Ik ben dol op supersimpele gerechten die er toch uitzien alsof je je eens flink hebt uitgesloofd in de keuken. Deze pasta met spinazie, paddenstoelen en balsamico is zo’n gerecht. Het heeft zelfs een feestelijk tintje door de geglaceerde amandelen en rozemarijntakjes, terwijl je toch echt niet langer dan 20 minuten in de keuken staat voor deze verrukkelijke pasta. De pasta heeft een heerlijk zoet tintje door de mix van ahornsiroop en balsamicocrème. Daarmee glaceer je de paddenstoelen en de amandelen. Dat ziet er niet alleen restaurantwaardig uit, maar smaakt ook nog eens top. Benieuwd hoe het smaakt? Maak deze pasta zelf in 20 minuten met het recept hieronder.

Pasta met spinazie, paddenstoelen en balsamico

Pasta met spinazie is mijn go-to simpele gerecht. Soms maak ik er vegan pasta pesto mee. Soms ga ik voor romige tagliatelle met spinazie en artisjok. Dan weer bedenk ik iets nieuws waarin spinazie een belangrijke rol speelt. De truc is om de spinazie iets kleiner te snijden én om niet te veel spinazie door je saus te roeren. Dan heb je geen grote bladeren spinazie in je saus en blijven de paddenstoelen de hoofdrolspeler. Want de mix van paddenstoelen en spinazie is wat mij betreft altijd een hit.

Wat deze pasta zo speciaal maakt, is de toevoeging van balsamicocrème (het meer romige zusje van balsamico-azijn!) en ahornsiroop. Ik bak de paddenstoelen aan in een mix van die twee, waardoor ze een glanzend laagje krijgen en ietsje zoeter smaken. Daarnaast glaceer ik de amandelen met dezelfde mix van balsamico en ahornsiroop. Zo krijgen ze een glimmend bruin jasje en smaken ze zoet en krokant tegelijk. Een dikke tip! Het is maar iets kleins, maar geeft de maaltijd meteen een totaal andere smaak. Leuke anekdote: wij aten dit gerecht zelfs op kerstavond, omdat ik hem wel iets kerstachtigs vind hebben.

pasta met spinazie en balsamico crème

Zo maak je deze romige pasta met spinazie vegan

Deze pasta maken is gelukkig een makkie! Aan deze pasta met spinazie komt geen vleesvervanger te pas. In plaats van kant-en-klare balletjes uit de supermarkt gebruik ik beluga-linzen (dat zijn kleinere donkerbruine linzen, die je gewoon in een supermarktblikje kunt kopen!) en amandelen. Peulvruchten, zoals linzen, zijn een perfecte bron van eiwitten. Ook amandelen barsten van de eiwitten, los van het feit dat ze een lekker knapperige toevoeging zijn aan dit gerecht. De romig-achtige smaak van de amandelen matcht perfect met de heerlijk romige saus.

Verder schenk ik een scheut soja-room bij de saus. Een perfect alternatief voor kookroom! Ik gebruik zelf altijd de soja-kookroom van Albert Heijn-huismerk uit het koelschap. Die vind ik het allerfijnst werken, omdat hij een iets dikkere structuur heeft. Daardoor wordt je saus niet te waterig. Ook BlueBand heeft trouwens een goede vegan kookroom.

pasta met spinazie en balsamico crème 4

Welke paddenstoelen kun je het beste gebruiken?

In pasta met spinazie zijn bijna alle paddenstoelen wat mij betreft een succes. Ik ben zelf het meest dol op kastanjechampignons en shiitake en roer die dan ook standaard door deze pastasaus. Witte champignons kunnen ook, maar die hebben vaak wat minder smaak dan kastanjechampignons. Ook een aanrader zijn oesterzwammen of in reepjes gesneden portobello’s. Ook die twee hebben lekker veel smaak. De shiitake zou ik (als je daarvan houdt) zeker niet weglaten. Wat mij betreft is dat één van de lekkerste paddenstoelensoorten die er bestaat. En in dit gerecht smaakt die paddenstoelensoort écht heel goed.

pasta met spinazie en balsamico crème 6

Zo maak je deze feestelijke pasta met spinazie

Wil je ook een feestelijke pasta op tafel toveren zonder daarvoor ingewikkelde kookcapriolen te hoeven uithalen? Dan is deze pasta met spinazie en balsamico misschien je nieuwe kookfavoriet. Bart doe ik er altijd een groot plezier mee en ik vind dit recept zelf ook het perfecte voorbeeld van makkelijk én lekker. Dit is hoe je deze feestelijke pasta met spinazie maakt:

pasta met spinazie en balsamico crème 7

Pasta met spinazie, balsamico & paddenstoelen

Romy
Een romige pasta met een zoet tintje en heerlijke geglaceerde amandelen? Daarvoor zit je met dit feestelijke pastagerecht goed! Ontdek hoe je deze chic uitziende pasta in maar 20 minuten maakt.
5 (1 stem)
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

  • Koekenpan
  • Kookpan
  • Hapjespan of wokpan

Ingrediënten
  

  • 150 gram pasta evt. glutenvrij
  • 200 gram kastanjechampignons
  • 125 gram shiitake
  • 100 gram verse spinazie
  • 100 ml vegan kookroom (ik gebruik soja-room van AH)
  • 85 gram beluga-linzen of gewone bruine linzen (uit blik)
  • 7 zongedroogde tomaten
  • Paar cherrytomaatjes gehalveerd
  • 1 el balsamico-crème (geen balsamico-azijn!)
  • ½ gele ui
  • 3 teentjes knoflook
  • Peper en zout naar smaak
  • Verse rozemarijn = optioneel

Voor de geglaceerde amandelen:

  • 50 gram amandelen
  • 1 el ahornsiroop
  • ½ el balsamico-crème
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Snijd de kastanjechampignons en shiitake in dunne reepjes. Hak de zongedroogde tomaten in stukjes en snipper daarnaast de ui.
  • Breng alvast een pan water aan de kook voor de pasta en bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit de ui en knoflook aan in olijfolie totdat ze glazig zien. Voeg dan de champignons en shiitake toe en schenk daar de balsamico-crème en extra olijfolie bij. Bak ongeveer 3 minuten, zodat de paddenstoelen flink slinken.
  • Voeg dan de zongedroogde tomaten, spinazie, gehalveerde tomaatjes en sojaroom toe. Laat nog ongeveer 5 minuten op het vuur staan, zodat de spinazie kleiner wordt. Roer in de laatste minuut de beluga-linzen erdoorheen. Proef even of je nog peper of zout mist en voeg zo nodig toe.
  • Rooster daarnaast de amandelen in olijfolie, ahornsiroop en balsamico-crème. Gebruik daarvoor een koekenpan en zet het vuur wat hoger. Blijf goed omscheppen met een spatel en haal de amandelen van het vuur zodra ze een beetje goudbruin gaan zien.
  • Roer de pasta door de saus en serveer met de amandelen en eventueel takjes verse rozemarijn. Bon appétit!
Trefwoord Champignons, Glutenvrij, Lactosevrij, Linzen, Paddenstoelen, Pasta, Shiitake, Spinazie, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
pasta met spinazie en balsamico crème 9

Nog meer wél lekkere niet moeilijke pastarecepten

Ik ben dol op koken, maar ben stiekem best een luie kokkin. Zodra gerechten langer dan één uur kosten om te maken, ben ik al afgehaakt (tenzij het de oven is die het werk doet natuurlijk). Daarom heb ik inmiddels tal van nogal makkelijke pastarecepten verzameld die in een handomdraai te maken zijn. Naast deze lekkere pasta met spinazie, zijn dit in mijn ogen nog een paar simpele pastatoppers:

Wat is jouw favoriete makkelijke pastarecept?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Beoordeling recept




Recente blogs