Recept | Supersimpele pasta met pompoen, geitenkaas & groenten uit de oven

12 okt 2021 | Recepten | 6 reacties

In de Too Good Too Go-box zat laatst een pompoen verstopt. Eentje die niet langer dan drie dagen in de koelkast kon blijven liggen. We hadden zin in pasta én we moesten iets met de pompoen. Dat werd dan ook een recept voor supersimpele pasta met pompoen, geitenkaas en andere lekkere groenten. Het fijne aan deze pasta is dat je de groenten alleen maar gesneden in de oven hoeft te schuiven, de pasta hoeft klaar te maken en dan al een lekkere maaltijd hebt staan. Supersimpel!

Spaghetti met pompoen en andere groenten

Pompoen gebruik ik zelf eigenlijk vooral voor pompoensoep, mijn all time favoriete soep! Ook heb ik het weleens in een ontbijtje (deze gezonde pompoentaart) gestopt en maken we regelmatig pompoenlasagne (dit recept van Libelle!). Maar pompoen gebruiken bij pasta? Daar had ik gek genoeg nog nooit gedacht. Totdat we door de box wel creatief met pompoen móesten zijn. Dat was zeker geen straf, kan ik zeggen. Pompoen smaakt heerlijk in pastasaus, zeker als je hem in de oven lekker zacht laat worden.

De combinatie van pompoen en geitenkaas vind ik al helemaal verrukkelijk. Nu geloof ik überhaupt dat bijna alles lekker wordt als je er geitenkaas bij doet, maar dat geldt zeker voor een romige groente als pompoen. Verder gooide ik een paar altijd-goed-groenten door de pastasaus. Dat werden in dit geval courgette en paprika. Maar heb jij aubergine, doperwten of peultjes in de koelkast liggen, dan smaken die er waarschijnlijk ook heerlijk bij.

Pastasaus uit de oven, een uitkomst!

Het afgelopen jaar heb ik mijn oven helemaal ontdekt. Ik vond dat altijd veel gedoe, de oven voorverwarmen en er uitgebreid op moeten wachten voordat je aan tafel kunt. Zeker omdat mijn oven nogal groot is en dus niet binnen 5 minuten is voorverwarmd. Maar nu vind ik het juist lekker makkelijk om maaltijden in de oven te bereiden – ook een pastasaus.

Het fijne aan een pastasaus uit de oven? Je gooit gewoon een boel groenten bij elkaar, doet er wat kruiden bij, en het wordt haast vanzelf wel lekker. Geen geroer in pannen, geen vier pannen om af te wassen, gewoon afwachten en smullen.

De tomatensaus voor erbij heb ik overigens wel in een pannetje bereid, dus helemaal zonder afwas kom je er niet van af bij dit recept voor pasta met pompoen. Maar het lange roeren in pannen en checken of het niet aanbrandt blijft je bespaard.

pasta met pompoen
pasta met pompoen en geitenkaas

Ingrediënten voor 2 personen

Om 2 porties van deze pasta met pompoen te maken, heb je het volgende nodig:

  • 150 gram spaghetti (eventueel glutenvrij)
  • ½ flespompoen
  • ½ courgette
  • 1 rode paprika
  • ½ gele ui
  • 100 gram geitenkaas
  • 150 gram tomatenfrito
  • 1,5 el zwarte peper
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el basilicum (uit een potje of vers)
  • 2 snufjes cayennepoeder
  • 1 el pijnboompitten

Tip: de andere halve pompoen kun je goed gebruiken om een soepje van te maken. Pompoensoep is wat mij betreft de perfecte herfstsoep, zeker met een scheutje room of kokosmelk erdoorheen.

pasta met pompoen

Hoe maak je deze simpele pasta met pompoen?

Normaal gesproken sta ik voor pastasauzen vaak een tijdje in een wokpan te roeren. Voor deze simpele pasta is dat allemaal niet nodig. Easy peasy!

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Snijd de flespompoen doormidden, schil deze en schep het vruchtvlees met de pitjes er met een lepel uit.
  • Snijd daarna de pompoen in kleine blokjes van zo’n 1 x 1 centimeter (of kleiner). Maak ze zeker niet te groot; anders heb je kans dat de pompoen niet goed gaar wordt.
  • Snijd de courgette, paprika en ui vervolgens ook in kleine blokjes. Versnipper daarna ⅔ van de geitenkaas met je vingers in stukjes van ongeveer dezelfde grootte.
  • Schep de pompoen, de andere groenten en de ui in een grote ovenschaal. Pers de knoflook erbij en voeg ook de basilicum, de cayennepeper en 1 eetlepel zwarte peper toe. Roer alles door, zodat de kruiden goed verdeeld zijn over de groenten. Strooi er daarna de geitenkaasblokjes overheen.
  • Schuif de ovenschotel in de voorverwarmde oven en laat deze in ongeveer 20 minuten gaar worden.
  • Breng vervolgens een pan aan de kook voor de spaghetti. Zodra het water kookt, laat je de spaghetti in de pan glijden en kook je deze zo lang als op de verpakking staat.
  • Zet een ander klein pannetje op laag vuur en doe daarin de tomatenfrito. Voeg er ½ eetlepel zwarte peper aan toe. Neem vervolgens de overige ⅓ van de geitenkaas en maak die met een lepel wat zachter. Doe de geitenkaas bij de tomatenfrito en roer goed door.
  • Zet ondertussen de pijnboompitten in een koekenpan op het vuur (zonder olie). Bak ze totdat ze goudbruin zijn. Bij pijnboompitten kun je er maar het beste bij blijven staan; vaak gaat het sneller dan je denkt.
  • Haal daarna de groenten uit de oven, giet de pasta af en haal ook de pijnboompitten en tomatensaus van het vuur. Schep de pasta op je bord, doe er wat tomatensaus overheen en maak een kuiltje voor de groenten. Schep de pijnboompitten er als garnering overheen.

En dan, serveren maar!

Wat ik trouwens ideaal vind aan ovengerechten is dat je vaak precies genoeg tijd hebt om de keuken weer aan kant te maken, waardoor je dat na het eten niet meer hoeft te doen. En waardoor je niet tijdens het eten uitkijkt op de ontplofte keuken, zoals bij ons weleens het geval is.

En ik eerst maar denken dat de oven gedoe was; planningtechnisch zijn wat mij betreft ovengerechten juist een uitkomst. Deze pasta met pompoen en geitenkaas sowieso!

Maak jij graag ovengerechten voor avondeten?

pasta met pompoen
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

6 Reacties

  1. Darina

    Ik ben dol op pompoen dus dit recept ga ik zekers een maken. De foto’s zien er weer prachtig uit.

    Antwoord
  2. Johanna

    Gisteravond heb ik iets gelijks gemaakt. Maar dan uit de koekepan. Is sneller, en maar 1 pan! Natuurlijk nog de pan voor de pasta erbij. Overigens zeg jij dat je door het gebruik in de oven minder afwas hebt, maar heeft jouw oven een automatische reinigingsstand? Mijne niet, en de oven schoonmaken is ook niet mijn favoriet. Ken jij overigens Kürbiskernenöl? Pompoenpittenolie? Dat is in de Steiermark (Oostenrijk) erg populair, en wordt daar in de pompoensoep gedaan. Het is een beetje vergelijkbaar met balsamico-olie. Succes!

    Antwoord
  3. Ida

    Oh wat ziet er heerlijk uit! Lijkt me zo lekker! Ik had een paar dagen geleden nog pompoenpasta gekookt, ook zo lekker! Ik gebruik de oven best vaak, voor cakes, taarten, snacks! Wat ook lekker is, zijn kaasvlinders. Dat bak je heel gemakkelijk met een rol bladerdeeg! Sinds ik het gebakken hebt, maak ik het wel elke week!

    Antwoord
  4. Simone

    Jummie, lekker hoor! Ik doe altijd op het einde dan de tomatensaus erbij en eventuele kaas en zet dit nog even terug in de oven. Ook alles warm en lekker geen pannen :-)

    Antwoord
  5. Audrey

    Ik ben dol op pompoen uit de oven (heb ook een recept op mijn blog staan waarin ik het oa combineer met couscous, ook echt een aanrader voor een makkelijk te bereiden maaltijd), maar ik had er nog nooit aan gedacht om het met pasta te combineren – terwijl ik daar ook dol op ben.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs