Zolang het pompoenseizoen nog duurt, neem ik het er nog even van. Ook in dit gerecht steelt deze groentesoort de show. Als je nog een heerlijk verwarmende maaltijd met een fris-zoet tintje zoekt, dan word je misschien net zo gelukkig van dit gerecht als ik. Mandarijn in warme gerechten klinkt een tikkeltje exotisch. Maar bij deze parelcouscous met pompoen en mosterd-dressing geeft het net het zoete tintje dat ik zoek. Heb jij ook een zwak voor hartige gerechten met wat zoetigheid? Dan kun je dit gerecht met onder andere warme kruiden, dadels, mandarijn en een mosterd-dressing vast waarderen. Ontdek hoe je dit gerecht – met een beetje hulp van de oven – in maar 30 minuten maakt.
Parelcouscous met pompoen en een zoet tintje
Bij parelcouscous kan ik iets zoetigs altijd wel waarderen. Zo maakte ik eerder al deze parelcouscous met pompoen en mango. Ook dadels vind ik altijd een smakelijke toevoeging aan parelcouscous-gerechten. Ook deze parelcouscous met sticky champignons hier thuis altijd een hit. Sinds kort heb ik daar een nieuw gerecht met parelcouscous én pompoen én wat zoetigs bij: deze parelcouscous met pompoen, mandarijn, kikkererwten en een lekker mosterd-sausje. Je gebruikt er een kleurrijke mix aan groenten voor die je alleen maar even in de oven hoeft te roosteren. Daar voeg je kikkererwten (ook uit de oven!), zongedroogde tomaat, spinazie, stukjes mandarijn en een romig mosterd-achtige sausje aan toe. Het resultaat is een parelcouscous-gerecht dat warm maar ook koud als (lunch)salade heel goed smaakt.
Voor het zoetige tintje voeg ik aan dit gerecht dus dadels én stukjes mandarijn toe. Waarschijnlijk ken je al wel mango en ananas in warme gerechten. Maar echt, mandarijn is ook een ideaal ingrediënt in hartige gerechten met een zoetig tintje. Het is typisch winterfruit, en ik vind de smaak een perfecte match met allerlei soorten winterse gerechten. Zeker met deze heerlijke parelcouscous! Ook Bart – die licht sceptisch naar de mandarijnen tussen het gerecht keek – was blij verrast door de smaak. Dat zegt wat, aangezien ik hier een tamelijk kritisch testpanel thuis heb zitten.
Lekker simpel dankzij de ovengroenten
Ideaal aan dit gerecht is dat je de groenten niet lange tijd in een pan hoeft te roerbakken. Zeker als je pompoen zacht wil krijgen, duurt dat al roerbakkend vaak wel even. Daarom grijp ik voor dit gerecht naar de oven om de groenten sneller gaar te krijgen, lekker zacht te maken én een knapperig tintje te geven. De groenten krijgen er ook nog eens meer smaak door, vind ik zelf, omdat je ze de hele tijd in een heerlijke kruidenmix en met wat olijfolie bakt.
Voor deze parelcouscous met pompoen heb je zeker geen mandje vol groentesoorten nodig. Ik gebruik een mix van pompoen, rode paprika en spinazie. De spinazie wok ik trouwens apart in een pan. De paprika en pompoen bak ik samen met een flinke portie kikkererwten in de oven. Ik schenk er een flinke scheut olijfolie overheen en strooi daarbij komijn, paprikapoeder, gemberpoeder, peper en knoflookpoeder. Zo krijg je al met al een heerlijk smaakvolle groentemix.
Daarnaast roer je last-minute een paar zongedroogde tomaten door het groentemengsel. Die bak ik even mee met de spinazie. Zongedroogde tomaatjes zijn typisch zo’n ingrediënt dat in mijn ogen élk gerecht lekkerder maakt. Dat is bij deze parelcouscous met pompoen niet anders. Maar als je niet zo’n grote zongedroogde-tomaat-fan bent als ik, kun je dit ingrediënt dus gerust weglaten.
Maak zelf een lekkere mosterd-hummusdressing
Om de parelcouscous extra smeuïg en lekker te maken, maak ik er graag een dressing bij. Daardoor krijgt het gerecht extra smaak, wordt het smeuïger en haal je het zoete uit de mandarijn en dadels meer naar boven. Of klink ik als een wannabe-culinair recensent als ik zo praat? Anyway, deze dressing maken is een makkie. Je hebt er maar vier ingrediënten voor nodig:
- 1 theelepel Dijon-mosterd
- 1 el hummus (naturel-smaak)
- 1 1/2 el water
- 1/2 tl peper
Roer die ingrediënten door elkaar en je hebt een heerlijke dressing. Kijk even of de dressing op deze manier dun genoeg is. Soms heb je nog een extra scheutje water nodig.
Ik vind de combinatie van mosterd en hummus zelf verrassend lekker. Hummus heeft wat romigs. Mosterd is daarnaast zurig en natuurlijk zout. Bij elkaar geven ze de parelcouscous een heel lekker tintje, en zijn ze een goede tegenhanger voor de zoete mandarijn en dadels.
Hoe maak je de parelcouscous met pompoen en mandarijn?
Zelf dit vegan gerecht maken is een makkie. Je laat de oven een groot deel van het werk voor je opknappen en hoeft dus in principe alleen een paar minuten in een pan te roeren en wat groenten te snijden. Easy peasy! Tegelijkertijd is het een heerlijk gezonde maaltijd met veel groenten én eiwitten. Ik gebruik bij het gerecht namelijk zowel kikkererwten als amandelen. Twee ingrediënten die veel eiwitten bevatten!
Zo maak je dit makkelijke en lekkere gerecht in weinig tijd:
Parelcouscous met pompoen, mandarijn & mosterd-dressing
Equipment
- Oven
- Bakplaat + bakpapier
Ingrediënten
- 125 gram parelcouscous (of gebruik quinoa voor een glutenvrije variant)
- 200 gram pompoen (ik gebruik bio-pompoen uit het koelschap)
- 100 gram kikkererwten uit blik
- 2 mandarijnen (ontpit)
- 1 rode paprika
- ½ gele ui
- Handje verse spinazie
- 6 zongedroogde tomaten
- 5 Medjoul-dadels
- Handje amandelen
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl peper
Voor de mosterd-dressing:
- 1 el hummus
- 1 tl Dijon-mosterd
- ½ tl peper
- 1 ½ el water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtstand) en bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
- Snijd de paprika en ui in kleine stukjes. Verspreid die, samen met de kikkererwten, over de bakplaat. Strooi er komijn, paprikapoeder, gemberpoeder, peper en knoflookpoeder overheen. Schuif de bakplaat dan in de voorverwarmde oven voor ongeveer 25 minuten (of totdat de randjes van de groenten bruin kleuren).
- Bereid ondertussen de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Maak ook alvast de dressing door de mosterd, hummus, peper en water door elkaar te roeren. Voeg zo nodig wat extra water toe als je de dressing nog te dik vindt.
- Snijd dan de dadels en zongedroogde tomaten in kleine reepjes. Doe ze (ongeveer 2 minuten voordat de oven klaar is) samen met de spinazie in een roerbakpan met wat olijfolie. Laat de spinazie een beetje slinken.
- Haal de bakplaat uit de oven en voeg de groenten en kikkererwten toe aan de wokpan. Meng alles door elkaar en roer dan de parelcouscous er ook doorheen.
- Serveer de parelcouscous met amandelen en stukjes mandarijn, en schenk de dressing eroverheen. En dan… eet smakelijk!
Nog meer gerechten met een zoetig tintje?
Dat ik dol ben op hartige gerechten die ook iets zoetigs hebben, steek ik niet onder stoelen of banken. Op mijn blog vind je, naast deze parelcouscous met pompoen, nog veel meer gerechten die aan dit criterium voldoen. Zo vind ik deze gerechten zelf ook erg lekker:
- Recept voor fried rice met ananas
- Vegan kip kerrie met gebakken banaan
- Zoete kikkererwtencurry met mango
- Zoete curry met banaan en pinda’s
Heb jij mandarijn al eens in een hartig gerecht gebruikt?
Dat ziet er super heerlijk uit.