Harissa is zo’n goedje dat echt overal goed bij smaakt. Je komt het vooral tegen in mediterraanse gerechten met rijst of couscous. Maar noedels met harissa zijn minstens zo lekker! Deze pittige noedels zijn spicy en heel smaakvol tegelijk. Je gebruikt er een mix van lekkere mediterraanse ingrediënten voor: aubergine, harissa, tahin, rozijnen en linzen. Doe er nog een beetje crispy chili-olie bij voor een vleugje pit, en je hebt een heerlijke kom noedels voor je neus staan die eens anders is dan je standaard noedelsgerecht. En dan zijn de noedels ook nog eens zó gemaakt en heb je er maar één pan voor nodig. Dat is nog eens handig!
Pittige noedels met een mediterraans tintje
De mediterraanse keuken is een van mijn favoriete keukens. Tahin, dadels, aubergine, sesampitjes, harissa… er zijn weinig ingrediënten uit die keuken waar ik niet blij van word. Dus besloot ik laatst om mijn geliefde potje harissa eens boven een pan noedels om te kieperen. Het bleek een bijzonder smaakvol succes. Sindsdien pak ik er vaker harissa bij als ik pittige noedels wil maken.
En dat potje harissa (ik gebruik trouwens de milde harissa van Souq!) is niet het enige mediterraanse ingrediënt in dit noedelgerecht. Ik roer ook tahin door de saus voor meer smeuïgheid (en gezonde eiwitten!). Verder gebruik ik aubergine, wat ik zelf altijd een heerlijke groentesoort vind. En oh ja, er gaan ook linzen door dit gerecht. Een goede natuurlijke eiwitbron! Daarnaast kan ik het niet laten er een handje rozijnen doorheen te gooien om dit meditteraanse noedelfeest compleet te maken.

Wat heb je nodig voor de saus bij deze noedels met harissa?
Crispy chili-olie geeft deze pittige noedels al een deel van de pit. Maar zelf vind ik het altijd wat saai en karig als pittigheid de enige vorm van smaak is in een gerecht. Daarom roer ik er nog een paar andere smaakmakers doorheen. De belangrijkste? Harissa! Er gaan maar liefst 3 eetlepels harissa door dit gerecht voor 2 personen. Goed voor heel wat smaak en een beetje extra pit!
Daarnaast gebruik je voor dit gerecht komijn, tahin en agavesiroop. Die laatste blust de pittige smaken een beetje. De tahin zorgt ook voor romigheid. Daarnaast roer ik een paar zongedroogde tomaten door deze pittige noedels met harissa. Die zijn heerlijk intens van smaak en zorgen ook nog voor een goede bite in het gerecht.
Verder schenk ik een scheutje sojaroom (kokosmelk zou ook kunnen) en een beetje water bij de saus. Dat maakt de saus iets vloeibaarder, maar wel nog stevig tegelijk. Door dat beetje meer vocht kun je ook de noedels in de saus laten garen. Ideaal!

Hoe maak je noedels pittig?
Je kunt noedels pittig maken door sambal of rode pepers (in kleine stukjes) te gebruiken. Maar mijn favoriete manier om een noedelgerecht meer spice te geven, is crispy chili-olie gebruiken. Dit vind je gewoon bij de meeste supermarkten en is een olie met krokante chilivlokken erin. Wok de olie even mee met de ui en je hebt een heerlijke basis voor pittige noedels.
Wat is de beste harissa?
Welke harissa het lekkerst is, hangt deels af van jouw smaak. Houd je van heel pittig eten? Dan kun je de pittige harissa proberen. Zelf ga ik meestal voor de milde harissa. Die is iets zachter van smaak en minder spicy. Ik gebruik zelf alleen de harissa van het merk Souq. Die vind ik het allerlekkerst en heeft weinig “zooi” op de ingrediëntenlijst staan.
Hoe krijg je aubergine zacht zonder oven?
Er zijn 2 dingen belangrijk om aubergine lekker zacht te krijgen als je het in een pan bakt:
1. Bak de aubergine lekker lang. Ga uit van zeker zo’n 20-25 minuten, het liefst op hoog of middelhoog vuur.
2. Gebruik veel vocht of saus bij de aubergine. Zo wordt aubergine sneller en makkelijker zacht als je er wat sojasaus, harissa, sesamolie of een ander type saus bij schenkt. Ook extra olie helpt daarbij.

Eiwitbronnen in deze pittige noedels met harissa
Omdat ik zelf vegan eet, let ik altijd goed op dat ik voldoende eiwitten binnenkrijg via mijn avondmaaltijden. Bij deze pittige noedels met harissa zit dat wel goed! Je haalt je eiwitten uit de beluga-linzen, de edamame-bonen en de tahin. Daarnaast strooi ik een paar amandelen over het gerecht. Vooral voor de smaak trouwens. Maar ook hier haal je nog de nodige extra eiwitten uit.
In plaats van beluga-linzen kun je trouwens ook gewone linzen gebruiken. Ik vind zelf altijd beluga-linzen een lekkere bite hebben; ze zijn iets minder zacht dan gewone linzen. Maar gewone linzen uit blik werken net zo prima!
Tip: kies voor edamame-bonen uit de vriezer. Die bevatten meer vitamines dan edamame-bonen uit blik én ze zijn goedkoper en veel langer houdbaar dan edamame-bonen uit het koelschap.
Recept voor pittige noedels met harissa
Hoe je deze pittige noedels met harissa maakt? Fluitje van een cent! Snijd de groenten, mik alles in één wok- of hapjespan en roer dan de noedels er op het eind doorheen. De lange versie van het recept? Die vind je hieronder:

Pittige noedels met harissa, aubergine en tahin
Equipment
- Wokpan of hapjespan
Ingrediënten
- 300 gram voorgekookte udon-noedels (je kunt ook droge udon-noedels gebruiken en die apart koken – reken dan 75 gram p.p.)
- 1 ½ aubergine
- 1 rode paprika
- 100 gram edamame-bonen uit de vriezer
- 100 ml sojaroom
- 100 ml water
- 85 gram beluga-linzen of gewone linzen
- 3 el harissa
- 6 zongedroogde tomaten
- ½ rode ui
- 2 el rozijnen
- 1 el sojasaus
- 1 el tahin
- 1 el agavesiroop of ander zoetmiddel
- 1 el crispy chili-olie
- 1 tl komijn
- Sap van een ½ limoen
Optioneel:
- Sesampitjes
- Amandelen
Instructies
- Snijd de aubergine en de paprika in stukjes. Snipper daarnaast de ui en hak de zongedroogde tomaten in reepjes.
- Fruit de ui aan in olijfolie totdat deze glazig ziet. Voeg dan de aubergine en rode paprika toe en doe ook de crispy chili-olie, de sojasaus, het limoensap, de harissa, de tahin en de agavesiroop erbij. Roerbak zo'n 10 minuten op middelhoog vuur.
- Schenk dan de sojaroom en het water bij de groenten. Voeg ook de rozijnen, komijn en edamame-bonen toe. Roerbak nog eens 5 minuten.
- Roer dan de linzen en zongedroogde tomaten door de saus en schep nu de noedels door de pan.
- Haal de pan van het vuur zodra de aubergine en de noedels gaar zijn. Serveer de noedels met amandelen en sesampitjes.

Nog meer lekkere gerechten met noedels
Met of zonder pittig tintje, noedels zijn wat mij betreft altijd een goed idee. Hoe je ze nog meer lekker klaarmaakt? Dit zijn nog een paar heerlijke noedelrecepten waar ik zelf erg blij van wordt:
- Noedels met tofu en pindasaus
- Rijstnoedels met paddenstoelen en vega-kip
- Vegan pad thai met tofu
- Romige noedels met pindakaas en zoete aardappel
Wat is jouw favoriete gerecht met harissa?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Review vegan producten | Vegan Paturain, boomstammetjes, vanille-vla en meer
Als er iets is waar ik blij van word, dan zijn het wel de wandelingen door de supermarkt waarbij ik het ene na het andere nieuwe vegan product ontdek. Toen ik 19 jaar geleden vegetariër werd, was er nog niet veel meer dan één pak Alpro, een blok tofu of vegan hamburger te vinden. Tegenwoordig ligt de supermarkt vol met vegan alternatieven. En ik test ze maar al te graag! Zo ontdekte ik de afgelopen tijd mijn favoriete stokbroodsmeersel van vroeger (Paturain) in een vegan jasje, de ouderwetse boomstammetjes zonder dierlijke producten én een paar vegan kazen die voor de verandering eens echt goed te pruimen zijn. Tijd voor een review!
7 vooroordelen die ik als (vrouwelijke) ondernemer te horen krijg
“Wat leuk joh! Doe je er dan nog wat naast?”. Als ondernemer krijg ik soms de gekste vragen of verzoekjes naar mijn hoofd. Zeker niet van iedereen. Maar ik merk dat sommige buitenstaanders al snel hun vooroordelen klaar hebben als ik vertel dat ik ondernemer ben. Soms ook als ik vertel wat ik precies doe als tekstschrijver. Blijkbaar is het geen heel gebruikelijke manier om een belegde boterham te verdienen. En ben je ook nog jong en ook nog vrouw, dan komen er soms wat extra oordelen bij. Dit zijn 7 bijzondere reacties die ik weleens heb gekregen (naast de vele leuke reacties trouwens!).
12x Als je me echt zou kennen, zou je weten dat…
Het is alweer zeker 10 jaar geleden dat het prachtige programma 'Over de streep' op tv kwam. De vraag 'Als je me echt zou kennen, zou je weten dat...' was daar vaste prik. Ik keek altijd met een brok in mijn keel ter grootte van een tennisbal toe hoe mensen over de streep gingen. Vaker met dan zonder een tissue paraat. Zo mooi vond ik het om te zien dat mensen open waren. Over the good and the bad. Het voelt soms logisch om te denken dat jij de enige bent met iets, terwijl er bijna altijd - zelfs in je eigen omgeving - mensen rondlopen die een stukje in je verhaal herkennen. Alleen al daarom vind ik het mooi om soms - vooral privé en nu ook hier in dit stukje web - een inkijkje te geven in wat je niet altijd ziet.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…