Iedereen heeft wel een paar rijstklassiekers om regelmatig op tafel te zetten. Nasi is daarvan vast de bekendste. Maar soms vind ik het leuk om mezelf uit te dagen tot een net-even-anders-rijstgerecht. Zoals bij deze pittige rijst met harissa. Als je harissa lekker vindt, dan kun je de mix van rijst gebakken in harissa vast en zeker waarderen. Je maakt deze pittige rijst met lekker veel groenten, een licht-spicy harissa-smaak, knapperige vegan kipstukjes en een vleugje mediterraanse smaken tussendoor. Benieuwd geworden? Maak de rijst zelf met dit recept.
Pittige rijst met harissa en veel groenten
Harissa is de mediterraanse variatie op sambal. Een tikkeltje pittig en vooral lekker kruidig dus! Wij hebben dan ook bijna altijd wel een potje milde harissa van Souq in de koelkast staan. Vaak maak ik er harissa-tofu of pasta harissa mee. Maar je kunt dit goedje ook heel goed gebruiken voor pittige rijst. Als je een saus maakt met veel harissa en daar vervolgens de rijst doorheen roert, smaakt het hele gerecht op en top naar harissa. Een smakenfeest op je bord!
Deze pittige rijst met harissa is dus een heerlijk wokgerecht waarbij je eerst groente en vegan kipstukjes in een sausje met onder andere harissa en gedroogde kruiden wokt. De rijst kook je apart en roer je op het laatste moment door het harissa-mengsel heen. De rijst kleurt dan vrolijk rood mee en elke hap smaakt naar de heerlijke smaakmakers bij dit gerecht.

Zo geef je de pittige rijst een mediterraans tintje
Omdat harissa een mediterraanse smaakmaker is, heb ik deze pittige rijst helemaal in een mediterraans sfeertje gestoken. Bij dit gerecht gebruik je daarom lekker veel mediterraanse kruiden, zoals gember, komijn en kaneel. Daarnaast roer ik een flinke schep rozijnen door het gerecht. Dat vind ik zelf door het zoetige tintje een lekkere tegenhanger bij de licht pittige harissa. Daarnaast schep ik zongedroogde tomaatjes door de rijst. Ook een heel lekker ingrediënt dat meteen voor een goede bite zorgt.

Welke groenten gebruik je bij deze pittige rijst?
Bij mijn recepten hoef je je nooit zorgen te maken of je wel genoeg groenten binnenkrijgt. Ik ben zelf nogal fan van gerechten met veel groenten, dus ook in deze pittige rijst met harissa belandt een flinke schep groentjes. Voor deze pittige rijst heb je in ieder geval rode paprika, kleine tomaatjes en tomatenblokjes nodig. Daarnaast gebruik ik wortel en spinazie. Maar die laatste twee kun je ook vervangen door andere groenten die je hebt liggen. Denk aan paksoi, extra paprika, nog meer tomaatjes of eventueel stukjes courgette.
Kijk vooral wat jij nog in de groentela op voorraad hebt en pas het gerecht daarop aan. Zo geef je de pittige rijst met harissa helemaal de smaken die jij lekker vindt.

Recept pittige rijst met harissa
Wil je deze heerlijke pittige rijst met vegan kipstukjes zelf maken? Ontdek hieronder het recept waarmee je dit gerecht zelf binnen 25 minuten op tafel hebt staan:

Pittige rijst met harissa, paprika en vegan kipstukjes
Equipment
- Hapjespan of wokpan
- Kookpan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 150 gram basmati-rijst
- 160 gram vegan kipstukjes
- 1 rode paprika
- 10 kleine tomaatjes
- 100 gram tomatenblokjes uit blik
- 100 gram spinazie
- 5 zongedroogde tomaatjes
- ½ gele ui
- 3 el milde harissa
- 2 el rozijnen (geweld)
- 1 tl gember (uit een potje of vers gesneden)
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl crispy chili-olie (= optioneel, als je van extra pittig houdt)
Als garnering (optioneel):
- Pompoenpitten
- Peterselie
Instructies
- Snipper de ui en snijd de paprika in blokjes, de wortel in plakjes en de tomaatjes in kwarten.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Fruit de ui aan in een hapjespan met wat olijfolie. Voeg dan de gember, komijn, paprikapoeder, kaneel en crispy chili-olie toe en bak 1 minuut mee.
- Doe dan de wortel en paprika in de pan en roerbak ongeveer 5 minuten mee. Voeg vervolgens de tomaatjes, de tomatenblokjes en de spinazie toe en roerbak nog eens 5 minuten.
- Bak ondertussen de vegan kipstukjes in zo'n 3 minuten krokant in een koekenpan op hoog vuur.
- Roer dan de rozijnen en de harissa door het groentemengsel. Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en roer ook die erdoorheen.
- Giet de rijst af en meng de rijst met de groenten. Roer ook de vegan kipstukjes erdoorheen. Serveer met pompoenpitten en eventueel wat peterselie.

Nog meer heerlijke rijstrecepten
Rijstgerechten staan hier sowieso 2x per week op het menu. In alle soorten en maten. Naast deze pittige rijst met harissa, zijn dit nog een paar rijsttoppers die ik je kan aanraden:
- Tomatenrijst met zwarte bonen
- Kokosrijst met bimi en amandelen
- Rijst met tofu in een sticky sausje
- Vegan kip-kerrie met rijst en gebakken banaan
- Fried rice met ananas
Wat is jouw favoriete rijstrecept?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
7 niet zo goede gewoontes voor je eigen geluk
Gewoontes komen in alle soorten en maten. Eerder zette ik al 7 goede gewoontes op een rijtje om het leven (nóg) leuker te maken. Laten we vandaag eens naar het tegenovergestelde kijken. Oftewel de niet zo goede gewoontes, die je soms flink in de weg kunnen zitten. Juist stilstaan bij die gewoontes kan je namelijk helpen om er iets aan te doen en stappen te zetten waar je wél blij van wordt. In dit artikel zet ik 7 niet zo fijne gewoontes op een rijtje waar ik mezelf ook weleens schuldig aan maak. Gewoon omdat het tijd is om daar eens een stokje voor te steken!
Pure ontspanning | 14 fijne dingen die je direct kunt doen
Dingen doen zonder druk. Doe jij dat weleens? Oftewel: activiteiten die geen doel hebben en die je niet perfect (of ook maar goed) hoeft te doen. In een wereld waarin we massaal rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan, is het soms héél fijn om iets te doen waar geen "moeten" achter zit. Een activiteit waar je simpelweg blij van wordt, die je helpt te ontspannen en waarbij je even de doordenderende wereld om je heen vergeet. Wat zijn van die dingen die pure ontspanning geven? Dit zijn 18 simpele tips, waar geen sauna-jaarkaart, bubbelbad of andere luxe aan te pas komt.
Elke dag weekend: 10 tips voor een weekendgevoel
Het is weer maandag en een nieuwe week staat voor de deur. Toen ik nog op school zat, betekende dat altijd het startschot om af te tellen totdat het opnieuw weekend zou zijn. Inmiddels ben ik doordeweekse dagen gelukkig meer gaan waarderen. Helaas is het niet mogelijk om van de hele week een weekend te maken, maar je kunt wel proberen om elke dag dat weekendgevoel in stand te houden. Hoe doe je dat? Ik geef je 10 tips om het weekend nog net een paar dagen te verlengen (of eerder te laten beginnen).
Ik ben benieuwd wat jij vindt…