Geef mij een bord vol met groenten, pasta en kaas, en ik ben al snel gelukkig. Maar toen een creatieve kookbui laatst verrassend lekker uitpakte, was ik al helemaal een gelukkig mens. Doperwtjes zijn hier favoriet, maar ik had ze nog nooit gepureerd gegeten (behalve vroeger in de Olvarit-hapjes dan). Tot afgelopen weekend dus. Deze pasta met doperwtensaus bleek een groot succes, zeker in combinatie met geitenkaas. Zin in een simpele, lekkere en goed gevulde maaltijd? Ik deel dit recept met tortellini graag met je.
Eens niet die eeuwige tomatensaus
Er is bijna geen groente die ik niet lust (alleen bij zuurkool trek ik een zuur gezicht!), maar groene groenten zijn al helemaal favoriet. Broccoli en doperwten (vers uit de diepvries) staan hier dan ook wekelijks op het menu. Meestal maak ik er een roerbak van en mik ik daar een pakje tomatenfrito bij als we pasta eten. Lekker standaard! Maar daar moest toch iets creatievers op te bedenken zijn, dacht ik zo.
Al eerder bedacht ik deze pasta pesto, waar we nog steeds heel vaak van smullen. Maar op deze vrije zondag kwam ik op het idee om een keer zelf pastasaus te maken met twee van mijn altijd-goed-ingrediënten: doperwten en geitenkaas. Wat kruiden en prei erbij, staafmixer erdoorheen en ik had weer eens iets anders (én lekkerders) klaarstaan dan mijn eeuwige rode sausje.
Pasta met doperwtensaus maken
Over lekkere dingen gesproken: kunnen we het even hebben over deze gevulde tortellini van Jumbo? De eerste week dat ik op mezelf woonde, ontdekte ik het schap met verse pasta’s in de supermarkt. Sindsdien heb ik er een nieuw favoriet gerecht bij. Die smaak van smeuïge kaas, de heerlijke pasta-buitenkant en dan is het ook nog eens binnen een paar minuten te maken. Ja, deze tortellini en ik zijn in alle opzichten een goede match. Heel budgetproof is het niet, maar verder ben ik nogal een zuinige meid, dus die ene traktatie gun ik mezelf met liefde.
Meestal kook ik er een simpele roerbak bij. Maar dit keer was ik geïnspireerd om iets creatievers op mijn bord te laten eindigen. Nu had ik ook nog een paar Too Good To Go-ingrediënten liggen die écht op moesten (limoen, broccoli, courgette en munt), dus ik was extra gemotiveerd om met mezelf te brainstormen over iets creatiefs. Dat werd deze doperwtensaus. De saus heeft een wat frisse en tegelijkertijd romige en zachte smaak. Ik kon er zelf wel van blijven eten. Ik zou hem zelfs nog op brood kunnen smeren, bedacht ik me achteraf.
Maar voor nu eindigde de saus over de pasta dus. Tijd voor het recept!
Ingrediënten voor dit recept voor tortellini
Voor twee porties van deze pasta met doperwtensaus heb je het volgende nodig. Let op: ik ben een grote groenteneter, dus daar zijn de ingrediënten ook op afgestemd.
- 250 gram verse tortellini (van ongekookte pasta heb je wat minder nodig)
- 1 broccoli
- 1 courgette
- 200 gram doperwten (uit de diepvries)
- 3-4 grote champignons
- 100 gram geitenkaas
- Halve prei
- Scheutje olijfolie
- 1 tl peper
- 2 tl kerriepoeder
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml water (voor de saus)
- Optioneel: paar blaadjes munt
- Optioneel: halve limoen of een beetje limoensap
Verder heb je een goede mixer nodig voor de saus. Ik ben zelf nog altijd dolgelukkig met mijn mixer van Braun (*affiliate link). Soep, bananenpannenkoekjes, sausen – die mixer doet ’t allemaal voor mij.
Hoe maak je de pasta met doperwtensaus?
Heel ingewikkeld is het niet (zoals bijna altijd bij mijn recepten). Ik was zelf een minuut of 20-25 bezig om deze maaltijd op tafel te krijgen. Je maakt de pasta met doperwtensaus als volgt:
Tortellini met doperwtensaus & geitenkaas
Ingrediënten
- 250 gram verse tortellini van ongekookte pasta heb je wat minder nodig
- 1 broccoli
- 1 courgette
- 200 gram doperwten uit de diepvries
- 3-4 champignons
- 100 gram zachte geitenkaas
- Halve prei
- Scheutje olijfolie
- 1 tl peper
- 2 tl kerriepoeder
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml water voor de saus
Optioneel
- Blaadjes munt
- Halve limoen of een beetje limoensap
Instructies
- Snijd de prei in ringen, de broccoli in roosjes en de courgette en champignons in kleine stukjes. Gooi ook de stam van de broccoli niet weg, maar snijd die in kleine stukjes.
- Doe de prei, knoflook en de stukjes broccolistam met een beetje olie in een wokpan en fruit in zo’n 3 minuten aan op hoog vuur. Voeg daarna de doperwten toe. Blijf goed roerbakken op laag vuur. Doe er 2-3 snufjes peper en 1 theelepel kerriepoeder bij en knijp daarnaast een halve limoen boven de pan uit, zodat de saus straks wat frisser smaakt.
- Breng ondertussen de broccoliroosjes in een aparte pan met water aan de kook. Ik gebruik zelf een stoompan (schijnt nog beter te zijn voor de vitamientjes!), maar gewoon koken in water kan natuurlijk ook. Laat ze ongeveer 7-8 minuten koken totdat de broccoli zo zacht is dat je er gemakkelijk met een vork in kan prikken.
- Haal, zodra de doperwtjes ook gaar zijn, de wokpan van het vuur. Doe de inhoud van de pan (dus de stukjes broccolistam, de doperwtjes en de prei) in een beker om in te mixen. Voeg ook de geitenkaas en 100 ml water toe en mix het geheel tot een smeuïge substantie.
- Zet ook een pan met water op voor de pasta. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verse pasta hoeft vaak maar 2-3 minuten op te staan. Voeg de pasta toe zodra het water kookt.
- Doe daarna de gekookte broccoliroosjes, samen met de courgette en champignons in de wokpan. Wok ze met een scheutje olijfolie op laag vuur – een minuut of vijf, totdat de courgette wat glazig is. Strooi ook 2 snufjes peper en een theelepel kerriepoeder over de groenten.
- Haal, zodra alles gaar en gekookt is, de pannen van het vuur. Giet de pasta af en verdeel over het bord. Serveer met de groenten en de doperwtensaus op je bord. En als je het niet kunt laten om een finishing touch toe te voegen, doe er dan wat munt bij voor een nog frissere smaak.
- Extra tip voor kaasliefhebbers zoals ik: je kunt ook nog wat losse geitenkaas toevoegen natuurlijk als je grote kaastrek hebt.
En dan: tafelen maar!
Ik zal eerlijk zijn: ik was zo in mijn nopjes met deze pasta met doperwtensaus dat ik nog aan het fotograferen was toen de pasta al wat afgekoeld was. Best een uitdaging als je lekkere trek hebt en je lievelingsingrediënten bij elkaar op een bord ziet liggen. Maar alles voor de blog! En het wachten was het gelukkig meer dan waard. Ook ietwat afgekoeld smaakte de pasta nog heerlijk.
En terwijl ik dit typ, staat de tweede helft van deze maaltijd al op het vuur om vandaag in mijn maag te eindigen. Yum! De niet-afgekoelde versie smaakt vast nóg lekkerder.
Wat is jouw favoriete pastasaus?
Wat een heerlijk gerecht, weer eens wat anders dan tomatensaus. Deze ga ik zeker eens maken. Mooie foto’s ook!
Thanks! Leuk om te horen dat je het recept ook een keer wilt proberen 🙂
Pasta is niet mijn favo. Ik hou meer van rijst, zelfs nog meer dan van aardappel. Ik maak bij pasta nog wel eens een yogurt met spinazie sausje. Liever voor mij niet met extra kaas. Jammer voor mij, maar de combinatie pasta en kaas betekent dat ik veel minder kan eten. Ik concentreer daarom ook liever op een enorme berg groente. Dat vult en ik kan er ongegeneerd veel van eten.
Rijst vind ik ook erg lekker inderdaad. Enne, die berg groenten word ik ook altijd blij van. Bij het maken van dit soort recepten bedenk ik me steeds dat ik misschien wel een heel grote groenteneter ben 😉 Ach, het is gezond en vult lekker.
Lekker lente-achtig recept!
Tortellini kun je ook gedroogd kopen, dan zijn ze wat goedkoper. Dat doe ik nog wel eens als ik mezelf wil trakteren maar ook met mijn huishoudbudget bezig ben. In het verse schap heeft Jumbo ook heel lekkere ravioli, dat is vierkante gevulde pasta. Daar is ook een vegan variant van met tuinbonen.
Ja klopt, die ravioli is echt heerlijk. Ik eet ook vaak de variant met ricotta en spinazie. Superlekker!
Gedroogde tortellini ga ik ook maar eens proberen. Denk dat dat inderdaad al wat scheelt qua budget en het voordeel is ook dat je de hele bak pasta dan niet binnen een paar dagen op moet hebben na openen (alhoewel ik zo’n pastafan ben dat dat meestal wel goed komt, haha).
Dit ziet er zó lekker uit! Maar vandaag mag je wel tomatensaus hoor, kleurt ’t lekker oranje als je er wat wortels doorheen gooit;).
Haha, tomatensaus is wel meer in stijl inderdaad
Wat een heerlijk lentefris gerecht, weer wat anders dan tomatensaus inderdaad. Ik sla het recept even op voor later.
Dit klinkt echt verukkelijk zeg! Misschien ga ik dit wel eens maken 🙂