pindakaasbrood 6

Glutenvrij pindakaasbrood (vegan, simpel & lekker luchtig)

 • 26 februari 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Als er één ingrediënt is waar ik niet zonder kan, dan is dat pindakaas. Ik eet het elke dag en sneak er zelfs een pot van in mijn vakantiekoffer, omdat ik dat typisch Nederlandse goedje in het buitenland onmogelijk kan missen. Die pindakaasliefde vroeg om een creatief pindakaasbaksel: een pindakaasbrood. Daar kun je dus niet alleen pindakaas op smeren; er zit ook pindakaas in het brood verwerkt. Ik kan je zeggen: een droom voor pindakaasfanaten als ik. Dit brood is heerlijk smeuïg, goed vullend en gezond als tussendoortje. En – uiteraard – extra lekker met een laagje pindakaas erop.

Broodje pindakaas graag!

Mijn liefde voor pindakaas is groot. Heel groot. Ik vind brood het allerlekkerst met pindakaas als beleg, ik gooi graag pindakaas door mijn ontbijtjes (zoals bij deze warme havermout met framboos) en zelfs in mijn avondeten sneak ik nogal eens een lepel van dit smeuïge pindagoedje. Bij deze zoete curry met banaan of bij deze pindacurry smaakt het bijvoorbeeld verrassend goed. 

In mijn bakrecepten gebruik ik gek genoeg bijna nooit pindakaas. Dat was totdat ik mijn eerste pindabaas-pakket ophaalde bij de De Pindakaaswinkel (mijn walhalla onder de winkels!) via Too Good To Go. Tien potten pindakaas in de voorraadkast hebben staan vroeg om een vleugje creativiteit. En dus besloot ik: een pindakaasbrood moest en zou er komen. Zo begon mijn, gelukkig goed geslaagde, bakexperiment. Na een paar keer finetunen kan ik zeggen dat ik pindakaasbrood op deze manier het allerlekkerst vind.

pindakaasbrood 2

Glutenvrij pindakaasbrood met rozijnen

Dit pindakaasbrood maak ik glutenvrij door er glutenvrije havermout en een beetje amandelmeel voor te gebruiken als meelsoorten. Melk zit er ook niet in verwerkt: ik gebruik amandelmelk in plaats van melk, en banaan als alternatief voor roomboter. Zo maak je het brood ook meteen een tikkeltje gezonder. Verder gingen er uiteraard meerdere flinke lepels pindakaas in het brood. Maar liefst 125 gram in totaal. Anders mag het geen pindakaasbrood heten natuurlijk. Overigens bestaan er ook recepten voor pindakaasbrood waar zelfs helemaal geen meel in zit. Deze van Chicks Love Food bijvoorbeeld. Dat leek mij persoonlijk iets too much pindakaas (dat ik de woorden “too much” en “pindakaas” nog eens in één zin zou gebruiken…). Maar wie weet is het ook heel lekker!

Omdat ik zelf nogal een zoetekauw ben, gooi ik verder rozijnen en wat ahornsiroop door het brood. Daar krijgt het een licht zoetige smaak van. Verder gebruik ik pindakaas met stukjes, zodat je hier en daar een stukje pinda proeft. Dat vind ik in een pindakaasbrood/cake extra lekker omdat je dan nog “wat te kauwen” hebt. 

vegan pindakaasbrood

Hoe maak je het pindakaasbrood extra lekker?

Ik houd van bakexperimenten en doe graag een paar pogingen voordat ik een recept “perfect” verklaar. Van de missers steek je (hoe frustrerend op dat moment ook!) altijd weer wat op. Daarom een paar tips om het pindakaasbrood nog lekkerder mee te maken:

 • Het basisrecept voor dit pindakaasbrood is vegan. De pindakaas en een extra (rijpe) banaan zijn een goed alternatief voor ei in bakrecepten. Voeg wel zeker twee theelepels bakpoeder toe, zodat het pindakaasbrood ook zonder ei goed kan rijzen.
 • Gebruik extra rijpe bananen. Die binden het beslag meer en maken het pindakaasbrood ook wat zoeter.
 • Voeg voor een extra zoete smaak ahornsiroop of agavesiroop toe, samen met een theelepel vanille-extract. Dat geeft het pindakaasbrood net wat meer smaak en een zoetig tintje. Rozijnen zijn ook een lekkere toevoeging.
 • Het beslag moet vrij stevig worden. Zeker niet vloeibaar, maar ook niet te droog. Amandelmelk werkt perfect om het brood niet te droog te maken. Het is handig als je de plantaardige melk scheutje voor scheutje bij het beslag schenkt. Dan kun je zelf in de gaten houden of het beslag stevig genoeg is.
 • Duw een paar pinda’s in de bovenkant van het pindakaasbrood. Dat geeft het brood een extra lekkere bite. Je kunt de pinda’s gewoon meebakken in de oven. Wil je het brood extra luxe (en zoet) maken? Dan kun je ook na het bakken pure chocolade smelten en over het pindakaasbrood heen schenken en de pinda’s in de nog vloeibare chocola leggen.

Met of zonder toppings, ik zou zeggen: geef het een pindakaasbrood een kans en proef zelf hoe smeuïg en lekker het smaakt. Het is een van mijn lievelingsbroden van de laatste tijd. Nu ik dit zo schrijf, ben ik een beetje verdrietig dat het laatste plakje net op is.

pindakaasbrood 8

Het recept voor het vegan pindakaasbrood

Kan het jou ook niet genoeg pindakaas zijn? Dan word je hopelijk net zo enthousiast van dit pindakaasbrood als ik. Weer eens wat anders dan standaard bananenbrood, lekker kruidig en extra smeuïg door de lepels pindakaas. Dit is het recept:

vegan pindakaasbrood

Glutenvrij & vegan pindakaasbrood

Romy
Ben jij ook zo dol op pindakaas? Dan ga je dit pindakaasbrood sowieso lekker vinden. Het is smeuïg, lekker zoet en heeft uiteraard een subtiele pindasmaak. Een feestje om te maken én van te eten!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt
Keuken Nederlands
Porties 12 plakken

Equipment

 • Cakevorm
 • Bakpapier
 • Oven

Ingrediënten
  

 • 200 havermeel evt. glutenvrij
 • 75 gram amandelmeel
 • 125 gram pindakaas (gebruik een redelijk vloeibare 100%-variant, geen Calvé)
 • 3 bananen
 • 150 ml amandelmelk of andere (plantaardige) melk
 • 40 gram rozijnen
 • 3 el ahornsiroop
 • 1 tl kaneel
 • 1 tl vanille-extract
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 snufje zout

Optioneel voor bovenop het pindakaasbrood:

 • Handje pinda’s

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 175 graden.
 • Prak de bananen en mix ze met het haver- en amandelmeel, de pindakaas en de ahornsiroop. Roer of mix totdat het goed gemengd is.
 • Schenk dan de amandelmelk erbij. Is het beslag dan erg vochtig? Doe er dan een beetje havermeel bij. Is het beslag juist droog? Voeg dan een klein scheutje melk toe.
 • Doe de theelepel kaneel en het vanille-extract bij het beslag en voeg ook de rozijnen toe. Roer ten slotte ook het bakpoeder door het beslag heen.
 • Vouw het bakpapier in de cakevorm en schep dan het beslag in de vorm.
 • Zet het pindakaasbrood voor zo’n 55 minuten in de oven. Check na 50 minuten of je een satéprikker schoon uit het brood kunt halen. Als dat zo is, dan is je brood klaar.
 • Laat het pindakaasbrood nog ongeveer 30 minuten afkoelen in de cakevorm en haal het er dan uit. Na nog een tijdje afkoelen kun je er plakken van snijden. Besmeer vooral met een laag pindakaas om je pindakaascravings nog meer te stillen.
Trefwoord Bananenbrood, Glutenvrij, Lactosevrij, Pindakaas, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegan pindakaasbrood

Lekker als tussendoortje en lang te bewaren

Van dit pindakaasbrood at ik zelf met veel liefde losse plakjes bij de lunch. Heerlijk met stroop of pindakaas erop! Uiteraard kun je het ook eten als lekker tussendoortje. Of neem twee plakken als goed vullend ontbijt. Heb je meteen je vezels en gezonde vetten binnen om de dag goed mee te beginnen!

Je kunt het brood in een afgesloten bakje na het bakken nog zo’n 3-4 dagen bewaren. Of vries het pindakaasbrood per plakje in. Zo heb je altijd een lekker zelfgebakken tussendoortje binnen handbereik om de lekkere trek te stillen. 

Zoek je meer bananenbrood-achtige baksels? Mijn blog staat er inmiddels vol mee (bananenbroodfan hier!). Probeer bijvoorbeeld ook eens dit gezonde chocolade-bananenbrood of dit glutenvrije bananenbrood met bosbessen. En als je meer van de muffins bent, dan kan ik je deze bananenmuffins met chocola en blauwe bessen ook absoluut aanraden. 

Op een schaal van 0 tot 10, hoe groot is jouw pindakaasliefde?

1 14

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

15 dingen waarin ik onhandig ben (en die je misschien herkent)

14 april 2023|Persoonlijk|

Het is niet voor niets dat ik bijna geen witte kleding in de kast heb hangen. Eén klunzige actie en ik loop er alweer bij met een tomaten-, chocolade- of andersoortige vlek op mijn blouse. Het is een wonder dat ik mijn hele servies nog heb staan en geen grote verzekeringsclaims heb hoeven doen, want onhandigheid is mijn tweede naam. Van spullen die in duizend stukjes op de grond vielen tot slechte navigeeracties en ontdekkingen die ik als spuit elf wel heel laat deed – dit zijn 15 dingen waarmee ik totaal niet handig ben.

Blij Lijstje #42 | Streepjestrui, sportschoolbelevenissen & supermarktverrassingen

27 oktober 2021|Persoonlijk|

Ik deed mezelf mede door jullie reacties iets geweldigs cadeau, werd verrast door iets waar ik tamelijk sceptisch over was en waagde me aan een lesje HITT in de sportschool. Was het een hit of niet? Daarnaast bezorgde een klant in de supermarkt me een welkome verrassing en een mooie les én deed ik mijn crazy cat lady-zijn eer aan met een bijzondere Pippa-aankoop. Kortom: een nieuw Blij Lijstje op de blog!