘vergeet’ ik dierproefvrije producten te kopen wanneer ik in een drogisterij sta. Terwijl ik wel een dierenvriend ben en absoluut niet tegen dierenleed kan. Hoe krom kan het zijn?! Weet je, ik ga hier eens over nadenken. Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen, toch?

  • Romy 20 december 2016 op 10:22 am - Beantwoord

   Wat goed dat je er ook echt mee bezig bent! Alleen al het feit dat je je ervan bewust bent, is al stap één. En inderdaad, misschien is dit wel een goed voornemen voor het nieuwe jaar 🙂

 17. Claire 21 december 2016 op 10:41 pm - Beantwoord

  Wauw wat een mooie foto’s! Heel herkenbaar van ‘hoe ver moet ik gaan?’ Ik denk dat dat komt omdat het altijd beter of meer kan. Je kan dierproefvrije make-up, vegetarische make-up, veganistische make-up of zelfs zelfgemaakte make-up. Er is altijd weer een treetje hoger. Ik ben nu zelf ook op zoek naar fijne dierproefvrije producten dus als je daar meer over gaat schrijven: super leuk! 😀

  • Romy 22 december 2016 op 12:31 am - Beantwoord

   Ja precies! Zelfgemaakte make-up vind ik dan ook wel weer heel ver gaan, maar wel heel knap als iemand dat kan! Wat leuk dat jij ook bezig bent met dierproefvrije producten! Ik wil me ook meer in cosmeticamerken gaan verdiepen die dierproefvrij zijn, dus wie weet komt er binnenkort meer over op mijn blog 🙂

Recente blogs

Veer in eigen kont: waar ben ik trots op?

11 februari 2017|Persoonlijk|

Trots zijn op mezelf? Dat vind ik nog knap lastig. Want heb ik wel iets bijzonders bereikt? Komt dat niet arrogant over? En mag ik eigenlijk wel trots zijn op mezelf? Al die vragen schieten dan door mijn hoofd. Een tijdje geleden gaf ik zelf de tip om eens een trots-lijstje te maken en ik vond dat ik daar zelf ook aan moest geloven. Daarom besloot ik het woord 'kapsones' even te vergeten en antwoord te geven op de vraag 'Waarom mag ik trots zijn op mezelf?'. Bereid je voor op 17 veren in eigen kont...

Je interieur persoonlijk maken? 11 tips voor niet-standaard keuzes

19 december 2023|Interieur|

Liever niet te doorsnee. Niet wat iedereen al heeft. Geen showroomwoning, maar een huis dat écht bij ons past. Ik houd ervan om mijn interieur persoonlijk te maken. Als iedereen iets al heeft, dan is de kans groot dat ik het juist níet wil. Van de buitenkant is ons nieuwe huis een standaard rijtjeswoning. Maar van binnen hebben we hopelijk straks een écht unieke inrichting. Mijn ervaring is dat je echt niet je volledige bankrekening hoeft te plunderen om je interieur persoonlijk te maken en een uniek plekje te creëren. Dit zijn 11 simpele tips waarmee je jouw interieur net even anders maakt dan dat van de buren.