podcast-tips

Mijn 9 podcast-tips van dit moment (over groei, geluk & ondernemen)

 • 1 september 2021
 • 8 Reacties

Oortjes in, podcast aan. Het is inmiddels mijn standaard riedeltje als ik ga schoonmaken, productfoto’s maak of iets anders doe waarbij ik wat gezelschap in mijn oor wel kan gebruiken. Ik vind het een geweldige manier om nieuwe dingen te leren over persoonlijke ontwikkeling of gewoon te genieten van wat gezellig geklets. Mijn favoriete podcast-tips deel ik graag met je.

Mijn beste podcast-tips 

Ik begrijp nog steeds niet hoe het kan dat ik podcasts pas sinds ongeveer een jaar ken. Het begon bij de podcasts van Celine Charlotte, die ik nog steeds een enorme aanrader vind (vooral die over introvert zijn!). Daarna ontdekte ik nog een aantal podcasts over persoonlijke ontwikkeling.

Maar ik raak niet uit-ontdekt en kom op Spotify en Instagram steeds weer nieuwe podcasts tegen die ik wil (of nee: moet) luisteren. Inmiddels heb ik heel wat podcasters die bijna elke week of zeker eens per maand door mijn oortjes klinken. 

Mijn 9 lievelings-podcasts deel ik hier met je. En mocht jij nog tips voor mij hebben, let me know

1. Celine Charlotte

Zij stond in mijn lijstje met podcasts over persoonlijke ontwikkeling al bovenaan, maar ik gooi haar er hier nog maar eens in. Ik vind Charlotte van ‘t Wout een enorm inspirerend mens. Om hoe ze als ondernemer sprongen in het diepe waagt en lekker haar eigen pad volgt, én om hoe ze zich als persoon kwetsbaar opstelt en haar weg heeft gevonden in introvert zijn. 

Haar podcast over dat laatste onderwerp heeft mij in drie kwartier zó veel inzichten gegeven. Die heeft me oprecht geholpen om anders naar mezelf te kijken en mijn introvertheid meer te omarmen. Ook haar podcast over vloggen over je leven vond ik heel inspirerend. Charlotte doet dat altijd maar gewoon en hielp me met haar tips in de podcast ook om vaker de videocamera te pakken voor Instagram, iets wat ik altijd maar spannend vond.

Favoriete aflevering: Introvert zijn, en hoe dat alles veranderde

2. De 100% Lefwijf Show 

Op dit moment volg ik een online cursus over omgaan met perfectionisme bij Liza van der Veeken (daarover binnenkort meer!). Maar ze heeft ook een te gekke podcast die het luisteren meer dan waard is. In haar podcasts zijn regelmatig vrouwen met lef aan het woord

De een is spontaan naar de andere kant van het land verhuisd, de ander heeft heel veel geleerd van haar burn-out. En weer een ander vertelt over haar reis naar body positivity

Daarnaast deelt Liza persoonlijke verhalen, fijne visualisaties en eigen tips en ervaringen. Sommige daarvan gaan over perfectionisme, maar het gaat vooral vaak over milder voor jezelf zijn. En dat op een lekker nuchtere manier en met praktische tips. 

Favoriete aflevering: 100% Lefwijf interview met Lenneke Manschot

podcast-tips

3. #METZNALLEN de podcast

Als er iemand een enthousiaste podcast-host is, dan is het Gwen van Poorten wel. In haar podcasts gaat ze vaak in gesprek met bekende gasten (schrijvers, acteurs, wetenschappers, coaches, etc.) over onderwerpen die in hun leven spelen. Dat varieert van omgaan met een burn-out tot schaamte, en van stress tot minder streng zijn voor jezelf. Ook beantwoordt ze in haar podcasts met de gast samen vragen van kijkers die over van alles en nog wat kunnen gaan. 

Een vrolijke podcast-tip voor als je graag naar leuke gesprekken luistert waar je tussen het luchtige geklets door ook veel van opsteekt.

Favoriete aflevering: Kelly Weekers over zelfontwikkeling, schaamte en stoppen vriendschap

4. Kukuru

Wie kent ‘m niet: Giel Beelen? Ik kende hem nog als de radio-dj die altijd supervroeg in de studio zit, maar was blij verrast toen ik ontdekte dat hij al heel lang een succesvolle podcast heeft over zelfontwikkeling en spiritualiteit. En een inspirerende ook nog! Hij spreekt met experts op allerlei gebieden. Het ene onderwerp zal je meer aanspreken dan het andere, dus ik zoek zelf bewust naar podcasts die raakvlakken hebben met mijn leven. 

Vooral interessant vind ik de podcasts waarin hij spreekt met psychologen en coaches die helemaal thuis zijn in een specifiek onderwerp. Ik heb er weleens voor mij totaal nieuwe inzichten uit opgedaan.

Zijn podcasts duren vaak wat lang trouwens (soms bijna twee uur), dus ik luister ze meestal in etappes tijdens het autorijden of als ik een grote schoonmaakronde maak. 

Favoriete aflevering: Els van Steijn over familie-opstellingen, kernwaarden en over geven en ontvangen

5. Effe relativeren de podcast 

Effe relativeren is een podcast waarvan ik niet had verwacht dat ik hem zo leuk zou vinden. De host is Kaj Gorgels en naar eigen zeggen is zijn podcast vooral gericht op “slap relativeren” en “lekker kletsen”. Maar dan wel met bekende gasten (ik moet zeggen: ik ken er ook een heel aantal niet) en meestal over persoonlijke onderwerpen of actuele thema’s die er ook echt toedoen

De ene podcast gaat vooral over iemands persoonlijke leven, de ander over meer serieuze onderwerpen als financiën of verslaving. Ook bij deze podcast kies ik zelf vooral aan de hand van de thema’s en de gast welke afleveringen ik luister. Er zitten echt heel leuke tussen. Ook een fijne podcast voor als je even niet zit te wachten op een diepzinnig gesprek!

Favoriete aflevering: Elise Boers over New York, maakbaarheid, relatie, tweeling en moedermaffia

podcast-tips

6. Marketing & Ondernemen by Benthe 

Heel wat anders is de podcast-tip Marketing & Ondernemen by Benthe van Benthe Bemelman. Benthe volg ik al een paar jaar op Instagram en zij deelt dagelijks superfijne tips rondom social media, marketing en ondernemen (duh, vandaar ook de naam van de podcast natuurlijk!). 

Haar podcasts duren meestal niet te lang en zijn lekker praktisch ingestoken. Ik luister ze bewust altijd met een kladblok bij de hand, want vaak haal ik er heel veel praktische inzichten uit. Bijvoorbeeld over hoe je je bedrijf laat doorgaan wanneer je als ondernemer op vakantie gaat, hoe je een contentbrainstorm houdt met jezelf en hoe je marketing op je eigen manier aanpakt. Daarnaast vind ik Benthe ook gewoon een superenthousiast en positief mens om naar te luisteren.

Favoriete afleveringMet deze 6 tips heb je ALTIJD contentinspiratie

7. De Monica Geuze Fanpodcast

Eh watte? Ja, dat dacht ik ook toen ik de podcast voor het eerst voorbij zag komen in een ander lijstje met podcast-tips. Ik kijk zelf nooit de vlogs van Monica Geuze, dus een fan zou ik mezelf niet noemen. Een fanpodcast luisteren? Welnee, dacht ik! 

Maar mocht jij dat nu ook denken, think again. De podcast gaat namelijk helemaal niet over Monica Geuze, maar over allerlei actuele thema’s. Vaak ook over maatschappelijke issues die spelen. Soms over boeiende boeken. En soms komen er inspirerende gasten in voor of gaat het over belangrijk nieuws. Ik kwam zelf via de blog van Leonie bij deze podcast uit en heb al heel wat podcasts op dit kanaal teruggeluisterd. Een onverwachte podcast-tip dus!

Favoriete aflevering: Met Leonie Ter Veld over ‘gewoon’ zijn, Project Baby, PCOS en het taboe op vruchtbaarheidsproblemen

8. Bedrock Talks

Een van mijn absolute lievelingspodcasts is deze. Bedrock Magazine is een online platform over bewust, duurzaam en gelukkig leven en de Bedrock Talks-podcast is daar de podcastversie van. In de podcasts spreken Rosa en Lisanne (twee lekker enthousiaste en eerlijke meiden) met experts over thema’s op elk van die gebieden. Denk aan onderwerpen als een goede nachtrust, voor jezelf kiezen als HSP’er, vruchtbaarheid, familie-opstellingen, zero waste leven en leven volgens je menstruatiecyclus. 

Ik heb bijna elke podcast wel geluisterd en vind ze altijd superfijn en lekker vlot. Mijn favoriete podcast voor tijdens het schoonmaken – ja echt. Ik kijk er altijd naar uit als er weer een nieuwe aflevering online staat.

Favoriete aflevering: Over gezond egoïsme met Inger Strietman (naar aanleiding van deze podcast schreef ik zelf ook een blog over gezond egoïsme)

9. Claire Babai Podcast

De laatste in dit rijtje met podcast-tips is de podcast van Claire Babai. Claire is businesscoach voor tekstschrijvers. Niet gek dus dat deze podcast een plek in mijn lijstje met podcast-tips heeft veroverd. Ik heb overigens nooit coaching bij haar gevolgd, maar vind haar podcast wel heel tof.

Claire deelt onder andere haar ondernemerslessen, geeft tekstuele tips (bijvoorbeeld hoe je ijzersterke blogtitels verzint) en deelt ook over plannen, grenzen aangeven en doelen stellen. Ook voor niet-ondernemers zijn sommige van haar podcasts heel tof om te luisteren. Enne, haar stem – wauw, ik wou dat ik die had!

Favoriete podcast: Planning: zo maak jij de perfecte dagindeling

Sinds het moment dat ik podcasts heb ontdekt, was stofzuigen nooit meer hetzelfde.

Podcast-tips | Uitgeluisterd ben ik nooit

Een tijdje geleden las ik op Twitter een post in de trant van “Tel je tegenwoordig pas mee als je podcast hebt? Waarom begint iedereen er één?”. Nou, ik heb nog geen plannen. Maar ik ben persoonlijk heel blij dat de andere helft van Nederland blijkbaar wel aan het podcasten geslagen is, want ik maak er dankbaar gebruik van 😉

Ik vind het juist heel leuk om steeds weer nieuwe podcast-tips te ontdekken. Stofzuigen, autorijden, eten koken en heel veel andere niet per se geweldige activiteiten zijn er voor mij véél leuker door geworden.

Heb jij nog goede podcast-tips die ik niet mag missen?

podcast-tips 5

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 1 september 2021 op 6:30 am - Beantwoord

  Ik wil ook podcasts gaan luisteren dus dit lijstje komt goed van pas!

 2. Audrey 1 september 2021 op 9:20 am - Beantwoord

  Ik vind podcasts heerlijk, en degenen die jij aanraadt heb ik allemaal nog nooit geluisterd, dus dat komt goed uit! Ik heb die met Elise Boers direct even opgezet 😉

 3. Daenelia 1 september 2021 op 9:58 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen. Ik denk dat mijn moeder podcasts geweldig had gevonden. Zij luisterde graag naar praatprogrammas op de radio. Ik heb er eerlijk gezegd weinig mee. Zodra ik het huis uit was stond bij mij alleen muziek aan op de radio. Ik lees liever. Zelfs luisterboeken kunnen mijn aandacht niet vasthouden. Mijn brein dwaalt dan echt af in andere richtingen.
  Mijn gozer luistert dan wel weer veel podcasts. Over games, geloof ik. Ik val er bij in slaap. Oh! Er is één podcast die mij wel interesseert, maar waar ik al enorm bij achterloopt: de acteurs Garrett Wang en Robert Duncan McNeill van Star Trek Voyager begonnen aan het bekijken van de tv serie waar zij in speelden. Gewoon, omdat ze als acteur (en star trek fans) de serie nooit echt gezien hadden. En dat leverde echt leuke anecdotes op. Maar ik ben bij aflevering 4 weer in slaap gevallen en daarna hebben we geen podcasts meer geluisterd… Hopelijk brengen ze ooit een boek uit van hun podcasts…

 4. Maaike Haesakkers 1 september 2021 op 2:45 pm - Beantwoord

  Bedankt voor de fijne tips! Ik heb vandaag toevallig de “kleine meisjes worden groot” podcast ontdekt 🙂

 5. Zo simpel is dan geluk 1 september 2021 op 6:52 pm - Beantwoord

  Dank voor je tips! Ik luister niet zo snel naar podcasts. Toch eens gaan doen, want veel klinken toch wel erg interessant.

 6. Nikita 1 september 2021 op 7:06 pm - Beantwoord

  Ik heb zelf al vaker podcasts opgezet, maar het is toch niet zo mijn ding. De dingen die jij benoemt en de onderwerpen haal ik meestal uit blogs of tijdschriften. Ik ben nu eenmaal een lezer. Maar voor de mensen die wel altijd op zoek zijn naar nieuw luistervoer is dit lijstje een hele goeie. En wie weet raak ik ook ooit besmet met het podcast-virus. You never know.

 7. Dionne 1 september 2021 op 11:27 pm - Beantwoord

  Bedankt voor de tips! Ik denk dat ik eigenwijs old school ben waardoor ik nog bijna geen enkele podcast heb beluisterd. De laatste tijd luister ik wel boeken onder het maken van sapjes, schoonmaken etc. maar ik wil een aantal van deze podcasts zeker eens gaan proberen. Ben benieuwd!

 8. Anouk 5 september 2021 op 9:33 am - Beantwoord

  Ik luister ook graag podcasts. vooral van het type gezellig aan de keukentafel kletsen. Ik hoef er niet perse iets van op te steken ofzo, mijn favoriet is de eeuw van de amateur 🙂

Recente blogs

Je ecologische voetafdruk verkleinen? 75+ tips voor duurzaam leven!

28 april 2022|Groen doen|

Wat liever zijn voor de wereld – ik denk dat iedereen daar wel op zijn manier mee bezig is. Gelukkig wordt steeds meer duidelijk dat je echt niet in een tiny house op de heide hoeft te wonen om duurzaam te leven. Je kunt ook je ecologische voetafdruk verkleinen met minder drastische maatregelen. Ik ben zelf dol op kleine manieren die toch een flinke impact hebben. In dit artikel inspireer ik je graag om vandaag nog één of een paar kleine stapjes te zetten. Dit zijn 75+ manieren om meer duurzaam te leven, zonder dat het roer volledig om hoeft.

Dierendag | 9x Waarom ik niet zonder katten kan?

4 oktober 2018|Lifestyle|

Al mijn hele leven deel ik een huis met een of meerdere poezenbeesten. En dat is absoluut geen straf! Hoewel onze huiskatten Paco en Lily elke dag van het jaar worden verwend alsof het Dierendag is, vond ik 4 oktober wel een goede gelegenheid om mijn harige vriend en vriendin extra in het zonnetje te zetten op mijn blog. Daarom heb ik een lijstje met maar liefst 9 redenen waarom ik Mr. en Mrs. Kat niet zou willen missen.

"Jij loopt stage hier?" | Over er jonger uitzien dan je bent

9 november 2018|Persoonlijk|

Starten op de arbeidsmarkt is één ding. Maar toen ik twee jaar geleden mijn eerste stappen zette in het werkzame leven, kreeg ik daar ook een heel andere uitdaging bij: daadwerkelijk voor werknemer worden aangezien. Nog zeker wekelijks word ik jonger ingeschat dan ik ben. "Jij bent vast de stagiaire" en "Goh, wat voor opleiding doe je nu?" zijn dan ook dingen die ik meerdere keren te horen heb gekregen. Vind ik het een groot probleem om jonger te worden geschat? Nee hoor! Lastig? Ja, dat soms wel qua werk. Ik geef je een inkijkje in mijn overpeinzingen.