pasta met tuinbonen 6

Pasta met tuinbonen, vegan kaassaus & zongedroogde tomaten

 • 13 februari 2024
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Wil je mij gelukkig maken na een lange dag werken en de hort op zijn? Schotel me dan vooral een romige pasta voor met veel groenten en een kaasachtige smaak. Deze pasta met tuinbonen is mijn droommaaltijd voor dat soort dagen. Na veel experimenteren ontdekte ik eindelijk een romige saus die écht veel wegheeft van romige sauzen met kaas. Tel daar bonen, groenten en zongedroogde tomaten bij op en je hebt een heerlijk smeuïge pasta om je bord bij af te likken. Maar laat ik stoppen met dit recept zo goed mogelijk “verkopen”. Lees verder voor het recept en proef het vooral zelf!

Waarom pasta met tuinbonen zo’n goede combi is?

Ik zal eerlijk zijn: met tuinbonen doe ik Bart geen plezier. Ik maak deze maaltijd dan ook alleen voor mezelf of beloof Bart plechtig dat ik de tuinbonen er bij hem tussenuit vis. Maar als je net als ik deze knapperige boontjes (ik gebruik altijd de diepvriesvariant, ideaal!) wel kunt waarderen, zal je vast heel blij worden van deze smeuïge pasta met tuinbonen. De tuinbonen en cannelini-bonen geven de pasta een lekkere bite en bevatten bovendien veel eiwitten. Ik gebruik ze dan ook graag als vleesvervanger in plaats van een kant-en-klare burger uit de supermarkt.

Deze pasta is verder zo lekker omdat het de perfecte mix is van heel veel smeuïgheid (ben ik gek op bij pasta’s!), veel groenten en iets te kauwen tussendoor. Laat ook zeker de zongedroogde tomaatjes niet weg. Die maken de pasta af door de stevige structuur en de heerlijke smaak die ze hebben. Zo heb je alles bij elkaar een heerlijke voedzame pasta waar je wel even vol van zit én volop van kunt genieten. Oh ja, de pasta is nog klaar in 20 minuten ook! Dat maakt ‘m wat mij betreft perfect voor na een lange werkdag.

pasta met tuinbonen

Hoe maak je vegan kaassaus?

Romige sauzen maken zonder kaas, hoe moet dat nu? Het was één van mijn grootste vraagtekens toen ik stopte met melkproducten. Maar in plaats van te blijven hunkeren naar kaas, besloot ik om te experimenteren met vegan kaassaus maken. Inmiddels heb ik een recept voor vegan kaassaus bedacht waar ik zelf zeer te spreken over ben. De smaak is heel kazig, de saus is heerlijk romig en je hebt er niet bizar veel voor nodig.

Je kunt op meerdere manieren vegan kaassaus maken. Zo zie ik vaak vegan kaassauzen voorbijkomen met bloemkool of cannelinibonen om een stevige substantie te krijgen. Zelf grijp ik standaard naar één magisch ingrediënt voor een écht kazige vegan kaassaus: edelgistvlokken. Dat klinkt misschien niet direct superaantrekkelijk, en zo ziet dit poederige goedje er ook niet uit. Maar echt, als je het mengt met vloeistof, krijg je een bizar goed lijkende kaassmaak. Tip: koop de edelgistvlokken van Holland & Barrett. Veel andere merken vind ik heel melig smaken, maar die van Holland & Barrett smaken écht kazig en zijn ook nog regelmatig in de aanbieding.

Voor een romige vegan kaassaus gebruik ik daarnaast sojaroom (die van AH-huismerk uit het koelschap). Dat geeft de saus zijn smeuïgheid. Daarnaast roer ik sojasaus, misopasta en uienpoeder door de kaassaus. Die ingrediënten maken de kaassmaak er nog net iets sterker op. Natuurlijk lijkt de saus niet 100% op echte kaassaus. Maar na een heleboel sausjes uit recepten geprobeerd te hebben, durf ik wel te zeggen dat deze het meest in de buurt komt van alle opties die ik ken.

pasta met tuinbonen 8

Wat heb je nodig voor deze romige pasta met tuinbonen?

Voor deze pasta heb je het volgende nodig:

 • Pasta. Geen heel verrassend ingrediënt! Gebruik een pastasoort naar keuze. Ik ga voor rigatoni, maar alle pastasoorten werken uiteraard prima. Eet je glutenvrij? Gebruik dan een glutenvrije pastasoort, zoals kikkererwten- of linzenpasta.
 • Tuinbonen. Die kun je bij de meeste supermarkten uit de diepvries kopen. Ideaal! Je hoeft ze dan alleen kort te koken en kunt ze daarna al door het gerecht roeren.
 • Cannelini-bonen. Deze bonen zijn een lekkere toevoeging aan de pasta, doordat ze een wat smeuïge structuur hebben. Vaak zie je dat cannelini-bonen in vegan pastasauzen gepureerd worden. Ik gebruik ze zelf gewoon als hele bonen, omdat ik het juist lekker vind als de pastasaus niet één en al “glad” is.
 • Edelgistvlokken. Dat is hét ingrediënt waarmee je gerechten een kazige smaak kunt geven zonder kaas te gebruiken. Je kunt edelgistvlokken kopen bij winkels als Holland & Barrett of Ekoplaza.
 • Sojaroom. Om een romige saus te krijgen, moet je edelgistvlokken combineren met een vloeistof. Door niet alleen water maar ook sojaroom te gebruiken, krijg je een extra smeuïge substantie. Ik gebruik zelf altijd de sojaroom van het huismerk van Albert Heijn. Die vind ik het allerlekkerst én is heel betaalbaar.
 • Tomaatjes. Extra groenten zijn nooit verkeerd én tomaatjes zijn – een klein beetje stuk geroerbakt – ook gewoon heel erg lekker in deze pastasaus als frisse tegenhanger van de wat “zwaardere” saus.
 • Zongedroogde tomaten. Oké oké, er is bijna geen pastarecept waar ik deze heerlijke “crispy” tomaatjes niet in verwerk. Wat zijn ze een lekkere toevoeging!
 • Spinazie. Voor extra groenten en voor extra smaak roer ik verse spinazie door de saus. Bak ze maar heel even mee, zodat ze een klein beetje slinken.
 • Sojasaus. De umami-smaak van sojasaus doet in de verte een beetje denken aan kaas (als je het in combinatie met edelgistvlokken gebruikt al helemaal). Daarom gebruik ik een scheut sojasaus in deze pasta met tuinbonen.
 • Miso-pasta. Zelfde verhaal als voor sojasaus! Ook misopasta heeft een umami-smaak, wat iets weg heeft van kaassmaak.
 • Uienpoeder. Dit ingrediënt gebruik ik voor meer smaak en versterkt opnieuw de kazige smaak. In veel vegan kaassauzen wordt dit poeder gebruikt om de smaak te versterken.
 • Provençaalse kruiden. Voor de lekker! Omdat deze kruiden elke pastasaus net een beetje beter maken.
 • Ui en knoflook. Dé smaakmakers die ik in bijna elk gerecht gebruik en die ook aan deze pastasaus een lekkere smaak geven.
pasta met tuinbonen 5

Het recept voor deze pasta met tuinbonen en vegan kaassaus

De beste pasta’s zijn in mijn ogen pastagerechten die je in 20 minuten kunt maken, maar die toch smaken alsof er heel veel tijd en liefde in is gestoken. Deze romige pasta met tuinbonen is er zo één. Dit is hoe je de pasta in no-time zelf maakt:

pasta met tuinbonen 7

Pasta met tuinbonen, vegan kaassaus & zongedroogde tomaten

Romy
Deze romige pasta met tuinbonen smaakt heerlijk smeuïg door de vegan kaassaus. Ondanks dat er geen kaas aan te pas komt, smaakt de saus verrassend kaasachtig. Ontdek hoe je deze romige pasta in maar 20 minuten maakt.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

 • Kookpan
 • Wokpan of roerbakpan

Ingrediënten
  

 • 150 gram pasta evt. glutenvrij
 • 150 gram tuinbonen uit de vriezer
 • 150 gram cannelini-bonen
 • 100 ml soja-room (bijvoorbeeld van AH-huismerk)
 • 10 cherrytomaten of roma-tomaatjes
 • 75 gram verse spinazie
 • ½ gele ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 6 zongedroogde tomaten uit pot
 • 3 el edelgistvlokken
 • 1 ½ el sojasaus
 • 1 el Provençaalse kruiden
 • 1 tl miso-pasta
 • 1 tl uienpoeder
 • Zout en peper

Optioneel:

 • Verse basilicum
 • Pijnboompitten

Instructies
 

 • Snipper om te beginnen de ui, halveer de tomaatjes en snijd de zongedroogde tomaten in dunne reepjes.
 • Zet alvast een pan water op om de pasta in te koken. Bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Kook daarnaast de tuinbonen heel kort in een pan met water, totdat ze beetgaar zijn.
 • Fruit in een pan met olijfolie de ui en knoflook even aan. Voeg daarna de spinazie, de gehalveerde tomaatjes, de zongedroogde tomaten, de edelgistvlokken, de soja-room, de miso-pasta en sojasaus toe. Strooi ook de Provençaalse kruiden en het uienpoeder erbij. Roerbak ongeveer 5 minuten.
 • Schenk vervolgens een beetje water bij de saus. Ik gebruikte zelf ongeveer 100 ml water, maar je kunt ook meer toevoegen als je van een meer vloeibare saus houdt. Voeg daarnaast nu de cannelini-bonen en de gekookte tuinbonen toe aan de pan.
 • Giet de pasta af en roer door de saus. Serveer eventueel met verse basilicum en geroosterde pijnboompitten.
Trefwoord Bonen, Cannelini-bonen, Glutenvrij, Lactosevrij, Pasta, Pastasaus, Spinazie, Suikervrij, Tomaten, Tuinbonen, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
pasta met tuinbonen 6

Nog meer lekkere pasta-tips

Pasta’s die je in 20 minuten maakt, zijn mijn favoriet voor bijna elke dag. Voor luie weekenddagen. Voor maandagavonden na een drukke werkdag. Of gewoon voor dagen waarop ik weinig kookzin heb. Dit zijn, naast deze smeuïge pasta met tuinbonen, nog meer pasta’s die je lekker snel op tafel hebt staan:

Wat voor pasta maak jij als je in no-time een pastamaaltijd wilt maken?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

Vaker Vrolijk in 2019 | Mijn blogjaar

31 december 2019|Carrière en ondernemen, Persoonlijk|

Zit jij er al klaar voor? Ben je er klaar voor om onder het genot van een oliebol of appelflap de laatste uren (of zelfs minuten?) van 2019 af te tellen? En om daarna weer je dierbaren én verre kennissen van de gebruikelijke drie zoenen en nieuwjaarswensen te voorzien? En zit je daarnaast klaar voor een flinke lap tekst, waarin ik jou nog een laatste blik gun op mijn afgelopen blogjaar? Ik neem je in dit 365e artikel van 2019 graag mee in een Vaker Vrolijk-jaaroverzicht. Cijfertjes, feitjes, best gelezen artikelen, mooie mijlpalen en vrolijke blogdromen - ik trek alles uit de kast. Lees snel verder voor een uitgebreide terugblik op mijn blogjaar 2019.