Kun je je mijn lijstje met plannen voor de zomer nog herinneren? Of nou ja, lijstje? Zeg maar gerust een flinke waslijst met plannen. Om er maar een paar te noemen: ik wilde een dag naar Duitsland, een bezoekje brengen aan Nijmegen, minimaal 4 challenges aangaan, minstens 5 boeken lezen én mijn hele kamer uitmesten. Vol goede moed begon ik in juni met afvinken, maar al snel kwam ik terug van mijn ambitieuze lijstje. Een kleine plottwist dus! In dit artikel blik ik namelijk terug op een zomer waarin ik, juist zonder uitgestippeld plan, écht kon genieten.

te lange lijst met doelen voor de zomer

Het moest anders! 

Zlef richt ik mijn leven graag in met ideeënlijstjes en schema’s. Toch is het, zeker voor een controlfreak als ik, goed om een plan soms even te laten voor wat het is. Het leven is immers niet te plannen, maar ook een seizoen uit je leven kun je niet van tevoren volledig uitdenken. Als ik met mijn rode pen vinkjes zou moeten zetten achter de zomerplannen die ik heb gerealiseerd van mijn lijstje, dan zou mijn innerlijke criticus me namelijk streng toespreken. Ja, ik ging naar de IJhallen, ik poseerde met blote benen voor de camera en ik kocht een mooie tas van mijn eerste salaris (#geluksmoment!). Maar er zijn ook heel wat leuke plannen van het lijstje die ik liet voor wat ze waren. Simpelweg omdat ik dit lijstje pas helemaal had kunnen waarmaken als ik elk vrije uurtje bezig was geweest met leuke plannen bijna plichtmatig uitvoeren. Dat moest anders!

Hallo, spontaniteit!

Na een paar weken drong het tot me door dat genieten niet altijd betekent om lange lijstjes met plannen af te werken. Zomerse plannen zijn er ter inspiratie, om ze eventueel door te schuiven naar volgend jaar en om vooral geen deadline (‘het einde van de zomer’) aan te koppelen. Daarom besloot ik mijn blognaam Vaker Vrolijk eer aan te doen. Genieten, vrolijk zijn en met beide benen in het leven staan doe je namelijk niet door jezelf een waslijst met leuke dingen op te leggen of door van leuke plannen een soort verplichting te maken. Genieten doe je door in het moment te leven, door ‘ja’ te zeggen als een vriendin je vraagt om die avond iets leuks te doen of door spontaan een dagje alleen naar Amsterdam te gaan, gewoon omdat dat is waar je plotseling zin in hebt.

Leven in het nu

Het leven is geen race tegen de klok of een gevecht met dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse takenlijsten. Het is de kunst om het allermooiste te maken van wat er NU op je pad komt. Dat doe je juist door soms af te wijken van het pad dat jij alvast had uitgestippeld of door je plannen te verschuiven naar de langere termijn. Genieten gaat om spontaan een kop thee drinken, je to do list laten voor wat hij is om series te gaan kijken of laat in je bed kruipen na een wel héél lange avond bijkletsen met een vriendin. Genieten betekent ook boeken lezen op het moment dat jij dat wilt, een challenge doen als jij daar zin in hebt of iets leuks kopen omdat je er spontaan tegenaan loopt.

En zo genoot ik van mijn zomer!

Juist door mijn plannenlijst los te laten, ging ik dingen doen die ik anders niet snel had gedaan. Zo vond ik de IJhallen zo leuk dat ik er in augustus nog een tweede kaar naartoe ging, hing ik in mijn eentje de toerist uit in Amsterdam en ging ik na jaren eindelijk naar de Roodharigendag. Ik waaide uit op het strand, ging ongepland een weekend naar Texel en las een ander boek dan dat ik op mijn lijstje had staan. Kortom, lijstjes zijn soms fijn als houvast en ook plannen kunnen je zeker op weg helpen, maar durf soms af te wijken van wat je van plan was. Vergeet niet om je heen te kijken, te genieten van het nu en soms op geniale ingevingen te vertrouwen. Het onverwachte is te mooi om altijd aan strakke schema’s vast te houden ♥

Vind jij het ook fijn om spontane dingen te ondernemen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 14 september 2017 op 7:02 am - Beantwoord

  Ik heb mijn plannen ook laten varen en gewoon gedaan waar ik zin in had. Soms is dat echt helemaal prima.

  En zo te lezen heb je hele leuke dingen gedaan.

  • Romy 14 september 2017 op 9:35 pm - Beantwoord

   Wat goed dat jij ook juist een paar leuke, spontane dingen hebt gedaan deze zomer! Ik heb inderdaad echt genoten van dit seizoen, juist door niet alleen maar lijstjes af te werken 🙂

 2. Darina 14 september 2017 op 7:23 am - Beantwoord

  De laatste tijd laat ik juist meer mijn lijstjes varen. Ik voel me daar zoveel beter bij. …geniet veel meer en krijg eigenlijk nog meer voor elkaar.

 3. Yvonne 14 september 2017 op 7:30 am - Beantwoord

  De kracht van lijstjes is ook wel dat je ze realistisch houdt 🙂 Ik ben er ook achter gekomen dat ik een stuk minder verschillende dingen van mezelf moet eisen. Werkt veel beter! Je hebt alsnog een hele lijst van leuks gedaan deze zomer 🙂

 4. Shirley 14 september 2017 op 7:41 am - Beantwoord

  Een mooi inzicht. Het doel van je lijst was waarachijnlijk indirect om een leuke zomer te hebben en het klinkt alsof dat sowieso gelukt is. De andere dingen op je lijst, zullen er ooit nog wel van komen.

 5. Sylvia - alovelyadventure 14 september 2017 op 7:41 am - Beantwoord

  Ik vind het heel leuk om iets spontaans te doen. Aan de andere kant vind ik het ook wel fijn om een lijstje achter de hand te houden. Zoals bijvoorbeeld mijn to do list. Er staat heel veel op en hoeft echt niet allemaal gelijk afgevinkt te worden. Het zorgt er wel voor dat ik niet iedere avond op de bank met er zak chips tv ga kijken haha

  • Romy 14 september 2017 op 10:00 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je daar zo bewust mee bezig bent en juist zonder de lijstjes veel meer kunt genieten 🙂

  • Romy 14 september 2017 op 10:01 pm - Beantwoord

   Ja, zeker weten, ik heb heel veel leuke dingen gedaan deze zomer 🙂 Voor de herfst wil ik dit keer ook een iets realistischer lijstje gaan opstellen, waar ik meer mijn eigen invulling aan kan geven. Wel zo fijn om op die manier genoeg ruimte over te houden voor wat spontane leuke ideeën 🙂

  • Romy 14 september 2017 op 10:02 pm - Beantwoord

   Klopt helemaal! Het lijstje was bedoeld om veel leuke dingen te doen deze zomer, maar na een tijdje voelde het meer als een verplichting om al die dingen waar te maken. Juist door dat iets losser te laten, heb ik uiteindelijk een heerlijke zomer gehad 🙂

  • Romy 14 september 2017 op 10:04 pm - Beantwoord

   Die to do list zou ik inderdaad ook onmogelijk zonder kunnen. Het is fijn om ongeveer te weten waar je aan toe bent. Ik heb alleen gemerkt dat zo’n lijstje met leuke dingen om af te vinken voor mij iets minder goed werkt. Ik ga er dan een beetje hetzelfde mee om als met mijn to do list: zo snel mogelijk zoveel mogelijk afvinken 😉 En dan verlies ik mijn plezier een beetje. Daarom ben ik blij dat het uiteindelijk lukte om dat lijstje een beetje los te laten 🙂

 6. Josephine 14 september 2017 op 7:58 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk; Fijn dat je op deze manier van de zomer hebt kunnen genieten en deze nieuwe kant van jezelf hebt kunnen ontdekken. Ik herken wel wat je zegt: ik hou erg van lijstjes, maar kan ook zeker genieten van spontane leuke plannen.

 7. evelien 14 september 2017 op 8:25 am - Beantwoord

  Wat goed dat je het lijstje hebt losgelaten, dan ga je ook zoveel andere leuke dingen doen!
  Wat leuk dat je in je eentje toerist bent geweest in Amsterdam, zo fijn is dat <3
  Liefs,
  Evelien

 8. Loes 14 september 2017 op 8:46 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk, niet alles valt te plannen en juist de spontane momentjes zijn zo fijn! Ik heb ook heel erg genoten van de spontane gezellige avonden die ik gehad heb deze zomer.

 9. Sofie 14 september 2017 op 9:04 am - Beantwoord

  Jaaa, wat leuk. Ik ben ook wel een lijstjesmens, maar laat ze evengoed soms helemaal links liggen. Op sommige momenten kan ik dat beter dan op andere 😉

  • Romy 14 september 2017 op 10:05 pm - Beantwoord

   Haha, een lijstjesmens ben en blijf je volgens mij 😉 Helemaal zonder lijstjes zou ik ook niet snel kunnen, maar het is alleen al fijn om soms gewoon iets te plannen wat een keer niet op je lijstje staat.

 10. Jorinde 14 september 2017 op 9:23 am - Beantwoord

  Mooi omschreven, je hebt helemaal gelijk wat dat betreft! Zodra je het loslaat en durft te genieten zijn spontane momentjes zo fijn! Ik vind spontane plannen vaak het leukste omdat ze zo onverwacht komen. 🙂

 11. Susan 14 september 2017 op 9:24 am - Beantwoord

  De laatste tijd doe ik steeds meer spontane dingen, super leuk!

 12. Madelon 14 september 2017 op 9:56 am - Beantwoord

  Wat een fijn inzicht en leuk dat je zo genoten hebt van je zomer!

 13. Hermien - KouweKleren 14 september 2017 op 10:24 am - Beantwoord

  Wijze woorden! Ik word net als jij altijd vrolijk van plannen smeden, maar er moet altijd ruimte blijven voor spontaniteit. Anders hol je blindelings langs de leukste dingen in het leven.

 14. Loes | Gewoon iets met Loes 14 september 2017 op 10:32 am - Beantwoord

  Yes, spontane dingen zijn ook fijn om te doen! Ik hou overigens ook van lijstjes hoor. Dat houdt het wat rustiger in je hoofd, zeg maar. Maar ik ben niet zo van de strakke planning (er zitten me vaak te weinig uren in een dag haha). Goed dat jij een beetje een middenweg hebt gevonden in hoe je er mee om gaat. En misschien levert alles wat je niet hebt gedaan wel inspiratie op voor een fijne zomerse dag waarop je je verveelt in 2018.

 15. Simone 14 september 2017 op 10:43 am - Beantwoord

  Klinkt als een heerlijke zomer als ik het zo lees! Helaas zit ik met vakanties vaak een beetje vast aan bepaalde plannen omdat mijn vriend marinier is en we niet vaak samen thuis zijn. Toch proberen om vaker iets spontaans te doen en mijn to-do lists los te laten!

 16. Liese 14 september 2017 op 10:48 am - Beantwoord

  Mooie plottwist! Doelen en plannen hebben zeker hun nut, maar er zit soms iets absurd aan gekoppeld. Waarom moeten het bv precies vijf boeken zijn? Plannen loslaten betekent onzekerheid, maar ook oog krijgen voor alles naast de geijkte paden!

  • Romy 14 september 2017 op 10:07 pm - Beantwoord

   Wat zeg je dat mooi! Als je alles al hebt uitgestippeld en geen ruimte meer over hebt voor leuke spontane dingen, verlies je inderdaad bijna de allerfijnste momenten uit het oog.

  • Romy 14 september 2017 op 10:08 pm - Beantwoord

   Het klinkt alsof jij ook een goede balans hebt gevonden tussen plannen maken en ruimte overhouden voor spontane dingen. Ik ben ook blij dat ik daar steeds iets meer een middenweg in vind. En inderdaad, alle plannen die ik nog heb, kan ik altijd nog in 2018, 2019 en 2010 realiseren 😉

  • Romy 14 september 2017 op 10:09 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het met een baan als marinier niet makkelijk is om allerlei plannen te maken in de vakantie. Fijn dat jullie toch af en toe iets leuks spontaans ondernemen 🙂

  • Romy 14 september 2017 op 10:10 pm - Beantwoord

   Heel mooi gezegd! Vooral die vijf boeken was inderdaad bijna iets absurds. Toen ik plotseling besloot een ander boek te lezen dat niet eens op mijn ‘lijstje’ stond, voelde ik me bijna schuldig 😉 Terwijl dat plan juist bedoeld was om weer eens te genieten van een boek lezen! Ik ben blij dat ik dat uiteindelijk toch maar heb gedaan.

 17. Sam - singlereadytomingle 14 september 2017 op 12:16 pm - Beantwoord

  Ik herken mezelf hier zo erg in! Zeker sinds ik ga werken, wil ik echt het meeste uit mijn vakantiedagen en verlof halen. Ik plan die dan helemaal vol, terwijl ik er ook echt van kan genieten om af en toe rustig in de zon een boek te lezen 🙂 Maar goed, wel veel leuke herinneringen om op terug te kijken op die manier!

  • Romy 14 september 2017 op 10:12 pm - Beantwoord

   Precies wat je zegt inderdaad! Zeker nu ik fulltime werk, voelt het in het weekend soms als een uitdaging om zoveel mogelijk (leuke) dingen achter elkaar gedaan te krijgen. En dat terwijl na een drukke werkweek even rustig aan doen en een boek lezen dan misschien juist is waar je behoefte aan hebt.

 18. Anna 14 september 2017 op 1:02 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel, zo herkenbaar ook! Vaak heb ik in de zomer een hele lijst met dingen die ik nog moet doen, zoals opruimen en nog meer dingen die je eigenlijk liever niet doet haha. Maar ook de leuke dingen schreef ik op, en dat is eigenlijk best wel gek, dat je vrij bent en dat je al die dingen ‘moet’ doen van jezelf… Just go with the flow!

 19. Lies 14 september 2017 op 1:05 pm - Beantwoord

  Zeker in de vakantie vind ik het leuk om spontaan te kunnen doen. Zo boekte ik eind augustus nog snel een weekendje zee omdat ze mooi weer voorspelden. En sommige dingen waren uiteraard ook op voorhand gepland, maar dat gaf een goeie afwisseling.

 20. Annika 14 september 2017 op 4:00 pm - Beantwoord

  Heerlijk toch, dat je zo een fijne vakantie hebt gehad. De last minute beslissingen blijken hier vaak de leukste te zijn.

 21. Melissa 14 september 2017 op 5:17 pm - Beantwoord

  Ook al heb je niet je hele lijstje af kunnen vinken, ik denk dat je genoten hebt! En ik denk ook dat ik namens al jouw lezers spreek als ik zeg dat wij meegenoten hebben, want ik vind het super leuk dat je zo veel aan ons laat zien!

 22. Anne - Ditisanne 14 september 2017 op 5:48 pm - Beantwoord

  Herkenbaar! En wat gaaf dat je naar de Roodharigendag geweest bent, superstoer!
  Ik heb voor mijn gevoel de zomer even gemist maar goed, heb nu ook wel zin in de herfst. De zomerplannen blijven dus gewoon nog een jaartje in de kast!

  • Romy 14 september 2017 op 10:13 pm - Beantwoord

   Gek is dat inderdaad, hè, dat je van leuke dingen eigenlijk een verplichting gaat maken?! Ik moest er achteraf ook wel een beetje om lachen. Volgende keer pak ik het gewoon wat spontaner aan zonder hele lijsten met wilde plannen 😉

  • Romy 14 september 2017 op 10:14 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je voor jezelf een goede balans hebt gevonden tussen spontane dingen en geplande uitjes. Ik kan me voorstellen dat zo’n ‘impulsief’ weekendje naar de zee heerlijk kan zijn ter afwisseling 🙂

  • Romy 14 september 2017 op 10:14 pm - Beantwoord

   Wat superlief dat je dat zegt! <3 Dankjewel voor je leuke reactie! En ik heb zeker genoten van de zomer 🙂

  • Romy 14 september 2017 op 10:15 pm - Beantwoord

   Haha, het zomerse weer liet inderdaad wel een beetje te wensen over dit jaar, dus ik kan me voorstellen dat het voelt alsof de zomer niet écht langs is geweest. Hopelijk is het Nederlandse zonnetje er volgend jaar weer bij en kun je dan wel al je zomerplannen waarmaken 🙂

 23. Nikita 14 september 2017 op 7:04 pm - Beantwoord

  Herkenbaar! Ben een controlfreak en iemand die echt graag alles in handen heeft. Alleen heb ik inmiddels al geleerd dat het leven daar meestal anders over denkt. Ik heb hele leuke momenten gehad die gepland waren, maar ook de ongeplande. Zo vroeg mijn zusje op een avond om bij een koel nazonnetje een ijsje te eten op de dijk en daarna zijn we met de voeten in de zee geweest. En dat was net een van de momenten die ik zeker ga onthouden aan mijn zomer. Het was echt fijn, zusje-momentje en de zon en de zon die onderging. Want ja, aan de dijk en zee zie je dat natuurlijk allemaal gebeuren en het was prachtig. Weet je, de mens kan mooie dingen maken maar de natuur overtreft werkelijk alles. En trouwens, bij je blogpost moest ik denken aan een quote: ‘The best moments in life are unplanned’. En jij bewijst maar weer eens dat dat waar is!

  • Romy 14 september 2017 op 10:17 pm - Beantwoord

   Wat een mooie quote! Die is inderdaad helemaal van toepassing 🙂 Wat fijn dat jij ook van dit soort mooie, ongeplande momenten hebt genoten. Dat moment met je zusje klinkt heel bijzonder. Echt zo’n moment om te koesteren, juist doordat het niet van tevoren helemaal uitgedacht was en alles gewoon ongepland helemaal perfect bleek te zijn 🙂

 24. Oui Nathalie 14 september 2017 op 7:27 pm - Beantwoord

  Ik vind je plannen van de afgelopen zomer heel mooi en inderdaad, soms is het ook niet te plannen.
  Plannen kan wel eens fijn zijn maar ook in sommige momenten niet om juist wat meer rust te ervaren.
  Leuk dat je naar de roodharige dag bent geweest! Nooit geweten dat dat bestond!
  Liefs, Nathalie

 25. Irene 14 september 2017 op 7:42 pm - Beantwoord

  Moet kunnen toch? Ik vind het vaak ook fijn om gewoon m’n lijst te laten voor wat hij is. En je hebt toch wel een boel leuke dingen gedaan vind ik! Beetje plannen is vaak fijn, spontaneïteit is ook heel erg fijn! Zolang jij happy bent is het goed 🙂

  • Romy 14 september 2017 op 10:18 pm - Beantwoord

   Precies! Het belangrijkste is dat je er zelf van geniet, of dat nu volgens plan is of niet (hé, dat rijmt nog ook!) 😉 En ik heb inderdaad, ook zonder lijstje, nog heel veel leuke plannen kunnen waarmaken.

 26. Evelyne 14 september 2017 op 9:21 pm - Beantwoord

  Yep, laat die lijst even voor wat het is en doe iets spontaan. Gebeurt regelmatig eens dat ik dat doe. Gewoon om even alles te vergeten en zeker de sleur wat te doorbreken. Ik heb dan wel helaas moeite om mijn lijst terug op te nemen, maar dan moet ik echt wel tegen mezelf zeggen ‘allez hup met die kont, begin er weer aan’ 😀 Niet dat dat altijd even goed lukt 😉

 27. Chantoile 14 september 2017 op 9:23 pm - Beantwoord

  Soms is je plannen laten varen het beste wat je kunt doen!

 28. Kreanimo 15 september 2017 op 11:15 am - Beantwoord

  Plannen laten varen! Jaaaaaaaaaa – daar ben ik dus wel een held in!
  Soms loopt het gewoon even anders en zeker met mijn drie kinderen heb je het niet meteen allemaal in de hand!

  • Romy 15 september 2017 op 11:48 pm - Beantwoord

   Zeker met kinderen willen dingen inderdaad volgens mij nog weleens anders lopen. IK kan me voorstellen dat je dan lijstjes kunt maken wat je wilt, maar dat het uiteindelijk toch wel loopt zoals het loopt 😉

 29. Simone 15 september 2017 op 9:29 pm - Beantwoord

  Ik ben juist heel erg van de spontane acties. Ik ben dan ook vrij impulsief. Niet altijd handig hoor, want soms komt de planning in de knoei of juist het huishouden wat ik dan gewoon kan vergeten.

  • Romy 15 september 2017 op 11:56 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat zowel spontaniteit als goed plannen zo hun voor- en nadelen hebben. Zelf vind ik dat impulsieve vaak juist wel leuk aan mensen, omdat ik zelf meer een planner ben.

 30. Saskia 16 september 2017 op 2:02 pm - Beantwoord

  Spontaniteit en genieten is zó belangrijk! Ik had ook veel plannen in onze vakantie, veel gedaan maar ook een hoop laten varen. Komende vakantie (in de kerst) ook niets gepland staan. Ben benieuwd wat er allemaal gaat gebeuren, dat is nou juist zo leuk!

  • Romy 16 september 2017 op 10:31 pm - Beantwoord

   Heerlijk dat je de afgelopen vakantie jezelf ook niet te veel hebt opgelegd! En wat een fijn vooruitzicht, die kerstvakantie met een paar nog helemaal blanco dagen 🙂

 31. yvonne 19 september 2017 op 6:55 pm - Beantwoord

  Wat een goeie les heb je eruit gehaald. Genieten ipv van lijstjes afwerken.