pasta met falafel 9

Pasta met falafel en romige harissasaus (in 25 min. klaar!)

 • 31 augustus 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Van recepten voor snelle pasta kun je er wat mij betreft nooit genoeg hebben. Ik ben gek op pastamaaltijden die je na een lange dag zonder ingewikkelde capriolen snel op tafel zet en die alsnog smaken alsof je er veel liefde en tijd in hebt gestoken. Mijn nieuwste favoriet is pasta met falafel. Klinkt als een bijzondere combinatie, is heel lekker! Deze pasta met falafel en romige harissasaus is een mix van mijn twee grote culinaire liefdes: pasta én mediterrane sausjes. Verwacht een groenterijke pasta met een lekker pittige en semi-zoete smaak én met knapperige stukjes falafel erbij. Een fantastische combinatie voor wie, net als ik, niet kan kiezen tussen de Mediterraanse en Italiaanse keuken.

Mediterraans en Italiaans op één bord

Als ik de twee keukens moet kiezen waar ik het meest dol op ben, dan zijn dat de Italiaanse en de Mediterraanse keuken. Ik houd aan de ene kant van het Italiaanse-terrasjesgevoel dat een goed bord pasta met tomatensaus of pesto me altijd geeft. Of van een romige risotto die heel lang heeft staan te pruttelen op het vuur. Aan de andere kant ben ik dol op Mediterraanse gerechten. Doe mij maar een kom vol couscous met een heerlijke dressing, vega-kip met harissa of gerechten met een zoetig tintje van dadels, rozijnen of gedroogde abrikozen.

Voor deze pasta met falafel en romige harissasaus combineer ik het beste van beide keukens. Oftewel: een goed bord pasta met een romige saus uit la bella Italia en harissa en falafel uit het Oosten. Geloof me: die combinatie is verrassend goed!

pasta met falafel

Zo maak je een romige pastasaus met harissa

Harissa smaakt heerlijk bij gerechten met rijst en couscous. Maar ook pasta met harissa is een dikke aanrader! Je kunt zelf harissasaus maken (bijvoorbeeld met dit recept van Simone’s Kitchen), maar ik koop het zelf altijd uit een potje. Persoonlijk vind ik de milde harissa van Souq het allerlekkerst. Ben jij niet vies van een beetje pit? Koop dan gerust de pittige variant van deze harissa.

Voor deze pasta met falafel maak ik zelf een heerlijke pastasaus met harissa. Daarvoor heb je alleen het volgende nodig:

 • rode paprika
 • diepvriesspinazie
 • soja-room
 • zongedroogde tomaten
 • een paar roma-tomaten
 • rode ui
 • harissa-pasta
 • Provençaalse kruiden, peper en knoflook

De pastasaus is lekker groenterijk dankzij de tomaten, paprika en spinazie. Daarnaast geeft de harissapasta de saus een heerlijk pittig en semi-zoet tintje. De zongedroogde tomaten zorgen voor bite en nog meer smaak. Een scheutje sojaroom maakt de pastasaus lekker romig.

Deze pastasaus maak je door simpelweg eerst de ui en knoflook even aan te fruiten, dan de gesneden paprika te roerbakken. Daarna voeg je de diepvriesspinazie, zongedroogde tomaten en roma-tomaten toe, samen met de kruiden. Schenk er vervolgens de sojaroom bij en schep de harissa-pasta door de saus. Laat het kort pruttelen. Dan heb je binnen no-time een lekkere pastasaus.

pasta met falafel 4

Pasta met falafel: welke falafel kies je?

Pasta met falafel klinkt misschien als een combinatie waar je de gemiddelde culinair ontwikkelde Italiaan mee beledigt. Maar echt, het smaakt verrassend lekker! Ik gebruik zelf meestal de standaard vegan falafel van Albert Heijn-huismerk. Die is lekker én heel betaalbaar. De falafel van Maza vind ik trouwens ook erg lekker. En als je glutenvrij eet (maar niet direct last hebt van eventuele sporen van gluten), dan kun je de falafel met tomaat en basilicum van Albert Heijn proberen. Ook die vind ik heerlijk en er staan geen gluten op de ingrediëntenlijst .

Door bij deze pasta falafel te serveren, maak je het Mediterraanse sfeertje wat mij betreft helemaal compleet. De falafel smaakt erg lekker bij de harissasaus, geeft wat bite en is een goede bron van eiwitten.

P.S. Wil je falafel zonder toevoegingen eten? Dan kun je het ook zelf maken. Er bestaan pakjes met falafelmeel waar je alleen nog water aan hoeft toe te voegen om er falafel van te maken. Best handig! Maar ik moet zeggen: ik vind – als tikkeltje luie kokkin – kant-en-klare falafel uit de supermarkt nog net iets handiger.

pasta met falafel 7

Recept voor pasta met falafel en harissasaus

Deze pasta met falafel is echt totaal niet veel werk om te maken. Je doet er hooguit 25 minuten over en zult merken dat je keuken zich in die tijd vult met de lekkerste Oosterse geuren. Dit is hoe je deze pasta met falafel en harissa maakt:

pasta met falafel 3

Pasta met falafel en romige harissa-saus (vegan!)

Romy
Voor deze pasta met falafel combineer je het beste van de Italiaanse én de Mediterraanse keuken. Een heerlijk gerecht met een zoet-pittig tintje! Je hebt de pasta ook nog in maar 25 minuten klaar.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans, Mediterraan
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 150 gram pasta (evt. glutenvrij)
 • 1 ½ rode paprika
 • 200 gram diepvriesspinazie
 • 180 gram falafel (check het etiket voor een glutenvrije variant als je glutenvrij eet)
 • 100 ml plantaardige room (zoals de sojaroom van AH-huismerk)
 • 65 gram zongedroogde tomaten
 • 6 roma-tomaatjes
 • 2 el harissa-pasta
 • ½ rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 el Provençaalse kruiden
 • 1 tl peper
 • Olijfolie

Instructies
 

 • Snipper de ui en snijd de paprika in kleine blokjes. Snijd daarnaast de roma-tomaten in partjes en de zongedroogde tomaten in kleine reepjes.
 • Breng alvast een pan water aan de kook voor de pasta en bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Fruit de ui en knoflook kort aan in wat olijfolie. Voeg dan de rode paprika toe en bak 5 minuten mee.
 • Roer dan de diepvriesspinazie, zongedroogde tomaten en roma-tomaatjes door de pan en bak 3 minuten mee.
 • Strooi daarna de peper en Provençaalse kruiden over de groenten en schep de harissa erbij. Schenk daarnaast de plantaardige room in de pan.
  Proef even of de saus voor jou genoeg smaak heeft. Voeg zo nodig een schep extra harissa toe of strooi er meer zout en peper bij.
 • Laat de saus nog even pruttelen totdat de paprika goed gaar is. Bak ondertussen in een aparte pan de falafel op hoog vuur krokant.
 • Roer de pasta door de pastasaus en serveer met falafel, en eventueel met (vegan) Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
Trefwoord Falafel, Glutenvrij, Lactosevrij, Paprika, Pasta, Pastasaus, Suikervrij, Tomaten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
pasta met falafel 8

Nog meer snelle pastarecepten?

Op pasta raak ik nooit uitgekeken! Al helemaal niet op razendsnelle pastarecepten. Kun jij ook nog meer inspiratie gebruiken voor een snelle pastamaaltijd? Probeer dan ook zeker deze pasta-recepten:

Welke keuken vind jij lekkerder: de Mediterraanse of de Italiaanse?

pasta met falafel

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Mijn wish list voor mijn 24e verjaardag

14 mei 2017|Lifestyle|

Ik kan het zelf bijna niet geloven, maar volgende week word ik alweer 24 jaar. Lekker cliché, maar wat vliegt de tijd! Elk jaar krijg ik vlak voor mijn verjaardag dezelfde standaardvraag: "Wat wil je eigenlijk hebben?". Elk jaar breek ik ook weer mijn hoofd over die vraag en weet ik het eigenlijk niet zo goed. Dit keer besloot ik eens goed voorbereid te zijn voordat ik die vraag krijg en zocht ik een paar leuke spullen uit die op mijn wish list staan. Dit zijn een paar leuke producten waar ik op mijn verjaardag zeker wel vrolijk van zou worden.

#blooper | Soms moet je jezelf niet zo serieus nemen!

23 juni 2017|Positiviteit|

Het is zover: ik heb een spannend kennismakingsgesprek op werk en zit helemaal klaar. Ik schraap mijn keel en wil een vraag stellen. Maar dan slaat mijn stem opeens over en komt er niet meer dan een piepgeluidje uit mijn mond. Waarom overkomt mij dat nu? Aan het einde van de dag stap ik in de metro en rijd ik zo mijn halte voorbij. Nog zo'n snuggere actie! In tegenstelling tot eerder kan ik nu gelukkig vaak om mijn eigen stuntelige gedrag lachen. Om me vervolgens te bedenken dat ik de perfecte #blooper voor op Twitter heb. In dit artikel deel ik nog een paar lachwekkende bloopers. Én vertel ik waarom je jezelf in mijn ogen soms niet zo serieus moet nemen.

Samenwerkingen als blogger | 9x Wat ik daarbij belangrijk vind!

10 mei 2019|Carrière en ondernemen|

Bloggen is natuurlijk vooral een geweldige leuke hobby. Ik zou me haast geen leven meer kunnen voorstellen zonder mijn fijne plekje op het wereldwijde web. Bloggen doe ik dan ook vooral voor mijn plezier. Wel heb ik als blogger zo nu en dan samenwerkingen met mooie merken. Graag ga ik dan de uitdaging aan om van een samenwerking een leuk en vooral niet-commercieel artikel te maken. Daar word ik vrolijk van en hopelijk jij als lezer ook. Hoe ik dat aanpak? Deze 9 dingen vind ik belangrijk wanneer ik samenwerkingen als blogger heb.