Een vleugje pit kan ik altijd wel waarderen. Zeker in Aziatische gerechten als noedels word ik blij van een rode peper of (mijn favoriet!) een schepje crispy chili-olie. Met dat laatste ingrediënt maak je deze pittige noedels. Wat ze nóg lekkerder maakt? Dat je de noedels klaarmaakt in een heerlijke saus met amandelpasta en kokosmelk. Weer eens wat anders dan de standaard pinda-noedels, en heerlijk romig qua structuur. Er gaat ook nog eens een flinke lading groenten doorheen, terwijl je maar weinig ingrediënten nodig hebt voor dit heerlijke noedelrecept. Kortom: maken maar!
Verrassende combinatie: pittige noedels met amandelpasta
Noedels met pindakaas eet ik vaak. Héél vaak. Als groot pindakaasfanaat kunnen gerechten me nooit pindakazig (dat is bij dezen een woord!) genoeg zijn. Maar zelfs ik als structuurliefhebber wil nog weleens van mijn favoriete standaardmaaltijden afwijken. Toen ik laatst eens amandelpasta in plaats van pindakaas gebruikte, bleek die combinatie een groot succes te zijn. Sindsdien eet ik deze pittige noedels met amandelpasta regelmatig. Ze zijn pittig, romig en smeuïg tegelijk. Amandelpasta smaakt ietsje zoeter en wat smeuïger dan pindakaas. Het heeft in mijn ogen een wat diepere smaak. En in combinatie met kokosmelk wordt de saus heerlijk romig.
Waar het gerecht daarnaast zijn pittigheid aan te danken heeft? Aan crispy chili-olie! Dit goddelijke goedje (in elk geval als je, zoals ik, wel van een vleugje pit houdt!) gooi ik tegenwoordig door bijna alle Aziatische gerechten. Een schepje is al genoeg om je gerecht net iets meer pit te geven én soms een lekkere chili-flake tussendoor te proeven. Je koopt deze olie gewoon bij Albert Heijn of bij de toko. Echt een aanrader om standaard in je koelkast te hebben staan voor gerechten zoals deze!
Waar koop je amandelpasta?
Amandelpasta is tegenwoordig niet meer zo’n exotisch ingrediënt als eerst. Je kunt het gewoon in de supermarkt vinden tussen de potten pindakaas. Wij gebruiken altijd de amandelpasta van Albert Heijn-huismerk. Ook Bio Today heeft een variant (die vind ik persoonlijk iets minder lekker!). En je kunt amandelpasta ook online kopen bij winkels als Koro, Holland & Barrett en De Notenshop.
Wat heb je nodig voor deze pittige noedels?
De ingrediëntenlijst voor deze pittige noedels valt alles mee. Je hoeft er echt niet veel voor in huis te halen. Tegelijkertijd belanden er wel veel groenten in de noedels. En je krijgt er veel eiwitten mee binnen zonder dat je daar vleesvervangers voor nodig hebt. De eiwitbronnen in dit gerecht zijn de amandelpasta, losse amandelen en tuinerwten (of sojabonen).
Dit heb je nodig om deze pittige noedels zelf te maken:
- Noedels. Ik gebruik wok-klare udonnoedels. Van die lekker dikke exemplaren. Daar ben ik dol op! Je kunt natuurlijk ook vokoren woknoedels, soba-noedels of andere typen noedels gebruiken. Eet je glutenvrij? Kies dan voor noedels van boekweitmeel of gebruik rijstnoedels.
- Amandelpasta. Kies voor een 100% amandelpasta, die dus alleen uit amandelen bestaat. De amandelpasta geeft veel smaak af aan de noedelsaus en maakt het gerecht heerlijk smeuïg. Tip: ik vind zelf de amandelpasta van Albert Heijn-huismerk het allerlekkerst. Die vind je gewoon naast de pindakaaspotten in de supermarkt.
- Amandelen. Voor de garnering (én voor een goede crunch en extra eiwitten) garneer ik de noedels met amandelen. Past perfect bij de amandelpasta!
- Broccoli en paprika. Dit gerecht bevat lekker veel groenten. Ik kies voor een mix van rode paprika en broccoli-roosjes.
- Tuinerwten. Daarnaast roer ik in de laatste minuut tuinerwten door de noedels. Zelf gebruik ik erwten uit de diepvries. Die hoef je alleen even op te warmen in de wokpan en zijn dan al klaar. Wil je het gerecht eiwitrijker maken? Vervang dan de tuinerwten door edamame-bonen (ook verkrijgbaar uit de diepvries).
- Kokosmelk. Een flinke scheut kokosmelk geeft de saus van amandelpasta nog meer romigheid. Ook heb je zo genoeg vocht om de noedels in te wokken.
- Crispy chili-olie. Dit ingrediënt is fantastisch om elk gerecht pittiger mee te maken. Het is een mix van olie met krokante chili-flakes. Lekker voor extra pittigheid en voor een beetje bite in het gerecht!
- Ui. Een halve ui vormt de basis als smaakmaker voor dit gerecht. Zowel gele als rode ui werkt goed!
- Rijstazijn. Daar gebruik ik een halve theelepel van voor vleugje frisheid toe te voegen, naast de verder wat meer vettige, romige smaken.
- Agavesiroop of ahornsiroop. Daar voeg ik een eetlepel van toe om de saus niet té spicy te maken.
- Gember. Voor dit gerecht bestaat de basis niet alleen uit ui, maar ook uit gember. Ik gebruik tegenwoordig graag gehakte gember (uit een potje) van Go-Tan. Maar verse gember werkt ook prima.
- Sojasaus. Dit is het laatste ingrediënt dat niet mag ontbreken. Het geeft de pittige noedels een umami smaak en maakt het gerecht überhaupt, naast pittig, lekker smaakvol. Eet je glutenvrij? Check dan op het etiket of de sojasaus glutenvrij is. Fairtrade en Kikkoman hebben glutenvrije sojasaus-soorten.
Verder garneer ik de pittige noedels met bosui en sesampitjes.
Recept voor pittige noedels met amandelen
Wil jij ook een keer iets anders dan je standaard pinda-noedels proberen? Sla dan zeker eens een potje amandelpasta in en maak daarmee deze heerlijke pittige noedels met amandelen, broccoli en kokosmelk. Makkelijk te maken met maar weinig ingrediënten!
Pittige noedels met amandelpasta en broccoli (vegan)
Equipment
- Kookpan
- Wokpan of hapjespan
Ingrediënten
- 200 gram (udon-)noedels (andere soorten noedels kunnen ook; gebruik voor een glutenvrije optie rijstnoedels)
- 1 rode paprika
- ½ broccoli
- 150 gram tuinerwten of edamame-bonen uit de vriezer
- ½ gele ui
- 2 el 100% amandelpasta
- Handje amandelen
- 150 ml kokosmelk
- 1 ½ el sojasaus
- 1 el crispy chili-olie (of meer als je van extra pittig houdt!)
- 1 el agavesiroop
- 1 tl gember (vers of uit een potje)
- ½ tl rijstazijn
Optioneel:
- Bosui
- Sesampitjes
Instructies
- Snipper de ui, snijd de paprika in kleine reepjes en de broccoli in roosjes.
- Fruit de ui en gember aan in een pan met olijfolie en met de crispy chili-olie. Voeg daar de paprika aan toe en wok 5 minuten mee.
- Kook de broccoliroosjes in een pan met water totdat ze beetgaar zijn.
- Voeg dan aan de pan met de paprika ook de sojasaus, de amandelpasta, het rijstazijn, de agavesiroop en de kokosmelk toe. Roerbak nog zo'n 5 minuten en voeg dan de broccoliroosjes toe.
- Schep dan de udon-noedels bij de pan (als je wok-klare noedels gebruikt). Heb je noedels die apart gekookt moeten worden? Kook ze dan eerst volgens de aanwijzingen op de verpakking en roer ze daarna door de saus.
- Haal de pan van het vuur zodra de noedels gaar zijn. Serveer dan met de amandelen en bosui.
Notities
Nog meer verrassende noedel-recepten
Deze pittige noedels zijn de laatste tijd een van mijn lievelings-noedelrecepten. Maar ik heb nog meer noedelfavorieten. Ook van deze noedelrecepten word je misschien wel blij:
- Noedels met tofu en pindasaus
- Vegan pad thai met tofu
- Romige noedels met pindakaas en zoete aardappel
- Woknoedels met sticky aubergine
- Vegan noedels met zoet-pittige saus
Ben jij ook iemand die het niet pittig genoeg kan zijn, of heb je daar minder mee?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Havermout met kurkuma, mango & rozijnen
Havermout met kurkuma. Het was een voedingsdeskundige die dat recept voor het eerst opperde toen ik last had van mijn buik. Mijn eerste reactie was een wat vertrokken gezicht. Is dat eetbaar, havermout met kurkuma? Een paar maanden geleden waagde ik me er toch aan. En guess what, het is niet gewoon eetbaar, het is mega-lekker! Tenminste, als je het combineert met de juiste ingrediënten. Voor deze heerlijke kurkuma-havermout combineer ik de havermoutpap met onder andere mango, rozijnen, kaneel en pindakaas. Het resultaat is een heerlijk verwarmende havermout die zoet, kruidig en lekker winters is. Nieuwsgierig? Bekijk het recept hieronder en maak deze winterse h
Ik ben benieuwd wat jij vindt…