pistache havermout 4

Pistache-havermout met kokos & frambozen (vegan)

  • 5 januari 2025
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Pistachenoten zijn dé hype van dit moment. En hoewel ik trends en hypes graag aan mijn laars lap om mijn eigen pad te volgen, is de pistache-trend er één die ik maar al te graag omarm. Pistachenoten zijn verrukkelijk. Ook in een misschien tikkeltje onverwachte combinatie: pistache-havermout. Voor deze havermout gebruik je een smeuïge pistachepasta, een scheut kokosmelk, smeuïge kwark en natuurlijk heerlijke pistachenoten bovenop. Het levert je een verrukkelijk ontbijtje op dat er door de vrolijkheid ook nog eens uitziet als een op en top ontbijtfeest. Ga jij deze havermout maken?

Ga direct naar het recept.

Pistache-havermout met pistachepasta

Deze pistache-havermout is meer dan gewone havermoutpap met pistachenootjes. Je roert namelijk een flinke schep pistachepasta door de havermoutpap. Daarnaast gebruik je kokosmelk om de pistache-havermout lekker romig te maken. Kokos en pistache zijn namelijk een verrassend goede match. Met wat frambozen en knapperige pistachenootjes bovenop heb je een heerlijke havermoutpap met een groen tintje om de dag mee te starten.

Pistachepasta is trouwens geen ingewikkeld ingrediënt waarvoor je allerlei winkels af hoeft te gaan. Je kunt het gewoon kopen bij de supermarkt. Ik gebruik altijd deze pistachepasta van So Vegan So Fine. Overigens bestaan er ook pure pistachepasta’s, gemaakt van 100% pistachenoten (in plaats van met toegevoegd suiker, etc.). Die kun je natuurlijk ook gebruiken, maar dan zou ik wel extra agavesiroop toevoegen om de havermout iets zoeter te maken.

pistache havermout

Hoe maak je deze pistache-havermout zo romig?

Deze havermoutpap smaakt heerlijk romig en dat heeft hij met name te danken aan de kokosmelk. In plaats van alleen maar gewone plantaardige melk te gebruiken, roer ik ook een scheut kokosmelk door de pistache-havermout. Dat zorgt voor een subtiele kokossmaak én voor een lekker smeuïge structuur. Gebruik geen light-kokosmelk, maar de gewone variant. Anders wordt de structuur namelijk veel wateriger en is de kokossmaak nauwelijks aanwezig.

Daarnaast roer ik plantaardige melk, pistachepasta en chiazaad door de pistache-havermout. Het chiazaad zorgt ervoor dat alles goed bindt en dat je een puddingachtige textuur in plaats van waterige havermoutpap krijgt. Superlekker! Qua plantaardige melk kun je zelf kiezen welke melksoort je wilt. Ik gebruik sojamelk, maar havermelk, amandelmelk of erwtenmelk is ook prima.

pistache havermout 5

Lekkere toppings op deze havermout met pistache

In mijn ogen smaakt havermout altijd nóg lekkerder als je rijkelijk strooit met goede toppings. Op deze pistache-havermout zijn dat frambozen, kokosrasp, pistachenoten (uiteraard) en eventueel stukjes pure chocola of zaadjes. Maar je kunt natuurlijk altijd de toppings gebruiken die jij lekker vindt. Zo kun je ook prima andere fruitsoorten gebruiken, er een lepel pindakaas doorheen roeren of een beetje plantaardige kwark of kokoskwark bovenop de pistache-havermout scheppen. Het is maar net wat jij lekker vindt.

Nog meer lekkere havermoutrecepten

Als je nog niet overtuigd bent dat havermout garant staat voor een lekker én vullend ontbijt, dan moet je zeker eens verschillende varianten proberen. Deze pistache-havermout is sowieso heerlijk zoet en smeuïg. Maar er zijn nog meer lekkere havermoutvarianten die het proberen meer dan waard zijn. Bijvoorbeeld deze:

pistache havermout 3

Recept pistache-havermout met frambozen

Hoe je deze heerlijke pistache-havermout met frambozen zelf maakt? Dat is binnen 5 minuten gepiept! Met dit recept staat jouw pistache-ontbijt razendsnel voor je klaar:

pistache havermout 4

Pistache-havermout met frambozen en kokos

Romy
Maak zelf een heerlijke pistache-havermout die lekker smeuïg en smaakvol is. Je hebt de havermout binnen 5 minuten gemaakt en hij heeft een heerlijke smaakmix van pistache, kokos en framboos. Zeker het proberen waard!
Nog geen beoordelingen
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Lunch, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 1 portie

Equipment

  • Kookpan

Ingrediënten
  

  • 45 gram havermout (evt. glutenvrij)
  • 125 ml plantaardige melk
  • 50 ml kokosmelk
  • 1 rijpe banaan
  • 1 el agavesiroop
  • 1 el pistachepasta (bijvoorbeeld van So Vegan So Fine)
  • 1 tl chiazaad

Als garnering (optioneel):

  • Frambozen
  • Extra pistachepasta
  • Pistachenoten
  • Zaadjes

Instructies
 

  • Prak de banaan met een vork en doe de geprakte banaan samen met de havermout, de kokosmelk en de plantaardige melk in een kookpan. Zet het vuur laag aan en roer het mengsel regelmatig door.
  • Schep er na 3 minuten de chiazaadjes en de pistachepasta bij. Roer nogmaals en verwarm totdat je na nog eens zo'n 3 minuten een warme en dikke havermoutpap hebt.
    Vind je de pap nog iets te dik? Voeg dan een scheutje extra plantaardige melk of water toe.
  • Haal de havermout van het vuur en roer als laatste de agavesiroop erdoorheen. Schenk in een bakje en versier met extra pistachepasta, pistachenoten, frambozen, kokosrasp en hennepzaad.
Trefwoord Banaan, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Havermoutpap, Kokos, Lactosevrij, Pistachenoten, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
pistache havermout 4

Kun je deze havermout ook maken als overnight oats?

Zelf raad ik aan om deze pistache-havermout vers te maken en dan warm te eten. Warm is hij namelijk op z’n lekkerst. Maar als je er liever een overnight oats-variant van maakt, dan kan dat ook. Gebruik in dat geval 300 ml plantaardige melk in plaats van 125 ml en zet de havermout een nachtje (of minimaal 3 uur) in de koelkast. Dan staat deze havermout in een heerlijke verkoelende direct-klaar-variant ’s ochtends al op je te wachten in de koelkast.

Wat is jouw lievelingsrecept met pistachenoten?

recept havermoutpap met pistache

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

11 mooie lessen die ik meeneem uit 2023 (over loslaten, zelfacceptatie en verandering)

12 januari 2024|Persoonlijke groei, Persoonlijk, Zelfliefde|

De kalender is al lang en hoog en breed omgeslagen naar 2024. Het kerstdiner lijkt alweer een hele tijd geleden, en de oliebollenkraampjes staan terug op stal. Toch werp ik graag nog een blik over mijn schouder naar het oude jaar. Want naast vooruitblikken op wat 2024 allemaal gaat brengen (zoals ons nieuwe huis, hoera!), kijk ik ook graag terug op wat 2023 me in mijn rugzak liet stoppen. Dit zijn 11 mooie lessen die vorig jaar mij leerde. Over mezelf, over het leven, over acceptatie en over heel veel loslaten.

Buitenplaats Beekhuizen | Overnachten in een tiny house midden in de natuur (onze ervaring)

29 september 2022|Op reis|

In augustus waren Bart en ik precies drie jaar samen. En tja, wat geef je elkaar als je - lekker cliché - "alles al hebt"? Ik gooide het over een andere boeg dan een fles douchegel of een hartvormig prulletje. Na lang zoeken naar een leuk natuurhuisje kwam ik uit bij Buitenplaats Beekhuizen. Daar kun je op een bijzonder landgoed midden op de Veluwe tussen de dieren overnachte