perfectionisme overwinnen 2

Perfectionisme overwinnen | 7 tips die ik leerde van een lefwijfcoach

 • 14 januari 2022
 • 11 Reacties

“Wat is je slechtste eigenschap?” Over die vraag hoefde ik bij sollicitatiegesprekken nooit een seconde na te denken: mijn perfectionisme. De laatste tijd stak dat perfectionistische stemmetje in allerlei situaties weer de kop op. Maar toen was daar plots een onverwacht mailtje van Liza van der Veeken, lefwijfcoach en ex-perfectionist. Ik volgde haar intensieve online cursus ‘Doorbreek je perfectionisme!’. Soms confronterend, maar vooral waardevol! Ik deel 7 tips die ik van Liza leerde om je perfectionisme te overwinnen. En dan voorgoed!

Ben ik een perfectionist?

Ik denk dat iedereen die mij persoonlijk kent, driftig ‘ja’ zou knikken als antwoord op die vraag. Maar gek genoeg twijfel ik daar zelf weleens aan. Ik heb ook een pragmatische kant, ga snel over tot actie en ben niet iemand die bijvoorbeeld complete teksten in de prullenbak kiepert omdat ik ze één en al bagger vind.

Maar een perfectionist zit er zeker wel in mij. Al in les 1 van de perfectionismecursus werd ik met mijn neus op dat confronterende feit gedrukt. Er zijn namelijk twee soorten perfectionisten:

 • Bevriezende perfectionist: je wilt dingen wel doen, maar kunt je er niet toe zetten doordat je blijft steken bij het maken van een perfect plan.
 • Ploeterende perfectionist: je komt wel in beweging, maar slaat vervolgens door in de puntjes op de ‘i’ omdat het wel goed genoeg (nee: perfect) moet zijn. Je cijfert daarbij jezelf weg voor anderen en verliest je in dingen perfect willen maken – ook naar de mening van de ander.

Ik ben meestal de ploeterende perfectionist. Als ik een plan heb, hoef ik dat niet compleet uit te denken, maar begin ik gewoon. Maar wat ik doe, moet wel een tien met een griffel waard zijn. Vind ik dan.

En dat geldt niet alleen voor werk, maar ook vaak voor privédingen. Als ik iets bak, dan moet het eruit zien om door een ringetje te halen. Als ik een vriendin steun, dan wil ik dat perfect doen en ben ik bang er niet genoeg te zijn voor haar.

Dat leidt bij mij tot het volgende pretpakket:

 • Soms knetterhard werken en geen ‘nee’ zeggen om mensen niet te hoeven teleurstellen.
 • Geïrriteerd zijn naar mezelf toe als iets wat ik heb gemaakt niet zo uitpakt als ik had gehoopt.
 • Het mezelf niet altijd toestaan om maar wat aan te klungelen, maar er direct écht goed in willen zijn.
 • Soms de superwoman willen uithangen die ik niet ben en ook niet kan zijn, bijvoorbeeld door anderen werk uit handen te nemen of te veel alleen te willen doen.

Alle vier niet echt dingen die ik op mijn 80e nog met me mee wil dragen, dus leek het me de hoogste tijd om mijn perfectionisme te overwinnen.

perfectionisme overwinnen

De cursus ‘Doorbreek je perfectionisme’

Liza van der Veeken is lefwijfcoach en helpt vrouwen om hun inner lefwijf te omarmen en daarbij korte metten te maken met de vervelende stemmetjes in hun hoofd en eventuele meningen van anderen. Haar podcast De 100% Lefwijfshow is superfijn (mocht je ‘m nog nooit hebben geluisterd, dikke vette tip!). Maar naast podcastmaker, is ze ook een fijne coach die je in beweging weet te krijgen.

Ik volgde haar online cursus ‘Doorbreek je perfectionisme’: een cursus van 14 weken waarin je actief aan de slag gaat om van je perfectionisme af te komen. Je kunt de cursus op je eigen tempo volgen. Je gaat zeker niet alleen luisteren en kijken, maar bent vooral zelf praktisch aan het werk. De thema’s zijn als volgt:

 • Neem de regie
 • Stel doelen en houd focus
 • Creëer een ijzersterke mindset
 • Wees lief voor jezelf
 • Houd koers

Je hebt levenslang toegang tot de cursus en het materiaal bestaat onder andere uit video’s, meditaties, een werkboek met oefeningen, podcasts en inspirerende huiswerkopdrachten.

Perfectionisme overwinnen | 7 praktische tips

De cursus heeft me veel meer gebracht dan ik in één artikel kan samenvatten. En aangezien ik je het niet zal aandoen om hier een heel boekwerk te lezen, houd ik het bij de 7 mooiste lessen die deze cursus mij leerde over je perfectionisme overwinnen. 

Tip 1. Omarm je perfectionisme niet meer

Als ik bij sollicitaties perfectionisme noemde als mijn slechtste eigenschap, dan deed ik dat vaak met een subtiele grijns om mijn mond. Ik wist ook wel dat perfectionisme door werkgevers vaak als iets positiefs wordt gezien. Ik was er in zekere zin zelfs trots op.

Liza leerde me dat perfectionisme allesbehalve een eigenschap is om te koesteren. Perfectionisme kost je heel veel en levert je vaak weinig op. Het vreet tijd energie, bezorgt je een deuk in je zelfvertrouwen en je wordt er geen leuker mens van.

In één van de oefeningen in het begin moest ik aangeven wat perfectionisme me allemaal heeft gekost. Een confronterende oefening! Zo besteed ik door perfectionisme niet altijd genoeg tijd aan mezelf, mis ik er soms leuke uitjes door en bezorgt het me stress.

Denk ook eens na wat je perfectionisme je allemaal nog kan kosten. In het ergste geval kan het je zelfs overspannen maken, eindeloos veel frustraties opleveren of je diep ongelukkig maken over je eigen prestaties. Je geniet minder van het moment en dwarsboomt je eigen groei.

Tip 2. Bedenk: wat doet er écht toe?

Want hoe wil je eigenlijk dat er over je gesproken wordt aan het eind van je leven? Wil je herinnerd worden als de controlfreak die altijd alles pérfect voor elkaar had? Of als een leuk mens dat heus weleens fouten maakte, maar altijd in was voor leuke dingen? Wil je door mensen gezien worden als iemand die vrolijk is juist omdat ze ook tijd voor zichzelf neemt? Of als iemand die altijd maar gestrest aan het rennen was?

Tijdens de cursus deed ik een oefening waarbij ik me mijn eigen begrafenis moest voorstellen. Geen vrolijk beeld, wel helpend!

Daarover nadenken deed mij inzien hoe onbelangrijk perfectie is. Mijn nabestaanden zal het ooit (hopelijk pas over honderd jaar!) vast een worst wezen of mijn bananencake op 1 januari 2022 goed was gelukt en of ik die ene tekst al bij versie 1 perfect had opgeleverd.

Tip 3. Begin de dag met een visualisatie

Hoe zou jouw ideale leven eruitzien als je loslaat dat alles perfect moet zijn? Zeg je glashard ‘nee’ tegen je overvragende collega? Sta je vol zelfvertrouwen voor een groep te presenteren met de overtuiging dat dit je vlekkeloos afgaat?

Dát rooskleurige beeld kun je jezelf voor de geest halen door elke dag te beginnen met een visualisatie-oefening. Daarbij stel je je jouw ideale leven voor. Je beeldt je bijvoorbeeld in dat jij barst van het zelfvertrouwen. Zelfs al lijkt dat op dit moment nog een ver-van-je-bed-show.

‘s Ochtends neem je vijf minuten de tijd om aan dat beeld te denken. Dat kleine moment helpt je om je de hele dag door meer bewust te zijn van waar je naartoe wilt en waarom je dit zo belangrijk vindt. Je gaat dan niet meteen mee in de ratrace van het leven, maar hebt op je netvlies waar je het allemaal voor doet.

Zelf merk ik dat ik met dat doel voor ogen beter ‘nee’ kan zeggen tegen opdrachten die niet bij mijn doel passen en dat het me ook makkelijker afgaat om dingen die niet perfect gaan los te laten. Want door de visualisatie weet ik weer: dát is niet waar het allemaal om draait.

perfectionisme overwinnen

Tip 4. Las overdag micropauzes in

Deze tip uit de cursus is zo simpel, maar hij helpt mij enorm om mijn perfectionisme te overwinnen. Je kunt de dag nog zo goed starten met het plan om het vandaag allemaal volledig anders te doen. Maar we weten allemaal: door de waan van de dag kun je dat doel om één uur ‘s middags al compleet uit het oog verloren zijn. Tja, tussen alle telefoontjes, deadlinedruk en de overstroming aan e-mails door denk je er niet snel aan om ook nog eens na te gaan of je je wel aan je voornemens houdt.

Liza bezorgde me een eureka-moment: die incheckmomenten met jezelf kun je gewoon de hele dag door doen. Neem drie keer op een dag vijf minuten om even stil te staan en jezelf een paar vragen te stellen:

 • Hoe gaat het nu met me?
 • Wat loopt er lekker, en wat niet?
 • Wat heb ik nu nodig en hoe kan ik mezelf dat geven?

Die drie keer vijf minuten heb je zelfs op een bizar drukke dag nog wel. En ze kunnen precies genoeg zijn om overprikkeling of een enorme energiedip te voorkomen.

Merk je bijvoorbeeld dat je aan het pleasen slaat of dat je toch weer telefoontjes aanneemt waar je geen tijd voor hebt? Dan kun je dat dankzij zo’n reflectiemoment veel makkelijker tussendoor bijsturen. Veel beter dan dat je weer aan het einde van de dag verzucht “Ik ga het morgen helemaal anders doen.” en de dag erna in dezelfde valkuilen trapt.

Tip 5. Vervang belemmerende door krachtgevende overtuigingen

Ontdekken wat je belemmerende overtuigingen zijn én die ombuigen naar overtuigingen die je juist kracht geven, is een mooi begin om je perfectionisme te overwinnen.

Een waardevol inzicht dat ik uit de cursus haalde, is dat je belemmerende overtuigingen vaak voortkomen uit waarden die voor jou belangrijk zijn. Die hebben een mooie kant, maar ook een keerzijde.

Een van mijn belangrijkste waarden is bijvoorbeeld autonomie. Ik vind vrijheid belangrijk en zorg ervoor dat ik in allerlei opzichten zelf mijn boontjes kan doppen. De keerzijde daarvan is dat ik er soms van overtuigd ben dat ik zoveel mogelijk alleen moet zien te redden. Hoor je de wannabe superwoman met te hoge eisen hier al in terugkomen?

Zo’n belemmerende overtuiging (“Ik moet het alleen doen”) kun je ook laten plaatsmaken voor een krachtgevende overtuiging. Eentje die je wél helpt.

Dat zou in mijn geval zijn “Ik mag om hulp vragen als dat nodig is” of “Ik mag trots zijn op waar ik sta”

Probeer elke keer dat je weer in de belemmerende overtuiging schiet, de krachtgevende overtuiging ertegenover te zetten. Of geef die krachtgevende overtuiging een plek voor jezelf. Zet ‘m in je telefoon als reminder of plak hem op je spiegel.

perfectionisme overwinnen|perfectionisme overwinnen|perfectionisme overwinnen

Tip 6. Ontdek hoe je weer in je zelfvertrouwen komt

Zelfvertrouwen is een handige medicijncocktail om je perfectionisme te overwinnen. Helaas gebeuren er vaak dingen die onzekerheid of angst triggeren. Er bekruipt je opeens een gedachte dat het allemaal in de soep loopt. Of je denkt terug aan de pinnige reactie van je collega vorige week toen er een foutje in je marketingplan was geslopen. Zie je wel, je kunt het niet.

Gelukkig kun je voor jezelf kijken wat jou helpt om op zo’n moment weer in je zelfvertrouwen te komen.

Sta eens 5 minuten stil bij deze vraag: wat helpt jou om weer in je zelfvertrouwen te stappen als de onzekerheid je bekruipt?

Voor mij is dat bijvoorbeeld praten over waar ik mee zit, opschrijven wat wél goed gaat, uitgebreid douchen of een podcast luisteren.

Heel even dat doen kan dan al helpen om uit de onzekerheid te stappen en met minder perfectionisme verder te gaan.

Tip 7. Zeg “Ik kan dit NOG niet”

Zelfs al ben je ervan overtuigd dat je ergens helemaal niets van bakt, wie zegt dat jij het niet kunt? En dat je het ook na een tijdje oefenen nog niet kunt? De thuisbakkers uit Heel Holland Bakt die de mooiste taarten met de hand maken hebben vast ook ooit in het begin nog gestoeid met het maken van een appeltaart.

Zodra je zegt “Ik kan dit niet”, raak je daar alleen maar meer van overtuigd. Elke keer dat je dat zegt over iets, wordt de kans kleiner dat je je daar vol vertrouwen op zult storten. Dus zeg liever “Ik kan dit NOG niet”. Je blinkt er nog niet in uit. Maar wie weet brengt oefening daar verandering in. Dat subtiele taalverschil geeft al een kleine mindshift: het laat je zien dat er voor bepaalde dingen ruimte is om iets te leren, in plaats van dat je denkt vanuit je eigen tekortkomingen.

Want hé, je bent gewoon goed. Je doet niet alles perfect. Niemand doet dat. Maar je doet je best, en dat is al aardig perfect op zich.

Perfectionisme overwinnen | Wat ik leerde?

De cursus ‘Doorbreek je perfectionisme’ heeft mij onwijs veel gebracht. Een grote schop onder mijn kont bovenal om echt mijn perfectionisme te overwinnen.

Ik was van tevoren wat sceptisch. Heb ik zo’n cursus nou wel nodig, want zo erg is mijn perfectionisme toch niet? En ook: helpt zo’n online traject wel om blijvend van iets af te komen wat je al je leven lang meedraagt? Daar kan ik absoluut ‘JA’ op zeggen. Het is niet zo dat mijn perfectionisme nu spontaan het raam uit gewaaid is, maar ik weet waarom ik er wat tegen moet blijven doen en hóe ik dat doe.

Als ik mezelf op perfectionistische controlfreaktrekjes betrap, dan kan ik dat eerder signaleren en actie op ondernemen voordat ik me erin laat meeslepen.

Het programma was best intensief. Ik ben er maandenlang elke week mee bezig geweest. Maar achteraf is dat juist heel goed geweest. Als je je perfectionistische kant in 28 jaar hebt opgebouwd, kun je je perfectionisme niet overwinnen met een paar invuloefeningen. Door deze cursus ga je er bewust elke week een moment mee aan de slag. Ook krijg je huiswerk mee om de lessen meteen toe te passen.

Zelf de cursus ‘Doorbreek je perfectionisme’ volgen?

Liza focust zich op dit moment met haar coaching op alle lefwijven en niet meer alleen op mensen met perfectionisme. Maar de perfectionismecursus biedt ze nog wel aan voor lezers van mijn blog voor een veel lager tarief dan anders: € 297 incl. btw. Zonder live-sessies, maar met al het andere dat bij de cursus hoort. Ook heb je je leven lang toegang, dus je kunt de video’s en meditaties zo vaak kijken als je maar wilt.

Wil je ook leren je perfectionisme los te laten, concrete stappen zetten om meer tijd voor jezelf vrij te maken? Dan kan ik je de cursus zeker aanraden. Op Liza’s site kun je alles over ‘Doorbreek je perfectionisme’ lezen.

Heb jij ook last van perfectionisme? 

Dit artikel is niet gesponsord. Wel mocht ik de cursus gratis volgen. Dat beïnvloedt mijn mening natuurlijk niet.

De link is een affiliate link.

perfectionisme overwinnen 4

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 14 januari 2022 op 8:26 am - Beantwoord

  Dat moet een heel erg waardevolle cursus voor je geweest zijn! Ik ben ook een perfectionist, maar heb bij mezelf eigenlijk nooit de link gelegd tussen dat perfectionisme en geen pauzes nemen. Terwijl ik denk dat er wel degelijk iets in zit om dat te koppelen.
  Ook voor mij waardevolle lessen dus. Dank voor het delen!

 2. Daenelia 14 januari 2022 op 9:13 am - Beantwoord

  Volgens mij is perfectionisme ook echt iets wat vrouwen al snel aanleren. Want wees eerlijk: we moeten in sommige situaties nog steeds 2x beter zijn dan een man. En zijn we gelijk, dan leggen we het nog wel eens af (maar het gaat wel steeds beter, we mogen tegenwoordig net als mannen ook fouten maken en gaten in onze kennis hebben). En ja, ik ben van een andere generatie, maar heb dit niet alleen zelf meegemaakt, maar ook meegekregen van de vrouwen in mijn familie die echt hard moesten vechten om aan te tonen dat ze meer dan perfect waren.
  Ik denk dat ik wel minder perfectionistisch ben dan voorheen. Nu vecht ik om ook fouten te mogen maken. Want je leert nou eenmaal het meest van fouten maken! Je neemt meer risico en daardoor wordt je horizon ook breder. Maar het blijft lastig, en het blijft vechten.

 3. Saskia 14 januari 2022 op 10:49 am - Beantwoord

  Dank voor het delen van deze lessen. Het gaf mij, als perfectionist, weer goede inzichten waar ik mee aan de slag kan.

 4. Ilona Wielinga 14 januari 2022 op 3:51 pm - Beantwoord

  Klinkt als een hele waardevolle cursus! Bij mij is het iets wat ook erg speelt, maar wat ook zeker voordelen kan hebben, dus vind het niet altijd erg. Maar zo’n cursus lijkt me ook erg waardevol, in ieder geval bedankt voor het delen.

 5. Johanna 14 januari 2022 op 4:54 pm - Beantwoord

  Ach perfektionistisch, deels. Dat niet mogen klungelen herken ik erg. En verder niet doelgericht zijn. Dus je tips van focusseren en doelen stellen en behalen neem ik 100% mee. Verder weet ik het nog niet. Jij legt perfektionisme hier weer totaal anders uit, dus ik weet niet zo goed welke van mijn eigenschappen nu aan perfektionisme zijn toetewijzen. Is ook geen ramp. Overigens is er in de eerste perfektionisme omschrijving “bevriezende p) een typefoutje geslopen. Dat was vermoedelijk niet met opzet om je perfektionisme te omzeilen…. Dat ik dat opmerk heeft meer met mijn dyslexie ze maken als met mijn perfektionisme. Succes.

 6. Irene 17 januari 2022 op 12:01 am - Beantwoord

  Echt super goeie tips, Romy! Ik hoorde een paar maanden terug van iemand dat ik perfectionistisch was en dat snapte ik niet want ik vind mezelf totaal geen perfectionist. Maar afgelopen week ontdekte ik dat het waarschijnlijk eerder faalangst is (al hangt dat misschien ook wel samen voor een deel) en toen vielen wel wat puzzelstukjes op zijn plek. Dat zorgt er voor dat ik vaak dingen niet afmaak of er zelfs niet aan begin omdat ik bang ben dat het toch niets wordt. Dus dat komt wel wat overeen met die versteende perfectionist.
  Alleszins, bedankt voor het delen! 🙂

 7. Lievelyne 17 januari 2022 op 1:56 pm - Beantwoord

  Ah yes, de perfectionist… Ik ben er zelf ook eentje, lastig soms. Maar toch is het ook een sterk punt, zeker op zakelijk vlak als ik iets aflever is het geen half werk 🙂

 8. Suzanne 18 januari 2022 op 12:16 pm - Beantwoord

  Hele fijne tips waar ik nog eens op mijn gemak naar ga kijken. Ik ben namelijk ook een echte perfectionist.. Bedankt voor het delen!

 9. Maaike 20 januari 2022 op 11:38 pm - Beantwoord

  Ik ben zwaar perfectionistisch en heb er vaak last van. Thanks voor deze tips!!

 10. Meaghan 26 januari 2022 op 7:40 pm - Beantwoord

  Ik loop echt gigantisch achter met het lezen van je artikelen! Ik ben een weekje op vakantie geweest (bijna volledig internetloos!), dus ik heb flink wat in te halen. Wel heel leuk dat ik nu meerdere artikelen van jou achter elkaar kan lezen! 🙂

  Maar hele fijne tips en lessen die je beschrijft. Ik ben trouwens net als jij ook een ploeterende perfectionist. Ik wil een plan altijd tot in de puntjes uitwerken, tot in den treuren en ben eigenlijk nooit snel tevreden en wil mezelf altijd maar bewijzen. Ik zou ook wat vaker van die momenten moeten inplannen in een dag waarin ik even met mezelf incheck van hoe het gaat. Dat doe ik eigenlijk nooit, maar nu ik het zo lees, vind ik het echt een hele waardevolle tip! In 2020 heb ik met een coach ook wat sessies gevolgd om met mijn perfectionisme om te gaan en dat heeft destijds ook heel erg geholpen. Nu heb ik ook wat handvatten waar ik mee aan de slag kan als mijn perfectionisme de bovenhand neemt.

  • Romy 3 februari 2022 op 9:41 pm - Beantwoord

   Superleuk dat je na je vakantie alsnog alle gemiste artikelen bent gaan lezen 🙂 Hopelijk heb je een heerlijke vakantie gehad!
   Wat goed dat jij ook coaching hebt gevolgd om je perfectionisme te verminderen. En natuurlijk vooral fijn dat je er echt effect van hebt gemerkt. Hopelijk heb je ook iets aan die incheck-momentjestip. Voor mij was dat zoiets simpels maar fijns om me minder vaak door de perfectionistische stem te laten leiden.

Recente blogs

7 leuke romcoms voor de kerstvakantie (+ tip & WINACTIE)

23 november 2019|Lifestyle|

Spanning, moordzaken en doordenkscenario's zijn in films vaak wel aan mij besteed. Maar eerlijk is eerlijk, zo nu en dan kan ik een film met iets minder spanning waarderen. Bij voorkeur kijk ik dan een film met veel romantiek, zoetsappigheid en de garantie op een goede afloop. Altijd fijn om weg te zwijmelen bij de romantische belevenissen van anderen! Gelukkig kan ik dat in de kerstvakantie weer volop doen, mede dankzij WithLove - de streamingdienst voor romantische komedies. Daarom deel ik 7 leuke romcoms voor de kerstvakantie met je en vertel ik je meteen meer over deze leuke nieuwe dienst voor romcomliefhebbers.

Theeleuten: 4 soorten thee testen

21 september 2016|Lifestyle|

Thee is voor mij een belangrijk onderdeel van vrolijkheid en gezelligheid. Zelfs de meest saaie werkdag wordt net iets fijner met een lekkere kop thee erbij. Sinds een paar jaar drink ik bijna niets anders meer dan thee en dan het liefst uit mijn extra grote mok van Blond Amsterdam. Eerst wisselde ik vaak verschillende smaakjes af, maar ik drink nu al lange tijd bijna alleen nog maar sterrenmuntthee. Op verjaardagen neem ik af en toe fruitthee of in een wilde bui zoethout, maar verder is het altijd sterrenmunt. Daarom vond ik het tijd om eens wat andere smaken uit te proberen. Ik kocht vier aparte smaakjes thee bij de Albert Heijn en testte ze met mijn moeder uit. Welke smaakjes vonden wij wel en welke vonden we niet lekker? Neem een slokje thee en lees gezellig mee.

Maak de herfst leuker met deze 7 zomerse gewoontes!

14 september 2018|Positiviteit|

Met de komst van de herfst lijken er soms twee kampen te ontstaan. De ene helft veert nog net niet op van enthousiasme als de blaadjes van de bomen vallen en de gure wind weer opsteekt. De andere helft kijkt verbitterd toe hoe de dagen korter worden en de regen tegen de ramen tikt. Nee hoor, zo zwart-wit is het gelukkig niet! Ook als groot zomerliefhebber, zoals ik, kun je iets moois maken van de herfst. Hoe? Nou, door simpelweg sommige fijne zomerse gewoontes in de herfst vast te houden. Met deze 7 zomerse gewoontes kun jij de herfst leuker maken.