Harissa is zo’n goedje dat echt overal goed bij smaakt. Je komt het vooral tegen in mediterraanse gerechten met rijst of couscous. Maar noedels met harissa zijn minstens zo lekker! Deze pittige noedels zijn spicy en heel smaakvol tegelijk. Je gebruikt er een mix van lekkere mediterraanse ingrediënten voor: aubergine, harissa, tahin, rozijnen en linzen. Doe er nog een beetje crispy chili-olie bij voor een vleugje pit, en je hebt een heerlijke kom noedels voor je neus staan die eens anders is dan je standaard noedelsgerecht. En dan zijn de noedels ook nog eens zó gemaakt en heb je er maar één pan voor nodig. Dat is nog eens handig!

Pittige noedels met een mediterraans tintje

De mediterraanse keuken is een van mijn favoriete keukens. Tahin, dadels, aubergine, sesampitjes, harissa… er zijn weinig ingrediënten uit die keuken waar ik niet blij van word. Dus besloot ik laatst om mijn geliefde potje harissa eens boven een pan noedels om te kieperen. Het bleek een bijzonder smaakvol succes. Sindsdien pak ik er vaker harissa bij als ik pittige noedels wil maken.

En dat potje harissa (ik gebruik trouwens de milde harissa van Souq!) is niet het enige mediterraanse ingrediënt in dit noedelgerecht. Ik roer ook tahin door de saus voor meer smeuïgheid (en gezonde eiwitten!). Verder gebruik ik aubergine, wat ik zelf altijd een heerlijke groentesoort vind. En oh ja, er gaan ook linzen door dit gerecht. Een goede natuurlijke eiwitbron! Daarnaast kan ik het niet laten er een handje rozijnen doorheen te gooien om dit meditteraanse noedelfeest compleet te maken.

pittige noedels met harissa 2

Wat heb je nodig voor de saus bij deze noedels met harissa?

Crispy chili-olie geeft deze pittige noedels al een deel van de pit. Maar zelf vind ik het altijd wat saai en karig als pittigheid de enige vorm van smaak is in een gerecht. Daarom roer ik er nog een paar andere smaakmakers doorheen. De belangrijkste? Harissa! Er gaan maar liefst 3 eetlepels harissa door dit gerecht voor 2 personen. Goed voor heel wat smaak en een beetje extra pit!

Daarnaast gebruik je voor dit gerecht komijn, tahin en agavesiroop. Die laatste blust de pittige smaken een beetje. De tahin zorgt ook voor romigheid. Daarnaast roer ik een paar zongedroogde tomaten door deze pittige noedels met harissa. Die zijn heerlijk intens van smaak en zorgen ook nog voor een goede bite in het gerecht.

Verder schenk ik een scheutje sojaroom (kokosmelk zou ook kunnen) en een beetje water bij de saus. Dat maakt de saus iets vloeibaarder, maar wel nog stevig tegelijk. Door dat beetje meer vocht kun je ook de noedels in de saus laten garen. Ideaal!

pittige noedels met harissa 7

Hoe maak je noedels pittig?

Je kunt noedels pittig maken door sambal of rode pepers (in kleine stukjes) te gebruiken. Maar mijn favoriete manier om een noedelgerecht meer spice te geven, is crispy chili-olie gebruiken. Dit vind je gewoon bij de meeste supermarkten en is een olie met krokante chilivlokken erin. Wok de olie even mee met de ui en je hebt een heerlijke basis voor pittige noedels.

Wat is de beste harissa?

Welke harissa het lekkerst is, hangt deels af van jouw smaak. Houd je van heel pittig eten? Dan kun je de pittige harissa proberen. Zelf ga ik meestal voor de milde harissa. Die is iets zachter van smaak en minder spicy. Ik gebruik zelf alleen de harissa van het merk Souq. Die vind ik het allerlekkerst en heeft weinig “zooi” op de ingrediëntenlijst staan.

Hoe krijg je aubergine zacht zonder oven?

Er zijn 2 dingen belangrijk om aubergine lekker zacht te krijgen als je het in een pan bakt:
1. Bak de aubergine lekker lang. Ga uit van zeker zo’n 20-25 minuten, het liefst op hoog of middelhoog vuur.
2. Gebruik veel vocht of saus bij de aubergine. Zo wordt aubergine sneller en makkelijker zacht als je er wat sojasaus, harissa, sesamolie of een ander type saus bij schenkt. Ook extra olie helpt daarbij.

pittige noedels met harissa 3

Eiwitbronnen in deze pittige noedels met harissa

Omdat ik zelf vegan eet, let ik altijd goed op dat ik voldoende eiwitten binnenkrijg via mijn avondmaaltijden. Bij deze pittige noedels met harissa zit dat wel goed! Je haalt je eiwitten uit de beluga-linzen, de edamame-bonen en de tahin. Daarnaast strooi ik een paar amandelen over het gerecht. Vooral voor de smaak trouwens. Maar ook hier haal je nog de nodige extra eiwitten uit.

In plaats van beluga-linzen kun je trouwens ook gewone linzen gebruiken. Ik vind zelf altijd beluga-linzen een lekkere bite hebben; ze zijn iets minder zacht dan gewone linzen. Maar gewone linzen uit blik werken net zo prima!

Tip: kies voor edamame-bonen uit de vriezer. Die bevatten meer vitamines dan edamame-bonen uit blik én ze zijn goedkoper en veel langer houdbaar dan edamame-bonen uit het koelschap.

Recept voor pittige noedels met harissa

Hoe je deze pittige noedels met harissa maakt? Fluitje van een cent! Snijd de groenten, mik alles in één wok- of hapjespan en roer dan de noedels er op het eind doorheen. De lange versie van het recept? Die vind je hieronder:

pittige noedels met harissa 5

Pittige noedels met harissa, aubergine en tahin

Romy
Kun jij een beetje pit in je noedels wel waarderen? Probeer dit recept voor noedels met een mediterraans en licht spicy tintje. Met harissa, aubergine, tahin, linzen en rozijnen. Een verrassend noedelfeest op je bord!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Aziatisch, Mediterraan
Porties 2 porties

Equipment

  • Wokpan of hapjespan

Ingrediënten
  

  • 300 gram voorgekookte udon-noedels (je kunt ook droge udon-noedels gebruiken en die apart koken – reken dan 75 gram p.p.)
  • 1 ½ aubergine
  • 1 rode paprika
  • 100 gram edamame-bonen uit de vriezer
  • 100 ml sojaroom
  • 100 ml water
  • 85 gram beluga-linzen of gewone linzen
  • 3 el harissa
  • 6 zongedroogde tomaten
  • ½ rode ui
  • 2 el rozijnen
  • 1 el sojasaus
  • 1 el tahin
  • 1 el agavesiroop of ander zoetmiddel
  • 1 el crispy chili-olie
  • 1 tl komijn
  • Sap van een ½ limoen

Optioneel:

  • Sesampitjes
  • Amandelen

Instructies
 

  • Snijd de aubergine en de paprika in stukjes. Snipper daarnaast de ui en hak de zongedroogde tomaten in reepjes.
  • Fruit de ui aan in olijfolie totdat deze glazig ziet. Voeg dan de aubergine en rode paprika toe en doe ook de crispy chili-olie, de sojasaus, het limoensap, de harissa, de tahin en de agavesiroop erbij. Roerbak zo'n 10 minuten op middelhoog vuur.
  • Schenk dan de sojaroom en het water bij de groenten. Voeg ook de rozijnen, komijn en edamame-bonen toe. Roerbak nog eens 5 minuten.
  • Roer dan de linzen en zongedroogde tomaten door de saus en schep nu de noedels door de pan.
  • Haal de pan van het vuur zodra de aubergine en de noedels gaar zijn. Serveer de noedels met amandelen en sesampitjes.
Trefwoord Aubergine, Glutenvrij, Harissa, Lactosevrij, Linzen, Noedels, Paprika, Rozijnen, Sojabonen, Suikervrij, Tahin, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
pittige noedels met harissa

Nog meer lekkere gerechten met noedels

Met of zonder pittig tintje, noedels zijn wat mij betreft altijd een goed idee. Hoe je ze nog meer lekker klaarmaakt? Dit zijn nog een paar heerlijke noedelrecepten waar ik zelf erg blij van wordt:

Wat is jouw favoriete gerecht met harissa?

pittige noedels met harissa, tahin en aubergine

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept