Barcelona15 4

Een pleidooi voor complimenten (ook ná Complimentendag!)

 • 2 maart 2018
 • 31 Reacties

Gisteren, op 1 maart, was het Nationale Complimentendag. Dat is natuurlijk de perfecte gelegenheid om een ander een veer in de kont te steken, maar eigenlijk is iedere dag daar goed voor. Of het nu 1 of 2 maart is of 10 mei of desnoods Eerste Kerstdag, een compliment is nooit verkeerd. Een compliment kost je niets, maar het kan een grote glimlach opleveren. Op het gezicht van een ander én op dat van jou. Daarom in dit artikel een pleidooi voor mezelf en voor anderen om meer complimenten uit te delen. Niet alleen op Complimentendag, maar gewoon wanneer dat goed voelt!

kracht van een compliment geven

1001 complimenten

Complimenten zijn er in alle soorten en maten. Je kunt je buurvrouw complimenteren met haar tuin, je collega een compliment geven over haar outfit of je vader complimenteren met zijn zelfgekookte maaltijd als alternatief voor afhaalpizza. Je kunt iemand complimenteren met een bepaalde eigenschap, met zijn uiterlijk, met een grote prestatie of gewoon met iets heel kleins. Je kunt iemand een complimentje appen, mailen, persoonlijk geven of desnoods op een briefje schrijven en dat in iemands broodtrommel verstoppen. Hoe dan ook, ieder compliment is een manier om iemand een positieve boost te geven. En om een ander daarmee een fijn gevoel te bezorgen.

De kracht van een compliment

Mensen vinden het over het algemeen fijn om waardering te krijgen of om te weten dat ze iets goed doen of er leuk uitzien. Een compliment kan mensen iets meer zelfvertrouwen of een kleine motivatieboost geven. Juist wanneer je bijvoorbeeld een lastige tijd doormaakt, kan het fijn zijn om te horen dat andere mensen dat knap van je vinden. Maar ook een klein compliment zonder directe aanleiding kan een mens goed doen. Complimenteer iemand eens met zijn oneindige positiviteit, zijn doorzettingsvermogen, zijn creatieve ideeën of desnoods met de denderende woordgrappen die een persoon keer op keer weet te verzinnen.

Geef eens een compliment aan een vreemde

Ook complimentjes uitdelen aan vreemden is absoluut geen slecht idee. Laatst zat ik in de bus toen iemand op de buschauffeur afstapte om haar te complimenteren met haar rijstijl. De buschauffeur zat direct nóg vrolijker achter het stuur. Minstens zo blij verrast was ik toen ik onlangs door een vreemde in het bushokje werd aangesproken op mijn laarzen. “Wat heb jij een mooie laarzen aan!”. Ik glimlachte van oor tot oor en was vastbesloten dit ook eens bij een ander te doen. Het is misschien wat onwennig om iemand die je niet kent een compliment te geven. Maar juist daarmee kun je een ander een positieve verrassing bezorgen.

Kleine moeite, groot plezier

Een compliment bestaat vaak alleen uit een paar woorden, maar soms is het effect groots. Zelf merk ik dat zelfs een vrij oppervlakkig compliment over bijvoorbeeld mijn schoenen me al vrolijk kan maken. Ik paradeer toch een stuk zelfverzekerder rond op mijn pumps wanneer ik weet dat ik niet de enige ben die ze mooi vindt. Ook zo’n klein compliment tovert dus al een glimlach op mijn gezicht. Een ander staat even op een positieve manier bij jou stil en dat is fijn. Ook is het mede door de complimentjes die ik over mijn werk krijg dat ik met plezier naar kantoor ga. En wanneer ik een compliment krijg over een blogartikel motiveert dat me des te meer om met net zo veel plezier daarna een nieuw artikel te schrijven.

Dus… deel eens een compliment uit!

Daarom nodig ik je uit om eens iets vaker complimentjes uit te delen. En ja, dat geldt ook voor mij! Vind je het bewonderenswaardig hoe iemand volhoudt in een moeilijke tijd? Laat het diegene weten! Vind je dat een vreemde een geweldige jas draagt? Zeg het! Heb je een moeder die geweldig kookt? Een vriend die je precies op het juiste moment weet op te peppen? Of heeft je broertje een stoere stap gezet door naar de andere kant van het land te verhuizen (true story!)? Aarzel dan niet en deel een compliment uit. Wie weet maak je zo de dag van de ander een beetje mooier. En daarmee indirect ook jouw eigen dag.

En heb je een paar complimenten uitgedeeld? Vergeet dan vooral niet jezelf ook een welverdiend schouderklopje te geven voor iets wat JIJ goed doet.

Wat is het laatste compliment dat jij hebt uitgedeeld?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 2 maart 2018 op 6:16 am - Beantwoord

  Een compliment kan en mag elke dag. Ik vind sowieso dat we allemaal wel eens meer complimenten mogen uitdelen

 2. Darina 2 maart 2018 op 7:05 am - Beantwoord

  Ik geef graag complimentjes en ik krijg ze ook wel. Het is een mooie blijk van waardering.

 3. Maaike 2 maart 2018 op 7:59 am - Beantwoord

  Ik hou ook heel erg van de kleine onverwachte complimenten. Klein maar fijn!

 4. Sylvia - alovelyadventure 2 maart 2018 op 8:19 am - Beantwoord

  Ik geef regelmatig complimentjes aan mensen. Bekende en onbekende. Zoals bijv. Wat een mooie jurk, schoenen heb je aan of wat zit je haar leuk. Kleine moeite maakt een groot verschil. Zelf complimentjes ontvangen vind ik best moeilijk. Raar eigenlijk hé. Als iemand zegt dat ik bijv een leuke broek aan heb. Dan begin ik heel stom met oh ja.. die heb ik voor zoveel gekocht bij.. terwijl ik ook gewoon kan zeggen oh lief, dankjewel?

  • Romy 2 maart 2018 op 7:18 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je regelmatig complimentjes uitdeelt! Het is maar iets kleins, maar het kan wel zo fijn zijn om te ontvangen.
   Complimentjes ontvangen vind ik zelf trouwens ook wel iets lastiger. Ik heb zelf ook wel eens de neiging om een complimentje dan weg te wuiven, terwijl je eigenlijk net zo goed gewoon kunt bedanken. Vaak realiseer ik mezelf dat dan pas naderhand, haha.

 5. Anna 2 maart 2018 op 9:05 am - Beantwoord

  Een compliment vind ik altijd fijn om te geven. Het stralende gezicht dat je aanstaart “oh oh, bedankt!”. Op dat soort momenten zie je hoe mensen echt zijn. Een mooie blogpost Romy! Liefs

  • Romy 2 maart 2018 op 7:20 pm - Beantwoord

   De reactie op een compliment is inderdaad precies wat het zo bijzonder maakt. Wat mooi dat jij ook regelmatig complimentjes uitdeelt 🙂

 6. Loes 2 maart 2018 op 9:38 am - Beantwoord

  Preach! Helemaal mee eens. Complimenten kunnen echt iemands dag helemaal opfleuren. Ik vind complimenten geven aan vreemden altijd wel spannend, maar ik doe het wel eens tegen een klant op mijn werk, dan is de drempel iets minder groot!

  • Romy 2 maart 2018 op 7:23 pm - Beantwoord

   Complimentjes aan vreemden geven is inderdaad nog wel een beetje spannend soms, maar aan de andere kant levert het vaak zulke leuke en fijne reacties op 🙂
   Wat mooi dat je soms een compliment geeft aan een klant! Ik kan me voorstellen dat dat het net iets makkelijker maakt om een compliment te geven.

 7. Smurfigeknutselfan 2 maart 2018 op 10:34 am - Beantwoord

  Klopt een compliment kun je iedere dag geven en dat die ik ook geregeld. Dit kan een reactie op een leuke blogpost of video, maar ook bv op straat als iem iets leuk aan heeft bv. Het wordt altijd welgewaardeerd.zelf krijg ik ook wel eens een onverwachte compliment, dit is altijd leuk. Maar iem gewoon een leuk kaartje sturen als compliment is ook leuk om te sturen. Dit doen de mensen veel te weinig. Leuk dat je dit even onder de aandacht bracht en ik hoop dat hierdoor sommige dit ook echt vaker gaan doen. Het geeft jezelf ook veel voldoening.???

  • Romy 2 maart 2018 op 7:24 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je fijne reactie en nogmaals voor jouw fijne compliment gisteren 🙂 Daar kreeg ik dan weer een glimlach van op mijn gezicht. Een kaartje naar iemand sturen is inderdaad ook een fijne manier om complimenten uit te delen. Dat maakt een compliment misschien nog net iets leuker om te ontvangen.

 8. Kaylin 2 maart 2018 op 10:43 am - Beantwoord

  Ik heb gisteren op complimentendag drie vriendinnen een berichtje gestuurd. Hun reactie was zo leuk. Werkt echt motiverend om dat eens vaker te doen.

 9. Annika 2 maart 2018 op 11:55 am - Beantwoord

  Dan begin ik hier: Ik vind het ontzettend knap van je, dat het je elke dag weer lukt om leuke content online te zetten. Ik lees je blog graag!

  • Romy 2 maart 2018 op 7:25 pm - Beantwoord

   Wat een mooi en lief gebaar! Ik kan me voorstellen dat ze daar blij verrast door waren 🙂

  • Romy 2 maart 2018 op 7:25 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een mooi en lief compliment! Dankjewel! 🙂

 10. Mei Qi 2 maart 2018 op 12:12 pm - Beantwoord

  Ah wat een mooie post! En een onverwachte compliment is zo leuk om te krijgen, maar ook om te geven 🙂

 11. Haydée 2 maart 2018 op 12:14 pm - Beantwoord

  Zeker waar, complimenten zouden we vaker mogen uitdelen! Aan vreemden complimenten geven durf ik niet zo goed… gek eigenlijk hé? Wat kan je nu verkeerd doen door iemand een compliment te geven? Binnenkort toch maar eens proberen! 🙂

  • Romy 2 maart 2018 op 7:26 pm - Beantwoord

   Precies! Ik vind het zelf ook nog wel een drempeltje, hoor, om complimenten te geven aan vreemden. Maar door het compliment over mijn laarzen laatst merkte ik dat zo’n compliment eigenlijk vooral een leuke verrassing is om te ontvangen in plaats van iets vreemds. Nu ben ik vastbesloten om het toch echt iets vaker te doen 🙂

 12. Linda 2 maart 2018 op 12:57 pm - Beantwoord

  Ik vind het mooi hoe je hier aandacht aan besteed. En ik vind ook echt oprecht dat mensen wat vaker een complimentje mogen geven, het is zoiets simpels met een groots resultaat. Veel mensen zijn teveel bezig met zelf ergens de beste in zijn, of te onzeker om complimenten te geven. Maar ik ben er zeker van overtuigd dat iedereen ervan zal groeien, de ontvanger en de zender!

  • Romy 2 maart 2018 op 7:29 pm - Beantwoord

   Wat een mooie reactie en ik ben het helemaal met je eens. Het zou inderdaad zo mooi zijn als mensen iets vaker complimenten geven. Zeker nu mensen vaak met zichzelf bezig zijn, zou het zo mooi zijn als we elkaar regelmatig iets liefs en positiefs zeggen ♥

 13. Manon 2 maart 2018 op 2:23 pm - Beantwoord

  Ik doe dit al regelmatig, want met iets heel kleins kan je een mens al intens blij maken. Het hoeft maar een klein complimentje te zijn

 14. Anna 2 maart 2018 op 4:03 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Ik wist helemaal niet dat het gisteren nationale complimentendag was, haha, daar gaat al iets mis ;-). Ik vind het ook altijd erg bijzonder om complimentjes van vreemden te krijgen, dat zou ik ook zeker eens wat vaker mogen doen.

  • Romy 2 maart 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

   Haha, je kunt ook niet alle speciale dagen kennen die er bestaan 😉 En gelukkig bestaan er ook buiten Complimentendag om genoeg mooie momenten om een complimentje uit te delen 🙂

 15. Saskia 2 maart 2018 op 4:32 pm - Beantwoord

  Ik was jarig op complimentendag 😉

  Dagelijks probeer ik een compliment te geven: op werk aan collega’s, aan kinderen, aan ouders die door lastige periode gaan, vrienden, familie, aan M. Een compliment is zo belangrijk, ook goed om er bewust bij stil te staan. Een compliment kan veel doen met een mens.

  • Romy 2 maart 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je net op die dag jarig bent! Ik vind 1 maart sowieso een mooie datum. Het voelt een beetje als de eerste dag van de lente of zoiets (ook al was dat qua weer niet echt zo gisteren ;)).
   Wat goed trouwens dat je regelmatig complimenten geeft en daar zo bewust mee bezig bent. Dat kan echt een mooie opvrolijker zijn voor mensen.

 16. Nesrin 2 maart 2018 op 5:24 pm - Beantwoord

  Ik ben niet zuinig als het om complimenten geven gaat maar ik incasseer ze wel altijd met veel moeite hoor 😉

  • Romy 2 maart 2018 op 7:34 pm - Beantwoord

   Haha, complimentjes ontvangen blijft ook wel echt een grotere uitdaging dan complimentjes uitdelen 😉

 17. HIlde 5 maart 2018 op 8:45 am - Beantwoord

  Het verbaast me nog steeds, hoe verrast mensen zijn als ik ze een complimentje geef. Alsof ze denken dat daar iets achter zit zo lijkt het wel soms. Ben dus zeker voorstander voor dit pleidooi 🙂 en niet (alleen) op complimentendag maar gewoon spontaan.

  • Romy 5 maart 2018 op 9:15 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat mensen soms zelfs vreemd opkijken van een complimentje van een vreemde. Complimentjes, zeker van vreemden, komen immers niet zo veel voor meer tegenwoordig. Ik vind het alleen maar mooi dat jij ze wel nog regelmatig uitdeelt 🙂 Lang leve de complimentjes en het fijne gevoel dat ze teweeg kunnen brengen!

 18. Nikita 5 maart 2018 op 6:05 pm - Beantwoord

  Ik vind complimenten geven leuk en als ik er mensen blij mee maak dan doet dat iets met mij. Complimenten geven is zo belangrijk! Vorige week was het complimentenweek bij ons op school ook. Maar complimenten aanvaarden en geloven, dat is een ander werk. Meestal reageer ik erop met ‘Ja maar…’. Nergens voor nodig!

  • Romy 5 maart 2018 op 9:39 pm - Beantwoord

   Wat een prachtig idee, die complimentenweek! Mooi om er op die manier bij stil te staan. Maar inderdaad, complimenten accepteren en geloven dat ze echt waar zijn, is soms nog iets meer een uitdaging.

Recente blogs

12 kleurrijke bestemmingen in Europa op mijn bucketlist

8 september 2018|Op reis|

Zin in een kleurrijke bestemming op vakantie? Ik wel! Op vakantie heb ik een zwak voor bestemmingen waar je nog net niet wordt verblind door de vele knalkleuren. Ik heb al een paar prachtige kleurrijke bestemmingen in Europa mogen bewonderen. Maar daarnaast heb ik ook nog een flinke bucketlist met kleurrijke oorden op ons continent die mij meer dan de moeite waard lijken. Zin in een kleurrijke reis? Ik zet 12 kleurrijke bestemmingen in Europa op een rij: 6 die ik al heb bezocht en 6 die ik graag nog eens wil bewonderen.

Gezonde ontbijttaart met pompoen, banaan & pecannoten

11 juni 2021|Recepten|

Taart eten als ontbijt? Dat laat ik me geen twee keer zeggen. Als dat taartje dan ook nog eens niet 5 scheppen suiker bevat en wél fruit en groente, dan kun je me er al helemaal voor wakker maken. Nu had ik toevallig nog een pompoen, een rijpe banaan en een ei liggen. Leek me een goede reden om mezelf op een taartontbijt te trakteren. En door gebleken succes, vond ik deze gezonde ontbijttaart ook nog een receptblog waard. Lees hieronder hoe je voor jezelf dit feestontbijt maakt.

Wat ik meeneem en achterlaat uit 2018?

27 december 2018|Persoonlijk, Outfits|

Zijn jullie mijn terugblikken al zat? Hopelijk niet! Ik heb er namelijk weer een voor je in petto. Onlangs ontving ik een geweldig mooie rugzak van Gaston Luga. Die rugzak inspireerde me om eens na te denken wat ik aan het einde van 2018 in mijn rugzak mee wil nemen naar volgend jaar en wat ik juist graag achterlaat in het afgelopen jaar. Dan heb ik het over wijze lessen en keuzes die ik graag vasthoud, maar ook over een aantal onhandige eigenschappen of trekjes die ik juist graag met een vuurpijl de lucht in schiet bij het inluiden van 2019. Welke dat zijn, lees je in dit artikel. En natuurlijk laat ik je ook graag mijn nieuwe rugzak zien!